Ultralujan betonin käyttösovellukset: Esitutkimus

Juha Ratvio

Research output: Book/ReportReport

5 Citations (Scopus)

Abstract

Julkaisussa käsitellään ultralujien betonien, erityisesti RPC-betonien (Reactive Powder Concrete) ominaisuuksia, valmistustekniikkaa ja käyttösovelluksia. Tässä esitutkimuksessa tehtiin myös koekappaleita RPC-massasta. RPC:n menestymisen mahdollisuudet perustuvat sen erikoisominaisuuksiin kuten hyviin lujuusominaisuuksiin (puristuslujuus 200-800 MPa), hyvään korroosionkestävyyteen ja säilyvyyteen erinomaisen tiiviyden ansiosta sekä rakenteiden keveyteen. Toisaalta RPC:n käyttöä rajoittavat tavanomaista kalliimmat materiaalit ja erikoinen valmistustekniikka korkeissa lujuusluokissa sekä vielä ratkaisemattomat palonkestävyysongelmat. Valmistustekniikka rajoittaa RPC:n käyttöä niin, että ainakin aluksi on järkevää pyrkiä vain puristuslujuusluokkiin 200-300 MPa ja käyttää joko perinteistä betonirakenteiden esivalmistustekniikkaa tai sitten autoklaavivalmistusta. RPC:n mahdollisia sovellusalueita on sekä rakentamisen että muun teollisuuden aluilla. Jos palonkestävyysominaisuuksia ei saada hyviksi, rajoittuu RPC:n käyttö vain niihin rakenteisiin, joiden palonkestävyys ei ole rajoittava tekijä. Tällainen käyttökohde on esimerkiksi kävelysilta. Palonkestävyyttä on mahdollista parantaa muovikuitujen avulla, mutta asia vaatii vielä tutkimusta. RPC:n mahdollisia sovellusalueita rakentamisessa ovat siltojen lisäksi mm. putket, palkit, julkisivupaneelit, kanavarakenteet ja puolustusvoimien suojarakenteet. Muussa teollisuudessa RPC:n potentiaalisia sovellusalueita ovat mm. kassakaapit, kaatopaikkajyrät ja erilaiset säiliöt.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Electronic)951-38-5789-1
ISBN (Print)951-38-5788-3
Publication statusPublished - 2001
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2078
ISSN1235-0605

Keywords

  • ultra strength concrete
  • high strength concrete
  • utilization
  • compression strength
  • corrosion resistance
  • durability
  • reactive powder concrete
  • RPC
  • mechanical properties
  • manufacturing

Cite this

Ratvio, J. (2001). Ultralujan betonin käyttösovellukset: Esitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2078
Ratvio, Juha. / Ultralujan betonin käyttösovellukset : Esitutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 62 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2078).
@book{5bdae069d9c048b68f2d504eded91e21,
title = "Ultralujan betonin k{\"a}ytt{\"o}sovellukset: Esitutkimus",
abstract = "Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n ultralujien betonien, erityisesti RPC-betonien (Reactive Powder Concrete) ominaisuuksia, valmistustekniikkaa ja k{\"a}ytt{\"o}sovelluksia. T{\"a}ss{\"a} esitutkimuksessa tehtiin my{\"o}s koekappaleita RPC-massasta. RPC:n menestymisen mahdollisuudet perustuvat sen erikoisominaisuuksiin kuten hyviin lujuusominaisuuksiin (puristuslujuus 200-800 MPa), hyv{\"a}{\"a}n korroosionkest{\"a}vyyteen ja s{\"a}ilyvyyteen erinomaisen tiiviyden ansiosta sek{\"a} rakenteiden keveyteen. Toisaalta RPC:n k{\"a}ytt{\"o}{\"a} rajoittavat tavanomaista kalliimmat materiaalit ja erikoinen valmistustekniikka korkeissa lujuusluokissa sek{\"a} viel{\"a} ratkaisemattomat palonkest{\"a}vyysongelmat. Valmistustekniikka rajoittaa RPC:n k{\"a}ytt{\"o}{\"a} niin, ett{\"a} ainakin aluksi on j{\"a}rkev{\"a}{\"a} pyrki{\"a} vain puristuslujuusluokkiin 200-300 MPa ja k{\"a}ytt{\"a}{\"a} joko perinteist{\"a} betonirakenteiden esivalmistustekniikkaa tai sitten autoklaavivalmistusta. RPC:n mahdollisia sovellusalueita on sek{\"a} rakentamisen ett{\"a} muun teollisuuden aluilla. Jos palonkest{\"a}vyysominaisuuksia ei saada hyviksi, rajoittuu RPC:n k{\"a}ytt{\"o} vain niihin rakenteisiin, joiden palonkest{\"a}vyys ei ole rajoittava tekij{\"a}. T{\"a}llainen k{\"a}ytt{\"o}kohde on esimerkiksi k{\"a}velysilta. Palonkest{\"a}vyytt{\"a} on mahdollista parantaa muovikuitujen avulla, mutta asia vaatii viel{\"a} tutkimusta. RPC:n mahdollisia sovellusalueita rakentamisessa ovat siltojen lis{\"a}ksi mm. putket, palkit, julkisivupaneelit, kanavarakenteet ja puolustusvoimien suojarakenteet. Muussa teollisuudessa RPC:n potentiaalisia sovellusalueita ovat mm. kassakaapit, kaatopaikkajyr{\"a}t ja erilaiset s{\"a}ili{\"o}t.",
keywords = "ultra strength concrete, high strength concrete, utilization, compression strength, corrosion resistance, durability, reactive powder concrete, RPC, mechanical properties, manufacturing",
author = "Juha Ratvio",
year = "2001",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5788-3",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2078",
address = "Finland",

}

Ratvio, J 2001, Ultralujan betonin käyttösovellukset: Esitutkimus. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2078, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ultralujan betonin käyttösovellukset : Esitutkimus. / Ratvio, Juha.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 62 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2078).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ultralujan betonin käyttösovellukset

T2 - Esitutkimus

AU - Ratvio, Juha

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - Julkaisussa käsitellään ultralujien betonien, erityisesti RPC-betonien (Reactive Powder Concrete) ominaisuuksia, valmistustekniikkaa ja käyttösovelluksia. Tässä esitutkimuksessa tehtiin myös koekappaleita RPC-massasta. RPC:n menestymisen mahdollisuudet perustuvat sen erikoisominaisuuksiin kuten hyviin lujuusominaisuuksiin (puristuslujuus 200-800 MPa), hyvään korroosionkestävyyteen ja säilyvyyteen erinomaisen tiiviyden ansiosta sekä rakenteiden keveyteen. Toisaalta RPC:n käyttöä rajoittavat tavanomaista kalliimmat materiaalit ja erikoinen valmistustekniikka korkeissa lujuusluokissa sekä vielä ratkaisemattomat palonkestävyysongelmat. Valmistustekniikka rajoittaa RPC:n käyttöä niin, että ainakin aluksi on järkevää pyrkiä vain puristuslujuusluokkiin 200-300 MPa ja käyttää joko perinteistä betonirakenteiden esivalmistustekniikkaa tai sitten autoklaavivalmistusta. RPC:n mahdollisia sovellusalueita on sekä rakentamisen että muun teollisuuden aluilla. Jos palonkestävyysominaisuuksia ei saada hyviksi, rajoittuu RPC:n käyttö vain niihin rakenteisiin, joiden palonkestävyys ei ole rajoittava tekijä. Tällainen käyttökohde on esimerkiksi kävelysilta. Palonkestävyyttä on mahdollista parantaa muovikuitujen avulla, mutta asia vaatii vielä tutkimusta. RPC:n mahdollisia sovellusalueita rakentamisessa ovat siltojen lisäksi mm. putket, palkit, julkisivupaneelit, kanavarakenteet ja puolustusvoimien suojarakenteet. Muussa teollisuudessa RPC:n potentiaalisia sovellusalueita ovat mm. kassakaapit, kaatopaikkajyrät ja erilaiset säiliöt.

AB - Julkaisussa käsitellään ultralujien betonien, erityisesti RPC-betonien (Reactive Powder Concrete) ominaisuuksia, valmistustekniikkaa ja käyttösovelluksia. Tässä esitutkimuksessa tehtiin myös koekappaleita RPC-massasta. RPC:n menestymisen mahdollisuudet perustuvat sen erikoisominaisuuksiin kuten hyviin lujuusominaisuuksiin (puristuslujuus 200-800 MPa), hyvään korroosionkestävyyteen ja säilyvyyteen erinomaisen tiiviyden ansiosta sekä rakenteiden keveyteen. Toisaalta RPC:n käyttöä rajoittavat tavanomaista kalliimmat materiaalit ja erikoinen valmistustekniikka korkeissa lujuusluokissa sekä vielä ratkaisemattomat palonkestävyysongelmat. Valmistustekniikka rajoittaa RPC:n käyttöä niin, että ainakin aluksi on järkevää pyrkiä vain puristuslujuusluokkiin 200-300 MPa ja käyttää joko perinteistä betonirakenteiden esivalmistustekniikkaa tai sitten autoklaavivalmistusta. RPC:n mahdollisia sovellusalueita on sekä rakentamisen että muun teollisuuden aluilla. Jos palonkestävyysominaisuuksia ei saada hyviksi, rajoittuu RPC:n käyttö vain niihin rakenteisiin, joiden palonkestävyys ei ole rajoittava tekijä. Tällainen käyttökohde on esimerkiksi kävelysilta. Palonkestävyyttä on mahdollista parantaa muovikuitujen avulla, mutta asia vaatii vielä tutkimusta. RPC:n mahdollisia sovellusalueita rakentamisessa ovat siltojen lisäksi mm. putket, palkit, julkisivupaneelit, kanavarakenteet ja puolustusvoimien suojarakenteet. Muussa teollisuudessa RPC:n potentiaalisia sovellusalueita ovat mm. kassakaapit, kaatopaikkajyrät ja erilaiset säiliöt.

KW - ultra strength concrete

KW - high strength concrete

KW - utilization

KW - compression strength

KW - corrosion resistance

KW - durability

KW - reactive powder concrete

KW - RPC

KW - mechanical properties

KW - manufacturing

M3 - Report

SN - 951-38-5788-3

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Ultralujan betonin käyttösovellukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ratvio J. Ultralujan betonin käyttösovellukset: Esitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 62 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2078).