Tuulen painevaikutusten vaimentaminen rakenteellisesti

Marja-Liisa Karvonen, Markku Virtanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Paineentasausrakenteiden toimivuutta ulkoilman sisäänotossa tutkittiin laskennallisesti ja kokeellisesti. Laskennallisessa analyysissä käytettiin sähköverkkoanalogiaan pohjautuvaa verkkomallia. Pientalomittakaavaiset kokeelliset mittaukset suoritettiin koetaloissa. Paineentasausrakenteen laskennallisessa tarkastelussa otettiin lähtökohdaksi ulkoseinän tuuletusrako, jonka kautta koneellisen poistojärjestelmän tuloilma johdetaan sisään. Kun tuuletusraon alareuna on suljettu, paranee raon paineentasauskyky oleellisesti. Kun tuuletusraon ala- ja yläreuna on suljettu, riippuu ontelon paineentasauskyky ja myös soveltuvuus ulkoilman sisäänottoon ratkaisevasti ontelon virtausvastuksista ja ulkoverhouksen tiiviydestä. Tällöin ulkoverhous on ilmanvaihtojärjestelmän osa. Tämä asettaa käytännön rakentamistyölle kohtuuttomia vaatimuksia. Ontelon on oltava riittävän väljä ja ulkoverhouksen sopivan tiivis. Liian tiivis ulkoverhous aiheuttaa huoneen alipaineen liiallisen kasvun, liian hatara taas paineentasaustoiminnon heikkenemisen. Kun tuuletusraon alareuna on suljettu ja yläreuna liittyy vastuksettomasti ullakkotilaan, josta on väljän räystäsrakenteen kautta virtausyhteys ulkoilmaan, ei ontelon virtausvastuksilla ole oleellista merkitystä ontelon tasapaineisuudelle. Ulkoverhoukselta vaadittava tiiviystaso tällä rakenneratkaisulla on käytännön rakennusvaiheessa helposti saavutettavissa. Kokeellisia mittauksia suoritettiin koetalossa, jossa on ulkoverhouksen ja vesikaton alla yhtenäinen 45 mm leveä rako. Mittaustulosten mukaan ontelon paine kussakin mittauspisteessä seuraa melko tarkkaan ulkoseinällä vallitsevaa painetta. Ullakottoman paineentasausrakenteen tasapaineisuus riippuu myös laskelmien mukaan ratkaisevasti ontelon virtausvastuksista sekä ulkoverhouksen tiiviydestä. Tätä johtopäätöstä tukevat myös käytännön mittaukset.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages154
ISBN (Print)951-38-3195-7
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number913
ISSN0358-5085

Keywords

  • structures
  • structural analysis
  • small houses
  • wind pressure
  • computer simulation
  • field tests
  • test houses
  • air intake
  • ventilation

Cite this

Karvonen, M-L., & Virtanen, M. (1988). Tuulen painevaikutusten vaimentaminen rakenteellisesti. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 913
Karvonen, Marja-Liisa ; Virtanen, Markku. / Tuulen painevaikutusten vaimentaminen rakenteellisesti. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 154 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 913).
@book{7f3ce7c65f8448b0820d66c90bcbf248,
title = "Tuulen painevaikutusten vaimentaminen rakenteellisesti",
abstract = "Paineentasausrakenteiden toimivuutta ulkoilman sis{\"a}{\"a}notossa tutkittiin laskennallisesti ja kokeellisesti. Laskennallisessa analyysiss{\"a} k{\"a}ytettiin s{\"a}hk{\"o}verkkoanalogiaan pohjautuvaa verkkomallia. Pientalomittakaavaiset kokeelliset mittaukset suoritettiin koetaloissa. Paineentasausrakenteen laskennallisessa tarkastelussa otettiin l{\"a}ht{\"o}kohdaksi ulkosein{\"a}n tuuletusrako, jonka kautta koneellisen poistoj{\"a}rjestelm{\"a}n tuloilma johdetaan sis{\"a}{\"a}n. Kun tuuletusraon alareuna on suljettu, paranee raon paineentasauskyky oleellisesti. Kun tuuletusraon ala- ja yl{\"a}reuna on suljettu, riippuu ontelon paineentasauskyky ja my{\"o}s soveltuvuus ulkoilman sis{\"a}{\"a}nottoon ratkaisevasti ontelon virtausvastuksista ja ulkoverhouksen tiiviydest{\"a}. T{\"a}ll{\"o}in ulkoverhous on ilmanvaihtoj{\"a}rjestelm{\"a}n osa. T{\"a}m{\"a} asettaa k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n rakentamisty{\"o}lle kohtuuttomia vaatimuksia. Ontelon on oltava riitt{\"a}v{\"a}n v{\"a}lj{\"a} ja ulkoverhouksen sopivan tiivis. Liian tiivis ulkoverhous aiheuttaa huoneen alipaineen liiallisen kasvun, liian hatara taas paineentasaustoiminnon heikkenemisen. Kun tuuletusraon alareuna on suljettu ja yl{\"a}reuna liittyy vastuksettomasti ullakkotilaan, josta on v{\"a}lj{\"a}n r{\"a}yst{\"a}srakenteen kautta virtausyhteys ulkoilmaan, ei ontelon virtausvastuksilla ole oleellista merkityst{\"a} ontelon tasapaineisuudelle. Ulkoverhoukselta vaadittava tiiviystaso t{\"a}ll{\"a} rakenneratkaisulla on k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n rakennusvaiheessa helposti saavutettavissa. Kokeellisia mittauksia suoritettiin koetalossa, jossa on ulkoverhouksen ja vesikaton alla yhten{\"a}inen 45 mm leve{\"a} rako. Mittaustulosten mukaan ontelon paine kussakin mittauspisteess{\"a} seuraa melko tarkkaan ulkosein{\"a}ll{\"a} vallitsevaa painetta. Ullakottoman paineentasausrakenteen tasapaineisuus riippuu my{\"o}s laskelmien mukaan ratkaisevasti ontelon virtausvastuksista sek{\"a} ulkoverhouksen tiiviydest{\"a}. T{\"a}t{\"a} johtop{\"a}{\"a}t{\"o}st{\"a} tukevat my{\"o}s k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n mittaukset.",
keywords = "structures, structural analysis, small houses, wind pressure, computer simulation, field tests, test houses, air intake, ventilation",
author = "Marja-Liisa Karvonen and Markku Virtanen",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3195-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "913",
address = "Finland",

}

Karvonen, M-L & Virtanen, M 1988, Tuulen painevaikutusten vaimentaminen rakenteellisesti. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 913, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tuulen painevaikutusten vaimentaminen rakenteellisesti. / Karvonen, Marja-Liisa; Virtanen, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 154 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 913).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tuulen painevaikutusten vaimentaminen rakenteellisesti

AU - Karvonen, Marja-Liisa

AU - Virtanen, Markku

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Paineentasausrakenteiden toimivuutta ulkoilman sisäänotossa tutkittiin laskennallisesti ja kokeellisesti. Laskennallisessa analyysissä käytettiin sähköverkkoanalogiaan pohjautuvaa verkkomallia. Pientalomittakaavaiset kokeelliset mittaukset suoritettiin koetaloissa. Paineentasausrakenteen laskennallisessa tarkastelussa otettiin lähtökohdaksi ulkoseinän tuuletusrako, jonka kautta koneellisen poistojärjestelmän tuloilma johdetaan sisään. Kun tuuletusraon alareuna on suljettu, paranee raon paineentasauskyky oleellisesti. Kun tuuletusraon ala- ja yläreuna on suljettu, riippuu ontelon paineentasauskyky ja myös soveltuvuus ulkoilman sisäänottoon ratkaisevasti ontelon virtausvastuksista ja ulkoverhouksen tiiviydestä. Tällöin ulkoverhous on ilmanvaihtojärjestelmän osa. Tämä asettaa käytännön rakentamistyölle kohtuuttomia vaatimuksia. Ontelon on oltava riittävän väljä ja ulkoverhouksen sopivan tiivis. Liian tiivis ulkoverhous aiheuttaa huoneen alipaineen liiallisen kasvun, liian hatara taas paineentasaustoiminnon heikkenemisen. Kun tuuletusraon alareuna on suljettu ja yläreuna liittyy vastuksettomasti ullakkotilaan, josta on väljän räystäsrakenteen kautta virtausyhteys ulkoilmaan, ei ontelon virtausvastuksilla ole oleellista merkitystä ontelon tasapaineisuudelle. Ulkoverhoukselta vaadittava tiiviystaso tällä rakenneratkaisulla on käytännön rakennusvaiheessa helposti saavutettavissa. Kokeellisia mittauksia suoritettiin koetalossa, jossa on ulkoverhouksen ja vesikaton alla yhtenäinen 45 mm leveä rako. Mittaustulosten mukaan ontelon paine kussakin mittauspisteessä seuraa melko tarkkaan ulkoseinällä vallitsevaa painetta. Ullakottoman paineentasausrakenteen tasapaineisuus riippuu myös laskelmien mukaan ratkaisevasti ontelon virtausvastuksista sekä ulkoverhouksen tiiviydestä. Tätä johtopäätöstä tukevat myös käytännön mittaukset.

AB - Paineentasausrakenteiden toimivuutta ulkoilman sisäänotossa tutkittiin laskennallisesti ja kokeellisesti. Laskennallisessa analyysissä käytettiin sähköverkkoanalogiaan pohjautuvaa verkkomallia. Pientalomittakaavaiset kokeelliset mittaukset suoritettiin koetaloissa. Paineentasausrakenteen laskennallisessa tarkastelussa otettiin lähtökohdaksi ulkoseinän tuuletusrako, jonka kautta koneellisen poistojärjestelmän tuloilma johdetaan sisään. Kun tuuletusraon alareuna on suljettu, paranee raon paineentasauskyky oleellisesti. Kun tuuletusraon ala- ja yläreuna on suljettu, riippuu ontelon paineentasauskyky ja myös soveltuvuus ulkoilman sisäänottoon ratkaisevasti ontelon virtausvastuksista ja ulkoverhouksen tiiviydestä. Tällöin ulkoverhous on ilmanvaihtojärjestelmän osa. Tämä asettaa käytännön rakentamistyölle kohtuuttomia vaatimuksia. Ontelon on oltava riittävän väljä ja ulkoverhouksen sopivan tiivis. Liian tiivis ulkoverhous aiheuttaa huoneen alipaineen liiallisen kasvun, liian hatara taas paineentasaustoiminnon heikkenemisen. Kun tuuletusraon alareuna on suljettu ja yläreuna liittyy vastuksettomasti ullakkotilaan, josta on väljän räystäsrakenteen kautta virtausyhteys ulkoilmaan, ei ontelon virtausvastuksilla ole oleellista merkitystä ontelon tasapaineisuudelle. Ulkoverhoukselta vaadittava tiiviystaso tällä rakenneratkaisulla on käytännön rakennusvaiheessa helposti saavutettavissa. Kokeellisia mittauksia suoritettiin koetalossa, jossa on ulkoverhouksen ja vesikaton alla yhtenäinen 45 mm leveä rako. Mittaustulosten mukaan ontelon paine kussakin mittauspisteessä seuraa melko tarkkaan ulkoseinällä vallitsevaa painetta. Ullakottoman paineentasausrakenteen tasapaineisuus riippuu myös laskelmien mukaan ratkaisevasti ontelon virtausvastuksista sekä ulkoverhouksen tiiviydestä. Tätä johtopäätöstä tukevat myös käytännön mittaukset.

KW - structures

KW - structural analysis

KW - small houses

KW - wind pressure

KW - computer simulation

KW - field tests

KW - test houses

KW - air intake

KW - ventilation

M3 - Report

SN - 951-38-3195-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tuulen painevaikutusten vaimentaminen rakenteellisesti

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Karvonen M-L, Virtanen M. Tuulen painevaikutusten vaimentaminen rakenteellisesti. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 154 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 913).