User-friendly pharmaceutical packages: Easy-to-open, easy-to-read

Raija-Liisa Heiniö

Research output: Contribution to journalArticleScientific

Abstract

Hyvin suunniteltu lääkepakkaus parantaa potilas- ja työskentelyturvallisuutta, mutta huonosti suunniteltu lääkepakkaus saattaa koitua kohtalokkaaksi potilaalle. Erityisesti vanhemmille, usein sairaille henkilöille on tärkeää, että pakkaus on suunniteltu siten, että se on helppo avata, lääke on helppo annostella ja käyttöohjeet ovat helposti luettavissa. Pakkaussuunnittelun tulee perustua tuotteen käyttäjän tarpeisiin. Pahimmassa tapauksessa potilas tai terveydenhoitaja valitsee erehdyksessä väärän lääkkeen, annostelee sen väärin tai ei saa pakkausta lainkaan auki. VTT:n koordinoimassa 'Helppokäyttöinen lääkepakkaus' (HELP) -projektissa lääkepakkausten useiden erityyppisten avausmekanismien käytettävyyttä ja toimivuutta tutkittiin potilailla ja terveydenhoitohenkilökunnalla. Tutkimuksessa ideoitiin myös käyttäjäystävällisiä lääkepakkauksia. Lisäksi hankkeessa kehitettiin tutkimusmenetelmät pakkausten helpon avattavuuden ja pakkausten ja pakkausselosteiden helpon luettavuuden määrittämiseksi. Nämä helppo avata - ja helppo lukea -menetelmät ovat nyt teollisuuden käytettävissä niin lääkepakkausten tuotekehityksessä kuin lääkepakkausten käytettävyyden arvioinnissakin. Tämän artikkelin tarkoituksena on kuvata VTT:llä kehitettyjä lääkepakkausten käytettävyyden - avattavuuden ja luettavuuden - tutkimiseen soveltuvia testimenetelmiä. Lääkkeiden helppokäyttöisyys auttaa estämään virheiden syntymistä lääkityksessä ja parantaa potilasturvallisuutta.
Original languageEnglish
Pages (from-to)97-104
Number of pages7
JournalDosis
Volume30
Issue number2
Publication statusPublished - 2014
MoE publication typeB1 Article in a scientific magazine

Fingerprint

drugs

Keywords

  • Package
  • openability
  • readability
  • usability

Cite this

Heiniö, Raija-Liisa. / User-friendly pharmaceutical packages : Easy-to-open, easy-to-read. In: Dosis. 2014 ; Vol. 30, No. 2. pp. 97-104.
@article{e334bca9b6f4459f9aa45b9f07b5081c,
title = "User-friendly pharmaceutical packages: Easy-to-open, easy-to-read",
abstract = "Hyvin suunniteltu l{\"a}{\"a}kepakkaus parantaa potilas- ja ty{\"o}skentelyturvallisuutta, mutta huonosti suunniteltu l{\"a}{\"a}kepakkaus saattaa koitua kohtalokkaaksi potilaalle. Erityisesti vanhemmille, usein sairaille henkil{\"o}ille on t{\"a}rke{\"a}{\"a}, ett{\"a} pakkaus on suunniteltu siten, ett{\"a} se on helppo avata, l{\"a}{\"a}ke on helppo annostella ja k{\"a}ytt{\"o}ohjeet ovat helposti luettavissa. Pakkaussuunnittelun tulee perustua tuotteen k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n tarpeisiin. Pahimmassa tapauksessa potilas tai terveydenhoitaja valitsee erehdyksess{\"a} v{\"a}{\"a}r{\"a}n l{\"a}{\"a}kkeen, annostelee sen v{\"a}{\"a}rin tai ei saa pakkausta lainkaan auki. VTT:n koordinoimassa 'Helppok{\"a}ytt{\"o}inen l{\"a}{\"a}kepakkaus' (HELP) -projektissa l{\"a}{\"a}kepakkausten useiden erityyppisten avausmekanismien k{\"a}ytett{\"a}vyytt{\"a} ja toimivuutta tutkittiin potilailla ja terveydenhoitohenkil{\"o}kunnalla. Tutkimuksessa ideoitiin my{\"o}s k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}yst{\"a}v{\"a}llisi{\"a} l{\"a}{\"a}kepakkauksia. Lis{\"a}ksi hankkeessa kehitettiin tutkimusmenetelm{\"a}t pakkausten helpon avattavuuden ja pakkausten ja pakkausselosteiden helpon luettavuuden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseksi. N{\"a}m{\"a} helppo avata - ja helppo lukea -menetelm{\"a}t ovat nyt teollisuuden k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} niin l{\"a}{\"a}kepakkausten tuotekehityksess{\"a} kuin l{\"a}{\"a}kepakkausten k{\"a}ytett{\"a}vyyden arvioinnissakin. T{\"a}m{\"a}n artikkelin tarkoituksena on kuvata VTT:ll{\"a} kehitettyj{\"a} l{\"a}{\"a}kepakkausten k{\"a}ytett{\"a}vyyden - avattavuuden ja luettavuuden - tutkimiseen soveltuvia testimenetelmi{\"a}. L{\"a}{\"a}kkeiden helppok{\"a}ytt{\"o}isyys auttaa est{\"a}m{\"a}{\"a}n virheiden syntymist{\"a} l{\"a}{\"a}kityksess{\"a} ja parantaa potilasturvallisuutta.",
keywords = "Package, openability, readability, usability",
author = "Raija-Liisa Heini{\"o}",
year = "2014",
language = "English",
volume = "30",
pages = "97--104",
journal = "Dosis",
issn = "0783-4233",
number = "2",

}

Heiniö, R-L 2014, 'User-friendly pharmaceutical packages: Easy-to-open, easy-to-read', Dosis, vol. 30, no. 2, pp. 97-104.

User-friendly pharmaceutical packages : Easy-to-open, easy-to-read. / Heiniö, Raija-Liisa.

In: Dosis, Vol. 30, No. 2, 2014, p. 97-104.

Research output: Contribution to journalArticleScientific

TY - JOUR

T1 - User-friendly pharmaceutical packages

T2 - Easy-to-open, easy-to-read

AU - Heiniö, Raija-Liisa

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Hyvin suunniteltu lääkepakkaus parantaa potilas- ja työskentelyturvallisuutta, mutta huonosti suunniteltu lääkepakkaus saattaa koitua kohtalokkaaksi potilaalle. Erityisesti vanhemmille, usein sairaille henkilöille on tärkeää, että pakkaus on suunniteltu siten, että se on helppo avata, lääke on helppo annostella ja käyttöohjeet ovat helposti luettavissa. Pakkaussuunnittelun tulee perustua tuotteen käyttäjän tarpeisiin. Pahimmassa tapauksessa potilas tai terveydenhoitaja valitsee erehdyksessä väärän lääkkeen, annostelee sen väärin tai ei saa pakkausta lainkaan auki. VTT:n koordinoimassa 'Helppokäyttöinen lääkepakkaus' (HELP) -projektissa lääkepakkausten useiden erityyppisten avausmekanismien käytettävyyttä ja toimivuutta tutkittiin potilailla ja terveydenhoitohenkilökunnalla. Tutkimuksessa ideoitiin myös käyttäjäystävällisiä lääkepakkauksia. Lisäksi hankkeessa kehitettiin tutkimusmenetelmät pakkausten helpon avattavuuden ja pakkausten ja pakkausselosteiden helpon luettavuuden määrittämiseksi. Nämä helppo avata - ja helppo lukea -menetelmät ovat nyt teollisuuden käytettävissä niin lääkepakkausten tuotekehityksessä kuin lääkepakkausten käytettävyyden arvioinnissakin. Tämän artikkelin tarkoituksena on kuvata VTT:llä kehitettyjä lääkepakkausten käytettävyyden - avattavuuden ja luettavuuden - tutkimiseen soveltuvia testimenetelmiä. Lääkkeiden helppokäyttöisyys auttaa estämään virheiden syntymistä lääkityksessä ja parantaa potilasturvallisuutta.

AB - Hyvin suunniteltu lääkepakkaus parantaa potilas- ja työskentelyturvallisuutta, mutta huonosti suunniteltu lääkepakkaus saattaa koitua kohtalokkaaksi potilaalle. Erityisesti vanhemmille, usein sairaille henkilöille on tärkeää, että pakkaus on suunniteltu siten, että se on helppo avata, lääke on helppo annostella ja käyttöohjeet ovat helposti luettavissa. Pakkaussuunnittelun tulee perustua tuotteen käyttäjän tarpeisiin. Pahimmassa tapauksessa potilas tai terveydenhoitaja valitsee erehdyksessä väärän lääkkeen, annostelee sen väärin tai ei saa pakkausta lainkaan auki. VTT:n koordinoimassa 'Helppokäyttöinen lääkepakkaus' (HELP) -projektissa lääkepakkausten useiden erityyppisten avausmekanismien käytettävyyttä ja toimivuutta tutkittiin potilailla ja terveydenhoitohenkilökunnalla. Tutkimuksessa ideoitiin myös käyttäjäystävällisiä lääkepakkauksia. Lisäksi hankkeessa kehitettiin tutkimusmenetelmät pakkausten helpon avattavuuden ja pakkausten ja pakkausselosteiden helpon luettavuuden määrittämiseksi. Nämä helppo avata - ja helppo lukea -menetelmät ovat nyt teollisuuden käytettävissä niin lääkepakkausten tuotekehityksessä kuin lääkepakkausten käytettävyyden arvioinnissakin. Tämän artikkelin tarkoituksena on kuvata VTT:llä kehitettyjä lääkepakkausten käytettävyyden - avattavuuden ja luettavuuden - tutkimiseen soveltuvia testimenetelmiä. Lääkkeiden helppokäyttöisyys auttaa estämään virheiden syntymistä lääkityksessä ja parantaa potilasturvallisuutta.

KW - Package

KW - openability

KW - readability

KW - usability

M3 - Article

VL - 30

SP - 97

EP - 104

JO - Dosis

JF - Dosis

SN - 0783-4233

IS - 2

ER -