Työn turvallisuusanalyysin soveltaminen sahateollisuuteen

Kai Nordlund, Veikko Rouhiainen, Markku Reunanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Sahateollisuuden keskeisten koneiden ja työtehtävien turvallisuutta tutkittiin laatimalla työn turvallisuusanalyyseja kahdeksalla saha-laitoksella. Sahalaitoksilla sattuneita vakavia tapaturmia selvi-teltiin tapaturmaselostusrekisterin pohjalta. Erityisesti kiinni-tettiin huomiota tarkastajien esittämiin torjuntaehdotuksiin. Analysoitiin kehys-, vanne-, pyörö- ja pelkkasahojen sekä pelkka-hakkurien ja kuorimakoneiden terien vaihdon turvallisuutta. Lisäksi tutkittiin kehyssahojen ja kuorimakoneiden vuosihuoltoa. Tapatur-ma-alttiista tehtävistä tutkittiin siivoojan, voitelijan, laitosmiehen ja puun ylösottajan töitä. Myös näihin koneisiin ja tehtä-viin kehitettyjä turvallistamisratkaisuja selvitettiin. Koneiden suunnittelun ja asentamisen perustana ovat viranomaismää-räykset ja aiheeseen liittyvät standardit. Tätä tutkimusraporttia ei pidä sekoittaa niihin. Yleispätevien ratkaisujen esittäminen on koneiden hyvinkin erilaisista käyttöolosuhteista mahdotonta. Tämän vuoksi raportissa esitettyjen esimerkkien ja näkemysten soveltami-sessa on noudatettava huolellista harkintaa ja tarkasteltava tilan-netta tapauskohtaisesti.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages126
ISBN (Print)951-38-2406-3
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number491
ISSN0358-5085

Keywords

  • saw mills
  • safety analysis
  • accident prevention
  • occupational safety

Cite this

Nordlund, K., Rouhiainen, V., & Reunanen, M. (1985). Työn turvallisuusanalyysin soveltaminen sahateollisuuteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 491
Nordlund, Kai ; Rouhiainen, Veikko ; Reunanen, Markku. / Työn turvallisuusanalyysin soveltaminen sahateollisuuteen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 491).
@book{62cd9e10a6d14565b063cce431267206,
title = "Ty{\"o}n turvallisuusanalyysin soveltaminen sahateollisuuteen",
abstract = "Sahateollisuuden keskeisten koneiden ja ty{\"o}teht{\"a}vien turvallisuutta tutkittiin laatimalla ty{\"o}n turvallisuusanalyyseja kahdeksalla saha-laitoksella. Sahalaitoksilla sattuneita vakavia tapaturmia selvi-teltiin tapaturmaselostusrekisterin pohjalta. Erityisesti kiinni-tettiin huomiota tarkastajien esitt{\"a}miin torjuntaehdotuksiin. Analysoitiin kehys-, vanne-, py{\"o}r{\"o}- ja pelkkasahojen sek{\"a} pelkka-hakkurien ja kuorimakoneiden terien vaihdon turvallisuutta. Lis{\"a}ksi tutkittiin kehyssahojen ja kuorimakoneiden vuosihuoltoa. Tapatur-ma-alttiista teht{\"a}vist{\"a} tutkittiin siivoojan, voitelijan, laitosmiehen ja puun yl{\"o}sottajan t{\"o}it{\"a}. My{\"o}s n{\"a}ihin koneisiin ja teht{\"a}-viin kehitettyj{\"a} turvallistamisratkaisuja selvitettiin. Koneiden suunnittelun ja asentamisen perustana ovat viranomaism{\"a}{\"a}-r{\"a}ykset ja aiheeseen liittyv{\"a}t standardit. T{\"a}t{\"a} tutkimusraporttia ei pid{\"a} sekoittaa niihin. Yleisp{\"a}tevien ratkaisujen esitt{\"a}minen on koneiden hyvinkin erilaisista k{\"a}ytt{\"o}olosuhteista mahdotonta. T{\"a}m{\"a}n vuoksi raportissa esitettyjen esimerkkien ja n{\"a}kemysten soveltami-sessa on noudatettava huolellista harkintaa ja tarkasteltava tilan-netta tapauskohtaisesti.",
keywords = "saw mills, safety analysis, accident prevention, occupational safety",
author = "Kai Nordlund and Veikko Rouhiainen and Markku Reunanen",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2406-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "491",
address = "Finland",

}

Nordlund, K, Rouhiainen, V & Reunanen, M 1985, Työn turvallisuusanalyysin soveltaminen sahateollisuuteen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 491, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Työn turvallisuusanalyysin soveltaminen sahateollisuuteen. / Nordlund, Kai; Rouhiainen, Veikko; Reunanen, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 491).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Työn turvallisuusanalyysin soveltaminen sahateollisuuteen

AU - Nordlund, Kai

AU - Rouhiainen, Veikko

AU - Reunanen, Markku

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Sahateollisuuden keskeisten koneiden ja työtehtävien turvallisuutta tutkittiin laatimalla työn turvallisuusanalyyseja kahdeksalla saha-laitoksella. Sahalaitoksilla sattuneita vakavia tapaturmia selvi-teltiin tapaturmaselostusrekisterin pohjalta. Erityisesti kiinni-tettiin huomiota tarkastajien esittämiin torjuntaehdotuksiin. Analysoitiin kehys-, vanne-, pyörö- ja pelkkasahojen sekä pelkka-hakkurien ja kuorimakoneiden terien vaihdon turvallisuutta. Lisäksi tutkittiin kehyssahojen ja kuorimakoneiden vuosihuoltoa. Tapatur-ma-alttiista tehtävistä tutkittiin siivoojan, voitelijan, laitosmiehen ja puun ylösottajan töitä. Myös näihin koneisiin ja tehtä-viin kehitettyjä turvallistamisratkaisuja selvitettiin. Koneiden suunnittelun ja asentamisen perustana ovat viranomaismää-räykset ja aiheeseen liittyvät standardit. Tätä tutkimusraporttia ei pidä sekoittaa niihin. Yleispätevien ratkaisujen esittäminen on koneiden hyvinkin erilaisista käyttöolosuhteista mahdotonta. Tämän vuoksi raportissa esitettyjen esimerkkien ja näkemysten soveltami-sessa on noudatettava huolellista harkintaa ja tarkasteltava tilan-netta tapauskohtaisesti.

AB - Sahateollisuuden keskeisten koneiden ja työtehtävien turvallisuutta tutkittiin laatimalla työn turvallisuusanalyyseja kahdeksalla saha-laitoksella. Sahalaitoksilla sattuneita vakavia tapaturmia selvi-teltiin tapaturmaselostusrekisterin pohjalta. Erityisesti kiinni-tettiin huomiota tarkastajien esittämiin torjuntaehdotuksiin. Analysoitiin kehys-, vanne-, pyörö- ja pelkkasahojen sekä pelkka-hakkurien ja kuorimakoneiden terien vaihdon turvallisuutta. Lisäksi tutkittiin kehyssahojen ja kuorimakoneiden vuosihuoltoa. Tapatur-ma-alttiista tehtävistä tutkittiin siivoojan, voitelijan, laitosmiehen ja puun ylösottajan töitä. Myös näihin koneisiin ja tehtä-viin kehitettyjä turvallistamisratkaisuja selvitettiin. Koneiden suunnittelun ja asentamisen perustana ovat viranomaismää-räykset ja aiheeseen liittyvät standardit. Tätä tutkimusraporttia ei pidä sekoittaa niihin. Yleispätevien ratkaisujen esittäminen on koneiden hyvinkin erilaisista käyttöolosuhteista mahdotonta. Tämän vuoksi raportissa esitettyjen esimerkkien ja näkemysten soveltami-sessa on noudatettava huolellista harkintaa ja tarkasteltava tilan-netta tapauskohtaisesti.

KW - saw mills

KW - safety analysis

KW - accident prevention

KW - occupational safety

M3 - Report

SN - 951-38-2406-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Työn turvallisuusanalyysin soveltaminen sahateollisuuteen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nordlund K, Rouhiainen V, Reunanen M. Työn turvallisuusanalyysin soveltaminen sahateollisuuteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 491).