Tylppägrafiittiraudan ominaisuudet ja käyttökohteet

Veijo Rauta

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa tarkastellaan uuden valurautatyypin, tylppägrafiittiraudan, mekaanisia, fysikaalisia ja valettavuusominaisuuksia ja verrataan niitä suomu- ja pallografiittirautojen vastaaviin ominaisuuksiin. Lisäksi mainitaan tärkeimmät tylppägrafiittirautojen käyttösovellutukset. Tylppägrafiitti on suomugrafiitin ja pallografiitin välimuoto. Tylppägrafiittirautojen ominaisuudet sijoittuvat rakenteiltaan vastaavien suomu- ja pallografiittirautojen välialueelle. Suomugrafiittirautaan verrattuna tylppägrafiittiraudan murtolujuus ilman kallista seostusta on parempi, kuten myös murtovenymä, väsymislujuus ja iskusitkeys. Tylppägrafiittiraudan hapettuminen ja turpoaminen korkeissa käyttölämpötiloissa on vähäisempää kuin suomugrafiittiraudan. Pallografiittirautaan verrattuna tylppägrafiittiraudan kimmomoduuli ja lämpöpitenemiskerroin ovat pienempiä, lämmönjohtavuus; vaimennuskyky ja terminen väsymiskestävyys ovat paremmat. Samoin sen mittojen stabiilisuus korkeissa lämpötiloissa sekä valu- ja koneistettavuusominaisuudet ovat paremmat. Tylppägrafiittirautojen tärkeimpiä käyttösovelluksia ovat dieselmoottoreiden sylinterikannet, valukokillit, autojen, vetureiden ja vaunujen jarrurummut ja -levyt sekä erilaiset autojen, kuorma-autojen ja traktoreiden osat, kuten pakosarjat, moottoreiden rungot, vauhtipyörät, männänrenkaat ym.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages50
ISBN (Print)951-38-2593-0
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number574
ISSN0358-5085

Fingerprint

iron
graphene

Keywords

  • cast iron
  • compacted graphite iron

Cite this

Rauta, V. (1986). Tylppägrafiittiraudan ominaisuudet ja käyttökohteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 574
Rauta, Veijo. / Tylppägrafiittiraudan ominaisuudet ja käyttökohteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 574).
@book{f3704d2662bc49b29e9578af76cd2e9d,
title = "Tylpp{\"a}grafiittiraudan ominaisuudet ja k{\"a}ytt{\"o}kohteet",
abstract = "Julkaisussa tarkastellaan uuden valurautatyypin, tylpp{\"a}grafiittiraudan, mekaanisia, fysikaalisia ja valettavuusominaisuuksia ja verrataan niit{\"a} suomu- ja pallografiittirautojen vastaaviin ominaisuuksiin. Lis{\"a}ksi mainitaan t{\"a}rkeimm{\"a}t tylpp{\"a}grafiittirautojen k{\"a}ytt{\"o}sovellutukset. Tylpp{\"a}grafiitti on suomugrafiitin ja pallografiitin v{\"a}limuoto. Tylpp{\"a}grafiittirautojen ominaisuudet sijoittuvat rakenteiltaan vastaavien suomu- ja pallografiittirautojen v{\"a}lialueelle. Suomugrafiittirautaan verrattuna tylpp{\"a}grafiittiraudan murtolujuus ilman kallista seostusta on parempi, kuten my{\"o}s murtovenym{\"a}, v{\"a}symislujuus ja iskusitkeys. Tylpp{\"a}grafiittiraudan hapettuminen ja turpoaminen korkeissa k{\"a}ytt{\"o}l{\"a}mp{\"o}tiloissa on v{\"a}h{\"a}isemp{\"a}{\"a} kuin suomugrafiittiraudan. Pallografiittirautaan verrattuna tylpp{\"a}grafiittiraudan kimmomoduuli ja l{\"a}mp{\"o}pitenemiskerroin ovat pienempi{\"a}, l{\"a}mm{\"o}njohtavuus; vaimennuskyky ja terminen v{\"a}symiskest{\"a}vyys ovat paremmat. Samoin sen mittojen stabiilisuus korkeissa l{\"a}mp{\"o}tiloissa sek{\"a} valu- ja koneistettavuusominaisuudet ovat paremmat. Tylpp{\"a}grafiittirautojen t{\"a}rkeimpi{\"a} k{\"a}ytt{\"o}sovelluksia ovat dieselmoottoreiden sylinterikannet, valukokillit, autojen, vetureiden ja vaunujen jarrurummut ja -levyt sek{\"a} erilaiset autojen, kuorma-autojen ja traktoreiden osat, kuten pakosarjat, moottoreiden rungot, vauhtipy{\"o}r{\"a}t, m{\"a}nn{\"a}nrenkaat ym.",
keywords = "cast iron, compacted graphite iron",
author = "Veijo Rauta",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2593-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "574",
address = "Finland",

}

Rauta, V 1986, Tylppägrafiittiraudan ominaisuudet ja käyttökohteet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 574, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tylppägrafiittiraudan ominaisuudet ja käyttökohteet. / Rauta, Veijo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 574).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tylppägrafiittiraudan ominaisuudet ja käyttökohteet

AU - Rauta, Veijo

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Julkaisussa tarkastellaan uuden valurautatyypin, tylppägrafiittiraudan, mekaanisia, fysikaalisia ja valettavuusominaisuuksia ja verrataan niitä suomu- ja pallografiittirautojen vastaaviin ominaisuuksiin. Lisäksi mainitaan tärkeimmät tylppägrafiittirautojen käyttösovellutukset. Tylppägrafiitti on suomugrafiitin ja pallografiitin välimuoto. Tylppägrafiittirautojen ominaisuudet sijoittuvat rakenteiltaan vastaavien suomu- ja pallografiittirautojen välialueelle. Suomugrafiittirautaan verrattuna tylppägrafiittiraudan murtolujuus ilman kallista seostusta on parempi, kuten myös murtovenymä, väsymislujuus ja iskusitkeys. Tylppägrafiittiraudan hapettuminen ja turpoaminen korkeissa käyttölämpötiloissa on vähäisempää kuin suomugrafiittiraudan. Pallografiittirautaan verrattuna tylppägrafiittiraudan kimmomoduuli ja lämpöpitenemiskerroin ovat pienempiä, lämmönjohtavuus; vaimennuskyky ja terminen väsymiskestävyys ovat paremmat. Samoin sen mittojen stabiilisuus korkeissa lämpötiloissa sekä valu- ja koneistettavuusominaisuudet ovat paremmat. Tylppägrafiittirautojen tärkeimpiä käyttösovelluksia ovat dieselmoottoreiden sylinterikannet, valukokillit, autojen, vetureiden ja vaunujen jarrurummut ja -levyt sekä erilaiset autojen, kuorma-autojen ja traktoreiden osat, kuten pakosarjat, moottoreiden rungot, vauhtipyörät, männänrenkaat ym.

AB - Julkaisussa tarkastellaan uuden valurautatyypin, tylppägrafiittiraudan, mekaanisia, fysikaalisia ja valettavuusominaisuuksia ja verrataan niitä suomu- ja pallografiittirautojen vastaaviin ominaisuuksiin. Lisäksi mainitaan tärkeimmät tylppägrafiittirautojen käyttösovellutukset. Tylppägrafiitti on suomugrafiitin ja pallografiitin välimuoto. Tylppägrafiittirautojen ominaisuudet sijoittuvat rakenteiltaan vastaavien suomu- ja pallografiittirautojen välialueelle. Suomugrafiittirautaan verrattuna tylppägrafiittiraudan murtolujuus ilman kallista seostusta on parempi, kuten myös murtovenymä, väsymislujuus ja iskusitkeys. Tylppägrafiittiraudan hapettuminen ja turpoaminen korkeissa käyttölämpötiloissa on vähäisempää kuin suomugrafiittiraudan. Pallografiittirautaan verrattuna tylppägrafiittiraudan kimmomoduuli ja lämpöpitenemiskerroin ovat pienempiä, lämmönjohtavuus; vaimennuskyky ja terminen väsymiskestävyys ovat paremmat. Samoin sen mittojen stabiilisuus korkeissa lämpötiloissa sekä valu- ja koneistettavuusominaisuudet ovat paremmat. Tylppägrafiittirautojen tärkeimpiä käyttösovelluksia ovat dieselmoottoreiden sylinterikannet, valukokillit, autojen, vetureiden ja vaunujen jarrurummut ja -levyt sekä erilaiset autojen, kuorma-autojen ja traktoreiden osat, kuten pakosarjat, moottoreiden rungot, vauhtipyörät, männänrenkaat ym.

KW - cast iron

KW - compacted graphite iron

M3 - Report

SN - 951-38-2593-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tylppägrafiittiraudan ominaisuudet ja käyttökohteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rauta V. Tylppägrafiittiraudan ominaisuudet ja käyttökohteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 574).