Ulkoilman sisäänoton ratkaisumalleja

Tapio Korkala, Veijo Siitonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Selvinä ongelmina ilman sisäänotossa ovat ilman epätasainen jakaantuminen huonetiloihin, vetohaitat, mitoituksen perusteiden puuttuminen ja sääolo-jen vaikutus ilmavirtoihin. Tutkimuksessa "Ulkoilman hallittu sisäänotto ulkovaipan kautta" on pyritty löytämään ratkaisuja näihin ongelmiin koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa asuinrakennuksissa. Tässä osaraportissa arvioidaan tiedossa olevien ilmanottotapojen toimintaedellytyksiä ja kehitysmahdollisuuksia. Tarkasteltavina ovat tuuletusluukku, erilaiset ulkoilmaventtiilit ja -säleiköt, huokoinen seinärakenne, rakenteiden vuotoraot, tuloilmaikkuna ja rakennuksen ulkovaippaan sijoitettu paineentasausontelo. Näistä vain tuloilmaikkunan tärkeimmät lähtö-tiedot on tyydyttävästi selvitetty. Näitä lähtötietoja ovat vedottomasti saatava ilmavirta, virtausvastus, säädettävyys, lämpötalous ja kondenssi-alttius. Muiden ilmanottotapojen osalta tiedot etenkin vetoisuudesta ovat hyvin puutteelliset, joten niiden suunnitelmallinen käyttö ei ole vielä mahdollista. Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan ilmanottoelimien määrätietoista tuotekehitystä ja testausta yhdenmukaisten ohjeiden mukaan. Pääperiaatteina vedon torjunnassa ovat tuloilman esilämmitys, ilman mahdollisimman suuri lähtönopeus seinän pintaa pitkin tai ilmasuihkun suuntaaminen pois oleskelupaikasta. Ilmavirtojen hallinnan kannalta suotuisat virtausteiden mitoitusarvot saadaan laskentamalleilla. Paineentasausontelon tai vakiovirtausventtiilin käyttö ilman sisäänottotienä näyttää lupaavalta mm. tuulen aiheuttamien häiriöiden eliminoimiseksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages44
ISBN (Print)951-38-2554-X
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number604
ISSN0358-5085

Fingerprint

Pediculus
Air

Keywords

  • ventilation
  • air intake
  • air flow
  • building envelope
  • temperature

Cite this

Korkala, T., & Siitonen, V. (1986). Ulkoilman sisäänoton ratkaisumalleja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 604
Korkala, Tapio ; Siitonen, Veijo. / Ulkoilman sisäänoton ratkaisumalleja. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 604).
@book{c1733c64171a4ccaa0badd8104b41574,
title = "Ulkoilman sis{\"a}{\"a}noton ratkaisumalleja",
abstract = "Selvin{\"a} ongelmina ilman sis{\"a}{\"a}notossa ovat ilman ep{\"a}tasainen jakaantuminen huonetiloihin, vetohaitat, mitoituksen perusteiden puuttuminen ja s{\"a}{\"a}olo-jen vaikutus ilmavirtoihin. Tutkimuksessa {"}Ulkoilman hallittu sis{\"a}{\"a}notto ulkovaipan kautta{"} on pyritty l{\"o}yt{\"a}m{\"a}{\"a}n ratkaisuja n{\"a}ihin ongelmiin koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa asuinrakennuksissa. T{\"a}ss{\"a} osaraportissa arvioidaan tiedossa olevien ilmanottotapojen toimintaedellytyksi{\"a} ja kehitysmahdollisuuksia. Tarkasteltavina ovat tuuletusluukku, erilaiset ulkoilmaventtiilit ja -s{\"a}leik{\"o}t, huokoinen sein{\"a}rakenne, rakenteiden vuotoraot, tuloilmaikkuna ja rakennuksen ulkovaippaan sijoitettu paineentasausontelo. N{\"a}ist{\"a} vain tuloilmaikkunan t{\"a}rkeimm{\"a}t l{\"a}ht{\"o}-tiedot on tyydytt{\"a}v{\"a}sti selvitetty. N{\"a}it{\"a} l{\"a}ht{\"o}tietoja ovat vedottomasti saatava ilmavirta, virtausvastus, s{\"a}{\"a}dett{\"a}vyys, l{\"a}mp{\"o}talous ja kondenssi-alttius. Muiden ilmanottotapojen osalta tiedot etenkin vetoisuudesta ovat hyvin puutteelliset, joten niiden suunnitelmallinen k{\"a}ytt{\"o} ei ole viel{\"a} mahdollista. Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan ilmanottoelimien m{\"a}{\"a}r{\"a}tietoista tuotekehityst{\"a} ja testausta yhdenmukaisten ohjeiden mukaan. P{\"a}{\"a}periaatteina vedon torjunnassa ovat tuloilman esil{\"a}mmitys, ilman mahdollisimman suuri l{\"a}ht{\"o}nopeus sein{\"a}n pintaa pitkin tai ilmasuihkun suuntaaminen pois oleskelupaikasta. Ilmavirtojen hallinnan kannalta suotuisat virtausteiden mitoitusarvot saadaan laskentamalleilla. Paineentasausontelon tai vakiovirtausventtiilin k{\"a}ytt{\"o} ilman sis{\"a}{\"a}nottotien{\"a} n{\"a}ytt{\"a}{\"a} lupaavalta mm. tuulen aiheuttamien h{\"a}iri{\"o}iden eliminoimiseksi.",
keywords = "ventilation, air intake, air flow, building envelope, temperature",
author = "Tapio Korkala and Veijo Siitonen",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2554-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "604",
address = "Finland",

}

Korkala, T & Siitonen, V 1986, Ulkoilman sisäänoton ratkaisumalleja. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 604, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ulkoilman sisäänoton ratkaisumalleja. / Korkala, Tapio; Siitonen, Veijo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 604).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ulkoilman sisäänoton ratkaisumalleja

AU - Korkala, Tapio

AU - Siitonen, Veijo

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Selvinä ongelmina ilman sisäänotossa ovat ilman epätasainen jakaantuminen huonetiloihin, vetohaitat, mitoituksen perusteiden puuttuminen ja sääolo-jen vaikutus ilmavirtoihin. Tutkimuksessa "Ulkoilman hallittu sisäänotto ulkovaipan kautta" on pyritty löytämään ratkaisuja näihin ongelmiin koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa asuinrakennuksissa. Tässä osaraportissa arvioidaan tiedossa olevien ilmanottotapojen toimintaedellytyksiä ja kehitysmahdollisuuksia. Tarkasteltavina ovat tuuletusluukku, erilaiset ulkoilmaventtiilit ja -säleiköt, huokoinen seinärakenne, rakenteiden vuotoraot, tuloilmaikkuna ja rakennuksen ulkovaippaan sijoitettu paineentasausontelo. Näistä vain tuloilmaikkunan tärkeimmät lähtö-tiedot on tyydyttävästi selvitetty. Näitä lähtötietoja ovat vedottomasti saatava ilmavirta, virtausvastus, säädettävyys, lämpötalous ja kondenssi-alttius. Muiden ilmanottotapojen osalta tiedot etenkin vetoisuudesta ovat hyvin puutteelliset, joten niiden suunnitelmallinen käyttö ei ole vielä mahdollista. Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan ilmanottoelimien määrätietoista tuotekehitystä ja testausta yhdenmukaisten ohjeiden mukaan. Pääperiaatteina vedon torjunnassa ovat tuloilman esilämmitys, ilman mahdollisimman suuri lähtönopeus seinän pintaa pitkin tai ilmasuihkun suuntaaminen pois oleskelupaikasta. Ilmavirtojen hallinnan kannalta suotuisat virtausteiden mitoitusarvot saadaan laskentamalleilla. Paineentasausontelon tai vakiovirtausventtiilin käyttö ilman sisäänottotienä näyttää lupaavalta mm. tuulen aiheuttamien häiriöiden eliminoimiseksi.

AB - Selvinä ongelmina ilman sisäänotossa ovat ilman epätasainen jakaantuminen huonetiloihin, vetohaitat, mitoituksen perusteiden puuttuminen ja sääolo-jen vaikutus ilmavirtoihin. Tutkimuksessa "Ulkoilman hallittu sisäänotto ulkovaipan kautta" on pyritty löytämään ratkaisuja näihin ongelmiin koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa asuinrakennuksissa. Tässä osaraportissa arvioidaan tiedossa olevien ilmanottotapojen toimintaedellytyksiä ja kehitysmahdollisuuksia. Tarkasteltavina ovat tuuletusluukku, erilaiset ulkoilmaventtiilit ja -säleiköt, huokoinen seinärakenne, rakenteiden vuotoraot, tuloilmaikkuna ja rakennuksen ulkovaippaan sijoitettu paineentasausontelo. Näistä vain tuloilmaikkunan tärkeimmät lähtö-tiedot on tyydyttävästi selvitetty. Näitä lähtötietoja ovat vedottomasti saatava ilmavirta, virtausvastus, säädettävyys, lämpötalous ja kondenssi-alttius. Muiden ilmanottotapojen osalta tiedot etenkin vetoisuudesta ovat hyvin puutteelliset, joten niiden suunnitelmallinen käyttö ei ole vielä mahdollista. Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan ilmanottoelimien määrätietoista tuotekehitystä ja testausta yhdenmukaisten ohjeiden mukaan. Pääperiaatteina vedon torjunnassa ovat tuloilman esilämmitys, ilman mahdollisimman suuri lähtönopeus seinän pintaa pitkin tai ilmasuihkun suuntaaminen pois oleskelupaikasta. Ilmavirtojen hallinnan kannalta suotuisat virtausteiden mitoitusarvot saadaan laskentamalleilla. Paineentasausontelon tai vakiovirtausventtiilin käyttö ilman sisäänottotienä näyttää lupaavalta mm. tuulen aiheuttamien häiriöiden eliminoimiseksi.

KW - ventilation

KW - air intake

KW - air flow

KW - building envelope

KW - temperature

M3 - Report

SN - 951-38-2554-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Ulkoilman sisäänoton ratkaisumalleja

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Korkala T, Siitonen V. Ulkoilman sisäänoton ratkaisumalleja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 604).