Uusia ohjeita liikennetärinän arviointiin

Asko Talja

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Liikennetärinän ja runkomelun vaikutusten arviointi on noussut viime vuosina ympäristömelun kaltaiseksi tekijäksi maankäytön suunnittelussa. Koska tärinäselvitysten tekijöillä on omia mittauksiin ja raportointiin liittyviä käytäntöjä, tilaajan on usein vaikea tulkita ja vertailla selvitysten tuloksia. Siksi on noussut esiin tarve liikennetärinän arvioinnin yhtenäistämisestä. Artikkelissa kuvataan VTT:n tekemää ehdotusta arviointikäytännöksi, joka käsittää maaperän värähtelyn mittaamisen, värähtelyn tunnuslukujen määrittämisen, tulosten esittämistavan ja rakennukseen siirtyvän tärinän arvioimisen.
Original languageFinnish
Pages (from-to)78-84
JournalYmpäristö ja Terveys
Volume42
Issue number2-3
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Keywords

  • traffic
  • vibration
  • traffic-induced vibration
  • land use
  • resonance
  • frame
  • floor

Cite this

Talja, Asko. / Uusia ohjeita liikennetärinän arviointiin. In: Ympäristö ja Terveys. 2011 ; Vol. 42, No. 2-3. pp. 78-84.
@article{79ef2b45cf204c3e8a032400e739fc5c,
title = "Uusia ohjeita liikennet{\"a}rin{\"a}n arviointiin",
abstract = "Liikennet{\"a}rin{\"a}n ja runkomelun vaikutusten arviointi on noussut viime vuosina ymp{\"a}rist{\"o}melun kaltaiseksi tekij{\"a}ksi maank{\"a}yt{\"o}n suunnittelussa. Koska t{\"a}rin{\"a}selvitysten tekij{\"o}ill{\"a} on omia mittauksiin ja raportointiin liittyvi{\"a} k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a}, tilaajan on usein vaikea tulkita ja vertailla selvitysten tuloksia. Siksi on noussut esiin tarve liikennet{\"a}rin{\"a}n arvioinnin yhten{\"a}ist{\"a}misest{\"a}. Artikkelissa kuvataan VTT:n tekem{\"a}{\"a} ehdotusta arviointik{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ksi, joka k{\"a}sitt{\"a}{\"a} maaper{\"a}n v{\"a}r{\"a}htelyn mittaamisen, v{\"a}r{\"a}htelyn tunnuslukujen m{\"a}{\"a}ritt{\"a}misen, tulosten esitt{\"a}mistavan ja rakennukseen siirtyv{\"a}n t{\"a}rin{\"a}n arvioimisen.",
keywords = "traffic, vibration, traffic-induced vibration, land use, resonance, frame, floor",
author = "Asko Talja",
year = "2011",
language = "Finnish",
volume = "42",
pages = "78--84",
journal = "Ymp{\"a}rist{\"o} ja Terveys",
issn = "0358-3333",
publisher = "Suomen Ymp{\"a}rist{\"o}- ja Terveysalan Kustannus Oy",
number = "2-3",

}

Talja, A 2011, 'Uusia ohjeita liikennetärinän arviointiin', Ympäristö ja Terveys, vol. 42, no. 2-3, pp. 78-84.

Uusia ohjeita liikennetärinän arviointiin. / Talja, Asko.

In: Ympäristö ja Terveys, Vol. 42, No. 2-3, 2011, p. 78-84.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Uusia ohjeita liikennetärinän arviointiin

AU - Talja, Asko

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Liikennetärinän ja runkomelun vaikutusten arviointi on noussut viime vuosina ympäristömelun kaltaiseksi tekijäksi maankäytön suunnittelussa. Koska tärinäselvitysten tekijöillä on omia mittauksiin ja raportointiin liittyviä käytäntöjä, tilaajan on usein vaikea tulkita ja vertailla selvitysten tuloksia. Siksi on noussut esiin tarve liikennetärinän arvioinnin yhtenäistämisestä. Artikkelissa kuvataan VTT:n tekemää ehdotusta arviointikäytännöksi, joka käsittää maaperän värähtelyn mittaamisen, värähtelyn tunnuslukujen määrittämisen, tulosten esittämistavan ja rakennukseen siirtyvän tärinän arvioimisen.

AB - Liikennetärinän ja runkomelun vaikutusten arviointi on noussut viime vuosina ympäristömelun kaltaiseksi tekijäksi maankäytön suunnittelussa. Koska tärinäselvitysten tekijöillä on omia mittauksiin ja raportointiin liittyviä käytäntöjä, tilaajan on usein vaikea tulkita ja vertailla selvitysten tuloksia. Siksi on noussut esiin tarve liikennetärinän arvioinnin yhtenäistämisestä. Artikkelissa kuvataan VTT:n tekemää ehdotusta arviointikäytännöksi, joka käsittää maaperän värähtelyn mittaamisen, värähtelyn tunnuslukujen määrittämisen, tulosten esittämistavan ja rakennukseen siirtyvän tärinän arvioimisen.

KW - traffic

KW - vibration

KW - traffic-induced vibration

KW - land use

KW - resonance

KW - frame

KW - floor

M3 - Article

VL - 42

SP - 78

EP - 84

JO - Ympäristö ja Terveys

JF - Ympäristö ja Terveys

SN - 0358-3333

IS - 2-3

ER -