Ulkopuolisen suunnittelijan rooli ja vastuu prosessilaitoksen turvallisuudesta: USVA-hankkeen loppuraportti

Yngve Malmén, Minna Nissilä, Kaisa Wallin, Kimmo Virolainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Teollisuuslaitosten suunnitteluvaiheen päätöksillä ja ratkaisuilla on keskeinen merkitys kohteen turvallisuuteen, käyttövarmuuteen ja käytettävyyteen koko laitoksen eliniän ajan. Prosessien ja laitosten suunnittelutyöhön osallistuvilla tahoilla ja suunnittelutyötä tekevillä henkilöillä on merkittävä rooli ja sen myötä vastuu laitoksen turvallisuuden varmistamisessa. Tämä vastuu on Suomessa myös kirjattu Työturvallisuuslakiin (738/2002). Suomen prosessiteollisuusyritykset ovat pääsääntöisesti ulkoistaneet prosessi- ja tehdassuunnittelunsa. Tyypillistä on, että investointiprojektissa suunnittelijoita on monesta yrityksestä ja mahdollisesti myös eri maista. Yhä useammin joudutaan tilanteeseen, missä suunnittelua tilaavan yrityksen asiantuntemus ei riitä sen määrittämiseen, mitä kaikkea turvallisuuteen liittyvää suunnittelun aikana tulee ottaa huomioon, ja miten suunnittelutyö ja sen dokumentointi jakautuu eri suunnittelutahojen kesken. Työsuojelurahaston rahoittaman tutkimushankkeen Ulkopuolisen suunnittelijan rooli ja vastuu prosessilaitoksen turvallisuudesta (USVA) tuloksena syntyi prosessiteollisuuden suunnittelutyötä tekeville yrityksille ja suunnittelutyötä ostaville yrityksille suunnattu opaskirja, missä käsitellään prosessilaitoksen turvallisuuden hallintaa sekä laitosturvallisuuden huomioon ottamista niin prosessisuunnittelun hankinnassa kuin suunnittelutyön toteuttamisessa. Opas on julkaistu internetissä osoitteessa http://usva.vtt.fi. Hanke toteutettiin vuosina 2010 - 2012 Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja prosessiteollisuudelle suunnittelutyötä tekevien toimistojen ja suunnittelutyötä tilaavien yritysten yhteistyönä. Nämä tahot osallistuivat myös hankkeen rahoitukseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationTampere
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Publication statusPublished - 2012
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tutkimusraportti
NumberVTT-R-01357-12

Cite this

Malmén, Y., Nissilä, M., Wallin, K., & Virolainen, K. (2012). Ulkopuolisen suunnittelijan rooli ja vastuu prosessilaitoksen turvallisuudesta: USVA-hankkeen loppuraportti. Tampere: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tutkimusraportti, No. VTT-R-01357-12
Malmén, Yngve ; Nissilä, Minna ; Wallin, Kaisa ; Virolainen, Kimmo. / Ulkopuolisen suunnittelijan rooli ja vastuu prosessilaitoksen turvallisuudesta : USVA-hankkeen loppuraportti. Tampere : VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-01357-12).
@book{407751b439384e2c912f5e7c2331d3c2,
title = "Ulkopuolisen suunnittelijan rooli ja vastuu prosessilaitoksen turvallisuudesta: USVA-hankkeen loppuraportti",
abstract = "Teollisuuslaitosten suunnitteluvaiheen p{\"a}{\"a}t{\"o}ksill{\"a} ja ratkaisuilla on keskeinen merkitys kohteen turvallisuuteen, k{\"a}ytt{\"o}varmuuteen ja k{\"a}ytett{\"a}vyyteen koko laitoksen elini{\"a}n ajan. Prosessien ja laitosten suunnitteluty{\"o}h{\"o}n osallistuvilla tahoilla ja suunnitteluty{\"o}t{\"a} tekevill{\"a} henkil{\"o}ill{\"a} on merkitt{\"a}v{\"a} rooli ja sen my{\"o}t{\"a} vastuu laitoksen turvallisuuden varmistamisessa. T{\"a}m{\"a} vastuu on Suomessa my{\"o}s kirjattu Ty{\"o}turvallisuuslakiin (738/2002). Suomen prosessiteollisuusyritykset ovat p{\"a}{\"a}s{\"a}{\"a}nt{\"o}isesti ulkoistaneet prosessi- ja tehdassuunnittelunsa. Tyypillist{\"a} on, ett{\"a} investointiprojektissa suunnittelijoita on monesta yrityksest{\"a} ja mahdollisesti my{\"o}s eri maista. Yh{\"a} useammin joudutaan tilanteeseen, miss{\"a} suunnittelua tilaavan yrityksen asiantuntemus ei riit{\"a} sen m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen, mit{\"a} kaikkea turvallisuuteen liittyv{\"a}{\"a} suunnittelun aikana tulee ottaa huomioon, ja miten suunnitteluty{\"o} ja sen dokumentointi jakautuu eri suunnittelutahojen kesken. Ty{\"o}suojelurahaston rahoittaman tutkimushankkeen Ulkopuolisen suunnittelijan rooli ja vastuu prosessilaitoksen turvallisuudesta (USVA) tuloksena syntyi prosessiteollisuuden suunnitteluty{\"o}t{\"a} tekeville yrityksille ja suunnitteluty{\"o}t{\"a} ostaville yrityksille suunnattu opaskirja, miss{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n prosessilaitoksen turvallisuuden hallintaa sek{\"a} laitosturvallisuuden huomioon ottamista niin prosessisuunnittelun hankinnassa kuin suunnitteluty{\"o}n toteuttamisessa. Opas on julkaistu internetiss{\"a} osoitteessa http://usva.vtt.fi. Hanke toteutettiin vuosina 2010 - 2012 Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja prosessiteollisuudelle suunnitteluty{\"o}t{\"a} tekevien toimistojen ja suunnitteluty{\"o}t{\"a} tilaavien yritysten yhteisty{\"o}n{\"a}. N{\"a}m{\"a} tahot osallistuivat my{\"o}s hankkeen rahoitukseen.",
author = "Yngve Malm{\'e}n and Minna Nissil{\"a} and Kaisa Wallin and Kimmo Virolainen",
note = "Project code: 70491",
year = "2012",
language = "Finnish",
series = "VTT Tutkimusraportti",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "VTT-R-01357-12",
address = "Finland",

}

Malmén, Y, Nissilä, M, Wallin, K & Virolainen, K 2012, Ulkopuolisen suunnittelijan rooli ja vastuu prosessilaitoksen turvallisuudesta: USVA-hankkeen loppuraportti. VTT Tutkimusraportti, no. VTT-R-01357-12, VTT Technical Research Centre of Finland, Tampere.

Ulkopuolisen suunnittelijan rooli ja vastuu prosessilaitoksen turvallisuudesta : USVA-hankkeen loppuraportti. / Malmén, Yngve; Nissilä, Minna; Wallin, Kaisa; Virolainen, Kimmo.

Tampere : VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-01357-12).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ulkopuolisen suunnittelijan rooli ja vastuu prosessilaitoksen turvallisuudesta

T2 - USVA-hankkeen loppuraportti

AU - Malmén, Yngve

AU - Nissilä, Minna

AU - Wallin, Kaisa

AU - Virolainen, Kimmo

N1 - Project code: 70491

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Teollisuuslaitosten suunnitteluvaiheen päätöksillä ja ratkaisuilla on keskeinen merkitys kohteen turvallisuuteen, käyttövarmuuteen ja käytettävyyteen koko laitoksen eliniän ajan. Prosessien ja laitosten suunnittelutyöhön osallistuvilla tahoilla ja suunnittelutyötä tekevillä henkilöillä on merkittävä rooli ja sen myötä vastuu laitoksen turvallisuuden varmistamisessa. Tämä vastuu on Suomessa myös kirjattu Työturvallisuuslakiin (738/2002). Suomen prosessiteollisuusyritykset ovat pääsääntöisesti ulkoistaneet prosessi- ja tehdassuunnittelunsa. Tyypillistä on, että investointiprojektissa suunnittelijoita on monesta yrityksestä ja mahdollisesti myös eri maista. Yhä useammin joudutaan tilanteeseen, missä suunnittelua tilaavan yrityksen asiantuntemus ei riitä sen määrittämiseen, mitä kaikkea turvallisuuteen liittyvää suunnittelun aikana tulee ottaa huomioon, ja miten suunnittelutyö ja sen dokumentointi jakautuu eri suunnittelutahojen kesken. Työsuojelurahaston rahoittaman tutkimushankkeen Ulkopuolisen suunnittelijan rooli ja vastuu prosessilaitoksen turvallisuudesta (USVA) tuloksena syntyi prosessiteollisuuden suunnittelutyötä tekeville yrityksille ja suunnittelutyötä ostaville yrityksille suunnattu opaskirja, missä käsitellään prosessilaitoksen turvallisuuden hallintaa sekä laitosturvallisuuden huomioon ottamista niin prosessisuunnittelun hankinnassa kuin suunnittelutyön toteuttamisessa. Opas on julkaistu internetissä osoitteessa http://usva.vtt.fi. Hanke toteutettiin vuosina 2010 - 2012 Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja prosessiteollisuudelle suunnittelutyötä tekevien toimistojen ja suunnittelutyötä tilaavien yritysten yhteistyönä. Nämä tahot osallistuivat myös hankkeen rahoitukseen.

AB - Teollisuuslaitosten suunnitteluvaiheen päätöksillä ja ratkaisuilla on keskeinen merkitys kohteen turvallisuuteen, käyttövarmuuteen ja käytettävyyteen koko laitoksen eliniän ajan. Prosessien ja laitosten suunnittelutyöhön osallistuvilla tahoilla ja suunnittelutyötä tekevillä henkilöillä on merkittävä rooli ja sen myötä vastuu laitoksen turvallisuuden varmistamisessa. Tämä vastuu on Suomessa myös kirjattu Työturvallisuuslakiin (738/2002). Suomen prosessiteollisuusyritykset ovat pääsääntöisesti ulkoistaneet prosessi- ja tehdassuunnittelunsa. Tyypillistä on, että investointiprojektissa suunnittelijoita on monesta yrityksestä ja mahdollisesti myös eri maista. Yhä useammin joudutaan tilanteeseen, missä suunnittelua tilaavan yrityksen asiantuntemus ei riitä sen määrittämiseen, mitä kaikkea turvallisuuteen liittyvää suunnittelun aikana tulee ottaa huomioon, ja miten suunnittelutyö ja sen dokumentointi jakautuu eri suunnittelutahojen kesken. Työsuojelurahaston rahoittaman tutkimushankkeen Ulkopuolisen suunnittelijan rooli ja vastuu prosessilaitoksen turvallisuudesta (USVA) tuloksena syntyi prosessiteollisuuden suunnittelutyötä tekeville yrityksille ja suunnittelutyötä ostaville yrityksille suunnattu opaskirja, missä käsitellään prosessilaitoksen turvallisuuden hallintaa sekä laitosturvallisuuden huomioon ottamista niin prosessisuunnittelun hankinnassa kuin suunnittelutyön toteuttamisessa. Opas on julkaistu internetissä osoitteessa http://usva.vtt.fi. Hanke toteutettiin vuosina 2010 - 2012 Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja prosessiteollisuudelle suunnittelutyötä tekevien toimistojen ja suunnittelutyötä tilaavien yritysten yhteistyönä. Nämä tahot osallistuivat myös hankkeen rahoitukseen.

UR - https://www.vtt.fi/files/sites/usva/usva_opas_helmikuu_v2_2012.pdf

M3 - Report

T3 - VTT Tutkimusraportti

BT - Ulkopuolisen suunnittelijan rooli ja vastuu prosessilaitoksen turvallisuudesta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Tampere

ER -

Malmén Y, Nissilä M, Wallin K, Virolainen K. Ulkopuolisen suunnittelijan rooli ja vastuu prosessilaitoksen turvallisuudesta: USVA-hankkeen loppuraportti. Tampere: VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-01357-12).