Väliaikaiset ohjeet tiesuolan aiheuttaman korroosion estämiseksi betonisilloilla

Rauno Vaulamo, Jouni Hietalahti

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tiesuolan käyttöönoton jälkeen on betonisilloissa alkanut esiintyä rapautumisvaurioita, joiden on todettu aiheutuneen siitä, että tiesuola voimistaa olennaisesti pakkasen betonille aiheuttamia rasituksia. Tästä syystä on katsottu aiheelliseksi laatia ohjeet tiesuolari kestäviä betonisiltoja varten. Ohjeissa on esitetty siltarakenteiden betonin laatusuositukset olosuhteiden ankaruuden perusteella. Sillat on jaettu suolauksen runsauden perusteella kolmeen ryhmään: runsaasti suolattavien teiden sillat, suolauksella sulana pidettävien teiden sillat ja suolahiekotettavien teiden sillat. Betonin laatusuositukset on esitetty taulukossa 1. Perusohjeena voidaan pitää lisähuokoistetun betonin käyttämistä suolalle altiiksi joutuvissa silloissa. Ohjeiden mukaan betonin laadun varmistaminen tapahtuu ennakkokokeiden sekä työnaikaisten laadunvalvonta- ja kelpoisuuskokeiden avulla. Ohjeissa on myös käsitelty siltarakenteiden suunnittelua ja rakennustöiden suorittamista siten, että tiesuolan aiheuttamat rasitukset jäisivät mahdollisimman pieniksi. Esimerkiksi reunapalkkien järkevällä suunnittelulla voidaan huomattavasti vähentää veden "makaamista" reunapalkkien päällä ja siten pienentää reunapalkkien betonille tulevia rasituksia. Toisaalta voidaan sanoa, että huolellinen työ on ehdoton edellytys tiesuolan kestävien rakenteiden aikaansaamisessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationOtaniemi
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages32
ISBN (Print)951-38-0257-4
Publication statusPublished - 1975
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto
Number40
ISSN0355-3442

Fingerprint

corrosion
salts

Cite this

Vaulamo, R., & Hietalahti, J. (1975). Väliaikaiset ohjeet tiesuolan aiheuttaman korroosion estämiseksi betonisilloilla. Otaniemi: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto, No. 40
Vaulamo, Rauno ; Hietalahti, Jouni. / Väliaikaiset ohjeet tiesuolan aiheuttaman korroosion estämiseksi betonisilloilla. Otaniemi : VTT Technical Research Centre of Finland, 1975. 32 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto; No. 40).
@book{966f421b355e4723a9ce8331e87a76cb,
title = "V{\"a}liaikaiset ohjeet tiesuolan aiheuttaman korroosion est{\"a}miseksi betonisilloilla",
abstract = "Tiesuolan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton j{\"a}lkeen on betonisilloissa alkanut esiinty{\"a} rapautumisvaurioita, joiden on todettu aiheutuneen siit{\"a}, ett{\"a} tiesuola voimistaa olennaisesti pakkasen betonille aiheuttamia rasituksia. T{\"a}st{\"a} syyst{\"a} on katsottu aiheelliseksi laatia ohjeet tiesuolari kest{\"a}vi{\"a} betonisiltoja varten. Ohjeissa on esitetty siltarakenteiden betonin laatusuositukset olosuhteiden ankaruuden perusteella. Sillat on jaettu suolauksen runsauden perusteella kolmeen ryhm{\"a}{\"a}n: runsaasti suolattavien teiden sillat, suolauksella sulana pidett{\"a}vien teiden sillat ja suolahiekotettavien teiden sillat. Betonin laatusuositukset on esitetty taulukossa 1. Perusohjeena voidaan pit{\"a}{\"a} lis{\"a}huokoistetun betonin k{\"a}ytt{\"a}mist{\"a} suolalle altiiksi joutuvissa silloissa. Ohjeiden mukaan betonin laadun varmistaminen tapahtuu ennakkokokeiden sek{\"a} ty{\"o}naikaisten laadunvalvonta- ja kelpoisuuskokeiden avulla. Ohjeissa on my{\"o}s k{\"a}sitelty siltarakenteiden suunnittelua ja rakennust{\"o}iden suorittamista siten, ett{\"a} tiesuolan aiheuttamat rasitukset j{\"a}isiv{\"a}t mahdollisimman pieniksi. Esimerkiksi reunapalkkien j{\"a}rkev{\"a}ll{\"a} suunnittelulla voidaan huomattavasti v{\"a}hent{\"a}{\"a} veden {"}makaamista{"} reunapalkkien p{\"a}{\"a}ll{\"a} ja siten pienent{\"a}{\"a} reunapalkkien betonille tulevia rasituksia. Toisaalta voidaan sanoa, ett{\"a} huolellinen ty{\"o} on ehdoton edellytys tiesuolan kest{\"a}vien rakenteiden aikaansaamisessa.",
author = "Rauno Vaulamo and Jouni Hietalahti",
year = "1975",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-0257-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "40",
address = "Finland",

}

Vaulamo, R & Hietalahti, J 1975, Väliaikaiset ohjeet tiesuolan aiheuttaman korroosion estämiseksi betonisilloilla. Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto, no. 40, VTT Technical Research Centre of Finland, Otaniemi.

Väliaikaiset ohjeet tiesuolan aiheuttaman korroosion estämiseksi betonisilloilla. / Vaulamo, Rauno; Hietalahti, Jouni.

Otaniemi : VTT Technical Research Centre of Finland, 1975. 32 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto; No. 40).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Väliaikaiset ohjeet tiesuolan aiheuttaman korroosion estämiseksi betonisilloilla

AU - Vaulamo, Rauno

AU - Hietalahti, Jouni

PY - 1975

Y1 - 1975

N2 - Tiesuolan käyttöönoton jälkeen on betonisilloissa alkanut esiintyä rapautumisvaurioita, joiden on todettu aiheutuneen siitä, että tiesuola voimistaa olennaisesti pakkasen betonille aiheuttamia rasituksia. Tästä syystä on katsottu aiheelliseksi laatia ohjeet tiesuolari kestäviä betonisiltoja varten. Ohjeissa on esitetty siltarakenteiden betonin laatusuositukset olosuhteiden ankaruuden perusteella. Sillat on jaettu suolauksen runsauden perusteella kolmeen ryhmään: runsaasti suolattavien teiden sillat, suolauksella sulana pidettävien teiden sillat ja suolahiekotettavien teiden sillat. Betonin laatusuositukset on esitetty taulukossa 1. Perusohjeena voidaan pitää lisähuokoistetun betonin käyttämistä suolalle altiiksi joutuvissa silloissa. Ohjeiden mukaan betonin laadun varmistaminen tapahtuu ennakkokokeiden sekä työnaikaisten laadunvalvonta- ja kelpoisuuskokeiden avulla. Ohjeissa on myös käsitelty siltarakenteiden suunnittelua ja rakennustöiden suorittamista siten, että tiesuolan aiheuttamat rasitukset jäisivät mahdollisimman pieniksi. Esimerkiksi reunapalkkien järkevällä suunnittelulla voidaan huomattavasti vähentää veden "makaamista" reunapalkkien päällä ja siten pienentää reunapalkkien betonille tulevia rasituksia. Toisaalta voidaan sanoa, että huolellinen työ on ehdoton edellytys tiesuolan kestävien rakenteiden aikaansaamisessa.

AB - Tiesuolan käyttöönoton jälkeen on betonisilloissa alkanut esiintyä rapautumisvaurioita, joiden on todettu aiheutuneen siitä, että tiesuola voimistaa olennaisesti pakkasen betonille aiheuttamia rasituksia. Tästä syystä on katsottu aiheelliseksi laatia ohjeet tiesuolari kestäviä betonisiltoja varten. Ohjeissa on esitetty siltarakenteiden betonin laatusuositukset olosuhteiden ankaruuden perusteella. Sillat on jaettu suolauksen runsauden perusteella kolmeen ryhmään: runsaasti suolattavien teiden sillat, suolauksella sulana pidettävien teiden sillat ja suolahiekotettavien teiden sillat. Betonin laatusuositukset on esitetty taulukossa 1. Perusohjeena voidaan pitää lisähuokoistetun betonin käyttämistä suolalle altiiksi joutuvissa silloissa. Ohjeiden mukaan betonin laadun varmistaminen tapahtuu ennakkokokeiden sekä työnaikaisten laadunvalvonta- ja kelpoisuuskokeiden avulla. Ohjeissa on myös käsitelty siltarakenteiden suunnittelua ja rakennustöiden suorittamista siten, että tiesuolan aiheuttamat rasitukset jäisivät mahdollisimman pieniksi. Esimerkiksi reunapalkkien järkevällä suunnittelulla voidaan huomattavasti vähentää veden "makaamista" reunapalkkien päällä ja siten pienentää reunapalkkien betonille tulevia rasituksia. Toisaalta voidaan sanoa, että huolellinen työ on ehdoton edellytys tiesuolan kestävien rakenteiden aikaansaamisessa.

M3 - Report

SN - 951-38-0257-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto

BT - Väliaikaiset ohjeet tiesuolan aiheuttaman korroosion estämiseksi betonisilloilla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Otaniemi

ER -

Vaulamo R, Hietalahti J. Väliaikaiset ohjeet tiesuolan aiheuttaman korroosion estämiseksi betonisilloilla. Otaniemi: VTT Technical Research Centre of Finland, 1975. 32 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto; No. 40).