Ulkomaiset ydinvoimalaitosten käyttöiänhallintaa käsittelevät tutkimusohjelmat

Kaisa Simola, Kari Laakso, Antti Pekkonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Raportissa kuvataan ulkomaisia ydinvoimalaitosten vanhenemistutkimuksia ja käyttöiänpidennysohjelmia. Vanhenemistutkimuksilla pyritään selvittämään, voidaanko laitteiden ja rakenteiden käyttövarmuus ja turvallisuus säilyttää läpi laitoksen käyttöiän. Yleensä tavoitteena on myös tutkia teknisiä ja taloudellisia mahdollisuuksia jatkaa laitoksen käyttöikää suunniteltua pidemmälle heikentämättä laitoksen turvallisuutta. Ydinvoimalaitosten käyttöiänhallintaa käsittelevät tutkimusohjelmat koostuvat yleensä seuraavista vaiheista: vanhenemisen kannalta merkittävien kohteiden valinta, kohteiden vanhenemismekanismien tunnistaminen ja toimenpiteiden suunnittelu vanhenemisen vaikutusten ehkäisemiseksi. Kohteiden valinnassa käytetään asiantuntija-arvioita, käyttökokemustietoja ja jonkin verran myös riskianalyysien tuloksia, jotta tutkimukset osataan suunnata vanhenemisen ja turvallisuuden kannalta merkittävimpien laitteiden ja rakenteiden analysointiin. Vanhenemismekanismien tunnistamiseksi voidaan analysoida käyttökokemuksia sekä koestaa laitteita ja materiaaleja laboratorio-olosuhteissa. Vanhenemisen vaikutusten ehkäisemisessä on keskeisessä asemassa kunnossapidon ja tarkastusten suunnittelu ja kehittäminen vastaamaan paremmin vanhenevan laitoksen tarpeita. Raportin pääpaino on Yhdysvalloissa käynnissä olevien tutkimusohjelmien kuvaamisessa. Yhdysvaltojen tutkimusten lisäksi kuvataan Ranskassa ja Japanissa tehtyjä laajoja selvityksiä laitosten käyttöiänpidennysmahdollisuuksista, Myös muissa ydinenergiaa tuottavissa maissa tehdään jatkuvasti tutkimuksia, joista raporttiin on poimittu joitakin lähinnä kunnossapidon kehittämiseen liittyviä esimerkkejä. Ulkomailla tehtyjen ydinvoimalaitosten vanhenemistutkimusten tuloksia voi parhaiten seurata osallistumalla alan kansainväliseen yhteistyöhön. Tällainen tiedonvaihto taas edellyttää hyvätasoista omaa tutkimusta. Vanhenemistutkimuksessa ja käyttöiänhallinnassa hyvien tulosten saavuttamiseksi on tärkeää pitää yllä kansallisia tutkimusohjelmia, joissa on mahdollista yhdistää asiantuntemusta sekä materiaali-, rakenne-, kunnossapito- että luotettavuustekniikan alueilta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages72
ISBN (Print)951-38-4214-2
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1400
ISSN1235-0605

Keywords

 • nuclear power plants
 • service life
 • extensions
 • nuclear reactor safety
 • accident prevention
 • maintenance
 • inspection
 • reliability
 • risk analysis
 • components
 • structural members
 • reviews
 • surveys
 • research programs
 • United States
 • France
 • Japan

Cite this

Simola, K., Laakso, K., & Pekkonen, A. (1992). Ulkomaiset ydinvoimalaitosten käyttöiänhallintaa käsittelevät tutkimusohjelmat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1400
Simola, Kaisa ; Laakso, Kari ; Pekkonen, Antti. / Ulkomaiset ydinvoimalaitosten käyttöiänhallintaa käsittelevät tutkimusohjelmat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 72 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1400).
@book{a37969b4a9634627b8317936244fb28d,
title = "Ulkomaiset ydinvoimalaitosten k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}nhallintaa k{\"a}sittelev{\"a}t tutkimusohjelmat",
abstract = "Raportissa kuvataan ulkomaisia ydinvoimalaitosten vanhenemistutkimuksia ja k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}npidennysohjelmia. Vanhenemistutkimuksilla pyrit{\"a}{\"a}n selvitt{\"a}m{\"a}{\"a}n, voidaanko laitteiden ja rakenteiden k{\"a}ytt{\"o}varmuus ja turvallisuus s{\"a}ilytt{\"a}{\"a} l{\"a}pi laitoksen k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n. Yleens{\"a} tavoitteena on my{\"o}s tutkia teknisi{\"a} ja taloudellisia mahdollisuuksia jatkaa laitoksen k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}{\"a} suunniteltua pidemm{\"a}lle heikent{\"a}m{\"a}tt{\"a} laitoksen turvallisuutta. Ydinvoimalaitosten k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}nhallintaa k{\"a}sittelev{\"a}t tutkimusohjelmat koostuvat yleens{\"a} seuraavista vaiheista: vanhenemisen kannalta merkitt{\"a}vien kohteiden valinta, kohteiden vanhenemismekanismien tunnistaminen ja toimenpiteiden suunnittelu vanhenemisen vaikutusten ehk{\"a}isemiseksi. Kohteiden valinnassa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n asiantuntija-arvioita, k{\"a}ytt{\"o}kokemustietoja ja jonkin verran my{\"o}s riskianalyysien tuloksia, jotta tutkimukset osataan suunnata vanhenemisen ja turvallisuuden kannalta merkitt{\"a}vimpien laitteiden ja rakenteiden analysointiin. Vanhenemismekanismien tunnistamiseksi voidaan analysoida k{\"a}ytt{\"o}kokemuksia sek{\"a} koestaa laitteita ja materiaaleja laboratorio-olosuhteissa. Vanhenemisen vaikutusten ehk{\"a}isemisess{\"a} on keskeisess{\"a} asemassa kunnossapidon ja tarkastusten suunnittelu ja kehitt{\"a}minen vastaamaan paremmin vanhenevan laitoksen tarpeita. Raportin p{\"a}{\"a}paino on Yhdysvalloissa k{\"a}ynniss{\"a} olevien tutkimusohjelmien kuvaamisessa. Yhdysvaltojen tutkimusten lis{\"a}ksi kuvataan Ranskassa ja Japanissa tehtyj{\"a} laajoja selvityksi{\"a} laitosten k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}npidennysmahdollisuuksista, My{\"o}s muissa ydinenergiaa tuottavissa maissa tehd{\"a}{\"a}n jatkuvasti tutkimuksia, joista raporttiin on poimittu joitakin l{\"a}hinn{\"a} kunnossapidon kehitt{\"a}miseen liittyvi{\"a} esimerkkej{\"a}. Ulkomailla tehtyjen ydinvoimalaitosten vanhenemistutkimusten tuloksia voi parhaiten seurata osallistumalla alan kansainv{\"a}liseen yhteisty{\"o}h{\"o}n. T{\"a}llainen tiedonvaihto taas edellytt{\"a}{\"a} hyv{\"a}tasoista omaa tutkimusta. Vanhenemistutkimuksessa ja k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}nhallinnassa hyvien tulosten saavuttamiseksi on t{\"a}rke{\"a}{\"a} pit{\"a}{\"a} yll{\"a} kansallisia tutkimusohjelmia, joissa on mahdollista yhdist{\"a}{\"a} asiantuntemusta sek{\"a} materiaali-, rakenne-, kunnossapito- ett{\"a} luotettavuustekniikan alueilta.",
keywords = "nuclear power plants, service life, extensions, nuclear reactor safety, accident prevention, maintenance, inspection, reliability, risk analysis, components, structural members, reviews, surveys, research programs, United States, France, Japan",
author = "Kaisa Simola and Kari Laakso and Antti Pekkonen",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4214-2",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1400",
address = "Finland",

}

Simola, K, Laakso, K & Pekkonen, A 1992, Ulkomaiset ydinvoimalaitosten käyttöiänhallintaa käsittelevät tutkimusohjelmat. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1400, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ulkomaiset ydinvoimalaitosten käyttöiänhallintaa käsittelevät tutkimusohjelmat. / Simola, Kaisa; Laakso, Kari; Pekkonen, Antti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 72 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1400).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ulkomaiset ydinvoimalaitosten käyttöiänhallintaa käsittelevät tutkimusohjelmat

AU - Simola, Kaisa

AU - Laakso, Kari

AU - Pekkonen, Antti

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Raportissa kuvataan ulkomaisia ydinvoimalaitosten vanhenemistutkimuksia ja käyttöiänpidennysohjelmia. Vanhenemistutkimuksilla pyritään selvittämään, voidaanko laitteiden ja rakenteiden käyttövarmuus ja turvallisuus säilyttää läpi laitoksen käyttöiän. Yleensä tavoitteena on myös tutkia teknisiä ja taloudellisia mahdollisuuksia jatkaa laitoksen käyttöikää suunniteltua pidemmälle heikentämättä laitoksen turvallisuutta. Ydinvoimalaitosten käyttöiänhallintaa käsittelevät tutkimusohjelmat koostuvat yleensä seuraavista vaiheista: vanhenemisen kannalta merkittävien kohteiden valinta, kohteiden vanhenemismekanismien tunnistaminen ja toimenpiteiden suunnittelu vanhenemisen vaikutusten ehkäisemiseksi. Kohteiden valinnassa käytetään asiantuntija-arvioita, käyttökokemustietoja ja jonkin verran myös riskianalyysien tuloksia, jotta tutkimukset osataan suunnata vanhenemisen ja turvallisuuden kannalta merkittävimpien laitteiden ja rakenteiden analysointiin. Vanhenemismekanismien tunnistamiseksi voidaan analysoida käyttökokemuksia sekä koestaa laitteita ja materiaaleja laboratorio-olosuhteissa. Vanhenemisen vaikutusten ehkäisemisessä on keskeisessä asemassa kunnossapidon ja tarkastusten suunnittelu ja kehittäminen vastaamaan paremmin vanhenevan laitoksen tarpeita. Raportin pääpaino on Yhdysvalloissa käynnissä olevien tutkimusohjelmien kuvaamisessa. Yhdysvaltojen tutkimusten lisäksi kuvataan Ranskassa ja Japanissa tehtyjä laajoja selvityksiä laitosten käyttöiänpidennysmahdollisuuksista, Myös muissa ydinenergiaa tuottavissa maissa tehdään jatkuvasti tutkimuksia, joista raporttiin on poimittu joitakin lähinnä kunnossapidon kehittämiseen liittyviä esimerkkejä. Ulkomailla tehtyjen ydinvoimalaitosten vanhenemistutkimusten tuloksia voi parhaiten seurata osallistumalla alan kansainväliseen yhteistyöhön. Tällainen tiedonvaihto taas edellyttää hyvätasoista omaa tutkimusta. Vanhenemistutkimuksessa ja käyttöiänhallinnassa hyvien tulosten saavuttamiseksi on tärkeää pitää yllä kansallisia tutkimusohjelmia, joissa on mahdollista yhdistää asiantuntemusta sekä materiaali-, rakenne-, kunnossapito- että luotettavuustekniikan alueilta.

AB - Raportissa kuvataan ulkomaisia ydinvoimalaitosten vanhenemistutkimuksia ja käyttöiänpidennysohjelmia. Vanhenemistutkimuksilla pyritään selvittämään, voidaanko laitteiden ja rakenteiden käyttövarmuus ja turvallisuus säilyttää läpi laitoksen käyttöiän. Yleensä tavoitteena on myös tutkia teknisiä ja taloudellisia mahdollisuuksia jatkaa laitoksen käyttöikää suunniteltua pidemmälle heikentämättä laitoksen turvallisuutta. Ydinvoimalaitosten käyttöiänhallintaa käsittelevät tutkimusohjelmat koostuvat yleensä seuraavista vaiheista: vanhenemisen kannalta merkittävien kohteiden valinta, kohteiden vanhenemismekanismien tunnistaminen ja toimenpiteiden suunnittelu vanhenemisen vaikutusten ehkäisemiseksi. Kohteiden valinnassa käytetään asiantuntija-arvioita, käyttökokemustietoja ja jonkin verran myös riskianalyysien tuloksia, jotta tutkimukset osataan suunnata vanhenemisen ja turvallisuuden kannalta merkittävimpien laitteiden ja rakenteiden analysointiin. Vanhenemismekanismien tunnistamiseksi voidaan analysoida käyttökokemuksia sekä koestaa laitteita ja materiaaleja laboratorio-olosuhteissa. Vanhenemisen vaikutusten ehkäisemisessä on keskeisessä asemassa kunnossapidon ja tarkastusten suunnittelu ja kehittäminen vastaamaan paremmin vanhenevan laitoksen tarpeita. Raportin pääpaino on Yhdysvalloissa käynnissä olevien tutkimusohjelmien kuvaamisessa. Yhdysvaltojen tutkimusten lisäksi kuvataan Ranskassa ja Japanissa tehtyjä laajoja selvityksiä laitosten käyttöiänpidennysmahdollisuuksista, Myös muissa ydinenergiaa tuottavissa maissa tehdään jatkuvasti tutkimuksia, joista raporttiin on poimittu joitakin lähinnä kunnossapidon kehittämiseen liittyviä esimerkkejä. Ulkomailla tehtyjen ydinvoimalaitosten vanhenemistutkimusten tuloksia voi parhaiten seurata osallistumalla alan kansainväliseen yhteistyöhön. Tällainen tiedonvaihto taas edellyttää hyvätasoista omaa tutkimusta. Vanhenemistutkimuksessa ja käyttöiänhallinnassa hyvien tulosten saavuttamiseksi on tärkeää pitää yllä kansallisia tutkimusohjelmia, joissa on mahdollista yhdistää asiantuntemusta sekä materiaali-, rakenne-, kunnossapito- että luotettavuustekniikan alueilta.

KW - nuclear power plants

KW - service life

KW - extensions

KW - nuclear reactor safety

KW - accident prevention

KW - maintenance

KW - inspection

KW - reliability

KW - risk analysis

KW - components

KW - structural members

KW - reviews

KW - surveys

KW - research programs

KW - United States

KW - France

KW - Japan

M3 - Report

SN - 951-38-4214-2

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Ulkomaiset ydinvoimalaitosten käyttöiänhallintaa käsittelevät tutkimusohjelmat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Simola K, Laakso K, Pekkonen A. Ulkomaiset ydinvoimalaitosten käyttöiänhallintaa käsittelevät tutkimusohjelmat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 72 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1400).