Uudistushakkuiden seuranta satelliittikuvista

Pekka Saukkola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin amerikkalaisen Landsat-satelliitin kuvien käyttöä hakkuiden seurantaan suomalaisissa olosuhteissa. Seuranta perustuu eri ajankohtina otettujen kuvien välisten muutosten paikantamiseen ja tulkintaan numeerisesti tietokoneen avulla. Työ on käsittänyt hakkuiden erottuvuuden spektristen perusteiden selvityksen sekä siihen pohjautuvan hakkuunseurantakokonaisuuden hahmottelun ja prototyyppiluonteisten hakkuukarttojen tuottamisen. Hakkuiden tulkinta toteutetaan numeerisen sävyerottelun suorittavalla pientietokoneohjelmalla. Tutkimusaineistona on käytetty kahden eri ajankohdan Landsat-havaintoja Pohjois-Karjalasta sekä Kainuusta. Työn yhteydessä on lisäksi kartoitettu nykyisin Suomessa käytettävät hakkuiden seurantamenetelmät. Kasvatushakkuita ei kyetty tulkitsemaan. Tämän vuoksi hakkuiden seuranta käsittää vain uudistushakkuut, joita ei jaotella eri uudistushakkuutyyppeihin. Nykyisen Landsat-satelliitin karkean erotuskyvyn takia seuranta ei kartoita alle 1,5 ha:n uudistushakkuita, mutta tätä suurempien hakkuukuvioiden paikallistaminen on suhteellisen luotettavaa. Pinta-ala-arviot ovat suuntaa-antavia. Erotuskyvyn tarkentuessa uusien satelliittien myötä tulkittavien kuvioiden minimikoko pienenee ja pinta-ala-arvioiden tarkkuus paranee. Pilvettömiä Landsat-kuvia ei saada valtakunnallisesti riittävästi vuosittaisen seurannan toteuttamiseksi. Kuvatilanteen sallimilla alueilla uudistushakkuiden kartoitus voidaan toteuttaa suhteellisen rutiininomaisesti yhden tai useamman vuoden seurantavälillä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages128
ISBN (Print)951-38-1490-4
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number89
ISSN0358-5077

Fingerprint

felling
Landsat
monitoring

Cite this

Saukkola, P. (1982). Uudistushakkuiden seuranta satelliittikuvista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 89
Saukkola, Pekka. / Uudistushakkuiden seuranta satelliittikuvista. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 128 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 89).
@book{a04c83657b4a487db6e63e429aa9d720,
title = "Uudistushakkuiden seuranta satelliittikuvista",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin amerikkalaisen Landsat-satelliitin kuvien k{\"a}ytt{\"o}{\"a} hakkuiden seurantaan suomalaisissa olosuhteissa. Seuranta perustuu eri ajankohtina otettujen kuvien v{\"a}listen muutosten paikantamiseen ja tulkintaan numeerisesti tietokoneen avulla. Ty{\"o} on k{\"a}sitt{\"a}nyt hakkuiden erottuvuuden spektristen perusteiden selvityksen sek{\"a} siihen pohjautuvan hakkuunseurantakokonaisuuden hahmottelun ja prototyyppiluonteisten hakkuukarttojen tuottamisen. Hakkuiden tulkinta toteutetaan numeerisen s{\"a}vyerottelun suorittavalla pientietokoneohjelmalla. Tutkimusaineistona on k{\"a}ytetty kahden eri ajankohdan Landsat-havaintoja Pohjois-Karjalasta sek{\"a} Kainuusta. Ty{\"o}n yhteydess{\"a} on lis{\"a}ksi kartoitettu nykyisin Suomessa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t hakkuiden seurantamenetelm{\"a}t. Kasvatushakkuita ei kyetty tulkitsemaan. T{\"a}m{\"a}n vuoksi hakkuiden seuranta k{\"a}sitt{\"a}{\"a} vain uudistushakkuut, joita ei jaotella eri uudistushakkuutyyppeihin. Nykyisen Landsat-satelliitin karkean erotuskyvyn takia seuranta ei kartoita alle 1,5 ha:n uudistushakkuita, mutta t{\"a}t{\"a} suurempien hakkuukuvioiden paikallistaminen on suhteellisen luotettavaa. Pinta-ala-arviot ovat suuntaa-antavia. Erotuskyvyn tarkentuessa uusien satelliittien my{\"o}t{\"a} tulkittavien kuvioiden minimikoko pienenee ja pinta-ala-arvioiden tarkkuus paranee. Pilvett{\"o}mi{\"a} Landsat-kuvia ei saada valtakunnallisesti riitt{\"a}v{\"a}sti vuosittaisen seurannan toteuttamiseksi. Kuvatilanteen sallimilla alueilla uudistushakkuiden kartoitus voidaan toteuttaa suhteellisen rutiininomaisesti yhden tai useamman vuoden seurantav{\"a}lill{\"a}.",
author = "Pekka Saukkola",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1490-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "89",
address = "Finland",

}

Saukkola, P 1982, Uudistushakkuiden seuranta satelliittikuvista. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 89, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Uudistushakkuiden seuranta satelliittikuvista. / Saukkola, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 128 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 89).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Uudistushakkuiden seuranta satelliittikuvista

AU - Saukkola, Pekka

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin amerikkalaisen Landsat-satelliitin kuvien käyttöä hakkuiden seurantaan suomalaisissa olosuhteissa. Seuranta perustuu eri ajankohtina otettujen kuvien välisten muutosten paikantamiseen ja tulkintaan numeerisesti tietokoneen avulla. Työ on käsittänyt hakkuiden erottuvuuden spektristen perusteiden selvityksen sekä siihen pohjautuvan hakkuunseurantakokonaisuuden hahmottelun ja prototyyppiluonteisten hakkuukarttojen tuottamisen. Hakkuiden tulkinta toteutetaan numeerisen sävyerottelun suorittavalla pientietokoneohjelmalla. Tutkimusaineistona on käytetty kahden eri ajankohdan Landsat-havaintoja Pohjois-Karjalasta sekä Kainuusta. Työn yhteydessä on lisäksi kartoitettu nykyisin Suomessa käytettävät hakkuiden seurantamenetelmät. Kasvatushakkuita ei kyetty tulkitsemaan. Tämän vuoksi hakkuiden seuranta käsittää vain uudistushakkuut, joita ei jaotella eri uudistushakkuutyyppeihin. Nykyisen Landsat-satelliitin karkean erotuskyvyn takia seuranta ei kartoita alle 1,5 ha:n uudistushakkuita, mutta tätä suurempien hakkuukuvioiden paikallistaminen on suhteellisen luotettavaa. Pinta-ala-arviot ovat suuntaa-antavia. Erotuskyvyn tarkentuessa uusien satelliittien myötä tulkittavien kuvioiden minimikoko pienenee ja pinta-ala-arvioiden tarkkuus paranee. Pilvettömiä Landsat-kuvia ei saada valtakunnallisesti riittävästi vuosittaisen seurannan toteuttamiseksi. Kuvatilanteen sallimilla alueilla uudistushakkuiden kartoitus voidaan toteuttaa suhteellisen rutiininomaisesti yhden tai useamman vuoden seurantavälillä.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin amerikkalaisen Landsat-satelliitin kuvien käyttöä hakkuiden seurantaan suomalaisissa olosuhteissa. Seuranta perustuu eri ajankohtina otettujen kuvien välisten muutosten paikantamiseen ja tulkintaan numeerisesti tietokoneen avulla. Työ on käsittänyt hakkuiden erottuvuuden spektristen perusteiden selvityksen sekä siihen pohjautuvan hakkuunseurantakokonaisuuden hahmottelun ja prototyyppiluonteisten hakkuukarttojen tuottamisen. Hakkuiden tulkinta toteutetaan numeerisen sävyerottelun suorittavalla pientietokoneohjelmalla. Tutkimusaineistona on käytetty kahden eri ajankohdan Landsat-havaintoja Pohjois-Karjalasta sekä Kainuusta. Työn yhteydessä on lisäksi kartoitettu nykyisin Suomessa käytettävät hakkuiden seurantamenetelmät. Kasvatushakkuita ei kyetty tulkitsemaan. Tämän vuoksi hakkuiden seuranta käsittää vain uudistushakkuut, joita ei jaotella eri uudistushakkuutyyppeihin. Nykyisen Landsat-satelliitin karkean erotuskyvyn takia seuranta ei kartoita alle 1,5 ha:n uudistushakkuita, mutta tätä suurempien hakkuukuvioiden paikallistaminen on suhteellisen luotettavaa. Pinta-ala-arviot ovat suuntaa-antavia. Erotuskyvyn tarkentuessa uusien satelliittien myötä tulkittavien kuvioiden minimikoko pienenee ja pinta-ala-arvioiden tarkkuus paranee. Pilvettömiä Landsat-kuvia ei saada valtakunnallisesti riittävästi vuosittaisen seurannan toteuttamiseksi. Kuvatilanteen sallimilla alueilla uudistushakkuiden kartoitus voidaan toteuttaa suhteellisen rutiininomaisesti yhden tai useamman vuoden seurantavälillä.

M3 - Report

SN - 951-38-1490-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Uudistushakkuiden seuranta satelliittikuvista

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Saukkola P. Uudistushakkuiden seuranta satelliittikuvista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 128 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 89).