Työvaatetuksen paloturvallisuus

Liisa Pakkala, Brita-Lisa Irjala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitetään työvaatetuksen paloturvallisuutta ottamalla huomioon myös alus- ja välivaatetus. Vaatetuksen palo-ominaisuuksista tutkittiin syttyvyyttä, palon leviämistä ja vaatteiston suojauskykyä erilaisia kuumausrasituksia, kuten liekkien kuumuutta, lämpösäteilyä ja johtuvaa kuumuutta vastaan. Lisäksi tutkittiin hitsaus- ja polttoleikkauskipinöiden sekä valokaaren vaikutusta työvaatemateriaaleihin. Kirjallisauskatsauksessa esitetään lisäksi lämmon siirtymistä vaatteistossa ja pukineesta palaessa vapautuvan lämpömäärän vaikutusta palovamman vakavuuteen. Tutkimuksessa kokeiltiin 32 erilaista työpukukangasta. Mukana oli sekä nk. vaikeasti syttyviä että tavanomaisia materiaaleja. Alus- ja välivaatemateriaaleja oli yhteensä 27. Alusvaatetus käsitti tyypillisiä alusvaateneuloksia ja välivaatetus mm. erilaisia tekoturkiksia. Tulokset osoittavat, että useimmat työpurkumateriaalit syttyvät melko pienestäkin energialähteestä. Työpukujen paloturvallisuuden ensimmäisen vaatimuksen tuleekin liittyä materiaalin syttyvyyteen. Tavanomaiset sekoitekankaat sopivat työvaatetukseksi mikäli syttymisriski on vähäinen. Yksi vaatekerros ei useimmiten suojaa kuumuusrasitukselta riittävästi. Hyvä tai erittäin hyvä suojaustase saavutetaan vain yhdistelmiä käyttämällä. Kuumuusrasituksesta rikkoontuvan päälliskerroksen alla välivaatetuksena tulisi kayttää energiaa absorboivaa ja vaikeasti syttyviä materiaalia. Rikkoontumattomana pysyvän päällisen alla ovat suojavaikutukseltaan hyviä synteettiset materiaalit, jotka kuluttavat energiaa mm. sulamiseen. Ihoa lähimmäksi sopivat parhaiten sulamattomat ja eristävät materiaalit kuten selluloosakuitupitoiset ja villaiset tuotteet. Suoritetut suppeat käyttökokeet antoivat paloturvallisuustietoa vaatetuksesta telakkatyössä ja pienessä valimossa. Käyttökokeiden tulisi luotettavan tiedon saamiseksi kuitenkin olla laajoja ja pitkäaikaisia. Ulkomaisten esikuvien (BS- ja DIN-standardit) ja tutkimuksessa saadun koeaineiston perusteella laadittiin koekäyttöön tarkoitettu alustava ehdotus työpukinemateriaalien syttymis- ja palon leviämisominaisuuksien luokittelemiseksi. Vastoin ennakkosuunnitelmia ei työympäristökohtaista työvaatesuositusta katsottu voitavan laatia, koska ei ollut saatavissa riittävää tietoa eri työympäristöjen todellisista riskeistä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages146
ISBN (Print)951-38-1932-9
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number256
ISSN0358-5077

Fingerprint

Protective Clothing
Safety

Keywords

  • working clothing
  • protective clothing
  • fire safety
  • fire tests

Cite this

Pakkala, L., & Irjala, B-L. (1984). Työvaatetuksen paloturvallisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 256
Pakkala, Liisa ; Irjala, Brita-Lisa. / Työvaatetuksen paloturvallisuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 146 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 256).
@book{6eb82c5d55cf4b8c8739c760c3905256,
title = "Ty{\"o}vaatetuksen paloturvallisuus",
abstract = "Tutkimuksessa selvitet{\"a}{\"a}n ty{\"o}vaatetuksen paloturvallisuutta ottamalla huomioon my{\"o}s alus- ja v{\"a}livaatetus. Vaatetuksen palo-ominaisuuksista tutkittiin syttyvyytt{\"a}, palon levi{\"a}mist{\"a} ja vaatteiston suojauskyky{\"a} erilaisia kuumausrasituksia, kuten liekkien kuumuutta, l{\"a}mp{\"o}s{\"a}teily{\"a} ja johtuvaa kuumuutta vastaan. Lis{\"a}ksi tutkittiin hitsaus- ja polttoleikkauskipin{\"o}iden sek{\"a} valokaaren vaikutusta ty{\"o}vaatemateriaaleihin. Kirjallisauskatsauksessa esitet{\"a}{\"a}n lis{\"a}ksi l{\"a}mmon siirtymist{\"a} vaatteistossa ja pukineesta palaessa vapautuvan l{\"a}mp{\"o}m{\"a}{\"a}r{\"a}n vaikutusta palovamman vakavuuteen. Tutkimuksessa kokeiltiin 32 erilaista ty{\"o}pukukangasta. Mukana oli sek{\"a} nk. vaikeasti syttyvi{\"a} ett{\"a} tavanomaisia materiaaleja. Alus- ja v{\"a}livaatemateriaaleja oli yhteens{\"a} 27. Alusvaatetus k{\"a}sitti tyypillisi{\"a} alusvaateneuloksia ja v{\"a}livaatetus mm. erilaisia tekoturkiksia. Tulokset osoittavat, ett{\"a} useimmat ty{\"o}purkumateriaalit syttyv{\"a}t melko pienest{\"a}kin energial{\"a}hteest{\"a}. Ty{\"o}pukujen paloturvallisuuden ensimm{\"a}isen vaatimuksen tuleekin liitty{\"a} materiaalin syttyvyyteen. Tavanomaiset sekoitekankaat sopivat ty{\"o}vaatetukseksi mik{\"a}li syttymisriski on v{\"a}h{\"a}inen. Yksi vaatekerros ei useimmiten suojaa kuumuusrasitukselta riitt{\"a}v{\"a}sti. Hyv{\"a} tai eritt{\"a}in hyv{\"a} suojaustase saavutetaan vain yhdistelmi{\"a} k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a}. Kuumuusrasituksesta rikkoontuvan p{\"a}{\"a}lliskerroksen alla v{\"a}livaatetuksena tulisi kaytt{\"a}{\"a} energiaa absorboivaa ja vaikeasti syttyvi{\"a} materiaalia. Rikkoontumattomana pysyv{\"a}n p{\"a}{\"a}llisen alla ovat suojavaikutukseltaan hyvi{\"a} synteettiset materiaalit, jotka kuluttavat energiaa mm. sulamiseen. Ihoa l{\"a}himm{\"a}ksi sopivat parhaiten sulamattomat ja erist{\"a}v{\"a}t materiaalit kuten selluloosakuitupitoiset ja villaiset tuotteet. Suoritetut suppeat k{\"a}ytt{\"o}kokeet antoivat paloturvallisuustietoa vaatetuksesta telakkaty{\"o}ss{\"a} ja pieness{\"a} valimossa. K{\"a}ytt{\"o}kokeiden tulisi luotettavan tiedon saamiseksi kuitenkin olla laajoja ja pitk{\"a}aikaisia. Ulkomaisten esikuvien (BS- ja DIN-standardit) ja tutkimuksessa saadun koeaineiston perusteella laadittiin koek{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tarkoitettu alustava ehdotus ty{\"o}pukinemateriaalien syttymis- ja palon levi{\"a}misominaisuuksien luokittelemiseksi. Vastoin ennakkosuunnitelmia ei ty{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}kohtaista ty{\"o}vaatesuositusta katsottu voitavan laatia, koska ei ollut saatavissa riitt{\"a}v{\"a}{\"a} tietoa eri ty{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}jen todellisista riskeist{\"a}.",
keywords = "working clothing, protective clothing, fire safety, fire tests",
author = "Liisa Pakkala and Brita-Lisa Irjala",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1932-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "256",
address = "Finland",

}

Pakkala, L & Irjala, B-L 1984, Työvaatetuksen paloturvallisuus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 256, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Työvaatetuksen paloturvallisuus. / Pakkala, Liisa; Irjala, Brita-Lisa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 146 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 256).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Työvaatetuksen paloturvallisuus

AU - Pakkala, Liisa

AU - Irjala, Brita-Lisa

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Tutkimuksessa selvitetään työvaatetuksen paloturvallisuutta ottamalla huomioon myös alus- ja välivaatetus. Vaatetuksen palo-ominaisuuksista tutkittiin syttyvyyttä, palon leviämistä ja vaatteiston suojauskykyä erilaisia kuumausrasituksia, kuten liekkien kuumuutta, lämpösäteilyä ja johtuvaa kuumuutta vastaan. Lisäksi tutkittiin hitsaus- ja polttoleikkauskipinöiden sekä valokaaren vaikutusta työvaatemateriaaleihin. Kirjallisauskatsauksessa esitetään lisäksi lämmon siirtymistä vaatteistossa ja pukineesta palaessa vapautuvan lämpömäärän vaikutusta palovamman vakavuuteen. Tutkimuksessa kokeiltiin 32 erilaista työpukukangasta. Mukana oli sekä nk. vaikeasti syttyviä että tavanomaisia materiaaleja. Alus- ja välivaatemateriaaleja oli yhteensä 27. Alusvaatetus käsitti tyypillisiä alusvaateneuloksia ja välivaatetus mm. erilaisia tekoturkiksia. Tulokset osoittavat, että useimmat työpurkumateriaalit syttyvät melko pienestäkin energialähteestä. Työpukujen paloturvallisuuden ensimmäisen vaatimuksen tuleekin liittyä materiaalin syttyvyyteen. Tavanomaiset sekoitekankaat sopivat työvaatetukseksi mikäli syttymisriski on vähäinen. Yksi vaatekerros ei useimmiten suojaa kuumuusrasitukselta riittävästi. Hyvä tai erittäin hyvä suojaustase saavutetaan vain yhdistelmiä käyttämällä. Kuumuusrasituksesta rikkoontuvan päälliskerroksen alla välivaatetuksena tulisi kayttää energiaa absorboivaa ja vaikeasti syttyviä materiaalia. Rikkoontumattomana pysyvän päällisen alla ovat suojavaikutukseltaan hyviä synteettiset materiaalit, jotka kuluttavat energiaa mm. sulamiseen. Ihoa lähimmäksi sopivat parhaiten sulamattomat ja eristävät materiaalit kuten selluloosakuitupitoiset ja villaiset tuotteet. Suoritetut suppeat käyttökokeet antoivat paloturvallisuustietoa vaatetuksesta telakkatyössä ja pienessä valimossa. Käyttökokeiden tulisi luotettavan tiedon saamiseksi kuitenkin olla laajoja ja pitkäaikaisia. Ulkomaisten esikuvien (BS- ja DIN-standardit) ja tutkimuksessa saadun koeaineiston perusteella laadittiin koekäyttöön tarkoitettu alustava ehdotus työpukinemateriaalien syttymis- ja palon leviämisominaisuuksien luokittelemiseksi. Vastoin ennakkosuunnitelmia ei työympäristökohtaista työvaatesuositusta katsottu voitavan laatia, koska ei ollut saatavissa riittävää tietoa eri työympäristöjen todellisista riskeistä.

AB - Tutkimuksessa selvitetään työvaatetuksen paloturvallisuutta ottamalla huomioon myös alus- ja välivaatetus. Vaatetuksen palo-ominaisuuksista tutkittiin syttyvyyttä, palon leviämistä ja vaatteiston suojauskykyä erilaisia kuumausrasituksia, kuten liekkien kuumuutta, lämpösäteilyä ja johtuvaa kuumuutta vastaan. Lisäksi tutkittiin hitsaus- ja polttoleikkauskipinöiden sekä valokaaren vaikutusta työvaatemateriaaleihin. Kirjallisauskatsauksessa esitetään lisäksi lämmon siirtymistä vaatteistossa ja pukineesta palaessa vapautuvan lämpömäärän vaikutusta palovamman vakavuuteen. Tutkimuksessa kokeiltiin 32 erilaista työpukukangasta. Mukana oli sekä nk. vaikeasti syttyviä että tavanomaisia materiaaleja. Alus- ja välivaatemateriaaleja oli yhteensä 27. Alusvaatetus käsitti tyypillisiä alusvaateneuloksia ja välivaatetus mm. erilaisia tekoturkiksia. Tulokset osoittavat, että useimmat työpurkumateriaalit syttyvät melko pienestäkin energialähteestä. Työpukujen paloturvallisuuden ensimmäisen vaatimuksen tuleekin liittyä materiaalin syttyvyyteen. Tavanomaiset sekoitekankaat sopivat työvaatetukseksi mikäli syttymisriski on vähäinen. Yksi vaatekerros ei useimmiten suojaa kuumuusrasitukselta riittävästi. Hyvä tai erittäin hyvä suojaustase saavutetaan vain yhdistelmiä käyttämällä. Kuumuusrasituksesta rikkoontuvan päälliskerroksen alla välivaatetuksena tulisi kayttää energiaa absorboivaa ja vaikeasti syttyviä materiaalia. Rikkoontumattomana pysyvän päällisen alla ovat suojavaikutukseltaan hyviä synteettiset materiaalit, jotka kuluttavat energiaa mm. sulamiseen. Ihoa lähimmäksi sopivat parhaiten sulamattomat ja eristävät materiaalit kuten selluloosakuitupitoiset ja villaiset tuotteet. Suoritetut suppeat käyttökokeet antoivat paloturvallisuustietoa vaatetuksesta telakkatyössä ja pienessä valimossa. Käyttökokeiden tulisi luotettavan tiedon saamiseksi kuitenkin olla laajoja ja pitkäaikaisia. Ulkomaisten esikuvien (BS- ja DIN-standardit) ja tutkimuksessa saadun koeaineiston perusteella laadittiin koekäyttöön tarkoitettu alustava ehdotus työpukinemateriaalien syttymis- ja palon leviämisominaisuuksien luokittelemiseksi. Vastoin ennakkosuunnitelmia ei työympäristökohtaista työvaatesuositusta katsottu voitavan laatia, koska ei ollut saatavissa riittävää tietoa eri työympäristöjen todellisista riskeistä.

KW - working clothing

KW - protective clothing

KW - fire safety

KW - fire tests

M3 - Report

SN - 951-38-1932-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Työvaatetuksen paloturvallisuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pakkala L, Irjala B-L. Työvaatetuksen paloturvallisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 146 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 256).