Uutta riskien arviointiin! Tietopohjan merkitys ja uudistamisen keinot

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Toiminnan ja ympäristön muuttuessa syntyy uudenlaisia vaaroja ja aiemmin tunnettujen riskien merkitys muuttuu. Tällaisten uusien ja nousevien riskien hallinta edellyttää nykyaikaista, dynaamisuuden huomioivaa riskien arviointia. Tavoitteenamme on lisätä ymmärrystä riskien arvioinnin uudistumistarpeista ja tietopohjaltaan erilaisten riskien arviointimahdollisuuksista. Organisaatiohaastatteluiden sekä tieteellisten ja sosiaalisen median lähteiden pohjalta kerromme nykyisistä riskien arvioinnin kehittämistarpeista sekä keskeisistä riskien arvioinnin uudistamisen teemoista. Kuvaamme myös, miten organisaatio voi lähestyä tietopohjaltaan erilaisia riskejä: tuttuja, vieraita, nousevia ja yllättäviä riskejä. Nostamme esiin kymmenen mielestämme keskeistä ehdotusta riskien arviointia toteuttaville ja kehittäville organisaatioille. Näemme, että riskien arvioinnin tulee kehittyä sekä riskitietoista organisaatiokulttuuria tukemalla että hakemalla aidosti uusia tapoja uusien ja nousevien riskien dynaamiseen tarkasteluun. Tutkimuksemme valossa organisaatioissa on tunnistettu toimintaympäristön muutostekijöitä, mutta uusien tai nousevien riskien arviointiin ei ole vielä siirrytty. Tuttujen riskien arvioinnissa toimivana nähdään mm. riskien arviointiprosessin systemaattisuus ja riskien tiedostaminen läpi organisaation, mutta samalla esiintyy myös kehittämistarpeita: esimerkiksi arvioinnin tarkastelutasoja on vaikea määrittää, riskiluvun pohdinta koetaan tehottomana, riskien suuruusluokitukset ovat vaikeasti vertailtavissa, ja toimenpiteiden ideointi sekä toteutuksen ja vaikuttavuuden tarkastelu jäävät puolitiehen. Tulostemme mukaan riskien arviointia voidaan organisaatioissa kehittää kirkastamalla arvioinnin tavoitetta, porrastamalla arviointeja, satsaamalla arvioinnin mielekkyyteen, kokeilemalla uusia lähestymistapoja, kuvaamalla arvioinnin kehityskaarta, tiedostamalla riskien erilainen tietopohja, lisäämällä dynaamisuutta, osoittamalla arvostusta sekä hyödyntämällä ennakoinnin ja palvelukehityksen menetelmiä. Pääasia on, että riskien arviointi kehittyy jatkuvasti ajan mukana.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages35
  ISBN (Electronic)978-951-38-8487-1
  ISBN (Print)978-951-38-8488-8
  Publication statusPublished - 2016
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number279
  ISSN2242-1211

  Keywords

  • nousevat riskit
  • riskien arviointi
  • riskienhallinta
  • turvallisuus
  • uudistaminen

  Cite this

  Lanne, M., & Heikkilä, J. (2016). Uutta riskien arviointiin! Tietopohjan merkitys ja uudistamisen keinot. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 279
  Lanne, Marinka ; Heikkilä, Jouko. / Uutta riskien arviointiin! Tietopohjan merkitys ja uudistamisen keinot. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 35 p. (VTT Technology; No. 279).
  @book{8b76a885ff4445ddbd3532fd2ae63af8,
  title = "Uutta riskien arviointiin!: Tietopohjan merkitys ja uudistamisen keinot",
  abstract = "Toiminnan ja ymp{\"a}rist{\"o}n muuttuessa syntyy uudenlaisia vaaroja ja aiemmin tunnettujen riskien merkitys muuttuu. T{\"a}llaisten uusien ja nousevien riskien hallinta edellytt{\"a}{\"a} nykyaikaista, dynaamisuuden huomioivaa riskien arviointia. Tavoitteenamme on lis{\"a}t{\"a} ymm{\"a}rryst{\"a} riskien arvioinnin uudistumistarpeista ja tietopohjaltaan erilaisten riskien arviointimahdollisuuksista. Organisaatiohaastatteluiden sek{\"a} tieteellisten ja sosiaalisen median l{\"a}hteiden pohjalta kerromme nykyisist{\"a} riskien arvioinnin kehitt{\"a}mistarpeista sek{\"a} keskeisist{\"a} riskien arvioinnin uudistamisen teemoista. Kuvaamme my{\"o}s, miten organisaatio voi l{\"a}hesty{\"a} tietopohjaltaan erilaisia riskej{\"a}: tuttuja, vieraita, nousevia ja yll{\"a}tt{\"a}vi{\"a} riskej{\"a}. Nostamme esiin kymmenen mielest{\"a}mme keskeist{\"a} ehdotusta riskien arviointia toteuttaville ja kehitt{\"a}ville organisaatioille. N{\"a}emme, ett{\"a} riskien arvioinnin tulee kehitty{\"a} sek{\"a} riskitietoista organisaatiokulttuuria tukemalla ett{\"a} hakemalla aidosti uusia tapoja uusien ja nousevien riskien dynaamiseen tarkasteluun. Tutkimuksemme valossa organisaatioissa on tunnistettu toimintaymp{\"a}rist{\"o}n muutostekij{\"o}it{\"a}, mutta uusien tai nousevien riskien arviointiin ei ole viel{\"a} siirrytty. Tuttujen riskien arvioinnissa toimivana n{\"a}hd{\"a}{\"a}n mm. riskien arviointiprosessin systemaattisuus ja riskien tiedostaminen l{\"a}pi organisaation, mutta samalla esiintyy my{\"o}s kehitt{\"a}mistarpeita: esimerkiksi arvioinnin tarkastelutasoja on vaikea m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a}, riskiluvun pohdinta koetaan tehottomana, riskien suuruusluokitukset ovat vaikeasti vertailtavissa, ja toimenpiteiden ideointi sek{\"a} toteutuksen ja vaikuttavuuden tarkastelu j{\"a}{\"a}v{\"a}t puolitiehen. Tulostemme mukaan riskien arviointia voidaan organisaatioissa kehitt{\"a}{\"a} kirkastamalla arvioinnin tavoitetta, porrastamalla arviointeja, satsaamalla arvioinnin mielekkyyteen, kokeilemalla uusia l{\"a}hestymistapoja, kuvaamalla arvioinnin kehityskaarta, tiedostamalla riskien erilainen tietopohja, lis{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a} dynaamisuutta, osoittamalla arvostusta sek{\"a} hy{\"o}dynt{\"a}m{\"a}ll{\"a} ennakoinnin ja palvelukehityksen menetelmi{\"a}. P{\"a}{\"a}asia on, ett{\"a} riskien arviointi kehittyy jatkuvasti ajan mukana.",
  keywords = "nousevat riskit, riskien arviointi, riskienhallinta, turvallisuus, uudistaminen",
  author = "Marinka Lanne and Jouko Heikkil{\"a}",
  year = "2016",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-951-38-8488-8",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "279",
  address = "Finland",

  }

  Lanne, M & Heikkilä, J 2016, Uutta riskien arviointiin! Tietopohjan merkitys ja uudistamisen keinot. VTT Technology, no. 279, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Uutta riskien arviointiin! Tietopohjan merkitys ja uudistamisen keinot. / Lanne, Marinka; Heikkilä, Jouko.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 35 p. (VTT Technology; No. 279).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Uutta riskien arviointiin!

  T2 - Tietopohjan merkitys ja uudistamisen keinot

  AU - Lanne, Marinka

  AU - Heikkilä, Jouko

  PY - 2016

  Y1 - 2016

  N2 - Toiminnan ja ympäristön muuttuessa syntyy uudenlaisia vaaroja ja aiemmin tunnettujen riskien merkitys muuttuu. Tällaisten uusien ja nousevien riskien hallinta edellyttää nykyaikaista, dynaamisuuden huomioivaa riskien arviointia. Tavoitteenamme on lisätä ymmärrystä riskien arvioinnin uudistumistarpeista ja tietopohjaltaan erilaisten riskien arviointimahdollisuuksista. Organisaatiohaastatteluiden sekä tieteellisten ja sosiaalisen median lähteiden pohjalta kerromme nykyisistä riskien arvioinnin kehittämistarpeista sekä keskeisistä riskien arvioinnin uudistamisen teemoista. Kuvaamme myös, miten organisaatio voi lähestyä tietopohjaltaan erilaisia riskejä: tuttuja, vieraita, nousevia ja yllättäviä riskejä. Nostamme esiin kymmenen mielestämme keskeistä ehdotusta riskien arviointia toteuttaville ja kehittäville organisaatioille. Näemme, että riskien arvioinnin tulee kehittyä sekä riskitietoista organisaatiokulttuuria tukemalla että hakemalla aidosti uusia tapoja uusien ja nousevien riskien dynaamiseen tarkasteluun. Tutkimuksemme valossa organisaatioissa on tunnistettu toimintaympäristön muutostekijöitä, mutta uusien tai nousevien riskien arviointiin ei ole vielä siirrytty. Tuttujen riskien arvioinnissa toimivana nähdään mm. riskien arviointiprosessin systemaattisuus ja riskien tiedostaminen läpi organisaation, mutta samalla esiintyy myös kehittämistarpeita: esimerkiksi arvioinnin tarkastelutasoja on vaikea määrittää, riskiluvun pohdinta koetaan tehottomana, riskien suuruusluokitukset ovat vaikeasti vertailtavissa, ja toimenpiteiden ideointi sekä toteutuksen ja vaikuttavuuden tarkastelu jäävät puolitiehen. Tulostemme mukaan riskien arviointia voidaan organisaatioissa kehittää kirkastamalla arvioinnin tavoitetta, porrastamalla arviointeja, satsaamalla arvioinnin mielekkyyteen, kokeilemalla uusia lähestymistapoja, kuvaamalla arvioinnin kehityskaarta, tiedostamalla riskien erilainen tietopohja, lisäämällä dynaamisuutta, osoittamalla arvostusta sekä hyödyntämällä ennakoinnin ja palvelukehityksen menetelmiä. Pääasia on, että riskien arviointi kehittyy jatkuvasti ajan mukana.

  AB - Toiminnan ja ympäristön muuttuessa syntyy uudenlaisia vaaroja ja aiemmin tunnettujen riskien merkitys muuttuu. Tällaisten uusien ja nousevien riskien hallinta edellyttää nykyaikaista, dynaamisuuden huomioivaa riskien arviointia. Tavoitteenamme on lisätä ymmärrystä riskien arvioinnin uudistumistarpeista ja tietopohjaltaan erilaisten riskien arviointimahdollisuuksista. Organisaatiohaastatteluiden sekä tieteellisten ja sosiaalisen median lähteiden pohjalta kerromme nykyisistä riskien arvioinnin kehittämistarpeista sekä keskeisistä riskien arvioinnin uudistamisen teemoista. Kuvaamme myös, miten organisaatio voi lähestyä tietopohjaltaan erilaisia riskejä: tuttuja, vieraita, nousevia ja yllättäviä riskejä. Nostamme esiin kymmenen mielestämme keskeistä ehdotusta riskien arviointia toteuttaville ja kehittäville organisaatioille. Näemme, että riskien arvioinnin tulee kehittyä sekä riskitietoista organisaatiokulttuuria tukemalla että hakemalla aidosti uusia tapoja uusien ja nousevien riskien dynaamiseen tarkasteluun. Tutkimuksemme valossa organisaatioissa on tunnistettu toimintaympäristön muutostekijöitä, mutta uusien tai nousevien riskien arviointiin ei ole vielä siirrytty. Tuttujen riskien arvioinnissa toimivana nähdään mm. riskien arviointiprosessin systemaattisuus ja riskien tiedostaminen läpi organisaation, mutta samalla esiintyy myös kehittämistarpeita: esimerkiksi arvioinnin tarkastelutasoja on vaikea määrittää, riskiluvun pohdinta koetaan tehottomana, riskien suuruusluokitukset ovat vaikeasti vertailtavissa, ja toimenpiteiden ideointi sekä toteutuksen ja vaikuttavuuden tarkastelu jäävät puolitiehen. Tulostemme mukaan riskien arviointia voidaan organisaatioissa kehittää kirkastamalla arvioinnin tavoitetta, porrastamalla arviointeja, satsaamalla arvioinnin mielekkyyteen, kokeilemalla uusia lähestymistapoja, kuvaamalla arvioinnin kehityskaarta, tiedostamalla riskien erilainen tietopohja, lisäämällä dynaamisuutta, osoittamalla arvostusta sekä hyödyntämällä ennakoinnin ja palvelukehityksen menetelmiä. Pääasia on, että riskien arviointi kehittyy jatkuvasti ajan mukana.

  KW - nousevat riskit

  KW - riskien arviointi

  KW - riskienhallinta

  KW - turvallisuus

  KW - uudistaminen

  M3 - Report

  SN - 978-951-38-8488-8

  T3 - VTT Technology

  BT - Uutta riskien arviointiin!

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Lanne M, Heikkilä J. Uutta riskien arviointiin! Tietopohjan merkitys ja uudistamisen keinot. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 35 p. (VTT Technology; No. 279).