Ultraäänimoottorit ja toimilaitteet

Auvo Penttinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Instrumentti- ja laitetekniikan pysyvänä tavoitteena on laitteiden pienentäminen ja keventäminen samalla, kun niiden ohjattavuutta ja luotettavuutta pyritään lisäämään. Tämä tavoite korostuu erityisesti avaruuslaitetekniikassa. Tavoitteen saavuttaminen asettaa suuria vaatimuksia myös sähkömekaanisille toimilaitteille, joita tarvitaan monissa instrumenteissa. Avaruuteen lähetettävän moottorin pitää olla kevyt, pienikokoinen, rakenteltaan yksinkertainen, yleensä sähkökäyttöinen, riittävän nopea ja sen tulee toimia ilman huoltoa pitkiä aikoja. Kaikkien näiden ominaisuuksien yhdistäminen yhteen moottoriin on vaikeaa, mutta tietyissä sovelluksissa ns. ultraäänimoottorilla päästään lähelle optimaalista tulosta. Ultraäänimoottori on suuren tehotiheyden ansiosta pieni. Se on kevyt, koska siinä ei tarvita rautaosia, ja se on rakenteeltaan yksinkertainen. Sitä ohjataan ja käytetään tavanomaisilla jännitteillä, ja se soveltuu parhaiten tilanteisiin, joissa säätöliikkeitä tehdään aika ajoin suhteellisen pienellä nopeudella. Ultraäänimoottoria käyttämällä vältytään usein mekaanisen vaihteiston käytöltä. Erityisen hyvin ultraäänimoottori soveltuu optisten komponenttien toiminnan säätelyyn. Tässä yhteydessä sille on odotettavissa runsasta käyttöä myös tavanomaisissa laitteissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages24
ISBN (Print)951-38-3554-5
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1041
ISSN0358-5085

Fingerprint

Olla
actuators

Keywords

  • motors
  • actuators
  • ultrasonics
  • spacecraft instruments

Cite this

Penttinen, A. (1989). Ultraäänimoottorit ja toimilaitteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1041
Penttinen, Auvo. / Ultraäänimoottorit ja toimilaitteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 24 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1041).
@book{a298e6495b4d421d919ab7c97f6cee2b,
title = "Ultra{\"a}{\"a}nimoottorit ja toimilaitteet",
abstract = "Instrumentti- ja laitetekniikan pysyv{\"a}n{\"a} tavoitteena on laitteiden pienent{\"a}minen ja kevent{\"a}minen samalla, kun niiden ohjattavuutta ja luotettavuutta pyrit{\"a}{\"a}n lis{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}n. T{\"a}m{\"a} tavoite korostuu erityisesti avaruuslaitetekniikassa. Tavoitteen saavuttaminen asettaa suuria vaatimuksia my{\"o}s s{\"a}hk{\"o}mekaanisille toimilaitteille, joita tarvitaan monissa instrumenteissa. Avaruuteen l{\"a}hetett{\"a}v{\"a}n moottorin pit{\"a}{\"a} olla kevyt, pienikokoinen, rakenteltaan yksinkertainen, yleens{\"a} s{\"a}hk{\"o}k{\"a}ytt{\"o}inen, riitt{\"a}v{\"a}n nopea ja sen tulee toimia ilman huoltoa pitki{\"a} aikoja. Kaikkien n{\"a}iden ominaisuuksien yhdist{\"a}minen yhteen moottoriin on vaikeaa, mutta tietyiss{\"a} sovelluksissa ns. ultra{\"a}{\"a}nimoottorilla p{\"a}{\"a}st{\"a}{\"a}n l{\"a}helle optimaalista tulosta. Ultra{\"a}{\"a}nimoottori on suuren tehotiheyden ansiosta pieni. Se on kevyt, koska siin{\"a} ei tarvita rautaosia, ja se on rakenteeltaan yksinkertainen. Sit{\"a} ohjataan ja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n tavanomaisilla j{\"a}nnitteill{\"a}, ja se soveltuu parhaiten tilanteisiin, joissa s{\"a}{\"a}t{\"o}liikkeit{\"a} tehd{\"a}{\"a}n aika ajoin suhteellisen pienell{\"a} nopeudella. Ultra{\"a}{\"a}nimoottoria k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} v{\"a}ltyt{\"a}{\"a}n usein mekaanisen vaihteiston k{\"a}yt{\"o}lt{\"a}. Erityisen hyvin ultra{\"a}{\"a}nimoottori soveltuu optisten komponenttien toiminnan s{\"a}{\"a}telyyn. T{\"a}ss{\"a} yhteydess{\"a} sille on odotettavissa runsasta k{\"a}ytt{\"o}{\"a} my{\"o}s tavanomaisissa laitteissa.",
keywords = "motors, actuators, ultrasonics, spacecraft instruments",
author = "Auvo Penttinen",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3554-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1041",
address = "Finland",

}

Penttinen, A 1989, Ultraäänimoottorit ja toimilaitteet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1041, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ultraäänimoottorit ja toimilaitteet. / Penttinen, Auvo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 24 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1041).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ultraäänimoottorit ja toimilaitteet

AU - Penttinen, Auvo

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Instrumentti- ja laitetekniikan pysyvänä tavoitteena on laitteiden pienentäminen ja keventäminen samalla, kun niiden ohjattavuutta ja luotettavuutta pyritään lisäämään. Tämä tavoite korostuu erityisesti avaruuslaitetekniikassa. Tavoitteen saavuttaminen asettaa suuria vaatimuksia myös sähkömekaanisille toimilaitteille, joita tarvitaan monissa instrumenteissa. Avaruuteen lähetettävän moottorin pitää olla kevyt, pienikokoinen, rakenteltaan yksinkertainen, yleensä sähkökäyttöinen, riittävän nopea ja sen tulee toimia ilman huoltoa pitkiä aikoja. Kaikkien näiden ominaisuuksien yhdistäminen yhteen moottoriin on vaikeaa, mutta tietyissä sovelluksissa ns. ultraäänimoottorilla päästään lähelle optimaalista tulosta. Ultraäänimoottori on suuren tehotiheyden ansiosta pieni. Se on kevyt, koska siinä ei tarvita rautaosia, ja se on rakenteeltaan yksinkertainen. Sitä ohjataan ja käytetään tavanomaisilla jännitteillä, ja se soveltuu parhaiten tilanteisiin, joissa säätöliikkeitä tehdään aika ajoin suhteellisen pienellä nopeudella. Ultraäänimoottoria käyttämällä vältytään usein mekaanisen vaihteiston käytöltä. Erityisen hyvin ultraäänimoottori soveltuu optisten komponenttien toiminnan säätelyyn. Tässä yhteydessä sille on odotettavissa runsasta käyttöä myös tavanomaisissa laitteissa.

AB - Instrumentti- ja laitetekniikan pysyvänä tavoitteena on laitteiden pienentäminen ja keventäminen samalla, kun niiden ohjattavuutta ja luotettavuutta pyritään lisäämään. Tämä tavoite korostuu erityisesti avaruuslaitetekniikassa. Tavoitteen saavuttaminen asettaa suuria vaatimuksia myös sähkömekaanisille toimilaitteille, joita tarvitaan monissa instrumenteissa. Avaruuteen lähetettävän moottorin pitää olla kevyt, pienikokoinen, rakenteltaan yksinkertainen, yleensä sähkökäyttöinen, riittävän nopea ja sen tulee toimia ilman huoltoa pitkiä aikoja. Kaikkien näiden ominaisuuksien yhdistäminen yhteen moottoriin on vaikeaa, mutta tietyissä sovelluksissa ns. ultraäänimoottorilla päästään lähelle optimaalista tulosta. Ultraäänimoottori on suuren tehotiheyden ansiosta pieni. Se on kevyt, koska siinä ei tarvita rautaosia, ja se on rakenteeltaan yksinkertainen. Sitä ohjataan ja käytetään tavanomaisilla jännitteillä, ja se soveltuu parhaiten tilanteisiin, joissa säätöliikkeitä tehdään aika ajoin suhteellisen pienellä nopeudella. Ultraäänimoottoria käyttämällä vältytään usein mekaanisen vaihteiston käytöltä. Erityisen hyvin ultraäänimoottori soveltuu optisten komponenttien toiminnan säätelyyn. Tässä yhteydessä sille on odotettavissa runsasta käyttöä myös tavanomaisissa laitteissa.

KW - motors

KW - actuators

KW - ultrasonics

KW - spacecraft instruments

M3 - Report

SN - 951-38-3554-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Ultraäänimoottorit ja toimilaitteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Penttinen A. Ultraäänimoottorit ja toimilaitteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 24 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1041).