Työ- ja suojavaatemateriaalien ominaisuudet

Aija Jylhä, Kai Laakso, Harriet Meinander

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitetään työ- ja suojavaatemateriaalien suojaus-, kestävyys-, käyttämukavuus- ja tuoteturvallisuusominaisuuksien muuttumista huolloissa. Ominaisuuksia on testattu SFS standardimenetelmin tai muuten yleisesti käytössä olevin menetelmin. Viimeistysaineiden pysyvyyttä on testattu IR-spektrofotometrisin mittauksin. Seitsemän kankaan osalta testattiin hikoilevalla sylinterillä kosteuden kulkua vaatetuksen läpi. Mukana tutkimuksessa oli 23 teollisesti varmistettua työ- ja suojavaatemateriaalia eri paloturvallisuusluokista. Materiaalit jaettiin kuuteen ryhmään: puuvillakankaat (6 kpl), polyesteri/puuvillakankaat (4 kpl), filamenttipintaiset kankaat (6 kpl), paloturvallisista kuiduista kudotut kankaat (3 kpl), pinnoitetut kankaat (2 kpl) ja villatyyppiset kankaat (2 kpl). Kaikki kankaat pestiin vesipesussa ja kankaista yksitoista myös kemiallisesti. Mittaukset tehtiin alkuperäisille, kerran pestyille, kymmenen kertaa pestyille, 25 kertaa pestyille ja 50 kertaa pestyille materiaaleille.Tulokset osoittavat, että ominaisuudet muuttuvat eri raaka-aineista valmistetuilla kankailla hyvin erilailla, mikä on syytä huomioida yhdisteltäessä eri materiaaleja samaan tuotteeseen. Kankaiden ominaisuudet muuttuivat yleensä enemmän vesipesussa kuin kemiallisessa pesussa. Varsinaista ominaisuuksien optimointia ei tulosten perusteella voitu tehdä, koska käyttötarkoituksia on lukuisia ja kukin asettaa omat kriteerinsä materiaaleille ja itse tuotteelle. Eri raaka-aineista valmistettujen materiaalien keskinäinen vertailu on tulosten avulla helppoa. Mittaustulokset antavat hyvän tietopohjan materiaalien ja tuotteiden suunnitteluun niitä kehittäville, valmistaville ja valitseville. Kun tiedetään materiaalin ja tuotteen käyttöolosuhteet, voidaan valita oikea materiaali-materiaaliyhdistelmä tuotteen perusraaka-aineeksi. Tutkimuksen puutteena oli, että varsinaisen käytön aiheuttama kulutusefekti puuttuu.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages138
ISBN (Print)951-38-2477-9
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number412
ISSN0358-5077

Keywords

  • work clothing
  • protective clothing
  • material tests
  • wear resistance

Cite this

Jylhä, A., Laakso, K., & Meinander, H. (1986). Työ- ja suojavaatemateriaalien ominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 412
Jylhä, Aija ; Laakso, Kai ; Meinander, Harriet. / Työ- ja suojavaatemateriaalien ominaisuudet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 138 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 412).
@book{000b18708dad42bcb718103887bacf2b,
title = "Ty{\"o}- ja suojavaatemateriaalien ominaisuudet",
abstract = "Tutkimuksessa selvitet{\"a}{\"a}n ty{\"o}- ja suojavaatemateriaalien suojaus-, kest{\"a}vyys-, k{\"a}ytt{\"a}mukavuus- ja tuoteturvallisuusominaisuuksien muuttumista huolloissa. Ominaisuuksia on testattu SFS standardimenetelmin tai muuten yleisesti k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevin menetelmin. Viimeistysaineiden pysyvyytt{\"a} on testattu IR-spektrofotometrisin mittauksin. Seitsem{\"a}n kankaan osalta testattiin hikoilevalla sylinterill{\"a} kosteuden kulkua vaatetuksen l{\"a}pi. Mukana tutkimuksessa oli 23 teollisesti varmistettua ty{\"o}- ja suojavaatemateriaalia eri paloturvallisuusluokista. Materiaalit jaettiin kuuteen ryhm{\"a}{\"a}n: puuvillakankaat (6 kpl), polyesteri/puuvillakankaat (4 kpl), filamenttipintaiset kankaat (6 kpl), paloturvallisista kuiduista kudotut kankaat (3 kpl), pinnoitetut kankaat (2 kpl) ja villatyyppiset kankaat (2 kpl). Kaikki kankaat pestiin vesipesussa ja kankaista yksitoista my{\"o}s kemiallisesti. Mittaukset tehtiin alkuper{\"a}isille, kerran pestyille, kymmenen kertaa pestyille, 25 kertaa pestyille ja 50 kertaa pestyille materiaaleille.Tulokset osoittavat, ett{\"a} ominaisuudet muuttuvat eri raaka-aineista valmistetuilla kankailla hyvin erilailla, mik{\"a} on syyt{\"a} huomioida yhdistelt{\"a}ess{\"a} eri materiaaleja samaan tuotteeseen. Kankaiden ominaisuudet muuttuivat yleens{\"a} enemm{\"a}n vesipesussa kuin kemiallisessa pesussa. Varsinaista ominaisuuksien optimointia ei tulosten perusteella voitu tehd{\"a}, koska k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksia on lukuisia ja kukin asettaa omat kriteerins{\"a} materiaaleille ja itse tuotteelle. Eri raaka-aineista valmistettujen materiaalien keskin{\"a}inen vertailu on tulosten avulla helppoa. Mittaustulokset antavat hyv{\"a}n tietopohjan materiaalien ja tuotteiden suunnitteluun niit{\"a} kehitt{\"a}ville, valmistaville ja valitseville. Kun tiedet{\"a}{\"a}n materiaalin ja tuotteen k{\"a}ytt{\"o}olosuhteet, voidaan valita oikea materiaali-materiaaliyhdistelm{\"a} tuotteen perusraaka-aineeksi. Tutkimuksen puutteena oli, ett{\"a} varsinaisen k{\"a}yt{\"o}n aiheuttama kulutusefekti puuttuu.",
keywords = "work clothing, protective clothing, material tests, wear resistance",
author = "Aija Jylh{\"a} and Kai Laakso and Harriet Meinander",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2477-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "412",
address = "Finland",

}

Jylhä, A, Laakso, K & Meinander, H 1986, Työ- ja suojavaatemateriaalien ominaisuudet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 412, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Työ- ja suojavaatemateriaalien ominaisuudet. / Jylhä, Aija; Laakso, Kai; Meinander, Harriet.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 138 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 412).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Työ- ja suojavaatemateriaalien ominaisuudet

AU - Jylhä, Aija

AU - Laakso, Kai

AU - Meinander, Harriet

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Tutkimuksessa selvitetään työ- ja suojavaatemateriaalien suojaus-, kestävyys-, käyttämukavuus- ja tuoteturvallisuusominaisuuksien muuttumista huolloissa. Ominaisuuksia on testattu SFS standardimenetelmin tai muuten yleisesti käytössä olevin menetelmin. Viimeistysaineiden pysyvyyttä on testattu IR-spektrofotometrisin mittauksin. Seitsemän kankaan osalta testattiin hikoilevalla sylinterillä kosteuden kulkua vaatetuksen läpi. Mukana tutkimuksessa oli 23 teollisesti varmistettua työ- ja suojavaatemateriaalia eri paloturvallisuusluokista. Materiaalit jaettiin kuuteen ryhmään: puuvillakankaat (6 kpl), polyesteri/puuvillakankaat (4 kpl), filamenttipintaiset kankaat (6 kpl), paloturvallisista kuiduista kudotut kankaat (3 kpl), pinnoitetut kankaat (2 kpl) ja villatyyppiset kankaat (2 kpl). Kaikki kankaat pestiin vesipesussa ja kankaista yksitoista myös kemiallisesti. Mittaukset tehtiin alkuperäisille, kerran pestyille, kymmenen kertaa pestyille, 25 kertaa pestyille ja 50 kertaa pestyille materiaaleille.Tulokset osoittavat, että ominaisuudet muuttuvat eri raaka-aineista valmistetuilla kankailla hyvin erilailla, mikä on syytä huomioida yhdisteltäessä eri materiaaleja samaan tuotteeseen. Kankaiden ominaisuudet muuttuivat yleensä enemmän vesipesussa kuin kemiallisessa pesussa. Varsinaista ominaisuuksien optimointia ei tulosten perusteella voitu tehdä, koska käyttötarkoituksia on lukuisia ja kukin asettaa omat kriteerinsä materiaaleille ja itse tuotteelle. Eri raaka-aineista valmistettujen materiaalien keskinäinen vertailu on tulosten avulla helppoa. Mittaustulokset antavat hyvän tietopohjan materiaalien ja tuotteiden suunnitteluun niitä kehittäville, valmistaville ja valitseville. Kun tiedetään materiaalin ja tuotteen käyttöolosuhteet, voidaan valita oikea materiaali-materiaaliyhdistelmä tuotteen perusraaka-aineeksi. Tutkimuksen puutteena oli, että varsinaisen käytön aiheuttama kulutusefekti puuttuu.

AB - Tutkimuksessa selvitetään työ- ja suojavaatemateriaalien suojaus-, kestävyys-, käyttämukavuus- ja tuoteturvallisuusominaisuuksien muuttumista huolloissa. Ominaisuuksia on testattu SFS standardimenetelmin tai muuten yleisesti käytössä olevin menetelmin. Viimeistysaineiden pysyvyyttä on testattu IR-spektrofotometrisin mittauksin. Seitsemän kankaan osalta testattiin hikoilevalla sylinterillä kosteuden kulkua vaatetuksen läpi. Mukana tutkimuksessa oli 23 teollisesti varmistettua työ- ja suojavaatemateriaalia eri paloturvallisuusluokista. Materiaalit jaettiin kuuteen ryhmään: puuvillakankaat (6 kpl), polyesteri/puuvillakankaat (4 kpl), filamenttipintaiset kankaat (6 kpl), paloturvallisista kuiduista kudotut kankaat (3 kpl), pinnoitetut kankaat (2 kpl) ja villatyyppiset kankaat (2 kpl). Kaikki kankaat pestiin vesipesussa ja kankaista yksitoista myös kemiallisesti. Mittaukset tehtiin alkuperäisille, kerran pestyille, kymmenen kertaa pestyille, 25 kertaa pestyille ja 50 kertaa pestyille materiaaleille.Tulokset osoittavat, että ominaisuudet muuttuvat eri raaka-aineista valmistetuilla kankailla hyvin erilailla, mikä on syytä huomioida yhdisteltäessä eri materiaaleja samaan tuotteeseen. Kankaiden ominaisuudet muuttuivat yleensä enemmän vesipesussa kuin kemiallisessa pesussa. Varsinaista ominaisuuksien optimointia ei tulosten perusteella voitu tehdä, koska käyttötarkoituksia on lukuisia ja kukin asettaa omat kriteerinsä materiaaleille ja itse tuotteelle. Eri raaka-aineista valmistettujen materiaalien keskinäinen vertailu on tulosten avulla helppoa. Mittaustulokset antavat hyvän tietopohjan materiaalien ja tuotteiden suunnitteluun niitä kehittäville, valmistaville ja valitseville. Kun tiedetään materiaalin ja tuotteen käyttöolosuhteet, voidaan valita oikea materiaali-materiaaliyhdistelmä tuotteen perusraaka-aineeksi. Tutkimuksen puutteena oli, että varsinaisen käytön aiheuttama kulutusefekti puuttuu.

KW - work clothing

KW - protective clothing

KW - material tests

KW - wear resistance

M3 - Report

SN - 951-38-2477-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Työ- ja suojavaatemateriaalien ominaisuudet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Jylhä A, Laakso K, Meinander H. Työ- ja suojavaatemateriaalien ominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 138 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 412).