Työpukumateriaalien sähköistyvyys- ja palamisominaisuudet

Harriet Meinander, Pertti Nousiainen, Liisa Pakkala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Paloturvallisuus ja sähköistymättömyys ovat ominaisuuksia, joita yhä enemmän vaaditaan työvaatetukselta. Työn tavoitteena oli luoda valmius näiden ominaisuuksien tutkimiseen laboratoriomittauksilla sekä kehittää materiaaleja, jotka ovat entistä parempia näissä suhteissa. Julkaisussa selostetaan lähinnä sähköistyvyyteen liittyvä osa tutkimuksesta. Erillisissä liitteissä käsitellään työvaatemateriaalien paloturvallisousominaisuuksia, suoritettuja palosuojausviimeistyksiä, työpukumateriaalien muita ominaisuuksia sekä läpivietyjä käyttökokeita. Staattisen varauksen synty vaatetustekstiileissä ja erityisesti työvaatteissa aiheuttaa epämiellyttävyyttä ja tapaturmavaaraa. Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan sähkön syntymistä vaatetustekstiileissä ja siihen vaikuttavia tekijöitä sekä sähköistymisen vaikutusta vaatteiden käyttäjille. Selvitetään nykyisin käytössä olevat tekstiilimateriaalien ja vaatetuksen sähköistyvyysmittausmenetelmät. Yhteenvetona esitetään tulokset laboratoriomittaussarjasta, jossa käytössa olevien työpukumateriaalien sähkövastukset on pyritty kartoittamaan. Myös huollon vaikutusta vastusarvoihin pyrittiin selvittämään. Varsinaista tuotekehitystyötä sähköstaattisten ominaisuuksien parantamiseksi ei tehty.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages144
ISBN (Print)951-38-2026-2
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number294
ISSN1235-0613

Keywords

  • protective clothing
  • fire safety
  • fire tests

Cite this

Meinander, H., Nousiainen, P., & Pakkala, L. (1984). Työpukumateriaalien sähköistyvyys- ja palamisominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 294
Meinander, Harriet ; Nousiainen, Pertti ; Pakkala, Liisa. / Työpukumateriaalien sähköistyvyys- ja palamisominaisuudet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 144 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 294).
@book{e62fd4765e28470e8b4de406d1d492cb,
title = "Ty{\"o}pukumateriaalien s{\"a}hk{\"o}istyvyys- ja palamisominaisuudet",
abstract = "Paloturvallisuus ja s{\"a}hk{\"o}istym{\"a}tt{\"o}myys ovat ominaisuuksia, joita yh{\"a} enemm{\"a}n vaaditaan ty{\"o}vaatetukselta. Ty{\"o}n tavoitteena oli luoda valmius n{\"a}iden ominaisuuksien tutkimiseen laboratoriomittauksilla sek{\"a} kehitt{\"a}{\"a} materiaaleja, jotka ovat entist{\"a} parempia n{\"a}iss{\"a} suhteissa. Julkaisussa selostetaan l{\"a}hinn{\"a} s{\"a}hk{\"o}istyvyyteen liittyv{\"a} osa tutkimuksesta. Erillisiss{\"a} liitteiss{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n ty{\"o}vaatemateriaalien paloturvallisousominaisuuksia, suoritettuja palosuojausviimeistyksi{\"a}, ty{\"o}pukumateriaalien muita ominaisuuksia sek{\"a} l{\"a}pivietyj{\"a} k{\"a}ytt{\"o}kokeita. Staattisen varauksen synty vaatetustekstiileiss{\"a} ja erityisesti ty{\"o}vaatteissa aiheuttaa ep{\"a}miellytt{\"a}vyytt{\"a} ja tapaturmavaaraa. Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan s{\"a}hk{\"o}n syntymist{\"a} vaatetustekstiileiss{\"a} ja siihen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} sek{\"a} s{\"a}hk{\"o}istymisen vaikutusta vaatteiden k{\"a}ytt{\"a}jille. Selvitet{\"a}{\"a}n nykyisin k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevat tekstiilimateriaalien ja vaatetuksen s{\"a}hk{\"o}istyvyysmittausmenetelm{\"a}t. Yhteenvetona esitet{\"a}{\"a}n tulokset laboratoriomittaussarjasta, jossa k{\"a}yt{\"o}ssa olevien ty{\"o}pukumateriaalien s{\"a}hk{\"o}vastukset on pyritty kartoittamaan. My{\"o}s huollon vaikutusta vastusarvoihin pyrittiin selvitt{\"a}m{\"a}{\"a}n. Varsinaista tuotekehitysty{\"o}t{\"a} s{\"a}hk{\"o}staattisten ominaisuuksien parantamiseksi ei tehty.",
keywords = "protective clothing, fire safety, fire tests",
author = "Harriet Meinander and Pertti Nousiainen and Liisa Pakkala",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2026-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "294",
address = "Finland",

}

Meinander, H, Nousiainen, P & Pakkala, L 1984, Työpukumateriaalien sähköistyvyys- ja palamisominaisuudet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 294, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Työpukumateriaalien sähköistyvyys- ja palamisominaisuudet. / Meinander, Harriet; Nousiainen, Pertti; Pakkala, Liisa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 144 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 294).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Työpukumateriaalien sähköistyvyys- ja palamisominaisuudet

AU - Meinander, Harriet

AU - Nousiainen, Pertti

AU - Pakkala, Liisa

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Paloturvallisuus ja sähköistymättömyys ovat ominaisuuksia, joita yhä enemmän vaaditaan työvaatetukselta. Työn tavoitteena oli luoda valmius näiden ominaisuuksien tutkimiseen laboratoriomittauksilla sekä kehittää materiaaleja, jotka ovat entistä parempia näissä suhteissa. Julkaisussa selostetaan lähinnä sähköistyvyyteen liittyvä osa tutkimuksesta. Erillisissä liitteissä käsitellään työvaatemateriaalien paloturvallisousominaisuuksia, suoritettuja palosuojausviimeistyksiä, työpukumateriaalien muita ominaisuuksia sekä läpivietyjä käyttökokeita. Staattisen varauksen synty vaatetustekstiileissä ja erityisesti työvaatteissa aiheuttaa epämiellyttävyyttä ja tapaturmavaaraa. Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan sähkön syntymistä vaatetustekstiileissä ja siihen vaikuttavia tekijöitä sekä sähköistymisen vaikutusta vaatteiden käyttäjille. Selvitetään nykyisin käytössä olevat tekstiilimateriaalien ja vaatetuksen sähköistyvyysmittausmenetelmät. Yhteenvetona esitetään tulokset laboratoriomittaussarjasta, jossa käytössa olevien työpukumateriaalien sähkövastukset on pyritty kartoittamaan. Myös huollon vaikutusta vastusarvoihin pyrittiin selvittämään. Varsinaista tuotekehitystyötä sähköstaattisten ominaisuuksien parantamiseksi ei tehty.

AB - Paloturvallisuus ja sähköistymättömyys ovat ominaisuuksia, joita yhä enemmän vaaditaan työvaatetukselta. Työn tavoitteena oli luoda valmius näiden ominaisuuksien tutkimiseen laboratoriomittauksilla sekä kehittää materiaaleja, jotka ovat entistä parempia näissä suhteissa. Julkaisussa selostetaan lähinnä sähköistyvyyteen liittyvä osa tutkimuksesta. Erillisissä liitteissä käsitellään työvaatemateriaalien paloturvallisousominaisuuksia, suoritettuja palosuojausviimeistyksiä, työpukumateriaalien muita ominaisuuksia sekä läpivietyjä käyttökokeita. Staattisen varauksen synty vaatetustekstiileissä ja erityisesti työvaatteissa aiheuttaa epämiellyttävyyttä ja tapaturmavaaraa. Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan sähkön syntymistä vaatetustekstiileissä ja siihen vaikuttavia tekijöitä sekä sähköistymisen vaikutusta vaatteiden käyttäjille. Selvitetään nykyisin käytössä olevat tekstiilimateriaalien ja vaatetuksen sähköistyvyysmittausmenetelmät. Yhteenvetona esitetään tulokset laboratoriomittaussarjasta, jossa käytössa olevien työpukumateriaalien sähkövastukset on pyritty kartoittamaan. Myös huollon vaikutusta vastusarvoihin pyrittiin selvittämään. Varsinaista tuotekehitystyötä sähköstaattisten ominaisuuksien parantamiseksi ei tehty.

KW - protective clothing

KW - fire safety

KW - fire tests

M3 - Report

SN - 951-38-2026-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Työpukumateriaalien sähköistyvyys- ja palamisominaisuudet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Meinander H, Nousiainen P, Pakkala L. Työpukumateriaalien sähköistyvyys- ja palamisominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 144 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 294).