Uudet sammutteet ja sammutusteknologiat: Kirjallisuustutkimus

Tuomo Rinne, Jukka Vaari

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tähän kirjallisuustutkimukseen on koottu kattava selvitys liikuteltavien ja kiinteiden sammutusjärjestelmien nykytilanteesta käytetyn sammutusteknologian ja sammutteiden osalta. Lähtökohtana on käytetty EN- ja NFPA-standardeja. Jo vuosikymmenen ajan kestäneen tutkimustyön käynnistäjänä on ollut tarve kehittää kielletyille halonisammutteille korvaajia. Kehitystyö on ollut vilkasta varsinkin kaasusammutteiden osalta. Työssä esitellään liikuteltavien ja kiinteiden sammutusjärjestelmien sekä itse sammutteiden toimintamekanismeja, toimivuuden todentamista (testejä ja niiden luonnetta) sekä käyttö- ja soveltamiskohteita. Selvityksessä käsitellään lisäksi sammutteiden myrkyllisyyttä ja sammutusjärjestelmien aiheuttamaa vaaraa ihmisille sekä ympäristöhaittoja ilmakehälle, vesistöille ja maaperälle. Työn lopussa luodaan katsaus tulevaisuuden sammutteisiin ja sammutusteknologioihin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages166
ISBN (Electronic)951-38-6545-2
ISBN (Print)951-38-6544-4
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2290
ISSN1235-0605

Keywords

  • fire extinguishers
  • fire extinguishants
  • halogenated compounds
  • replacement
  • foam extinguisher
  • dry powder extinguishers
  • carbon dioxide extinguishers
  • clean agent extinguishers
  • sprinklers
  • inert gases

Cite this

Rinne, T., & Vaari, J. (2005). Uudet sammutteet ja sammutusteknologiat: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2290
Rinne, Tuomo ; Vaari, Jukka. / Uudet sammutteet ja sammutusteknologiat : Kirjallisuustutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 166 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2290).
@book{da7c0b47728f4b00998746d74509180a,
title = "Uudet sammutteet ja sammutusteknologiat: Kirjallisuustutkimus",
abstract = "T{\"a}h{\"a}n kirjallisuustutkimukseen on koottu kattava selvitys liikuteltavien ja kiinteiden sammutusj{\"a}rjestelmien nykytilanteesta k{\"a}ytetyn sammutusteknologian ja sammutteiden osalta. L{\"a}ht{\"o}kohtana on k{\"a}ytetty EN- ja NFPA-standardeja. Jo vuosikymmenen ajan kest{\"a}neen tutkimusty{\"o}n k{\"a}ynnist{\"a}j{\"a}n{\"a} on ollut tarve kehitt{\"a}{\"a} kielletyille halonisammutteille korvaajia. Kehitysty{\"o} on ollut vilkasta varsinkin kaasusammutteiden osalta. Ty{\"o}ss{\"a} esitell{\"a}{\"a}n liikuteltavien ja kiinteiden sammutusj{\"a}rjestelmien sek{\"a} itse sammutteiden toimintamekanismeja, toimivuuden todentamista (testej{\"a} ja niiden luonnetta) sek{\"a} k{\"a}ytt{\"o}- ja soveltamiskohteita. Selvityksess{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n lis{\"a}ksi sammutteiden myrkyllisyytt{\"a} ja sammutusj{\"a}rjestelmien aiheuttamaa vaaraa ihmisille sek{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}haittoja ilmakeh{\"a}lle, vesist{\"o}ille ja maaper{\"a}lle. Ty{\"o}n lopussa luodaan katsaus tulevaisuuden sammutteisiin ja sammutusteknologioihin.",
keywords = "fire extinguishers, fire extinguishants, halogenated compounds, replacement, foam extinguisher, dry powder extinguishers, carbon dioxide extinguishers, clean agent extinguishers, sprinklers, inert gases",
author = "Tuomo Rinne and Jukka Vaari",
year = "2005",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6544-4",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2290",
address = "Finland",

}

Rinne, T & Vaari, J 2005, Uudet sammutteet ja sammutusteknologiat: Kirjallisuustutkimus. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2290, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Uudet sammutteet ja sammutusteknologiat : Kirjallisuustutkimus. / Rinne, Tuomo; Vaari, Jukka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 166 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2290).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Uudet sammutteet ja sammutusteknologiat

T2 - Kirjallisuustutkimus

AU - Rinne, Tuomo

AU - Vaari, Jukka

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Tähän kirjallisuustutkimukseen on koottu kattava selvitys liikuteltavien ja kiinteiden sammutusjärjestelmien nykytilanteesta käytetyn sammutusteknologian ja sammutteiden osalta. Lähtökohtana on käytetty EN- ja NFPA-standardeja. Jo vuosikymmenen ajan kestäneen tutkimustyön käynnistäjänä on ollut tarve kehittää kielletyille halonisammutteille korvaajia. Kehitystyö on ollut vilkasta varsinkin kaasusammutteiden osalta. Työssä esitellään liikuteltavien ja kiinteiden sammutusjärjestelmien sekä itse sammutteiden toimintamekanismeja, toimivuuden todentamista (testejä ja niiden luonnetta) sekä käyttö- ja soveltamiskohteita. Selvityksessä käsitellään lisäksi sammutteiden myrkyllisyyttä ja sammutusjärjestelmien aiheuttamaa vaaraa ihmisille sekä ympäristöhaittoja ilmakehälle, vesistöille ja maaperälle. Työn lopussa luodaan katsaus tulevaisuuden sammutteisiin ja sammutusteknologioihin.

AB - Tähän kirjallisuustutkimukseen on koottu kattava selvitys liikuteltavien ja kiinteiden sammutusjärjestelmien nykytilanteesta käytetyn sammutusteknologian ja sammutteiden osalta. Lähtökohtana on käytetty EN- ja NFPA-standardeja. Jo vuosikymmenen ajan kestäneen tutkimustyön käynnistäjänä on ollut tarve kehittää kielletyille halonisammutteille korvaajia. Kehitystyö on ollut vilkasta varsinkin kaasusammutteiden osalta. Työssä esitellään liikuteltavien ja kiinteiden sammutusjärjestelmien sekä itse sammutteiden toimintamekanismeja, toimivuuden todentamista (testejä ja niiden luonnetta) sekä käyttö- ja soveltamiskohteita. Selvityksessä käsitellään lisäksi sammutteiden myrkyllisyyttä ja sammutusjärjestelmien aiheuttamaa vaaraa ihmisille sekä ympäristöhaittoja ilmakehälle, vesistöille ja maaperälle. Työn lopussa luodaan katsaus tulevaisuuden sammutteisiin ja sammutusteknologioihin.

KW - fire extinguishers

KW - fire extinguishants

KW - halogenated compounds

KW - replacement

KW - foam extinguisher

KW - dry powder extinguishers

KW - carbon dioxide extinguishers

KW - clean agent extinguishers

KW - sprinklers

KW - inert gases

M3 - Report

SN - 951-38-6544-4

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Uudet sammutteet ja sammutusteknologiat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rinne T, Vaari J. Uudet sammutteet ja sammutusteknologiat: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 166 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2290).