Typen oksidien (NOx) poisto savukaasuista: Adsorptiomenetelmät

Pia Qvintus-Leino

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään typen oksidien poistoa savukaasuista adsorptioon perustuvilla menetelmillä. Koska savukaasujen sisältämistä typpioksideista n. 95 % on typpimonoksidia (alle 5 % typpidioksidia ja typpioksiduulia) on katsauksessa keskitytty NO:n adsorptioon eri materiaaleihin. Useat siirtymämetalliyhdisteet (mm. siirtymämetallioksidit) adsorboivat hyvin typpimonoksidia. Ongelmana kuitenkin on näiden yhdisteiden huono kestävyys (kuluminen, hapettuminen jne.). Gamma-alumiinioksidi- pohjaisten sorbenttien on todettu soveltuvan hyvin typen oksidien poistoon savukaasuista sekä NOx-adsorptiokapasiteettinsa että kestävyytensä puolesta. Akdivihiili- ja zeoliittisorbentteja voidaan käyttää typpioksidien poistoon kuivista tai lähes kuivista kaasuista (esim. typpihappotehtaan jätekaasuista). Sen sijaan kaasuissa, joiden suhteellinen kosteus on korkea, aktiivisemmin adsorboituva vesi voi estää typpioksidien adsorption näihin materiaaleihin kokonaan. Erilaisilla natriumkarbonaattipohjaisilla materiaaleilla on saatu vaihtelevia tuloksia typpioksidien adsorptiosta. Mm. kuumalla, reaktiivista kaliumpermanganaattia sisältävällä natriumkarbonaatilla on pystytty tehokkaasti poistamaan typpioksidit kuivasta typpivirtauksesta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages44
ISBN (Print)951-38-3062-4
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number848
ISSN0358-5085

Keywords

  • flue gases
  • purification
  • adsorption
  • nitrogen oxides

Cite this

Qvintus-Leino, P. (1988). Typen oksidien (NOx) poisto savukaasuista: Adsorptiomenetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 848
Qvintus-Leino, Pia. / Typen oksidien (NOx) poisto savukaasuista : Adsorptiomenetelmät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 848).
@book{4a00bffd485d49e89bf218ab7d7ebd82,
title = "Typen oksidien (NOx) poisto savukaasuista: Adsorptiomenetelm{\"a}t",
abstract = "Kirjallisuuskatsauksessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n typen oksidien poistoa savukaasuista adsorptioon perustuvilla menetelmill{\"a}. Koska savukaasujen sis{\"a}lt{\"a}mist{\"a} typpioksideista n. 95 {\%} on typpimonoksidia (alle 5 {\%} typpidioksidia ja typpioksiduulia) on katsauksessa keskitytty NO:n adsorptioon eri materiaaleihin. Useat siirtym{\"a}metalliyhdisteet (mm. siirtym{\"a}metallioksidit) adsorboivat hyvin typpimonoksidia. Ongelmana kuitenkin on n{\"a}iden yhdisteiden huono kest{\"a}vyys (kuluminen, hapettuminen jne.). Gamma-alumiinioksidi- pohjaisten sorbenttien on todettu soveltuvan hyvin typen oksidien poistoon savukaasuista sek{\"a} NOx-adsorptiokapasiteettinsa ett{\"a} kest{\"a}vyytens{\"a} puolesta. Akdivihiili- ja zeoliittisorbentteja voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} typpioksidien poistoon kuivista tai l{\"a}hes kuivista kaasuista (esim. typpihappotehtaan j{\"a}tekaasuista). Sen sijaan kaasuissa, joiden suhteellinen kosteus on korkea, aktiivisemmin adsorboituva vesi voi est{\"a}{\"a} typpioksidien adsorption n{\"a}ihin materiaaleihin kokonaan. Erilaisilla natriumkarbonaattipohjaisilla materiaaleilla on saatu vaihtelevia tuloksia typpioksidien adsorptiosta. Mm. kuumalla, reaktiivista kaliumpermanganaattia sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}ll{\"a} natriumkarbonaatilla on pystytty tehokkaasti poistamaan typpioksidit kuivasta typpivirtauksesta.",
keywords = "flue gases, purification, adsorption, nitrogen oxides",
author = "Pia Qvintus-Leino",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3062-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "848",
address = "Finland",

}

Qvintus-Leino, P 1988, Typen oksidien (NOx) poisto savukaasuista: Adsorptiomenetelmät. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 848, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Typen oksidien (NOx) poisto savukaasuista : Adsorptiomenetelmät. / Qvintus-Leino, Pia.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 848).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Typen oksidien (NOx) poisto savukaasuista

T2 - Adsorptiomenetelmät

AU - Qvintus-Leino, Pia

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään typen oksidien poistoa savukaasuista adsorptioon perustuvilla menetelmillä. Koska savukaasujen sisältämistä typpioksideista n. 95 % on typpimonoksidia (alle 5 % typpidioksidia ja typpioksiduulia) on katsauksessa keskitytty NO:n adsorptioon eri materiaaleihin. Useat siirtymämetalliyhdisteet (mm. siirtymämetallioksidit) adsorboivat hyvin typpimonoksidia. Ongelmana kuitenkin on näiden yhdisteiden huono kestävyys (kuluminen, hapettuminen jne.). Gamma-alumiinioksidi- pohjaisten sorbenttien on todettu soveltuvan hyvin typen oksidien poistoon savukaasuista sekä NOx-adsorptiokapasiteettinsa että kestävyytensä puolesta. Akdivihiili- ja zeoliittisorbentteja voidaan käyttää typpioksidien poistoon kuivista tai lähes kuivista kaasuista (esim. typpihappotehtaan jätekaasuista). Sen sijaan kaasuissa, joiden suhteellinen kosteus on korkea, aktiivisemmin adsorboituva vesi voi estää typpioksidien adsorption näihin materiaaleihin kokonaan. Erilaisilla natriumkarbonaattipohjaisilla materiaaleilla on saatu vaihtelevia tuloksia typpioksidien adsorptiosta. Mm. kuumalla, reaktiivista kaliumpermanganaattia sisältävällä natriumkarbonaatilla on pystytty tehokkaasti poistamaan typpioksidit kuivasta typpivirtauksesta.

AB - Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään typen oksidien poistoa savukaasuista adsorptioon perustuvilla menetelmillä. Koska savukaasujen sisältämistä typpioksideista n. 95 % on typpimonoksidia (alle 5 % typpidioksidia ja typpioksiduulia) on katsauksessa keskitytty NO:n adsorptioon eri materiaaleihin. Useat siirtymämetalliyhdisteet (mm. siirtymämetallioksidit) adsorboivat hyvin typpimonoksidia. Ongelmana kuitenkin on näiden yhdisteiden huono kestävyys (kuluminen, hapettuminen jne.). Gamma-alumiinioksidi- pohjaisten sorbenttien on todettu soveltuvan hyvin typen oksidien poistoon savukaasuista sekä NOx-adsorptiokapasiteettinsa että kestävyytensä puolesta. Akdivihiili- ja zeoliittisorbentteja voidaan käyttää typpioksidien poistoon kuivista tai lähes kuivista kaasuista (esim. typpihappotehtaan jätekaasuista). Sen sijaan kaasuissa, joiden suhteellinen kosteus on korkea, aktiivisemmin adsorboituva vesi voi estää typpioksidien adsorption näihin materiaaleihin kokonaan. Erilaisilla natriumkarbonaattipohjaisilla materiaaleilla on saatu vaihtelevia tuloksia typpioksidien adsorptiosta. Mm. kuumalla, reaktiivista kaliumpermanganaattia sisältävällä natriumkarbonaatilla on pystytty tehokkaasti poistamaan typpioksidit kuivasta typpivirtauksesta.

KW - flue gases

KW - purification

KW - adsorption

KW - nitrogen oxides

M3 - Report

SN - 951-38-3062-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Typen oksidien (NOx) poisto savukaasuista

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Qvintus-Leino P. Typen oksidien (NOx) poisto savukaasuista: Adsorptiomenetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 848).