Työympäristön vaaratekijät rakentamisessa: Turvallisuuden huomioon ottaminen hanke- ja työnsuunnittelussa

Marjo Hyödynmaa, Sakari Herranen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin kunnallisessa maa- ja vesirakentamisessa ja liike- ja asuinrakentamisessa työympäristöön liittyviä vaaratekijöitä, työn turvallisuusongelmia sekä niiden huomioon ottamista suunnittelussa. Tutkimus tehtiin analysoimalla työtapaturmia ja haastattelemalla työntekijöitä, työnjohtoa ja suunnittelijoita. Vesi- ja viemäritöissä, kadunrakennuksessa, raivaustöissä ja pienvenesatamien rakentamisessa työympäristöön liittyviä tapaturmavaaroja aiheuttivat liikenne työalueen läheisyydessä, käytössä olleet vanhat putkistot ja kaapelit kaivannoissa, kaivantojen jyrkät reunat sekä työskentely koneiden työalueella. Liike- ja asuinrakennustyömailla vaaroja aiheuttivat työmaiden ajoittainen epäjärjestys, työskentely tikkailla, telineillä ja katoilla, joilla putoamissuojaukset ovat puutteellisia sekä lumen, jään ja veden aiheuttama liukkaus kulkuteillä ja työskentelytasoilla. Työn turvallista tekemistä vaikeuttivat puutteet eri osapuolten töiden yhteensovittamisessa, työnsuunnittelussa sekä katkokset eri osapuolten välisessä tiedonkulussa. Turvallisuus voidaan kytkeä tiiviimmin suunnitteluun kehittämällä eri osapuolten yhteistoimintaa sekä selkeyttämällä vastuunjakoa turvallisuuskysymyksissä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages58
ISBN (Print)951-38-2916-2
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number761
ISSN0358-5085

Keywords

  • civil engineering
  • municipal engineering
  • planning
  • safety
  • accident prevention

Cite this

Hyödynmaa, M., & Herranen, S. (1987). Työympäristön vaaratekijät rakentamisessa: Turvallisuuden huomioon ottaminen hanke- ja työnsuunnittelussa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 761
Hyödynmaa, Marjo ; Herranen, Sakari. / Työympäristön vaaratekijät rakentamisessa : Turvallisuuden huomioon ottaminen hanke- ja työnsuunnittelussa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 761).
@book{0e2576460d3c4aa7924e4d105ea478fc,
title = "Ty{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}n vaaratekij{\"a}t rakentamisessa: Turvallisuuden huomioon ottaminen hanke- ja ty{\"o}nsuunnittelussa",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin kunnallisessa maa- ja vesirakentamisessa ja liike- ja asuinrakentamisessa ty{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n liittyvi{\"a} vaaratekij{\"o}it{\"a}, ty{\"o}n turvallisuusongelmia sek{\"a} niiden huomioon ottamista suunnittelussa. Tutkimus tehtiin analysoimalla ty{\"o}tapaturmia ja haastattelemalla ty{\"o}ntekij{\"o}it{\"a}, ty{\"o}njohtoa ja suunnittelijoita. Vesi- ja viem{\"a}rit{\"o}iss{\"a}, kadunrakennuksessa, raivaust{\"o}iss{\"a} ja pienvenesatamien rakentamisessa ty{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n liittyvi{\"a} tapaturmavaaroja aiheuttivat liikenne ty{\"o}alueen l{\"a}heisyydess{\"a}, k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olleet vanhat putkistot ja kaapelit kaivannoissa, kaivantojen jyrk{\"a}t reunat sek{\"a} ty{\"o}skentely koneiden ty{\"o}alueella. Liike- ja asuinrakennusty{\"o}mailla vaaroja aiheuttivat ty{\"o}maiden ajoittainen ep{\"a}j{\"a}rjestys, ty{\"o}skentely tikkailla, telineill{\"a} ja katoilla, joilla putoamissuojaukset ovat puutteellisia sek{\"a} lumen, j{\"a}{\"a}n ja veden aiheuttama liukkaus kulkuteill{\"a} ja ty{\"o}skentelytasoilla. Ty{\"o}n turvallista tekemist{\"a} vaikeuttivat puutteet eri osapuolten t{\"o}iden yhteensovittamisessa, ty{\"o}nsuunnittelussa sek{\"a} katkokset eri osapuolten v{\"a}lisess{\"a} tiedonkulussa. Turvallisuus voidaan kytke{\"a} tiiviimmin suunnitteluun kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} eri osapuolten yhteistoimintaa sek{\"a} selkeytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} vastuunjakoa turvallisuuskysymyksiss{\"a}.",
keywords = "civil engineering, municipal engineering, planning, safety, accident prevention",
author = "Marjo Hy{\"o}dynmaa and Sakari Herranen",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2916-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "761",
address = "Finland",

}

Hyödynmaa, M & Herranen, S 1987, Työympäristön vaaratekijät rakentamisessa: Turvallisuuden huomioon ottaminen hanke- ja työnsuunnittelussa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 761, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Työympäristön vaaratekijät rakentamisessa : Turvallisuuden huomioon ottaminen hanke- ja työnsuunnittelussa. / Hyödynmaa, Marjo; Herranen, Sakari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 761).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Työympäristön vaaratekijät rakentamisessa

T2 - Turvallisuuden huomioon ottaminen hanke- ja työnsuunnittelussa

AU - Hyödynmaa, Marjo

AU - Herranen, Sakari

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin kunnallisessa maa- ja vesirakentamisessa ja liike- ja asuinrakentamisessa työympäristöön liittyviä vaaratekijöitä, työn turvallisuusongelmia sekä niiden huomioon ottamista suunnittelussa. Tutkimus tehtiin analysoimalla työtapaturmia ja haastattelemalla työntekijöitä, työnjohtoa ja suunnittelijoita. Vesi- ja viemäritöissä, kadunrakennuksessa, raivaustöissä ja pienvenesatamien rakentamisessa työympäristöön liittyviä tapaturmavaaroja aiheuttivat liikenne työalueen läheisyydessä, käytössä olleet vanhat putkistot ja kaapelit kaivannoissa, kaivantojen jyrkät reunat sekä työskentely koneiden työalueella. Liike- ja asuinrakennustyömailla vaaroja aiheuttivat työmaiden ajoittainen epäjärjestys, työskentely tikkailla, telineillä ja katoilla, joilla putoamissuojaukset ovat puutteellisia sekä lumen, jään ja veden aiheuttama liukkaus kulkuteillä ja työskentelytasoilla. Työn turvallista tekemistä vaikeuttivat puutteet eri osapuolten töiden yhteensovittamisessa, työnsuunnittelussa sekä katkokset eri osapuolten välisessä tiedonkulussa. Turvallisuus voidaan kytkeä tiiviimmin suunnitteluun kehittämällä eri osapuolten yhteistoimintaa sekä selkeyttämällä vastuunjakoa turvallisuuskysymyksissä.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin kunnallisessa maa- ja vesirakentamisessa ja liike- ja asuinrakentamisessa työympäristöön liittyviä vaaratekijöitä, työn turvallisuusongelmia sekä niiden huomioon ottamista suunnittelussa. Tutkimus tehtiin analysoimalla työtapaturmia ja haastattelemalla työntekijöitä, työnjohtoa ja suunnittelijoita. Vesi- ja viemäritöissä, kadunrakennuksessa, raivaustöissä ja pienvenesatamien rakentamisessa työympäristöön liittyviä tapaturmavaaroja aiheuttivat liikenne työalueen läheisyydessä, käytössä olleet vanhat putkistot ja kaapelit kaivannoissa, kaivantojen jyrkät reunat sekä työskentely koneiden työalueella. Liike- ja asuinrakennustyömailla vaaroja aiheuttivat työmaiden ajoittainen epäjärjestys, työskentely tikkailla, telineillä ja katoilla, joilla putoamissuojaukset ovat puutteellisia sekä lumen, jään ja veden aiheuttama liukkaus kulkuteillä ja työskentelytasoilla. Työn turvallista tekemistä vaikeuttivat puutteet eri osapuolten töiden yhteensovittamisessa, työnsuunnittelussa sekä katkokset eri osapuolten välisessä tiedonkulussa. Turvallisuus voidaan kytkeä tiiviimmin suunnitteluun kehittämällä eri osapuolten yhteistoimintaa sekä selkeyttämällä vastuunjakoa turvallisuuskysymyksissä.

KW - civil engineering

KW - municipal engineering

KW - planning

KW - safety

KW - accident prevention

M3 - Report

SN - 951-38-2916-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Työympäristön vaaratekijät rakentamisessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hyödynmaa M, Herranen S. Työympäristön vaaratekijät rakentamisessa: Turvallisuuden huomioon ottaminen hanke- ja työnsuunnittelussa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 761).