Ulkoseinien lisälämmöneristäminen: Lisäeristettyjen rakenteiden kenttäseuranta

Juho Saarimaa, Juha Krankka, Jukka Sevon

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli lisälämmöneristetyissä rakennuksissa seurata lisäeristettyjen rakenteiden lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa. Kohteina oli kaksi hirsirunkoista omakotitaloa, joista toinen on lisäeristetty ulkopuolelta ja toinen sisäpuolelta sekä kaksi purueristeistä taloa, joista toinen on lisäeristetty ulkopuolelta ja toinen sisäpuolelta. Myös kivirakenteisen kerrostalon ulkopuolelta lisäeristetyn ulkoseinän toimintaa seurattiin, samoin yhdessä kohteessa yläpuolelta lisäeristettyä betonikattorakennetta. Kaikissa kohteissa lisälämmöneristysmateriaalina on vuorivilla. Ulkopuolelta lisäeristetyssä hirsiseinässä ei havaittu haitallisia kosteuskertymiä. Sisäpuolelta lisäeristetyssä kohteessa oli seurannassa kaksi eri ulkoseinärakennevaihtoehtoa, joista toisessa oli lisäeristeen sisäpuolinen höyrysulku ja toisesta rakenteesta höyrynsulku oli jätetty pois. Höyrynsuluttomassa rakenteessa ei voitu havaita haitallisia kosteuskertymiä, mikä vahvistaa aiemmin laskennallisesti ja laboratoriokokein saatuja tuloksia. Ulkopuolelta lisäeristetyssä puruseinässä ei havaittu kosteusteknisiä haittoja. Höyrynsuluttomassa sisäpuolisessa lisäeristystapauksessa ei kosteus rakenteen kriittisessä pisteessä noussut niin korkeaksi, että siitä olisi rakenteille haittaa. Tämä on vastoin aikaisemmin tehtyjä laskennallisia tarkasteluja ja laboratoriokokeissa saatuja tuloksia. Ulkopuolelta lisäeristetyssä kivirakenteisessa seinässä ei ollut havaittavissa haitallisen suuria kosteuksia. Paikallista märkää aluetta lukuun ottamatta ei myöskään yläpohjarakenteen lisäeristeissä ollut havaittavissa suuria kosteuksia. On syytä korostaa, että tutkimustulokset koskevat yksittäisiä rakennuksia. Näin ollen tutkimustuloksista ei pidä tehdä liiallisia yleistävia päätelmiä. Monet ratkaisut vaativat lisätutkimuksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-2231-1
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number420
ISSN0358-5085

Keywords

  • walls
  • insulation
  • thermal insulation
  • field tests

Cite this

Saarimaa, J., Krankka, J., & Sevon, J. (1985). Ulkoseinien lisälämmöneristäminen: Lisäeristettyjen rakenteiden kenttäseuranta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 420
Saarimaa, Juho ; Krankka, Juha ; Sevon, Jukka. / Ulkoseinien lisälämmöneristäminen : Lisäeristettyjen rakenteiden kenttäseuranta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 420).
@book{a3827cf9366d47bb815c66503c3887ac,
title = "Ulkoseinien lis{\"a}l{\"a}mm{\"o}nerist{\"a}minen: Lis{\"a}eristettyjen rakenteiden kentt{\"a}seuranta",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli lis{\"a}l{\"a}mm{\"o}neristetyiss{\"a} rakennuksissa seurata lis{\"a}eristettyjen rakenteiden l{\"a}mp{\"o}- ja kosteusteknist{\"a} toimintaa. Kohteina oli kaksi hirsirunkoista omakotitaloa, joista toinen on lis{\"a}eristetty ulkopuolelta ja toinen sis{\"a}puolelta sek{\"a} kaksi purueristeist{\"a} taloa, joista toinen on lis{\"a}eristetty ulkopuolelta ja toinen sis{\"a}puolelta. My{\"o}s kivirakenteisen kerrostalon ulkopuolelta lis{\"a}eristetyn ulkosein{\"a}n toimintaa seurattiin, samoin yhdess{\"a} kohteessa yl{\"a}puolelta lis{\"a}eristetty{\"a} betonikattorakennetta. Kaikissa kohteissa lis{\"a}l{\"a}mm{\"o}neristysmateriaalina on vuorivilla. Ulkopuolelta lis{\"a}eristetyss{\"a} hirsisein{\"a}ss{\"a} ei havaittu haitallisia kosteuskertymi{\"a}. Sis{\"a}puolelta lis{\"a}eristetyss{\"a} kohteessa oli seurannassa kaksi eri ulkosein{\"a}rakennevaihtoehtoa, joista toisessa oli lis{\"a}eristeen sis{\"a}puolinen h{\"o}yrysulku ja toisesta rakenteesta h{\"o}yrynsulku oli j{\"a}tetty pois. H{\"o}yrynsuluttomassa rakenteessa ei voitu havaita haitallisia kosteuskertymi{\"a}, mik{\"a} vahvistaa aiemmin laskennallisesti ja laboratoriokokein saatuja tuloksia. Ulkopuolelta lis{\"a}eristetyss{\"a} purusein{\"a}ss{\"a} ei havaittu kosteusteknisi{\"a} haittoja. H{\"o}yrynsuluttomassa sis{\"a}puolisessa lis{\"a}eristystapauksessa ei kosteus rakenteen kriittisess{\"a} pisteess{\"a} noussut niin korkeaksi, ett{\"a} siit{\"a} olisi rakenteille haittaa. T{\"a}m{\"a} on vastoin aikaisemmin tehtyj{\"a} laskennallisia tarkasteluja ja laboratoriokokeissa saatuja tuloksia. Ulkopuolelta lis{\"a}eristetyss{\"a} kivirakenteisessa sein{\"a}ss{\"a} ei ollut havaittavissa haitallisen suuria kosteuksia. Paikallista m{\"a}rk{\"a}{\"a} aluetta lukuun ottamatta ei my{\"o}sk{\"a}{\"a}n yl{\"a}pohjarakenteen lis{\"a}eristeiss{\"a} ollut havaittavissa suuria kosteuksia. On syyt{\"a} korostaa, ett{\"a} tutkimustulokset koskevat yksitt{\"a}isi{\"a} rakennuksia. N{\"a}in ollen tutkimustuloksista ei pid{\"a} tehd{\"a} liiallisia yleist{\"a}via p{\"a}{\"a}telmi{\"a}. Monet ratkaisut vaativat lis{\"a}tutkimuksia.",
keywords = "walls, insulation, thermal insulation, field tests",
author = "Juho Saarimaa and Juha Krankka and Jukka Sevon",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2231-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "420",
address = "Finland",

}

Saarimaa, J, Krankka, J & Sevon, J 1985, Ulkoseinien lisälämmöneristäminen: Lisäeristettyjen rakenteiden kenttäseuranta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 420, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ulkoseinien lisälämmöneristäminen : Lisäeristettyjen rakenteiden kenttäseuranta. / Saarimaa, Juho; Krankka, Juha; Sevon, Jukka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 420).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ulkoseinien lisälämmöneristäminen

T2 - Lisäeristettyjen rakenteiden kenttäseuranta

AU - Saarimaa, Juho

AU - Krankka, Juha

AU - Sevon, Jukka

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli lisälämmöneristetyissä rakennuksissa seurata lisäeristettyjen rakenteiden lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa. Kohteina oli kaksi hirsirunkoista omakotitaloa, joista toinen on lisäeristetty ulkopuolelta ja toinen sisäpuolelta sekä kaksi purueristeistä taloa, joista toinen on lisäeristetty ulkopuolelta ja toinen sisäpuolelta. Myös kivirakenteisen kerrostalon ulkopuolelta lisäeristetyn ulkoseinän toimintaa seurattiin, samoin yhdessä kohteessa yläpuolelta lisäeristettyä betonikattorakennetta. Kaikissa kohteissa lisälämmöneristysmateriaalina on vuorivilla. Ulkopuolelta lisäeristetyssä hirsiseinässä ei havaittu haitallisia kosteuskertymiä. Sisäpuolelta lisäeristetyssä kohteessa oli seurannassa kaksi eri ulkoseinärakennevaihtoehtoa, joista toisessa oli lisäeristeen sisäpuolinen höyrysulku ja toisesta rakenteesta höyrynsulku oli jätetty pois. Höyrynsuluttomassa rakenteessa ei voitu havaita haitallisia kosteuskertymiä, mikä vahvistaa aiemmin laskennallisesti ja laboratoriokokein saatuja tuloksia. Ulkopuolelta lisäeristetyssä puruseinässä ei havaittu kosteusteknisiä haittoja. Höyrynsuluttomassa sisäpuolisessa lisäeristystapauksessa ei kosteus rakenteen kriittisessä pisteessä noussut niin korkeaksi, että siitä olisi rakenteille haittaa. Tämä on vastoin aikaisemmin tehtyjä laskennallisia tarkasteluja ja laboratoriokokeissa saatuja tuloksia. Ulkopuolelta lisäeristetyssä kivirakenteisessa seinässä ei ollut havaittavissa haitallisen suuria kosteuksia. Paikallista märkää aluetta lukuun ottamatta ei myöskään yläpohjarakenteen lisäeristeissä ollut havaittavissa suuria kosteuksia. On syytä korostaa, että tutkimustulokset koskevat yksittäisiä rakennuksia. Näin ollen tutkimustuloksista ei pidä tehdä liiallisia yleistävia päätelmiä. Monet ratkaisut vaativat lisätutkimuksia.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli lisälämmöneristetyissä rakennuksissa seurata lisäeristettyjen rakenteiden lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa. Kohteina oli kaksi hirsirunkoista omakotitaloa, joista toinen on lisäeristetty ulkopuolelta ja toinen sisäpuolelta sekä kaksi purueristeistä taloa, joista toinen on lisäeristetty ulkopuolelta ja toinen sisäpuolelta. Myös kivirakenteisen kerrostalon ulkopuolelta lisäeristetyn ulkoseinän toimintaa seurattiin, samoin yhdessä kohteessa yläpuolelta lisäeristettyä betonikattorakennetta. Kaikissa kohteissa lisälämmöneristysmateriaalina on vuorivilla. Ulkopuolelta lisäeristetyssä hirsiseinässä ei havaittu haitallisia kosteuskertymiä. Sisäpuolelta lisäeristetyssä kohteessa oli seurannassa kaksi eri ulkoseinärakennevaihtoehtoa, joista toisessa oli lisäeristeen sisäpuolinen höyrysulku ja toisesta rakenteesta höyrynsulku oli jätetty pois. Höyrynsuluttomassa rakenteessa ei voitu havaita haitallisia kosteuskertymiä, mikä vahvistaa aiemmin laskennallisesti ja laboratoriokokein saatuja tuloksia. Ulkopuolelta lisäeristetyssä puruseinässä ei havaittu kosteusteknisiä haittoja. Höyrynsuluttomassa sisäpuolisessa lisäeristystapauksessa ei kosteus rakenteen kriittisessä pisteessä noussut niin korkeaksi, että siitä olisi rakenteille haittaa. Tämä on vastoin aikaisemmin tehtyjä laskennallisia tarkasteluja ja laboratoriokokeissa saatuja tuloksia. Ulkopuolelta lisäeristetyssä kivirakenteisessa seinässä ei ollut havaittavissa haitallisen suuria kosteuksia. Paikallista märkää aluetta lukuun ottamatta ei myöskään yläpohjarakenteen lisäeristeissä ollut havaittavissa suuria kosteuksia. On syytä korostaa, että tutkimustulokset koskevat yksittäisiä rakennuksia. Näin ollen tutkimustuloksista ei pidä tehdä liiallisia yleistävia päätelmiä. Monet ratkaisut vaativat lisätutkimuksia.

KW - walls

KW - insulation

KW - thermal insulation

KW - field tests

M3 - Report

SN - 951-38-2231-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Ulkoseinien lisälämmöneristäminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Saarimaa J, Krankka J, Sevon J. Ulkoseinien lisälämmöneristäminen: Lisäeristettyjen rakenteiden kenttäseuranta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 420).