Vähän maatuneen pintaturpeen hyödyntämisvaihtoehdot

Rabbe Thun, Jarl Brandt, Matti Kytö, Virve Tulenheimo, Martti Äijälä

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Teknis-taloudellisessa mielessä tarkastellaan erilaisia vähän maatuneen pintaturpeen hyödyntämisvaihtoehtoja, jotka voisivat lisätä sen käyttöä noin 1 Mm3:lla/a. Vaihtoehdoista on kannattavin pintaturpeen hyödyntämismuoto jalostaminen kasvuturpeeksi. Tämä edellyttää kuitenkin uusien vientimarkkinoitten valtaamista kasvuturvejalosteille. Tuotteiden kilpailukykyä rajoittavat olennaisesti suuret kuljetuskustannukset ja markkinoilla olevat muut halvat kasvualustatuotteet. Pintaturpeen käyttö kuivikkeena soiden läheisyydessä olevilla karjatiloilla voi olla perusteltua, mikäli turpeen hinta ei ylitä noin 15 mk/m3. Kuiviketurpeen pitäisi pystyä syrjäyttämään olki, joka useimmilla tiloilla on ylijäämätuote. Pintaturpeella on potentiaalisia käyttömarkkinoita myös jätevesilietteen kompostointiaineena, mutta suuremman kokoonpuristuvuutensa takia se ei pysty kilpailemaan puunkuoren kanssa. Kiristyvät määräykset lietteen kaatopaikkakuljetuksesta saattavat merkitä pintaturpeen kompostointikäytön kasvamista. Pintaturpeen käyttö maanparannusaineena voi tulla kysymykseen erikoiskohteissa, kuten sokerijuurikas- tai perunaviljelmillä. Etelä-Suomen hiesusavimailla maanparannusturpeen käytön kannattavuutta heikentävät pitkät kuljetusmatkat ja suhteellisen pieni saavutettava lisäetu. Väkilannoitteiden nykyiseen hintaan verrattuna turvelannoitteen valmistus olisi noin kaksi kertaa kalliimpaa eikä niiden tuottaminen näytä todennäköiseltä lähitulevaisuudessa. Pintaturpeen käyttö hydrolyysin tai vahantuotannon raaka-aineena nykyteknologialla ja tuotteiden tämänhetkisillä maailmanmarkkinahinnoilla ei myöskään ole kannattavaaa eikä perusteltua, koska on halvempia ja sopivampia vaihtoehtoisia raaka-ainelähteitä. Pintaturpeen ja polttoturpeen sekoittamiseen voidaan käyttää erillistä sekoitusvarastoa. Sen jyrsinturpeen laatua tasaavan vaikutuksen rahallista arvoa on vaikea määrittää. Normaaliin jyrsinturpeen polttoon verrattuna pintaturpeen poltto olisi kannattavaa, mikäli kuutiohinta suolla kuormattuna olisi korkeintaan 30 - 40 % polttoturpeen hinnasta. Tällöin edullisin käyttömuoto olisi poltto kaukolämmitysvoimalaitoksilla pienen kuormitustehon aikana ilman laitemuutoksia.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages144
  ISBN (Print)951-38-2148-X
  Publication statusPublished - 1984
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number377
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  peat
  Olla

  Keywords

  • peat
  • utilization

  Cite this

  Thun, R., Brandt, J., Kytö, M., Tulenheimo, V., & Äijälä, M. (1984). Vähän maatuneen pintaturpeen hyödyntämisvaihtoehdot. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 377
  Thun, Rabbe ; Brandt, Jarl ; Kytö, Matti ; Tulenheimo, Virve ; Äijälä, Martti. / Vähän maatuneen pintaturpeen hyödyntämisvaihtoehdot. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 144 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 377).
  @book{05e7bccd7d95460aa019ebe417578c1c,
  title = "V{\"a}h{\"a}n maatuneen pintaturpeen hy{\"o}dynt{\"a}misvaihtoehdot",
  abstract = "Teknis-taloudellisessa mieless{\"a} tarkastellaan erilaisia v{\"a}h{\"a}n maatuneen pintaturpeen hy{\"o}dynt{\"a}misvaihtoehtoja, jotka voisivat lis{\"a}t{\"a} sen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} noin 1 Mm3:lla/a. Vaihtoehdoista on kannattavin pintaturpeen hy{\"o}dynt{\"a}mismuoto jalostaminen kasvuturpeeksi. T{\"a}m{\"a} edellytt{\"a}{\"a} kuitenkin uusien vientimarkkinoitten valtaamista kasvuturvejalosteille. Tuotteiden kilpailukyky{\"a} rajoittavat olennaisesti suuret kuljetuskustannukset ja markkinoilla olevat muut halvat kasvualustatuotteet. Pintaturpeen k{\"a}ytt{\"o} kuivikkeena soiden l{\"a}heisyydess{\"a} olevilla karjatiloilla voi olla perusteltua, mik{\"a}li turpeen hinta ei ylit{\"a} noin 15 mk/m3. Kuiviketurpeen pit{\"a}isi pysty{\"a} syrj{\"a}ytt{\"a}m{\"a}{\"a}n olki, joka useimmilla tiloilla on ylij{\"a}{\"a}m{\"a}tuote. Pintaturpeella on potentiaalisia k{\"a}ytt{\"o}markkinoita my{\"o}s j{\"a}tevesilietteen kompostointiaineena, mutta suuremman kokoonpuristuvuutensa takia se ei pysty kilpailemaan puunkuoren kanssa. Kiristyv{\"a}t m{\"a}{\"a}r{\"a}ykset lietteen kaatopaikkakuljetuksesta saattavat merkit{\"a} pintaturpeen kompostointik{\"a}yt{\"o}n kasvamista. Pintaturpeen k{\"a}ytt{\"o} maanparannusaineena voi tulla kysymykseen erikoiskohteissa, kuten sokerijuurikas- tai perunaviljelmill{\"a}. Etel{\"a}-Suomen hiesusavimailla maanparannusturpeen k{\"a}yt{\"o}n kannattavuutta heikent{\"a}v{\"a}t pitk{\"a}t kuljetusmatkat ja suhteellisen pieni saavutettava lis{\"a}etu. V{\"a}kilannoitteiden nykyiseen hintaan verrattuna turvelannoitteen valmistus olisi noin kaksi kertaa kalliimpaa eik{\"a} niiden tuottaminen n{\"a}yt{\"a} todenn{\"a}k{\"o}iselt{\"a} l{\"a}hitulevaisuudessa. Pintaturpeen k{\"a}ytt{\"o} hydrolyysin tai vahantuotannon raaka-aineena nykyteknologialla ja tuotteiden t{\"a}m{\"a}nhetkisill{\"a} maailmanmarkkinahinnoilla ei my{\"o}sk{\"a}{\"a}n ole kannattavaaa eik{\"a} perusteltua, koska on halvempia ja sopivampia vaihtoehtoisia raaka-ainel{\"a}hteit{\"a}. Pintaturpeen ja polttoturpeen sekoittamiseen voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} erillist{\"a} sekoitusvarastoa. Sen jyrsinturpeen laatua tasaavan vaikutuksen rahallista arvoa on vaikea m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a}. Normaaliin jyrsinturpeen polttoon verrattuna pintaturpeen poltto olisi kannattavaa, mik{\"a}li kuutiohinta suolla kuormattuna olisi korkeintaan 30 - 40 {\%} polttoturpeen hinnasta. T{\"a}ll{\"o}in edullisin k{\"a}ytt{\"o}muoto olisi poltto kaukol{\"a}mmitysvoimalaitoksilla pienen kuormitustehon aikana ilman laitemuutoksia.",
  keywords = "peat, utilization",
  author = "Rabbe Thun and Jarl Brandt and Matti Kyt{\"o} and Virve Tulenheimo and Martti {\"A}ij{\"a}l{\"a}",
  year = "1984",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2148-X",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "377",
  address = "Finland",

  }

  Thun, R, Brandt, J, Kytö, M, Tulenheimo, V & Äijälä, M 1984, Vähän maatuneen pintaturpeen hyödyntämisvaihtoehdot. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 377, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Vähän maatuneen pintaturpeen hyödyntämisvaihtoehdot. / Thun, Rabbe; Brandt, Jarl; Kytö, Matti; Tulenheimo, Virve; Äijälä, Martti.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 144 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 377).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Vähän maatuneen pintaturpeen hyödyntämisvaihtoehdot

  AU - Thun, Rabbe

  AU - Brandt, Jarl

  AU - Kytö, Matti

  AU - Tulenheimo, Virve

  AU - Äijälä, Martti

  PY - 1984

  Y1 - 1984

  N2 - Teknis-taloudellisessa mielessä tarkastellaan erilaisia vähän maatuneen pintaturpeen hyödyntämisvaihtoehtoja, jotka voisivat lisätä sen käyttöä noin 1 Mm3:lla/a. Vaihtoehdoista on kannattavin pintaturpeen hyödyntämismuoto jalostaminen kasvuturpeeksi. Tämä edellyttää kuitenkin uusien vientimarkkinoitten valtaamista kasvuturvejalosteille. Tuotteiden kilpailukykyä rajoittavat olennaisesti suuret kuljetuskustannukset ja markkinoilla olevat muut halvat kasvualustatuotteet. Pintaturpeen käyttö kuivikkeena soiden läheisyydessä olevilla karjatiloilla voi olla perusteltua, mikäli turpeen hinta ei ylitä noin 15 mk/m3. Kuiviketurpeen pitäisi pystyä syrjäyttämään olki, joka useimmilla tiloilla on ylijäämätuote. Pintaturpeella on potentiaalisia käyttömarkkinoita myös jätevesilietteen kompostointiaineena, mutta suuremman kokoonpuristuvuutensa takia se ei pysty kilpailemaan puunkuoren kanssa. Kiristyvät määräykset lietteen kaatopaikkakuljetuksesta saattavat merkitä pintaturpeen kompostointikäytön kasvamista. Pintaturpeen käyttö maanparannusaineena voi tulla kysymykseen erikoiskohteissa, kuten sokerijuurikas- tai perunaviljelmillä. Etelä-Suomen hiesusavimailla maanparannusturpeen käytön kannattavuutta heikentävät pitkät kuljetusmatkat ja suhteellisen pieni saavutettava lisäetu. Väkilannoitteiden nykyiseen hintaan verrattuna turvelannoitteen valmistus olisi noin kaksi kertaa kalliimpaa eikä niiden tuottaminen näytä todennäköiseltä lähitulevaisuudessa. Pintaturpeen käyttö hydrolyysin tai vahantuotannon raaka-aineena nykyteknologialla ja tuotteiden tämänhetkisillä maailmanmarkkinahinnoilla ei myöskään ole kannattavaaa eikä perusteltua, koska on halvempia ja sopivampia vaihtoehtoisia raaka-ainelähteitä. Pintaturpeen ja polttoturpeen sekoittamiseen voidaan käyttää erillistä sekoitusvarastoa. Sen jyrsinturpeen laatua tasaavan vaikutuksen rahallista arvoa on vaikea määrittää. Normaaliin jyrsinturpeen polttoon verrattuna pintaturpeen poltto olisi kannattavaa, mikäli kuutiohinta suolla kuormattuna olisi korkeintaan 30 - 40 % polttoturpeen hinnasta. Tällöin edullisin käyttömuoto olisi poltto kaukolämmitysvoimalaitoksilla pienen kuormitustehon aikana ilman laitemuutoksia.

  AB - Teknis-taloudellisessa mielessä tarkastellaan erilaisia vähän maatuneen pintaturpeen hyödyntämisvaihtoehtoja, jotka voisivat lisätä sen käyttöä noin 1 Mm3:lla/a. Vaihtoehdoista on kannattavin pintaturpeen hyödyntämismuoto jalostaminen kasvuturpeeksi. Tämä edellyttää kuitenkin uusien vientimarkkinoitten valtaamista kasvuturvejalosteille. Tuotteiden kilpailukykyä rajoittavat olennaisesti suuret kuljetuskustannukset ja markkinoilla olevat muut halvat kasvualustatuotteet. Pintaturpeen käyttö kuivikkeena soiden läheisyydessä olevilla karjatiloilla voi olla perusteltua, mikäli turpeen hinta ei ylitä noin 15 mk/m3. Kuiviketurpeen pitäisi pystyä syrjäyttämään olki, joka useimmilla tiloilla on ylijäämätuote. Pintaturpeella on potentiaalisia käyttömarkkinoita myös jätevesilietteen kompostointiaineena, mutta suuremman kokoonpuristuvuutensa takia se ei pysty kilpailemaan puunkuoren kanssa. Kiristyvät määräykset lietteen kaatopaikkakuljetuksesta saattavat merkitä pintaturpeen kompostointikäytön kasvamista. Pintaturpeen käyttö maanparannusaineena voi tulla kysymykseen erikoiskohteissa, kuten sokerijuurikas- tai perunaviljelmillä. Etelä-Suomen hiesusavimailla maanparannusturpeen käytön kannattavuutta heikentävät pitkät kuljetusmatkat ja suhteellisen pieni saavutettava lisäetu. Väkilannoitteiden nykyiseen hintaan verrattuna turvelannoitteen valmistus olisi noin kaksi kertaa kalliimpaa eikä niiden tuottaminen näytä todennäköiseltä lähitulevaisuudessa. Pintaturpeen käyttö hydrolyysin tai vahantuotannon raaka-aineena nykyteknologialla ja tuotteiden tämänhetkisillä maailmanmarkkinahinnoilla ei myöskään ole kannattavaaa eikä perusteltua, koska on halvempia ja sopivampia vaihtoehtoisia raaka-ainelähteitä. Pintaturpeen ja polttoturpeen sekoittamiseen voidaan käyttää erillistä sekoitusvarastoa. Sen jyrsinturpeen laatua tasaavan vaikutuksen rahallista arvoa on vaikea määrittää. Normaaliin jyrsinturpeen polttoon verrattuna pintaturpeen poltto olisi kannattavaa, mikäli kuutiohinta suolla kuormattuna olisi korkeintaan 30 - 40 % polttoturpeen hinnasta. Tällöin edullisin käyttömuoto olisi poltto kaukolämmitysvoimalaitoksilla pienen kuormitustehon aikana ilman laitemuutoksia.

  KW - peat

  KW - utilization

  M3 - Report

  SN - 951-38-2148-X

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Vähän maatuneen pintaturpeen hyödyntämisvaihtoehdot

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Thun R, Brandt J, Kytö M, Tulenheimo V, Äijälä M. Vähän maatuneen pintaturpeen hyödyntämisvaihtoehdot. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 144 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 377).