Uudet laastit vanhoissa kivimuureissa

Tuula Råman, Thorborg Perander

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Restaurointitekniikka ja restaurointimateriaalien valinta on Suomessa muita Euroopan maita jäljessä. Tiedonpuutteen poistamiseksi tarvitaan tietoja Suomen historiallisten rakennusten entisöimismenetelmistä sekä korjausmateriaalien valinnasta ja käytöstä.Työssä tutkittiin noin 100 erilaista, laboratoriossa tehtyä laastityyppiä. Tutkimuksissa saatiin laastien ominaisauksista, toimivuudesta ja kestävyyskysymyksistä huomattavan paljon uutta tietoa, joka palvelee myös nykypäivän laastien tuotantotekniikkaa. Lupaaviksi osoittautuneita kalkkilentotuhkalaasteja sekä yhtä kalkkilaastia ja yhtä kalkkisementtilaastia kokeiltiin myös kentällä todellisissa olosuhteissa Suomenlinnassa ja Merikasarmissa Helsingin Katajanokalla. Tutkimuksessa on kehitetty uusia laastien tutkimusmenetelmiä, joista arvokkain on mikrorakennetutkimus optisella mikroskoopilla. Mikroskooppitutkimusten avulla on saatu paljon informaatiota sekä vanhoista että uusista laasteista, niiden side- ja runkoaineesta, huokoisuudesta, säröistä sekä tartunnoista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages106
ISBN (Print)951-38-2243-5
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number342
ISSN0358-5077

Keywords

  • mortars
  • masonry
  • buildings
  • weather-proofing
  • impregnating
  • renovating

Cite this

Råman, T., & Perander, T. (1985). Uudet laastit vanhoissa kivimuureissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 342
Råman, Tuula ; Perander, Thorborg. / Uudet laastit vanhoissa kivimuureissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 106 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 342).
@book{c82f0e6ad9654eb89a60308555091d17,
title = "Uudet laastit vanhoissa kivimuureissa",
abstract = "Restaurointitekniikka ja restaurointimateriaalien valinta on Suomessa muita Euroopan maita j{\"a}ljess{\"a}. Tiedonpuutteen poistamiseksi tarvitaan tietoja Suomen historiallisten rakennusten entis{\"o}imismenetelmist{\"a} sek{\"a} korjausmateriaalien valinnasta ja k{\"a}yt{\"o}st{\"a}.Ty{\"o}ss{\"a} tutkittiin noin 100 erilaista, laboratoriossa tehty{\"a} laastityyppi{\"a}. Tutkimuksissa saatiin laastien ominaisauksista, toimivuudesta ja kest{\"a}vyyskysymyksist{\"a} huomattavan paljon uutta tietoa, joka palvelee my{\"o}s nykyp{\"a}iv{\"a}n laastien tuotantotekniikkaa. Lupaaviksi osoittautuneita kalkkilentotuhkalaasteja sek{\"a} yht{\"a} kalkkilaastia ja yht{\"a} kalkkisementtilaastia kokeiltiin my{\"o}s kent{\"a}ll{\"a} todellisissa olosuhteissa Suomenlinnassa ja Merikasarmissa Helsingin Katajanokalla. Tutkimuksessa on kehitetty uusia laastien tutkimusmenetelmi{\"a}, joista arvokkain on mikrorakennetutkimus optisella mikroskoopilla. Mikroskooppitutkimusten avulla on saatu paljon informaatiota sek{\"a} vanhoista ett{\"a} uusista laasteista, niiden side- ja runkoaineesta, huokoisuudesta, s{\"a}r{\"o}ist{\"a} sek{\"a} tartunnoista.",
keywords = "mortars, masonry, buildings, weather-proofing, impregnating, renovating",
author = "Tuula R{\aa}man and Thorborg Perander",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2243-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "342",
address = "Finland",

}

Råman, T & Perander, T 1985, Uudet laastit vanhoissa kivimuureissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 342, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Uudet laastit vanhoissa kivimuureissa. / Råman, Tuula; Perander, Thorborg.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 106 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 342).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Uudet laastit vanhoissa kivimuureissa

AU - Råman, Tuula

AU - Perander, Thorborg

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Restaurointitekniikka ja restaurointimateriaalien valinta on Suomessa muita Euroopan maita jäljessä. Tiedonpuutteen poistamiseksi tarvitaan tietoja Suomen historiallisten rakennusten entisöimismenetelmistä sekä korjausmateriaalien valinnasta ja käytöstä.Työssä tutkittiin noin 100 erilaista, laboratoriossa tehtyä laastityyppiä. Tutkimuksissa saatiin laastien ominaisauksista, toimivuudesta ja kestävyyskysymyksistä huomattavan paljon uutta tietoa, joka palvelee myös nykypäivän laastien tuotantotekniikkaa. Lupaaviksi osoittautuneita kalkkilentotuhkalaasteja sekä yhtä kalkkilaastia ja yhtä kalkkisementtilaastia kokeiltiin myös kentällä todellisissa olosuhteissa Suomenlinnassa ja Merikasarmissa Helsingin Katajanokalla. Tutkimuksessa on kehitetty uusia laastien tutkimusmenetelmiä, joista arvokkain on mikrorakennetutkimus optisella mikroskoopilla. Mikroskooppitutkimusten avulla on saatu paljon informaatiota sekä vanhoista että uusista laasteista, niiden side- ja runkoaineesta, huokoisuudesta, säröistä sekä tartunnoista.

AB - Restaurointitekniikka ja restaurointimateriaalien valinta on Suomessa muita Euroopan maita jäljessä. Tiedonpuutteen poistamiseksi tarvitaan tietoja Suomen historiallisten rakennusten entisöimismenetelmistä sekä korjausmateriaalien valinnasta ja käytöstä.Työssä tutkittiin noin 100 erilaista, laboratoriossa tehtyä laastityyppiä. Tutkimuksissa saatiin laastien ominaisauksista, toimivuudesta ja kestävyyskysymyksistä huomattavan paljon uutta tietoa, joka palvelee myös nykypäivän laastien tuotantotekniikkaa. Lupaaviksi osoittautuneita kalkkilentotuhkalaasteja sekä yhtä kalkkilaastia ja yhtä kalkkisementtilaastia kokeiltiin myös kentällä todellisissa olosuhteissa Suomenlinnassa ja Merikasarmissa Helsingin Katajanokalla. Tutkimuksessa on kehitetty uusia laastien tutkimusmenetelmiä, joista arvokkain on mikrorakennetutkimus optisella mikroskoopilla. Mikroskooppitutkimusten avulla on saatu paljon informaatiota sekä vanhoista että uusista laasteista, niiden side- ja runkoaineesta, huokoisuudesta, säröistä sekä tartunnoista.

KW - mortars

KW - masonry

KW - buildings

KW - weather-proofing

KW - impregnating

KW - renovating

M3 - Report

SN - 951-38-2243-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Uudet laastit vanhoissa kivimuureissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Råman T, Perander T. Uudet laastit vanhoissa kivimuureissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 106 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 342).