Vedenalaiset manipulaattorit

Translated title of the contribution: Underwater manipulators

Jaakko Välttilä, Hannu Jokinen, Ilpo Kauhaniemi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuustutkimuksessa selvitettiin vedenalaisten manipulaattoreiden rakennetta ja käyttöä. Manipulaattoreita käytetään kauko-ohjatuissa ajoneuvoissa (ROV) ja sukellusveneissä pääasiassa tutkimustehtävissä ja öljyntuotannossa huoltotehtävissä. Huoltotehtävistä rakenteiden tarkastus ja siihen liittyvät aputehtävät ovat lisääntymässä voimakkaasti. Yleensä manipulaattoreiden nivelten käyttö on toteutettu hydraulisylintereillä. Rakennemateriaalit ovat alumiini, titaani, ruostumaton teräs ja komposiittimuovi. Manipulaattoreita ohjataan on-off-venttiileillä, tietokoneohjauksella tai master-slave-ohjauksella, joka on yleisin. Vaikeat ympäristöolosuhteet, kuten samea vesi, haittaavat manipulaattorin ohjausta. Nykyinen kehitystyö painottuu ohjauksessa käytettävien apulaitteiden parantamiseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages31
ISBN (Print)951-38-3674-6
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1104
ISSN0358-5085

Fingerprint

Intsia bijuga
Samea

Keywords

  • manipulators
  • control equipment
  • remote handling
  • utilization
  • underwater structures
  • underwater equipment
  • remote control
  • inspection

Cite this

Välttilä, J., Jokinen, H., & Kauhaniemi, I. (1990). Vedenalaiset manipulaattorit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1104
Välttilä, Jaakko ; Jokinen, Hannu ; Kauhaniemi, Ilpo. / Vedenalaiset manipulaattorit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 31 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1104).
@book{5cac8d51fb1848e5b83a5085381d4e5e,
title = "Vedenalaiset manipulaattorit",
abstract = "Kirjallisuustutkimuksessa selvitettiin vedenalaisten manipulaattoreiden rakennetta ja k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Manipulaattoreita k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n kauko-ohjatuissa ajoneuvoissa (ROV) ja sukellusveneiss{\"a} p{\"a}{\"a}asiassa tutkimusteht{\"a}viss{\"a} ja {\"o}ljyntuotannossa huoltoteht{\"a}viss{\"a}. Huoltoteht{\"a}vist{\"a} rakenteiden tarkastus ja siihen liittyv{\"a}t aputeht{\"a}v{\"a}t ovat lis{\"a}{\"a}ntym{\"a}ss{\"a} voimakkaasti. Yleens{\"a} manipulaattoreiden nivelten k{\"a}ytt{\"o} on toteutettu hydraulisylintereill{\"a}. Rakennemateriaalit ovat alumiini, titaani, ruostumaton ter{\"a}s ja komposiittimuovi. Manipulaattoreita ohjataan on-off-venttiileill{\"a}, tietokoneohjauksella tai master-slave-ohjauksella, joka on yleisin. Vaikeat ymp{\"a}rist{\"o}olosuhteet, kuten samea vesi, haittaavat manipulaattorin ohjausta. Nykyinen kehitysty{\"o} painottuu ohjauksessa k{\"a}ytett{\"a}vien apulaitteiden parantamiseen.",
keywords = "manipulators, control equipment, remote handling, utilization, underwater structures, underwater equipment, remote control, inspection",
author = "Jaakko V{\"a}lttil{\"a} and Hannu Jokinen and Ilpo Kauhaniemi",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3674-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1104",
address = "Finland",

}

Välttilä, J, Jokinen, H & Kauhaniemi, I 1990, Vedenalaiset manipulaattorit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1104, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vedenalaiset manipulaattorit. / Välttilä, Jaakko; Jokinen, Hannu; Kauhaniemi, Ilpo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 31 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1104).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vedenalaiset manipulaattorit

AU - Välttilä, Jaakko

AU - Jokinen, Hannu

AU - Kauhaniemi, Ilpo

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Kirjallisuustutkimuksessa selvitettiin vedenalaisten manipulaattoreiden rakennetta ja käyttöä. Manipulaattoreita käytetään kauko-ohjatuissa ajoneuvoissa (ROV) ja sukellusveneissä pääasiassa tutkimustehtävissä ja öljyntuotannossa huoltotehtävissä. Huoltotehtävistä rakenteiden tarkastus ja siihen liittyvät aputehtävät ovat lisääntymässä voimakkaasti. Yleensä manipulaattoreiden nivelten käyttö on toteutettu hydraulisylintereillä. Rakennemateriaalit ovat alumiini, titaani, ruostumaton teräs ja komposiittimuovi. Manipulaattoreita ohjataan on-off-venttiileillä, tietokoneohjauksella tai master-slave-ohjauksella, joka on yleisin. Vaikeat ympäristöolosuhteet, kuten samea vesi, haittaavat manipulaattorin ohjausta. Nykyinen kehitystyö painottuu ohjauksessa käytettävien apulaitteiden parantamiseen.

AB - Kirjallisuustutkimuksessa selvitettiin vedenalaisten manipulaattoreiden rakennetta ja käyttöä. Manipulaattoreita käytetään kauko-ohjatuissa ajoneuvoissa (ROV) ja sukellusveneissä pääasiassa tutkimustehtävissä ja öljyntuotannossa huoltotehtävissä. Huoltotehtävistä rakenteiden tarkastus ja siihen liittyvät aputehtävät ovat lisääntymässä voimakkaasti. Yleensä manipulaattoreiden nivelten käyttö on toteutettu hydraulisylintereillä. Rakennemateriaalit ovat alumiini, titaani, ruostumaton teräs ja komposiittimuovi. Manipulaattoreita ohjataan on-off-venttiileillä, tietokoneohjauksella tai master-slave-ohjauksella, joka on yleisin. Vaikeat ympäristöolosuhteet, kuten samea vesi, haittaavat manipulaattorin ohjausta. Nykyinen kehitystyö painottuu ohjauksessa käytettävien apulaitteiden parantamiseen.

KW - manipulators

KW - control equipment

KW - remote handling

KW - utilization

KW - underwater structures

KW - underwater equipment

KW - remote control

KW - inspection

M3 - Report

SN - 951-38-3674-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Vedenalaiset manipulaattorit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Välttilä J, Jokinen H, Kauhaniemi I. Vedenalaiset manipulaattorit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 31 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1104).