Vaahtoprosessit tekstiiliteollisuudessa: Kirjallisuustutkimus

Rosenberg Clas

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tekstiiliteollisuuden märkäprosessien uusin teknologia perustuu väliaineena toimivan veden korvaamiseen ilmalla. Näissä ns. vaahtoprosesseissa sopiva viimeistys- tai värjäysaine vaahdotetaan mekaanisesti, ja näin muodostettu vaahto ajetaan kankaaseen. Koska vaahtoprosesseissa tarvittavan veden määrä on huomattavan pieni, veden säästön ohella myös kankaan kuivaamiseen tarvittavan lämpöenergian määrä on tavallisiin märkäprosesseihin verrattuna pienempi. Tässä esityksessä on selvitetty vaahtoprosessiin liittyviä tekijöitä. Näitä ovat vaahdon pintakemiaan sekä ohuiden kalvojen pysyvyyteen liittyvät seikat. Olemassa olevia aplikointisysteemejä on esitetty sekä niitä viimeistyksiä ja väriaineryhmiä on lueteltu joilla vaahtoprosessi luontuu. Koska prosessin etuihin kuuluu huomattava energiansäästö, on myös selvitetty, miten tämä säästö muodostuu. Tämä esiselvitys liittyy yhteistyössä tekstiiliteollisuuden kanssa suoritettavaan projektiin, jossa selvitetään vaahtoprosessin soveltamista käytäntöön. Projektin on määrä alkaa vuoden 1981 keväällä ja päättyä vuoden 1983 kuluessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages41
ISBN (Print)951-38-1265-0
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number36
ISSN0358-5085

Keywords

  • textile industry
  • textile processes foam

Cite this

Clas, R. (1981). Vaahtoprosessit tekstiiliteollisuudessa: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 36
Clas, Rosenberg. / Vaahtoprosessit tekstiiliteollisuudessa : Kirjallisuustutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 41 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 36).
@book{e81a494c9cb247da829cc4ffa42d4ea0,
title = "Vaahtoprosessit tekstiiliteollisuudessa: Kirjallisuustutkimus",
abstract = "Tekstiiliteollisuuden m{\"a}rk{\"a}prosessien uusin teknologia perustuu v{\"a}liaineena toimivan veden korvaamiseen ilmalla. N{\"a}iss{\"a} ns. vaahtoprosesseissa sopiva viimeistys- tai v{\"a}rj{\"a}ysaine vaahdotetaan mekaanisesti, ja n{\"a}in muodostettu vaahto ajetaan kankaaseen. Koska vaahtoprosesseissa tarvittavan veden m{\"a}{\"a}r{\"a} on huomattavan pieni, veden s{\"a}{\"a}st{\"o}n ohella my{\"o}s kankaan kuivaamiseen tarvittavan l{\"a}mp{\"o}energian m{\"a}{\"a}r{\"a} on tavallisiin m{\"a}rk{\"a}prosesseihin verrattuna pienempi. T{\"a}ss{\"a} esityksess{\"a} on selvitetty vaahtoprosessiin liittyvi{\"a} tekij{\"o}it{\"a}. N{\"a}it{\"a} ovat vaahdon pintakemiaan sek{\"a} ohuiden kalvojen pysyvyyteen liittyv{\"a}t seikat. Olemassa olevia aplikointisysteemej{\"a} on esitetty sek{\"a} niit{\"a} viimeistyksi{\"a} ja v{\"a}riaineryhmi{\"a} on lueteltu joilla vaahtoprosessi luontuu. Koska prosessin etuihin kuuluu huomattava energians{\"a}{\"a}st{\"o}, on my{\"o}s selvitetty, miten t{\"a}m{\"a} s{\"a}{\"a}st{\"o} muodostuu. T{\"a}m{\"a} esiselvitys liittyy yhteisty{\"o}ss{\"a} tekstiiliteollisuuden kanssa suoritettavaan projektiin, jossa selvitet{\"a}{\"a}n vaahtoprosessin soveltamista k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}n. Projektin on m{\"a}{\"a}r{\"a} alkaa vuoden 1981 kev{\"a}{\"a}ll{\"a} ja p{\"a}{\"a}tty{\"a} vuoden 1983 kuluessa.",
keywords = "textile industry, textile processes foam",
author = "Rosenberg Clas",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1265-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "36",
address = "Finland",

}

Clas, R 1981, Vaahtoprosessit tekstiiliteollisuudessa: Kirjallisuustutkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 36, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vaahtoprosessit tekstiiliteollisuudessa : Kirjallisuustutkimus. / Clas, Rosenberg.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 41 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 36).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vaahtoprosessit tekstiiliteollisuudessa

T2 - Kirjallisuustutkimus

AU - Clas, Rosenberg

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Tekstiiliteollisuuden märkäprosessien uusin teknologia perustuu väliaineena toimivan veden korvaamiseen ilmalla. Näissä ns. vaahtoprosesseissa sopiva viimeistys- tai värjäysaine vaahdotetaan mekaanisesti, ja näin muodostettu vaahto ajetaan kankaaseen. Koska vaahtoprosesseissa tarvittavan veden määrä on huomattavan pieni, veden säästön ohella myös kankaan kuivaamiseen tarvittavan lämpöenergian määrä on tavallisiin märkäprosesseihin verrattuna pienempi. Tässä esityksessä on selvitetty vaahtoprosessiin liittyviä tekijöitä. Näitä ovat vaahdon pintakemiaan sekä ohuiden kalvojen pysyvyyteen liittyvät seikat. Olemassa olevia aplikointisysteemejä on esitetty sekä niitä viimeistyksiä ja väriaineryhmiä on lueteltu joilla vaahtoprosessi luontuu. Koska prosessin etuihin kuuluu huomattava energiansäästö, on myös selvitetty, miten tämä säästö muodostuu. Tämä esiselvitys liittyy yhteistyössä tekstiiliteollisuuden kanssa suoritettavaan projektiin, jossa selvitetään vaahtoprosessin soveltamista käytäntöön. Projektin on määrä alkaa vuoden 1981 keväällä ja päättyä vuoden 1983 kuluessa.

AB - Tekstiiliteollisuuden märkäprosessien uusin teknologia perustuu väliaineena toimivan veden korvaamiseen ilmalla. Näissä ns. vaahtoprosesseissa sopiva viimeistys- tai värjäysaine vaahdotetaan mekaanisesti, ja näin muodostettu vaahto ajetaan kankaaseen. Koska vaahtoprosesseissa tarvittavan veden määrä on huomattavan pieni, veden säästön ohella myös kankaan kuivaamiseen tarvittavan lämpöenergian määrä on tavallisiin märkäprosesseihin verrattuna pienempi. Tässä esityksessä on selvitetty vaahtoprosessiin liittyviä tekijöitä. Näitä ovat vaahdon pintakemiaan sekä ohuiden kalvojen pysyvyyteen liittyvät seikat. Olemassa olevia aplikointisysteemejä on esitetty sekä niitä viimeistyksiä ja väriaineryhmiä on lueteltu joilla vaahtoprosessi luontuu. Koska prosessin etuihin kuuluu huomattava energiansäästö, on myös selvitetty, miten tämä säästö muodostuu. Tämä esiselvitys liittyy yhteistyössä tekstiiliteollisuuden kanssa suoritettavaan projektiin, jossa selvitetään vaahtoprosessin soveltamista käytäntöön. Projektin on määrä alkaa vuoden 1981 keväällä ja päättyä vuoden 1983 kuluessa.

KW - textile industry

KW - textile processes foam

M3 - Report

SN - 951-38-1265-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Vaahtoprosessit tekstiiliteollisuudessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Clas R. Vaahtoprosessit tekstiiliteollisuudessa: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 41 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 36).