Tuulivoimamelun kuunneltava malli

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

Abstract

Tuulivoimamelu on viime aikoina tullut yhä merkittävämmäksi tekijäksi uusia tuulivoimaloita ja tuulivoimalapuistoja rakennettaessa. Melun vaikutusta on yleensä arvioitu tekemällä meluselvitys ja melukartoitus. Tuulivoimamelun luonteen takia olisi kuitenkin hyödyllistä pystyä lisäksi kuuntelemaan melua ja arvioimaan sitä psykoakustiikan menetelmiä hyödyntäen, ja estimoida sen vaikutuksia luotettavammin kuin pelkästään käyttäen nykyisiä menetelmiä. Melun tarkempaa arviointia varten olemme kehittäneet kuunneltavan, parametreihin perustuvan tuulivoimamelun mallin. Mallia voidaan käyttää jo tuulivoimalan suunnitteluvaiheessa, ja sen parametreja muuttamalla voidaan melun muutoksia kuunnella. Tätä voidaan hyödyntää esimerkiksi arvioitaessa tuulivoimalan sopivaa sijoituspaikkaa, kokoa ja roottorin pyörimisnopeuden vaikutusta. Kun mallin parametreja muutetaan, muuttuu myös kuultava ääni reaaliaikaisesti. Tällaisia säädettäviä parametreja voivat olla mm. etäisyys tuulivoimalasta ja roottorin pyörimisnopeus. Malli tuottaa tuulivoimalan lapojen aiheuttaman laajakaistaisen aerodynaamisen melun ja sen amplitudimoduloinnin, sekä vaihteistomelun osuuden. Malli sisältää myös simuloinnin siitä, miten ääni vaimenee ja sen taajuussisältö muuttuu äänen edetessä ilmakehässä.
Original languageFinnish
Title of host publicationAkustiikkapäivät 2013
PublisherAkustinen Seura ry
Number of pages4
Publication statusPublished - 2013
MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
EventAkustiikkapäivät 2013 - Turku, Finland
Duration: 22 Mar 201323 May 2013
http://www.akustinenseura.fi/akustiikkapaivat/akustiikkapaivat-2013/ (Full texts)

Conference

ConferenceAkustiikkapäivät 2013
CountryFinland
CityTurku
Period22/03/1323/05/13
Internet address

Cite this

Antila, M., & Kataja, J. (2013). Tuulivoimamelun kuunneltava malli. In Akustiikkapäivät 2013 Akustinen Seura ry.
Antila, Marko ; Kataja, Jari. / Tuulivoimamelun kuunneltava malli. Akustiikkapäivät 2013. Akustinen Seura ry, 2013.
@inproceedings{2c8924e65bb94143b276939ee3b70ffe,
title = "Tuulivoimamelun kuunneltava malli",
abstract = "Tuulivoimamelu on viime aikoina tullut yh{\"a} merkitt{\"a}v{\"a}mm{\"a}ksi tekij{\"a}ksi uusia tuulivoimaloita ja tuulivoimalapuistoja rakennettaessa. Melun vaikutusta on yleens{\"a} arvioitu tekem{\"a}ll{\"a} meluselvitys ja melukartoitus. Tuulivoimamelun luonteen takia olisi kuitenkin hy{\"o}dyllist{\"a} pysty{\"a} lis{\"a}ksi kuuntelemaan melua ja arvioimaan sit{\"a} psykoakustiikan menetelmi{\"a} hy{\"o}dynt{\"a}en, ja estimoida sen vaikutuksia luotettavammin kuin pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n k{\"a}ytt{\"a}en nykyisi{\"a} menetelmi{\"a}. Melun tarkempaa arviointia varten olemme kehitt{\"a}neet kuunneltavan, parametreihin perustuvan tuulivoimamelun mallin. Mallia voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} jo tuulivoimalan suunnitteluvaiheessa, ja sen parametreja muuttamalla voidaan melun muutoksia kuunnella. T{\"a}t{\"a} voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} esimerkiksi arvioitaessa tuulivoimalan sopivaa sijoituspaikkaa, kokoa ja roottorin py{\"o}rimisnopeuden vaikutusta. Kun mallin parametreja muutetaan, muuttuu my{\"o}s kuultava {\"a}{\"a}ni reaaliaikaisesti. T{\"a}llaisia s{\"a}{\"a}dett{\"a}vi{\"a} parametreja voivat olla mm. et{\"a}isyys tuulivoimalasta ja roottorin py{\"o}rimisnopeus. Malli tuottaa tuulivoimalan lapojen aiheuttaman laajakaistaisen aerodynaamisen melun ja sen amplitudimoduloinnin, sek{\"a} vaihteistomelun osuuden. Malli sis{\"a}lt{\"a}{\"a} my{\"o}s simuloinnin siit{\"a}, miten {\"a}{\"a}ni vaimenee ja sen taajuussis{\"a}lt{\"o} muuttuu {\"a}{\"a}nen edetess{\"a} ilmakeh{\"a}ss{\"a}.",
author = "Marko Antila and Jari Kataja",
year = "2013",
language = "Finnish",
booktitle = "Akustiikkap{\"a}iv{\"a}t 2013",
publisher = "Akustinen Seura ry",
address = "Finland",

}

Antila, M & Kataja, J 2013, Tuulivoimamelun kuunneltava malli. in Akustiikkapäivät 2013. Akustinen Seura ry, Akustiikkapäivät 2013, Turku, Finland, 22/03/13.

Tuulivoimamelun kuunneltava malli. / Antila, Marko; Kataja, Jari.

Akustiikkapäivät 2013. Akustinen Seura ry, 2013.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

TY - GEN

T1 - Tuulivoimamelun kuunneltava malli

AU - Antila, Marko

AU - Kataja, Jari

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Tuulivoimamelu on viime aikoina tullut yhä merkittävämmäksi tekijäksi uusia tuulivoimaloita ja tuulivoimalapuistoja rakennettaessa. Melun vaikutusta on yleensä arvioitu tekemällä meluselvitys ja melukartoitus. Tuulivoimamelun luonteen takia olisi kuitenkin hyödyllistä pystyä lisäksi kuuntelemaan melua ja arvioimaan sitä psykoakustiikan menetelmiä hyödyntäen, ja estimoida sen vaikutuksia luotettavammin kuin pelkästään käyttäen nykyisiä menetelmiä. Melun tarkempaa arviointia varten olemme kehittäneet kuunneltavan, parametreihin perustuvan tuulivoimamelun mallin. Mallia voidaan käyttää jo tuulivoimalan suunnitteluvaiheessa, ja sen parametreja muuttamalla voidaan melun muutoksia kuunnella. Tätä voidaan hyödyntää esimerkiksi arvioitaessa tuulivoimalan sopivaa sijoituspaikkaa, kokoa ja roottorin pyörimisnopeuden vaikutusta. Kun mallin parametreja muutetaan, muuttuu myös kuultava ääni reaaliaikaisesti. Tällaisia säädettäviä parametreja voivat olla mm. etäisyys tuulivoimalasta ja roottorin pyörimisnopeus. Malli tuottaa tuulivoimalan lapojen aiheuttaman laajakaistaisen aerodynaamisen melun ja sen amplitudimoduloinnin, sekä vaihteistomelun osuuden. Malli sisältää myös simuloinnin siitä, miten ääni vaimenee ja sen taajuussisältö muuttuu äänen edetessä ilmakehässä.

AB - Tuulivoimamelu on viime aikoina tullut yhä merkittävämmäksi tekijäksi uusia tuulivoimaloita ja tuulivoimalapuistoja rakennettaessa. Melun vaikutusta on yleensä arvioitu tekemällä meluselvitys ja melukartoitus. Tuulivoimamelun luonteen takia olisi kuitenkin hyödyllistä pystyä lisäksi kuuntelemaan melua ja arvioimaan sitä psykoakustiikan menetelmiä hyödyntäen, ja estimoida sen vaikutuksia luotettavammin kuin pelkästään käyttäen nykyisiä menetelmiä. Melun tarkempaa arviointia varten olemme kehittäneet kuunneltavan, parametreihin perustuvan tuulivoimamelun mallin. Mallia voidaan käyttää jo tuulivoimalan suunnitteluvaiheessa, ja sen parametreja muuttamalla voidaan melun muutoksia kuunnella. Tätä voidaan hyödyntää esimerkiksi arvioitaessa tuulivoimalan sopivaa sijoituspaikkaa, kokoa ja roottorin pyörimisnopeuden vaikutusta. Kun mallin parametreja muutetaan, muuttuu myös kuultava ääni reaaliaikaisesti. Tällaisia säädettäviä parametreja voivat olla mm. etäisyys tuulivoimalasta ja roottorin pyörimisnopeus. Malli tuottaa tuulivoimalan lapojen aiheuttaman laajakaistaisen aerodynaamisen melun ja sen amplitudimoduloinnin, sekä vaihteistomelun osuuden. Malli sisältää myös simuloinnin siitä, miten ääni vaimenee ja sen taajuussisältö muuttuu äänen edetessä ilmakehässä.

M3 - Conference article in proceedings

BT - Akustiikkapäivät 2013

PB - Akustinen Seura ry

ER -

Antila M, Kataja J. Tuulivoimamelun kuunneltava malli. In Akustiikkapäivät 2013. Akustinen Seura ry. 2013