Automaatiojärjestelmän hyödyntäminen rakennusten energiatietoisen käytön apuvälineenä

Translated title of the contribution: Utilising the automation system in energy awared building use

Satu Paiho, Mia Leskinen, Panu Mustakallio

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Nykyisin rakennusautomaatiojärjestelmää hyödynnetään harvoin täysimääräisesti. Toteutuneet sisäilmaolot tarkistetaan usein vain, jos rakennuksen käyttäjät valittavat. Sisäilmaoloja ja energiankulutuksia seurataan harvoin systemaattisesti. Siksi rakennusautomaatiojärjestelmän pitäisi automaattisesti havaita ja paikantaa energiankulutukseen liittyvät poikkeamat ja tiedottaa huoltohenkilöstöä ei-toivottavasta toiminnasta. Rakennuksissa keskeisimmät energiaan liittyvät tekijät ovat energiankulutus, sisäilmaolot ja säätöpiirien toiminta. Kun lämmön-, sähkön- ja vedenkulutuksen tavoitearvot on asetettu oikein, tavoitearvon ja toteutuneen arvon poikkeama saattaa viitata vikoihin rakennuksen energiajärjestelmissä tai järjestelmien ei-toivottuun käyttötapaan. Sisäolojen seuranta yhdessä niihin vaikuttavien ohjausten kanssa voi myös paljastaa rakennuksen epänormaalin käytön. Lisäksi säädön huono toiminta voi johtaa merkittävään energiantuhlaukseen. Tässä julkaisussa kuvaillaan seurantajärjestelmää rakennuksen vikojen havaitsemiseen ja paikantamiseen. Prototyyppisovellus on asennettu Roihuvuoren ammattioppilaitokseen Helsinkiin. Järjestelmä hyödyntää rakennusautomaatiojärjestelmän keräämää mittaus- ym. tietoa energiankulutusten, sisäilmaolojen ja säätöpiirien toiminnan seurantaan. Kun poikkeamia havaitaan, niiden syitä paikannetaan vika-oirepuiden avulla. Järjestelmä ohjaa rakennuksen huoltohenkilöstöä käyttämään rakennuksen teknisiä järjestelmiä energiatehokkaasti avustamalla ei-toivotun toiminnan syiden selvittämisessä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages63
  ISBN (Electronic)951-38-5779-4
  ISBN (Print)951-38-5774-3
  Publication statusPublished - 2000
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number2072
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  automation
  energy

  Keywords

  • building automation systems
  • utilization
  • buildings
  • energy use
  • energy consumption
  • energy efficiency
  • indoor air
  • monitoring
  • control
  • heating
  • HVAC
  • fault detection
  • diagnosis
  • FDD

  Cite this

  Paiho, S., Leskinen, M., & Mustakallio, P. (2000). Automaatiojärjestelmän hyödyntäminen rakennusten energiatietoisen käytön apuvälineenä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2072
  Paiho, Satu ; Leskinen, Mia ; Mustakallio, Panu. / Automaatiojärjestelmän hyödyntäminen rakennusten energiatietoisen käytön apuvälineenä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 63 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2072).
  @book{ca383f8ba23241f5bdf949af1170334c,
  title = "Automaatioj{\"a}rjestelm{\"a}n hy{\"o}dynt{\"a}minen rakennusten energiatietoisen k{\"a}yt{\"o}n apuv{\"a}lineen{\"a}",
  abstract = "Nykyisin rakennusautomaatioj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n harvoin t{\"a}ysim{\"a}{\"a}r{\"a}isesti. Toteutuneet sis{\"a}ilmaolot tarkistetaan usein vain, jos rakennuksen k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}t valittavat. Sis{\"a}ilmaoloja ja energiankulutuksia seurataan harvoin systemaattisesti. Siksi rakennusautomaatioj{\"a}rjestelm{\"a}n pit{\"a}isi automaattisesti havaita ja paikantaa energiankulutukseen liittyv{\"a}t poikkeamat ja tiedottaa huoltohenkil{\"o}st{\"o}{\"a} ei-toivottavasta toiminnasta. Rakennuksissa keskeisimm{\"a}t energiaan liittyv{\"a}t tekij{\"a}t ovat energiankulutus, sis{\"a}ilmaolot ja s{\"a}{\"a}t{\"o}piirien toiminta. Kun l{\"a}mm{\"o}n-, s{\"a}hk{\"o}n- ja vedenkulutuksen tavoitearvot on asetettu oikein, tavoitearvon ja toteutuneen arvon poikkeama saattaa viitata vikoihin rakennuksen energiaj{\"a}rjestelmiss{\"a} tai j{\"a}rjestelmien ei-toivottuun k{\"a}ytt{\"o}tapaan. Sis{\"a}olojen seuranta yhdess{\"a} niihin vaikuttavien ohjausten kanssa voi my{\"o}s paljastaa rakennuksen ep{\"a}normaalin k{\"a}yt{\"o}n. Lis{\"a}ksi s{\"a}{\"a}d{\"o}n huono toiminta voi johtaa merkitt{\"a}v{\"a}{\"a}n energiantuhlaukseen. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa kuvaillaan seurantaj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} rakennuksen vikojen havaitsemiseen ja paikantamiseen. Prototyyppisovellus on asennettu Roihuvuoren ammattioppilaitokseen Helsinkiin. J{\"a}rjestelm{\"a} hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} rakennusautomaatioj{\"a}rjestelm{\"a}n ker{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a} mittaus- ym. tietoa energiankulutusten, sis{\"a}ilmaolojen ja s{\"a}{\"a}t{\"o}piirien toiminnan seurantaan. Kun poikkeamia havaitaan, niiden syit{\"a} paikannetaan vika-oirepuiden avulla. J{\"a}rjestelm{\"a} ohjaa rakennuksen huoltohenkil{\"o}st{\"o}{\"a} k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}{\"a}n rakennuksen teknisi{\"a} j{\"a}rjestelmi{\"a} energiatehokkaasti avustamalla ei-toivotun toiminnan syiden selvitt{\"a}misess{\"a}.",
  keywords = "building automation systems, utilization, buildings, energy use, energy consumption, energy efficiency, indoor air, monitoring, control, heating, HVAC, fault detection, diagnosis, FDD",
  author = "Satu Paiho and Mia Leskinen and Panu Mustakallio",
  year = "2000",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-5774-3",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2072",
  address = "Finland",

  }

  Paiho, S, Leskinen, M & Mustakallio, P 2000, Automaatiojärjestelmän hyödyntäminen rakennusten energiatietoisen käytön apuvälineenä. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2072, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Automaatiojärjestelmän hyödyntäminen rakennusten energiatietoisen käytön apuvälineenä. / Paiho, Satu; Leskinen, Mia; Mustakallio, Panu.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 63 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2072).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Automaatiojärjestelmän hyödyntäminen rakennusten energiatietoisen käytön apuvälineenä

  AU - Paiho, Satu

  AU - Leskinen, Mia

  AU - Mustakallio, Panu

  PY - 2000

  Y1 - 2000

  N2 - Nykyisin rakennusautomaatiojärjestelmää hyödynnetään harvoin täysimääräisesti. Toteutuneet sisäilmaolot tarkistetaan usein vain, jos rakennuksen käyttäjät valittavat. Sisäilmaoloja ja energiankulutuksia seurataan harvoin systemaattisesti. Siksi rakennusautomaatiojärjestelmän pitäisi automaattisesti havaita ja paikantaa energiankulutukseen liittyvät poikkeamat ja tiedottaa huoltohenkilöstöä ei-toivottavasta toiminnasta. Rakennuksissa keskeisimmät energiaan liittyvät tekijät ovat energiankulutus, sisäilmaolot ja säätöpiirien toiminta. Kun lämmön-, sähkön- ja vedenkulutuksen tavoitearvot on asetettu oikein, tavoitearvon ja toteutuneen arvon poikkeama saattaa viitata vikoihin rakennuksen energiajärjestelmissä tai järjestelmien ei-toivottuun käyttötapaan. Sisäolojen seuranta yhdessä niihin vaikuttavien ohjausten kanssa voi myös paljastaa rakennuksen epänormaalin käytön. Lisäksi säädön huono toiminta voi johtaa merkittävään energiantuhlaukseen. Tässä julkaisussa kuvaillaan seurantajärjestelmää rakennuksen vikojen havaitsemiseen ja paikantamiseen. Prototyyppisovellus on asennettu Roihuvuoren ammattioppilaitokseen Helsinkiin. Järjestelmä hyödyntää rakennusautomaatiojärjestelmän keräämää mittaus- ym. tietoa energiankulutusten, sisäilmaolojen ja säätöpiirien toiminnan seurantaan. Kun poikkeamia havaitaan, niiden syitä paikannetaan vika-oirepuiden avulla. Järjestelmä ohjaa rakennuksen huoltohenkilöstöä käyttämään rakennuksen teknisiä järjestelmiä energiatehokkaasti avustamalla ei-toivotun toiminnan syiden selvittämisessä.

  AB - Nykyisin rakennusautomaatiojärjestelmää hyödynnetään harvoin täysimääräisesti. Toteutuneet sisäilmaolot tarkistetaan usein vain, jos rakennuksen käyttäjät valittavat. Sisäilmaoloja ja energiankulutuksia seurataan harvoin systemaattisesti. Siksi rakennusautomaatiojärjestelmän pitäisi automaattisesti havaita ja paikantaa energiankulutukseen liittyvät poikkeamat ja tiedottaa huoltohenkilöstöä ei-toivottavasta toiminnasta. Rakennuksissa keskeisimmät energiaan liittyvät tekijät ovat energiankulutus, sisäilmaolot ja säätöpiirien toiminta. Kun lämmön-, sähkön- ja vedenkulutuksen tavoitearvot on asetettu oikein, tavoitearvon ja toteutuneen arvon poikkeama saattaa viitata vikoihin rakennuksen energiajärjestelmissä tai järjestelmien ei-toivottuun käyttötapaan. Sisäolojen seuranta yhdessä niihin vaikuttavien ohjausten kanssa voi myös paljastaa rakennuksen epänormaalin käytön. Lisäksi säädön huono toiminta voi johtaa merkittävään energiantuhlaukseen. Tässä julkaisussa kuvaillaan seurantajärjestelmää rakennuksen vikojen havaitsemiseen ja paikantamiseen. Prototyyppisovellus on asennettu Roihuvuoren ammattioppilaitokseen Helsinkiin. Järjestelmä hyödyntää rakennusautomaatiojärjestelmän keräämää mittaus- ym. tietoa energiankulutusten, sisäilmaolojen ja säätöpiirien toiminnan seurantaan. Kun poikkeamia havaitaan, niiden syitä paikannetaan vika-oirepuiden avulla. Järjestelmä ohjaa rakennuksen huoltohenkilöstöä käyttämään rakennuksen teknisiä järjestelmiä energiatehokkaasti avustamalla ei-toivotun toiminnan syiden selvittämisessä.

  KW - building automation systems

  KW - utilization

  KW - buildings

  KW - energy use

  KW - energy consumption

  KW - energy efficiency

  KW - indoor air

  KW - monitoring

  KW - control

  KW - heating

  KW - HVAC

  KW - fault detection

  KW - diagnosis

  KW - FDD

  M3 - Report

  SN - 951-38-5774-3

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Automaatiojärjestelmän hyödyntäminen rakennusten energiatietoisen käytön apuvälineenä

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Paiho S, Leskinen M, Mustakallio P. Automaatiojärjestelmän hyödyntäminen rakennusten energiatietoisen käytön apuvälineenä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 63 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2072).