Työasema tuoteverstaiden hajautettuun ohjaukseen

Veli-Pekka Mattila, Juhani Palmu

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Joustavuus sekä tehtaan tuotevalikoiman että tuotteen ja sen valmistuksen kehittämisen kannalta sekä nopeat toimitusajat ja täydellinen laatu ovat kaikki suomalaisen teollisuuden todellisia kilpailutekijöitä. Niiden saavuttamisen keskeiseksi keinoksi on muodostunut toimintojen hajautus. Tutkimuksessa on kehitetty tuotannonohjausjärjestelmä tuotantohierarkian verstastasolle. Sen yläpuolella oleva tehdastaso hoitaa hallinnolliset ja pitkän aikavälin suunnittelutehtävät. Verstas huolehtii hallinnassaan olevien solujen toiminnan ohjauksesta ja töiden ajoituksesta. Hajautetussa järjestelmässä verstaiden ohjaus on jaettu älykkäille ja keskenään kommunikoiville työasemille, joita voi samalla hierarkiatasolla olla useita rinnakkaisia. Ne ovat ohjauksellisesti täysin itsenäisiä, niihin on integroitu kaikki tuoteverstaan tarvitsemat toiminnot. Ne käyttävät hyväkseen keskitetyn tehdasjärjestelmän tarjoamia palveluita. Tehdasjärjestelmä tilaa tarvittavan tuotteen verstaalta, joka tuotteen valmistaa. Verstaan työasema tilaa edelleen tuotteen tekemiseen tarvittavat osatuotteet muilta työasemilta. Tilaava verstas valvoo osatuotteiden toimituksia, mutta sen ei tarvitse tuntea hierarkiassa alempana olevan tason sisäistä rakennetta. On siis täysin alemman tason päätettävissä, miten se tehtävän täyttää, kunhan se pysyy tehtävänannossa määritellyissä rajoissa (esim. toimitusaika). Verstaiden välillä tuotannonohjaus perustuu imuun, niiden sisällä se on keskitettyä. Työasema ajoittaa tilaukset verstaan soluille, tuotantolinjoille ja laitteille verstaan työnsuunnittelijan avustamana. Ohjelmisto on toteutettu IBM PS/2-laitteistolle OS/2-käyttöjärjestelmää, Presentadon Manager- sekä IBM Database Manager- työkaluja käyttäen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages70
ISBN (Print)951-38-3988-5
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number740
ISSN0358-5077

Fingerprint

managers
methodology
Olla

Keywords

  • production control
  • small industries
  • decentralized systems
  • software

Cite this

Mattila, V-P., & Palmu, J. (1991). Työasema tuoteverstaiden hajautettuun ohjaukseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 740
Mattila, Veli-Pekka ; Palmu, Juhani. / Työasema tuoteverstaiden hajautettuun ohjaukseen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 740).
@book{ecf572820f3540d9856ed61ea584a17e,
title = "Ty{\"o}asema tuoteverstaiden hajautettuun ohjaukseen",
abstract = "Joustavuus sek{\"a} tehtaan tuotevalikoiman ett{\"a} tuotteen ja sen valmistuksen kehitt{\"a}misen kannalta sek{\"a} nopeat toimitusajat ja t{\"a}ydellinen laatu ovat kaikki suomalaisen teollisuuden todellisia kilpailutekij{\"o}it{\"a}. Niiden saavuttamisen keskeiseksi keinoksi on muodostunut toimintojen hajautus. Tutkimuksessa on kehitetty tuotannonohjausj{\"a}rjestelm{\"a} tuotantohierarkian verstastasolle. Sen yl{\"a}puolella oleva tehdastaso hoitaa hallinnolliset ja pitk{\"a}n aikav{\"a}lin suunnitteluteht{\"a}v{\"a}t. Verstas huolehtii hallinnassaan olevien solujen toiminnan ohjauksesta ja t{\"o}iden ajoituksesta. Hajautetussa j{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a} verstaiden ohjaus on jaettu {\"a}lykk{\"a}ille ja kesken{\"a}{\"a}n kommunikoiville ty{\"o}asemille, joita voi samalla hierarkiatasolla olla useita rinnakkaisia. Ne ovat ohjauksellisesti t{\"a}ysin itsen{\"a}isi{\"a}, niihin on integroitu kaikki tuoteverstaan tarvitsemat toiminnot. Ne k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t hyv{\"a}kseen keskitetyn tehdasj{\"a}rjestelm{\"a}n tarjoamia palveluita. Tehdasj{\"a}rjestelm{\"a} tilaa tarvittavan tuotteen verstaalta, joka tuotteen valmistaa. Verstaan ty{\"o}asema tilaa edelleen tuotteen tekemiseen tarvittavat osatuotteet muilta ty{\"o}asemilta. Tilaava verstas valvoo osatuotteiden toimituksia, mutta sen ei tarvitse tuntea hierarkiassa alempana olevan tason sis{\"a}ist{\"a} rakennetta. On siis t{\"a}ysin alemman tason p{\"a}{\"a}tett{\"a}viss{\"a}, miten se teht{\"a}v{\"a}n t{\"a}ytt{\"a}{\"a}, kunhan se pysyy teht{\"a}v{\"a}nannossa m{\"a}{\"a}ritellyiss{\"a} rajoissa (esim. toimitusaika). Verstaiden v{\"a}lill{\"a} tuotannonohjaus perustuu imuun, niiden sis{\"a}ll{\"a} se on keskitetty{\"a}. Ty{\"o}asema ajoittaa tilaukset verstaan soluille, tuotantolinjoille ja laitteille verstaan ty{\"o}nsuunnittelijan avustamana. Ohjelmisto on toteutettu IBM PS/2-laitteistolle OS/2-k{\"a}ytt{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}, Presentadon Manager- sek{\"a} IBM Database Manager- ty{\"o}kaluja k{\"a}ytt{\"a}en.",
keywords = "production control, small industries, decentralized systems, software",
author = "Veli-Pekka Mattila and Juhani Palmu",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3988-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "740",
address = "Finland",

}

Mattila, V-P & Palmu, J 1991, Työasema tuoteverstaiden hajautettuun ohjaukseen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 740, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Työasema tuoteverstaiden hajautettuun ohjaukseen. / Mattila, Veli-Pekka; Palmu, Juhani.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 740).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Työasema tuoteverstaiden hajautettuun ohjaukseen

AU - Mattila, Veli-Pekka

AU - Palmu, Juhani

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Joustavuus sekä tehtaan tuotevalikoiman että tuotteen ja sen valmistuksen kehittämisen kannalta sekä nopeat toimitusajat ja täydellinen laatu ovat kaikki suomalaisen teollisuuden todellisia kilpailutekijöitä. Niiden saavuttamisen keskeiseksi keinoksi on muodostunut toimintojen hajautus. Tutkimuksessa on kehitetty tuotannonohjausjärjestelmä tuotantohierarkian verstastasolle. Sen yläpuolella oleva tehdastaso hoitaa hallinnolliset ja pitkän aikavälin suunnittelutehtävät. Verstas huolehtii hallinnassaan olevien solujen toiminnan ohjauksesta ja töiden ajoituksesta. Hajautetussa järjestelmässä verstaiden ohjaus on jaettu älykkäille ja keskenään kommunikoiville työasemille, joita voi samalla hierarkiatasolla olla useita rinnakkaisia. Ne ovat ohjauksellisesti täysin itsenäisiä, niihin on integroitu kaikki tuoteverstaan tarvitsemat toiminnot. Ne käyttävät hyväkseen keskitetyn tehdasjärjestelmän tarjoamia palveluita. Tehdasjärjestelmä tilaa tarvittavan tuotteen verstaalta, joka tuotteen valmistaa. Verstaan työasema tilaa edelleen tuotteen tekemiseen tarvittavat osatuotteet muilta työasemilta. Tilaava verstas valvoo osatuotteiden toimituksia, mutta sen ei tarvitse tuntea hierarkiassa alempana olevan tason sisäistä rakennetta. On siis täysin alemman tason päätettävissä, miten se tehtävän täyttää, kunhan se pysyy tehtävänannossa määritellyissä rajoissa (esim. toimitusaika). Verstaiden välillä tuotannonohjaus perustuu imuun, niiden sisällä se on keskitettyä. Työasema ajoittaa tilaukset verstaan soluille, tuotantolinjoille ja laitteille verstaan työnsuunnittelijan avustamana. Ohjelmisto on toteutettu IBM PS/2-laitteistolle OS/2-käyttöjärjestelmää, Presentadon Manager- sekä IBM Database Manager- työkaluja käyttäen.

AB - Joustavuus sekä tehtaan tuotevalikoiman että tuotteen ja sen valmistuksen kehittämisen kannalta sekä nopeat toimitusajat ja täydellinen laatu ovat kaikki suomalaisen teollisuuden todellisia kilpailutekijöitä. Niiden saavuttamisen keskeiseksi keinoksi on muodostunut toimintojen hajautus. Tutkimuksessa on kehitetty tuotannonohjausjärjestelmä tuotantohierarkian verstastasolle. Sen yläpuolella oleva tehdastaso hoitaa hallinnolliset ja pitkän aikavälin suunnittelutehtävät. Verstas huolehtii hallinnassaan olevien solujen toiminnan ohjauksesta ja töiden ajoituksesta. Hajautetussa järjestelmässä verstaiden ohjaus on jaettu älykkäille ja keskenään kommunikoiville työasemille, joita voi samalla hierarkiatasolla olla useita rinnakkaisia. Ne ovat ohjauksellisesti täysin itsenäisiä, niihin on integroitu kaikki tuoteverstaan tarvitsemat toiminnot. Ne käyttävät hyväkseen keskitetyn tehdasjärjestelmän tarjoamia palveluita. Tehdasjärjestelmä tilaa tarvittavan tuotteen verstaalta, joka tuotteen valmistaa. Verstaan työasema tilaa edelleen tuotteen tekemiseen tarvittavat osatuotteet muilta työasemilta. Tilaava verstas valvoo osatuotteiden toimituksia, mutta sen ei tarvitse tuntea hierarkiassa alempana olevan tason sisäistä rakennetta. On siis täysin alemman tason päätettävissä, miten se tehtävän täyttää, kunhan se pysyy tehtävänannossa määritellyissä rajoissa (esim. toimitusaika). Verstaiden välillä tuotannonohjaus perustuu imuun, niiden sisällä se on keskitettyä. Työasema ajoittaa tilaukset verstaan soluille, tuotantolinjoille ja laitteille verstaan työnsuunnittelijan avustamana. Ohjelmisto on toteutettu IBM PS/2-laitteistolle OS/2-käyttöjärjestelmää, Presentadon Manager- sekä IBM Database Manager- työkaluja käyttäen.

KW - production control

KW - small industries

KW - decentralized systems

KW - software

M3 - Report

SN - 951-38-3988-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Työasema tuoteverstaiden hajautettuun ohjaukseen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mattila V-P, Palmu J. Työasema tuoteverstaiden hajautettuun ohjaukseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 740).