Muutosvastarinta dokumenttien hallintaohjelman käyttöönoton voimavarana ja haasteena: AMK-opinnäytetyö

Translated title of the contribution: User resistance - challenge and resources to the implementation of the electronic document management systems (edms): Bachelor's thesis

  Research output: ThesisBachelor's thesisTheses

  Abstract

  Organisaatiot ovat läpikäymässä pitkää prosessia muuttaessaan toimintamallejaan paperipohjaisesta dokumenttien hallinnasta elektroniseen. Tehokas tiedonhallinta, verkostoituminen ja vuorovaikutteiset toimintatavat ovat tärkeitä organisaation menestykselle.
  Elektronisella dokumenttienhallinnalla tarkoitetaan sovellusta, joka huolehtii dokumenttien hallinnasta koko dokumentin elinjakson ajan. Etuja sovelluksen käytöstä saadaan muun muassa oikealla versionhallinnalla ja tehokkailla hakuominaisuuksilla. Lisäksi sillä voidaan edistää tiedon jakamista, yhteistyötä ja tuloksellista päätöksentekoa. Erillisellä dokumenttien hallintaohjelmalla voidaan myös muuttaa ja tehostaa organisaation toimintapoja.
  Tietojärjestelmän etuja voidaan kuitenkin menettää, jos käyttäjät vastustavat muutosta. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tunnistaa käyttäjien muutosvastarinnan syitä kun kohteena oli dokumenttien hallintaohjelma. Lisäksi tavoitteena oli kartoittaa koulutustarpeita. Tutkimus perustuu asiaan käsittelevään kirjallisuuteen sekä kvantitatiiviseen kyselyyn.
  Tulokset ovat yhteneväisiä teorian kanssa. Muutosvastarinnalle löytyi rationaalisia perusteita myös tässä tutkimuksessa. Käyttöönoton onnistumiseen voidaan vaikuttaa tehokkailla teknisillä ratkaisuilla. Prosessimainen toimintatapa yhdessä kannustavan ja vuorovaikutusta tukevan organisaatiokulttuurin kanssa antavat parhaimmat mahdollisuudet käyttöönotonprojektin onnistuneelle läpiviennille.
  Original languageFinnish
  QualificationBachelor Degree
  Awarding Institution
  • Haaga-Helia University of Applied Sciences
  Publication statusPublished - 2005
  MoE publication typeG1 Polytechnic thesis, Bachelor's thesis

  Fingerprint

  Nefopam

  Keywords

  • knowledge management
  • resistance behavior
  • electronic document management
  • edms

  Cite this

  @phdthesis{c2936b411040472d97315bb2af16d26e,
  title = "Muutosvastarinta dokumenttien hallintaohjelman k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton voimavarana ja haasteena: AMK-opinn{\"a}ytety{\"o}",
  abstract = "Organisaatiot ovat l{\"a}pik{\"a}ym{\"a}ss{\"a} pitk{\"a}{\"a} prosessia muuttaessaan toimintamallejaan paperipohjaisesta dokumenttien hallinnasta elektroniseen. Tehokas tiedonhallinta, verkostoituminen ja vuorovaikutteiset toimintatavat ovat t{\"a}rkeit{\"a} organisaation menestykselle.Elektronisella dokumenttienhallinnalla tarkoitetaan sovellusta, joka huolehtii dokumenttien hallinnasta koko dokumentin elinjakson ajan. Etuja sovelluksen k{\"a}yt{\"o}st{\"a} saadaan muun muassa oikealla versionhallinnalla ja tehokkailla hakuominaisuuksilla. Lis{\"a}ksi sill{\"a} voidaan edist{\"a}{\"a} tiedon jakamista, yhteisty{\"o}t{\"a} ja tuloksellista p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoa. Erillisell{\"a} dokumenttien hallintaohjelmalla voidaan my{\"o}s muuttaa ja tehostaa organisaation toimintapoja. Tietoj{\"a}rjestelm{\"a}n etuja voidaan kuitenkin menett{\"a}{\"a}, jos k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}t vastustavat muutosta. T{\"a}m{\"a}n opinn{\"a}ytety{\"o}n tavoitteena oli tunnistaa k{\"a}ytt{\"a}jien muutosvastarinnan syit{\"a} kun kohteena oli dokumenttien hallintaohjelma. Lis{\"a}ksi tavoitteena oli kartoittaa koulutustarpeita. Tutkimus perustuu asiaan k{\"a}sittelev{\"a}{\"a}n kirjallisuuteen sek{\"a} kvantitatiiviseen kyselyyn. Tulokset ovat yhtenev{\"a}isi{\"a} teorian kanssa. Muutosvastarinnalle l{\"o}ytyi rationaalisia perusteita my{\"o}s t{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa. K{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton onnistumiseen voidaan vaikuttaa tehokkailla teknisill{\"a} ratkaisuilla. Prosessimainen toimintatapa yhdess{\"a} kannustavan ja vuorovaikutusta tukevan organisaatiokulttuurin kanssa antavat parhaimmat mahdollisuudet k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notonprojektin onnistuneelle l{\"a}piviennille.",
  keywords = "knowledge management, resistance behavior, electronic document management, edms",
  author = "Sirpa Laine",
  note = "beginning of 2007 Haaga-Helia University of Applied Sciences",
  year = "2005",
  language = "Finnish",
  school = "Haaga-Helia University of Applied Sciences",

  }

  TY - THES

  T1 - Muutosvastarinta dokumenttien hallintaohjelman käyttöönoton voimavarana ja haasteena

  T2 - AMK-opinnäytetyö

  AU - Laine, Sirpa

  N1 - beginning of 2007 Haaga-Helia University of Applied Sciences

  PY - 2005

  Y1 - 2005

  N2 - Organisaatiot ovat läpikäymässä pitkää prosessia muuttaessaan toimintamallejaan paperipohjaisesta dokumenttien hallinnasta elektroniseen. Tehokas tiedonhallinta, verkostoituminen ja vuorovaikutteiset toimintatavat ovat tärkeitä organisaation menestykselle.Elektronisella dokumenttienhallinnalla tarkoitetaan sovellusta, joka huolehtii dokumenttien hallinnasta koko dokumentin elinjakson ajan. Etuja sovelluksen käytöstä saadaan muun muassa oikealla versionhallinnalla ja tehokkailla hakuominaisuuksilla. Lisäksi sillä voidaan edistää tiedon jakamista, yhteistyötä ja tuloksellista päätöksentekoa. Erillisellä dokumenttien hallintaohjelmalla voidaan myös muuttaa ja tehostaa organisaation toimintapoja. Tietojärjestelmän etuja voidaan kuitenkin menettää, jos käyttäjät vastustavat muutosta. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tunnistaa käyttäjien muutosvastarinnan syitä kun kohteena oli dokumenttien hallintaohjelma. Lisäksi tavoitteena oli kartoittaa koulutustarpeita. Tutkimus perustuu asiaan käsittelevään kirjallisuuteen sekä kvantitatiiviseen kyselyyn. Tulokset ovat yhteneväisiä teorian kanssa. Muutosvastarinnalle löytyi rationaalisia perusteita myös tässä tutkimuksessa. Käyttöönoton onnistumiseen voidaan vaikuttaa tehokkailla teknisillä ratkaisuilla. Prosessimainen toimintatapa yhdessä kannustavan ja vuorovaikutusta tukevan organisaatiokulttuurin kanssa antavat parhaimmat mahdollisuudet käyttöönotonprojektin onnistuneelle läpiviennille.

  AB - Organisaatiot ovat läpikäymässä pitkää prosessia muuttaessaan toimintamallejaan paperipohjaisesta dokumenttien hallinnasta elektroniseen. Tehokas tiedonhallinta, verkostoituminen ja vuorovaikutteiset toimintatavat ovat tärkeitä organisaation menestykselle.Elektronisella dokumenttienhallinnalla tarkoitetaan sovellusta, joka huolehtii dokumenttien hallinnasta koko dokumentin elinjakson ajan. Etuja sovelluksen käytöstä saadaan muun muassa oikealla versionhallinnalla ja tehokkailla hakuominaisuuksilla. Lisäksi sillä voidaan edistää tiedon jakamista, yhteistyötä ja tuloksellista päätöksentekoa. Erillisellä dokumenttien hallintaohjelmalla voidaan myös muuttaa ja tehostaa organisaation toimintapoja. Tietojärjestelmän etuja voidaan kuitenkin menettää, jos käyttäjät vastustavat muutosta. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tunnistaa käyttäjien muutosvastarinnan syitä kun kohteena oli dokumenttien hallintaohjelma. Lisäksi tavoitteena oli kartoittaa koulutustarpeita. Tutkimus perustuu asiaan käsittelevään kirjallisuuteen sekä kvantitatiiviseen kyselyyn. Tulokset ovat yhteneväisiä teorian kanssa. Muutosvastarinnalle löytyi rationaalisia perusteita myös tässä tutkimuksessa. Käyttöönoton onnistumiseen voidaan vaikuttaa tehokkailla teknisillä ratkaisuilla. Prosessimainen toimintatapa yhdessä kannustavan ja vuorovaikutusta tukevan organisaatiokulttuurin kanssa antavat parhaimmat mahdollisuudet käyttöönotonprojektin onnistuneelle läpiviennille.

  KW - knowledge management

  KW - resistance behavior

  KW - electronic document management

  KW - edms

  M3 - Bachelor's thesis

  ER -