Ultraäänen diffraktio tasomaisista heijastajista

Jorma Pitkänen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tavanomaisilla ultraäänimenetelmillä amplitudin käyttö vikojen koon määrittämiseen on usein liian epämääräistä. Diffraktion käyttö on yksi mahdollisuus rikkomattoman aineentarkastuksen luotettavuuden parantamiseksi. Diffraktiota hyväksikäyttäviä menetelmiä on useita. Tässä kirjallisuustutkimuksessa tarkastellaan lähinnä kulkuaikatekniikkaa, taajuusanalyysiä ja pulssikaikutekniikkaa tasomaisten vikojen koon määrittämisessä. Kirjallisuustietojen perusteella on kulkuaikatekniikka osoittautunut tarkemmaksi kuin tavanomaiset ultraäänimenetelmät. Väsymissäröjen kokoa arvioitiin kokeissa, joissa vikojen koko vaihteli 2,5 - 3 mm. Keskimäärinen virhe vian koon määrittä -misessä oli 0,2 mm ja hajonta 2,4 mm.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages21
ISBN (Print)951-38-2196-X
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number390
ISSN0358-5085

Fingerprint

ultrasonics

Keywords

  • ultrasonic tests
  • nondestructive tests
  • diffraction

Cite this

Pitkänen, J. (1984). Ultraäänen diffraktio tasomaisista heijastajista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 390
Pitkänen, Jorma. / Ultraäänen diffraktio tasomaisista heijastajista. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 21 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 390).
@book{135618fa5b9348c8be5cddb05d3ed2a1,
title = "Ultra{\"a}{\"a}nen diffraktio tasomaisista heijastajista",
abstract = "Tavanomaisilla ultra{\"a}{\"a}nimenetelmill{\"a} amplitudin k{\"a}ytt{\"o} vikojen koon m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen on usein liian ep{\"a}m{\"a}{\"a}r{\"a}ist{\"a}. Diffraktion k{\"a}ytt{\"o} on yksi mahdollisuus rikkomattoman aineentarkastuksen luotettavuuden parantamiseksi. Diffraktiota hyv{\"a}ksik{\"a}ytt{\"a}vi{\"a} menetelmi{\"a} on useita. T{\"a}ss{\"a} kirjallisuustutkimuksessa tarkastellaan l{\"a}hinn{\"a} kulkuaikatekniikkaa, taajuusanalyysi{\"a} ja pulssikaikutekniikkaa tasomaisten vikojen koon m{\"a}{\"a}ritt{\"a}misess{\"a}. Kirjallisuustietojen perusteella on kulkuaikatekniikka osoittautunut tarkemmaksi kuin tavanomaiset ultra{\"a}{\"a}nimenetelm{\"a}t. V{\"a}symiss{\"a}r{\"o}jen kokoa arvioitiin kokeissa, joissa vikojen koko vaihteli 2,5 - 3 mm. Keskim{\"a}{\"a}rinen virhe vian koon m{\"a}{\"a}ritt{\"a} -misess{\"a} oli 0,2 mm ja hajonta 2,4 mm.",
keywords = "ultrasonic tests, nondestructive tests, diffraction",
author = "Jorma Pitk{\"a}nen",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2196-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "390",
address = "Finland",

}

Pitkänen, J 1984, Ultraäänen diffraktio tasomaisista heijastajista. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 390, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ultraäänen diffraktio tasomaisista heijastajista. / Pitkänen, Jorma.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 21 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 390).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ultraäänen diffraktio tasomaisista heijastajista

AU - Pitkänen, Jorma

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Tavanomaisilla ultraäänimenetelmillä amplitudin käyttö vikojen koon määrittämiseen on usein liian epämääräistä. Diffraktion käyttö on yksi mahdollisuus rikkomattoman aineentarkastuksen luotettavuuden parantamiseksi. Diffraktiota hyväksikäyttäviä menetelmiä on useita. Tässä kirjallisuustutkimuksessa tarkastellaan lähinnä kulkuaikatekniikkaa, taajuusanalyysiä ja pulssikaikutekniikkaa tasomaisten vikojen koon määrittämisessä. Kirjallisuustietojen perusteella on kulkuaikatekniikka osoittautunut tarkemmaksi kuin tavanomaiset ultraäänimenetelmät. Väsymissäröjen kokoa arvioitiin kokeissa, joissa vikojen koko vaihteli 2,5 - 3 mm. Keskimäärinen virhe vian koon määrittä -misessä oli 0,2 mm ja hajonta 2,4 mm.

AB - Tavanomaisilla ultraäänimenetelmillä amplitudin käyttö vikojen koon määrittämiseen on usein liian epämääräistä. Diffraktion käyttö on yksi mahdollisuus rikkomattoman aineentarkastuksen luotettavuuden parantamiseksi. Diffraktiota hyväksikäyttäviä menetelmiä on useita. Tässä kirjallisuustutkimuksessa tarkastellaan lähinnä kulkuaikatekniikkaa, taajuusanalyysiä ja pulssikaikutekniikkaa tasomaisten vikojen koon määrittämisessä. Kirjallisuustietojen perusteella on kulkuaikatekniikka osoittautunut tarkemmaksi kuin tavanomaiset ultraäänimenetelmät. Väsymissäröjen kokoa arvioitiin kokeissa, joissa vikojen koko vaihteli 2,5 - 3 mm. Keskimäärinen virhe vian koon määrittä -misessä oli 0,2 mm ja hajonta 2,4 mm.

KW - ultrasonic tests

KW - nondestructive tests

KW - diffraction

M3 - Report

SN - 951-38-2196-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Ultraäänen diffraktio tasomaisista heijastajista

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pitkänen J. Ultraäänen diffraktio tasomaisista heijastajista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 21 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 390).