Uudet teknologiset menetelmät terveyden edistämisessä

Elina Mattila, Miikka Ermes, Kirsikka Kaipainen, Aino Ahtinen, Pasi Välkkynen, Toni Vanhala, Essi Sairanen, Tero Myllymäki, Raimo Lappalainen

Research output: Contribution to conferenceOther conference contributionProfessional

Abstract

Terveysriskien ja sairauksien hallinta vaatii usein monien elämäntapatekijöiden ja käyttäytymisen muuttamista. Muutosten tekeminen ja erityisesti niiden ylläpitäminen on haastavaa ja vaatii pitkäaikaista sitoutumista ja motivaatiota. Terveydenhuollon resurssit mahdollistavat vain rajallisen tuen tarjoamisen elämäntapojen muuttamiseen ja yleensä vasta siinä vaiheessa, kun huonoista elämäntavoista johtuvat sairaudet ovat jo puhjenneet. Teknologiset menetelmät tarjoavat uusia, kustannustehokkaita mahdollisuuksia yksilöllisen elämäntapamuutoksen tukemiseen. Monet tietokone- ja internetpohjaiset palvelut on todistettu tehokkaiksi erilaisten fyysisten ja psykologisten ongelmien hallinnassa. Mobiiliteknologiat tarjoavat erityisen houkuttelevan kanavan uusille terveyden edistämiseen tähtääville palveluille. Matkapuhelimet ovat henkilökohtaisia laitteita ja kulkevat käyttäjänsä mukana kaikkialle, joten niiden kautta tarjottava tuki on aina saatavilla. Mobiililaitteita käytetään hyvin vaihtelevissa tilanteissa ja käyttöön liittyy usein keskeytyksiä. Siksi onkin tärkeää tarjota interventio pieninä annoksina päivittäisen arjen keskelle. Oiva-sovellus on Hyväksymis- ja omistautumisterapiaan perustuva mobiilisovellus, jonka tavoitteena on lisätä mielen joustavuutta lyhyiden harjoitusten avulla. Harjoitukset ovat pääosin vain 2-3 minuutin mittaisia ja ne voi suorittaa audio- tai tekstiohjeistuksen avulla. Sovellus opastaa käyttäjää suorittamaan ohjelman, antaa muistutuksia sovelluksen käytöstä ja opituista taidoista sekä näyttää käyttäjän edistymisen ohjelmassa. Käyttäjä voi myös tallentaa sovellukseen omia päiväkirjamerkintöjä harjoituksiin liittyen. Alustavissa tutkimuksissa saadut sovelluksen käyttäjäkokemus- ja hyväksyttävyystulokset ovat olleet lupaavia. Sovelluksen vaikuttavuutta tutkitaan syksyllä 2012 stressin ja metabolisen oireyhtymän piirteistä kärsivillä henkilöillä. Jatkossa selvitetään myös sitä, miten puhelimen automaattisesti keräämää tietoa voidaan hyödyntää käyttäytymisen ja arjen tilanteiden ymmärtämisessä ja miten tämän tiedon avulla interventioita voidaan räätälöidä paremmin käyttäjien arkeen ja tarpeisiin sopivaksi.
Original languageFinnish
Publication statusPublished - 2012
MoE publication typeNot Eligible
EventPsykologia 2012 Turku - Turku, Finland
Duration: 22 Aug 201224 Aug 2012

Seminar

SeminarPsykologia 2012 Turku
CountryFinland
CityTurku
Period22/08/1224/08/12

Cite this

Mattila, E., Ermes, M., Kaipainen, K., Ahtinen, A., Välkkynen, P., Vanhala, T., ... Lappalainen, R. (2012). Uudet teknologiset menetelmät terveyden edistämisessä. Psykologia 2012 Turku, Turku, Finland.
Mattila, Elina ; Ermes, Miikka ; Kaipainen, Kirsikka ; Ahtinen, Aino ; Välkkynen, Pasi ; Vanhala, Toni ; Sairanen, Essi ; Myllymäki, Tero ; Lappalainen, Raimo. / Uudet teknologiset menetelmät terveyden edistämisessä. Psykologia 2012 Turku, Turku, Finland.
@conference{fd872e3de7964dd19dc8d125fb1e57ab,
title = "Uudet teknologiset menetelm{\"a}t terveyden edist{\"a}misess{\"a}",
abstract = "Terveysriskien ja sairauksien hallinta vaatii usein monien el{\"a}m{\"a}ntapatekij{\"o}iden ja k{\"a}ytt{\"a}ytymisen muuttamista. Muutosten tekeminen ja erityisesti niiden yll{\"a}pit{\"a}minen on haastavaa ja vaatii pitk{\"a}aikaista sitoutumista ja motivaatiota. Terveydenhuollon resurssit mahdollistavat vain rajallisen tuen tarjoamisen el{\"a}m{\"a}ntapojen muuttamiseen ja yleens{\"a} vasta siin{\"a} vaiheessa, kun huonoista el{\"a}m{\"a}ntavoista johtuvat sairaudet ovat jo puhjenneet. Teknologiset menetelm{\"a}t tarjoavat uusia, kustannustehokkaita mahdollisuuksia yksil{\"o}llisen el{\"a}m{\"a}ntapamuutoksen tukemiseen. Monet tietokone- ja internetpohjaiset palvelut on todistettu tehokkaiksi erilaisten fyysisten ja psykologisten ongelmien hallinnassa. Mobiiliteknologiat tarjoavat erityisen houkuttelevan kanavan uusille terveyden edist{\"a}miseen t{\"a}ht{\"a}{\"a}ville palveluille. Matkapuhelimet ovat henkil{\"o}kohtaisia laitteita ja kulkevat k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}ns{\"a} mukana kaikkialle, joten niiden kautta tarjottava tuki on aina saatavilla. Mobiililaitteita k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n hyvin vaihtelevissa tilanteissa ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyy usein keskeytyksi{\"a}. Siksi onkin t{\"a}rke{\"a}{\"a} tarjota interventio pienin{\"a} annoksina p{\"a}ivitt{\"a}isen arjen keskelle. Oiva-sovellus on Hyv{\"a}ksymis- ja omistautumisterapiaan perustuva mobiilisovellus, jonka tavoitteena on lis{\"a}t{\"a} mielen joustavuutta lyhyiden harjoitusten avulla. Harjoitukset ovat p{\"a}{\"a}osin vain 2-3 minuutin mittaisia ja ne voi suorittaa audio- tai tekstiohjeistuksen avulla. Sovellus opastaa k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}{\"a} suorittamaan ohjelman, antaa muistutuksia sovelluksen k{\"a}yt{\"o}st{\"a} ja opituista taidoista sek{\"a} n{\"a}ytt{\"a}{\"a} k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n edistymisen ohjelmassa. K{\"a}ytt{\"a}j{\"a} voi my{\"o}s tallentaa sovellukseen omia p{\"a}iv{\"a}kirjamerkint{\"o}j{\"a} harjoituksiin liittyen. Alustavissa tutkimuksissa saadut sovelluksen k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}kokemus- ja hyv{\"a}ksytt{\"a}vyystulokset ovat olleet lupaavia. Sovelluksen vaikuttavuutta tutkitaan syksyll{\"a} 2012 stressin ja metabolisen oireyhtym{\"a}n piirteist{\"a} k{\"a}rsivill{\"a} henkil{\"o}ill{\"a}. Jatkossa selvitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s sit{\"a}, miten puhelimen automaattisesti ker{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a} tietoa voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} k{\"a}ytt{\"a}ytymisen ja arjen tilanteiden ymm{\"a}rt{\"a}misess{\"a} ja miten t{\"a}m{\"a}n tiedon avulla interventioita voidaan r{\"a}{\"a}t{\"a}l{\"o}id{\"a} paremmin k{\"a}ytt{\"a}jien arkeen ja tarpeisiin sopivaksi.",
author = "Elina Mattila and Miikka Ermes and Kirsikka Kaipainen and Aino Ahtinen and Pasi V{\"a}lkkynen and Toni Vanhala and Essi Sairanen and Tero Myllym{\"a}ki and Raimo Lappalainen",
note = "Project code: 72578; null ; Conference date: 22-08-2012 Through 24-08-2012",
year = "2012",
language = "Finnish",

}

Mattila, E, Ermes, M, Kaipainen, K, Ahtinen, A, Välkkynen, P, Vanhala, T, Sairanen, E, Myllymäki, T & Lappalainen, R 2012, 'Uudet teknologiset menetelmät terveyden edistämisessä', Psykologia 2012 Turku, Turku, Finland, 22/08/12 - 24/08/12.

Uudet teknologiset menetelmät terveyden edistämisessä. / Mattila, Elina; Ermes, Miikka; Kaipainen, Kirsikka; Ahtinen, Aino; Välkkynen, Pasi; Vanhala, Toni; Sairanen, Essi; Myllymäki, Tero; Lappalainen, Raimo.

2012. Psykologia 2012 Turku, Turku, Finland.

Research output: Contribution to conferenceOther conference contributionProfessional

TY - CONF

T1 - Uudet teknologiset menetelmät terveyden edistämisessä

AU - Mattila, Elina

AU - Ermes, Miikka

AU - Kaipainen, Kirsikka

AU - Ahtinen, Aino

AU - Välkkynen, Pasi

AU - Vanhala, Toni

AU - Sairanen, Essi

AU - Myllymäki, Tero

AU - Lappalainen, Raimo

N1 - Project code: 72578

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Terveysriskien ja sairauksien hallinta vaatii usein monien elämäntapatekijöiden ja käyttäytymisen muuttamista. Muutosten tekeminen ja erityisesti niiden ylläpitäminen on haastavaa ja vaatii pitkäaikaista sitoutumista ja motivaatiota. Terveydenhuollon resurssit mahdollistavat vain rajallisen tuen tarjoamisen elämäntapojen muuttamiseen ja yleensä vasta siinä vaiheessa, kun huonoista elämäntavoista johtuvat sairaudet ovat jo puhjenneet. Teknologiset menetelmät tarjoavat uusia, kustannustehokkaita mahdollisuuksia yksilöllisen elämäntapamuutoksen tukemiseen. Monet tietokone- ja internetpohjaiset palvelut on todistettu tehokkaiksi erilaisten fyysisten ja psykologisten ongelmien hallinnassa. Mobiiliteknologiat tarjoavat erityisen houkuttelevan kanavan uusille terveyden edistämiseen tähtääville palveluille. Matkapuhelimet ovat henkilökohtaisia laitteita ja kulkevat käyttäjänsä mukana kaikkialle, joten niiden kautta tarjottava tuki on aina saatavilla. Mobiililaitteita käytetään hyvin vaihtelevissa tilanteissa ja käyttöön liittyy usein keskeytyksiä. Siksi onkin tärkeää tarjota interventio pieninä annoksina päivittäisen arjen keskelle. Oiva-sovellus on Hyväksymis- ja omistautumisterapiaan perustuva mobiilisovellus, jonka tavoitteena on lisätä mielen joustavuutta lyhyiden harjoitusten avulla. Harjoitukset ovat pääosin vain 2-3 minuutin mittaisia ja ne voi suorittaa audio- tai tekstiohjeistuksen avulla. Sovellus opastaa käyttäjää suorittamaan ohjelman, antaa muistutuksia sovelluksen käytöstä ja opituista taidoista sekä näyttää käyttäjän edistymisen ohjelmassa. Käyttäjä voi myös tallentaa sovellukseen omia päiväkirjamerkintöjä harjoituksiin liittyen. Alustavissa tutkimuksissa saadut sovelluksen käyttäjäkokemus- ja hyväksyttävyystulokset ovat olleet lupaavia. Sovelluksen vaikuttavuutta tutkitaan syksyllä 2012 stressin ja metabolisen oireyhtymän piirteistä kärsivillä henkilöillä. Jatkossa selvitetään myös sitä, miten puhelimen automaattisesti keräämää tietoa voidaan hyödyntää käyttäytymisen ja arjen tilanteiden ymmärtämisessä ja miten tämän tiedon avulla interventioita voidaan räätälöidä paremmin käyttäjien arkeen ja tarpeisiin sopivaksi.

AB - Terveysriskien ja sairauksien hallinta vaatii usein monien elämäntapatekijöiden ja käyttäytymisen muuttamista. Muutosten tekeminen ja erityisesti niiden ylläpitäminen on haastavaa ja vaatii pitkäaikaista sitoutumista ja motivaatiota. Terveydenhuollon resurssit mahdollistavat vain rajallisen tuen tarjoamisen elämäntapojen muuttamiseen ja yleensä vasta siinä vaiheessa, kun huonoista elämäntavoista johtuvat sairaudet ovat jo puhjenneet. Teknologiset menetelmät tarjoavat uusia, kustannustehokkaita mahdollisuuksia yksilöllisen elämäntapamuutoksen tukemiseen. Monet tietokone- ja internetpohjaiset palvelut on todistettu tehokkaiksi erilaisten fyysisten ja psykologisten ongelmien hallinnassa. Mobiiliteknologiat tarjoavat erityisen houkuttelevan kanavan uusille terveyden edistämiseen tähtääville palveluille. Matkapuhelimet ovat henkilökohtaisia laitteita ja kulkevat käyttäjänsä mukana kaikkialle, joten niiden kautta tarjottava tuki on aina saatavilla. Mobiililaitteita käytetään hyvin vaihtelevissa tilanteissa ja käyttöön liittyy usein keskeytyksiä. Siksi onkin tärkeää tarjota interventio pieninä annoksina päivittäisen arjen keskelle. Oiva-sovellus on Hyväksymis- ja omistautumisterapiaan perustuva mobiilisovellus, jonka tavoitteena on lisätä mielen joustavuutta lyhyiden harjoitusten avulla. Harjoitukset ovat pääosin vain 2-3 minuutin mittaisia ja ne voi suorittaa audio- tai tekstiohjeistuksen avulla. Sovellus opastaa käyttäjää suorittamaan ohjelman, antaa muistutuksia sovelluksen käytöstä ja opituista taidoista sekä näyttää käyttäjän edistymisen ohjelmassa. Käyttäjä voi myös tallentaa sovellukseen omia päiväkirjamerkintöjä harjoituksiin liittyen. Alustavissa tutkimuksissa saadut sovelluksen käyttäjäkokemus- ja hyväksyttävyystulokset ovat olleet lupaavia. Sovelluksen vaikuttavuutta tutkitaan syksyllä 2012 stressin ja metabolisen oireyhtymän piirteistä kärsivillä henkilöillä. Jatkossa selvitetään myös sitä, miten puhelimen automaattisesti keräämää tietoa voidaan hyödyntää käyttäytymisen ja arjen tilanteiden ymmärtämisessä ja miten tämän tiedon avulla interventioita voidaan räätälöidä paremmin käyttäjien arkeen ja tarpeisiin sopivaksi.

M3 - Other conference contribution

ER -

Mattila E, Ermes M, Kaipainen K, Ahtinen A, Välkkynen P, Vanhala T et al. Uudet teknologiset menetelmät terveyden edistämisessä. 2012. Psykologia 2012 Turku, Turku, Finland.