Vaaranalainen ohjelmoitava automaatio kansainvälisten ohjeiden, standardien ja määräysten valossa: Esiselvitys

Jussi Hanhijärvi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä raportissa on referoitu ohjelmoitaville tekniikoille tarkoitettuja turvallisuuteen orientoituneita standardeja, ohjeita ja normeja sekä tutkimusselostuksia. Sellaiset "turvastandardit" ja ohjeet, jotka joko ovat kansainvälisesti merkittäviä tai niiden sisältämät ajatukset turvallisuutta toteuttavan järjestelmän toimittamasta turvallisuudesta ovat tärkeitä, on referoitu tarkemmin. - Toisaalta joidenkin standardien (esim. SFS 9000-sarja, EN 45 000-sarja) katsotaan olevan niin tunnettuja, ettei niiden käsittely tässä yhteydessä ole edes tarpeellista. - Toisaalta eräitä ohjeita on käsitelty tarpeettoman yksityiskohtaisesti (esim. nk. TUV-ohje, Henkilöturvallisuus Mikroprosessoriohjauksessa) syynä on näihin asetetut yleiset toiveet ja näkemykset!. Tarkastelujen painopiste on kansainvälisen sähköteknisen komission (IEC:n) laatimissa standardeissa ja luonnoksissa. Työn tavoitteena ei ole niinkään ollut pyrkimys orjallisesti kääntää standardeja tai näiden tärkeimpiä yksityiskohtia. Pikemminkin on vapaasti pyritty tulkitsemaan ja selvittämään näiden dokumenttien sisältöä. Ajatuksena on, että lukijaa pyritään inspiroimaan ja rohkaisemaan valitsemaan itselleen sopivimmat julkaisut tarkempaa tutustumista varten. Silmäiltäessä raporttia ensimmäinen ja tärkein johtopäätös on, että kansallisia normistoja ei juuri kannata laatia maassamme. Sen sijaan vaaralliseen kohteeseen kannattaa pyrkiä laatimaan (kansalliselta pohjalta) sovellusohjeita siitä, miten automaatiojärjestelmiä pitäisi suunnitella ja arvioida sekä miten tulkita kansainvälisiä normeja ja standardeja. Näin onkin (osittain) menetelty kirjoittajan VIRANO-projektin toisessa raportissa. Aihepiirin erittäin monimuotoisen luonteen takia myös tämä raportti jää esiselvitykseksi (itse asiassa täysin kattavan esityksen laatiminen on inhimilliset resurssit huomioon ottaen mahdoton tehtävä).
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages146
ISBN (Print)951-38-4010-7
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1277
ISSN0358-5085

Keywords

  • automation
  • safety
  • standards
  • electrical engineering

Cite this

Hanhijärvi, J. (1991). Vaaranalainen ohjelmoitava automaatio kansainvälisten ohjeiden, standardien ja määräysten valossa: Esiselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1277
Hanhijärvi, Jussi. / Vaaranalainen ohjelmoitava automaatio kansainvälisten ohjeiden, standardien ja määräysten valossa : Esiselvitys. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 146 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1277).
@book{6b4e3773a715411abbc75f07b05aebf1,
title = "Vaaranalainen ohjelmoitava automaatio kansainv{\"a}listen ohjeiden, standardien ja m{\"a}{\"a}r{\"a}ysten valossa: Esiselvitys",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} raportissa on referoitu ohjelmoitaville tekniikoille tarkoitettuja turvallisuuteen orientoituneita standardeja, ohjeita ja normeja sek{\"a} tutkimusselostuksia. Sellaiset {"}turvastandardit{"} ja ohjeet, jotka joko ovat kansainv{\"a}lisesti merkitt{\"a}vi{\"a} tai niiden sis{\"a}lt{\"a}m{\"a}t ajatukset turvallisuutta toteuttavan j{\"a}rjestelm{\"a}n toimittamasta turvallisuudesta ovat t{\"a}rkeit{\"a}, on referoitu tarkemmin. - Toisaalta joidenkin standardien (esim. SFS 9000-sarja, EN 45 000-sarja) katsotaan olevan niin tunnettuja, ettei niiden k{\"a}sittely t{\"a}ss{\"a} yhteydess{\"a} ole edes tarpeellista. - Toisaalta er{\"a}it{\"a} ohjeita on k{\"a}sitelty tarpeettoman yksityiskohtaisesti (esim. nk. TUV-ohje, Henkil{\"o}turvallisuus Mikroprosessoriohjauksessa) syyn{\"a} on n{\"a}ihin asetetut yleiset toiveet ja n{\"a}kemykset!. Tarkastelujen painopiste on kansainv{\"a}lisen s{\"a}hk{\"o}teknisen komission (IEC:n) laatimissa standardeissa ja luonnoksissa. Ty{\"o}n tavoitteena ei ole niink{\"a}{\"a}n ollut pyrkimys orjallisesti k{\"a}{\"a}nt{\"a}{\"a} standardeja tai n{\"a}iden t{\"a}rkeimpi{\"a} yksityiskohtia. Pikemminkin on vapaasti pyritty tulkitsemaan ja selvitt{\"a}m{\"a}{\"a}n n{\"a}iden dokumenttien sis{\"a}lt{\"o}{\"a}. Ajatuksena on, ett{\"a} lukijaa pyrit{\"a}{\"a}n inspiroimaan ja rohkaisemaan valitsemaan itselleen sopivimmat julkaisut tarkempaa tutustumista varten. Silm{\"a}ilt{\"a}ess{\"a} raporttia ensimm{\"a}inen ja t{\"a}rkein johtop{\"a}{\"a}t{\"o}s on, ett{\"a} kansallisia normistoja ei juuri kannata laatia maassamme. Sen sijaan vaaralliseen kohteeseen kannattaa pyrki{\"a} laatimaan (kansalliselta pohjalta) sovellusohjeita siit{\"a}, miten automaatioj{\"a}rjestelmi{\"a} pit{\"a}isi suunnitella ja arvioida sek{\"a} miten tulkita kansainv{\"a}lisi{\"a} normeja ja standardeja. N{\"a}in onkin (osittain) menetelty kirjoittajan VIRANO-projektin toisessa raportissa. Aihepiirin eritt{\"a}in monimuotoisen luonteen takia my{\"o}s t{\"a}m{\"a} raportti j{\"a}{\"a} esiselvitykseksi (itse asiassa t{\"a}ysin kattavan esityksen laatiminen on inhimilliset resurssit huomioon ottaen mahdoton teht{\"a}v{\"a}).",
keywords = "automation, safety, standards, electrical engineering",
author = "Jussi Hanhij{\"a}rvi",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4010-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1277",
address = "Finland",

}

Hanhijärvi, J 1991, Vaaranalainen ohjelmoitava automaatio kansainvälisten ohjeiden, standardien ja määräysten valossa: Esiselvitys. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1277, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vaaranalainen ohjelmoitava automaatio kansainvälisten ohjeiden, standardien ja määräysten valossa : Esiselvitys. / Hanhijärvi, Jussi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 146 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1277).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vaaranalainen ohjelmoitava automaatio kansainvälisten ohjeiden, standardien ja määräysten valossa

T2 - Esiselvitys

AU - Hanhijärvi, Jussi

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Tässä raportissa on referoitu ohjelmoitaville tekniikoille tarkoitettuja turvallisuuteen orientoituneita standardeja, ohjeita ja normeja sekä tutkimusselostuksia. Sellaiset "turvastandardit" ja ohjeet, jotka joko ovat kansainvälisesti merkittäviä tai niiden sisältämät ajatukset turvallisuutta toteuttavan järjestelmän toimittamasta turvallisuudesta ovat tärkeitä, on referoitu tarkemmin. - Toisaalta joidenkin standardien (esim. SFS 9000-sarja, EN 45 000-sarja) katsotaan olevan niin tunnettuja, ettei niiden käsittely tässä yhteydessä ole edes tarpeellista. - Toisaalta eräitä ohjeita on käsitelty tarpeettoman yksityiskohtaisesti (esim. nk. TUV-ohje, Henkilöturvallisuus Mikroprosessoriohjauksessa) syynä on näihin asetetut yleiset toiveet ja näkemykset!. Tarkastelujen painopiste on kansainvälisen sähköteknisen komission (IEC:n) laatimissa standardeissa ja luonnoksissa. Työn tavoitteena ei ole niinkään ollut pyrkimys orjallisesti kääntää standardeja tai näiden tärkeimpiä yksityiskohtia. Pikemminkin on vapaasti pyritty tulkitsemaan ja selvittämään näiden dokumenttien sisältöä. Ajatuksena on, että lukijaa pyritään inspiroimaan ja rohkaisemaan valitsemaan itselleen sopivimmat julkaisut tarkempaa tutustumista varten. Silmäiltäessä raporttia ensimmäinen ja tärkein johtopäätös on, että kansallisia normistoja ei juuri kannata laatia maassamme. Sen sijaan vaaralliseen kohteeseen kannattaa pyrkiä laatimaan (kansalliselta pohjalta) sovellusohjeita siitä, miten automaatiojärjestelmiä pitäisi suunnitella ja arvioida sekä miten tulkita kansainvälisiä normeja ja standardeja. Näin onkin (osittain) menetelty kirjoittajan VIRANO-projektin toisessa raportissa. Aihepiirin erittäin monimuotoisen luonteen takia myös tämä raportti jää esiselvitykseksi (itse asiassa täysin kattavan esityksen laatiminen on inhimilliset resurssit huomioon ottaen mahdoton tehtävä).

AB - Tässä raportissa on referoitu ohjelmoitaville tekniikoille tarkoitettuja turvallisuuteen orientoituneita standardeja, ohjeita ja normeja sekä tutkimusselostuksia. Sellaiset "turvastandardit" ja ohjeet, jotka joko ovat kansainvälisesti merkittäviä tai niiden sisältämät ajatukset turvallisuutta toteuttavan järjestelmän toimittamasta turvallisuudesta ovat tärkeitä, on referoitu tarkemmin. - Toisaalta joidenkin standardien (esim. SFS 9000-sarja, EN 45 000-sarja) katsotaan olevan niin tunnettuja, ettei niiden käsittely tässä yhteydessä ole edes tarpeellista. - Toisaalta eräitä ohjeita on käsitelty tarpeettoman yksityiskohtaisesti (esim. nk. TUV-ohje, Henkilöturvallisuus Mikroprosessoriohjauksessa) syynä on näihin asetetut yleiset toiveet ja näkemykset!. Tarkastelujen painopiste on kansainvälisen sähköteknisen komission (IEC:n) laatimissa standardeissa ja luonnoksissa. Työn tavoitteena ei ole niinkään ollut pyrkimys orjallisesti kääntää standardeja tai näiden tärkeimpiä yksityiskohtia. Pikemminkin on vapaasti pyritty tulkitsemaan ja selvittämään näiden dokumenttien sisältöä. Ajatuksena on, että lukijaa pyritään inspiroimaan ja rohkaisemaan valitsemaan itselleen sopivimmat julkaisut tarkempaa tutustumista varten. Silmäiltäessä raporttia ensimmäinen ja tärkein johtopäätös on, että kansallisia normistoja ei juuri kannata laatia maassamme. Sen sijaan vaaralliseen kohteeseen kannattaa pyrkiä laatimaan (kansalliselta pohjalta) sovellusohjeita siitä, miten automaatiojärjestelmiä pitäisi suunnitella ja arvioida sekä miten tulkita kansainvälisiä normeja ja standardeja. Näin onkin (osittain) menetelty kirjoittajan VIRANO-projektin toisessa raportissa. Aihepiirin erittäin monimuotoisen luonteen takia myös tämä raportti jää esiselvitykseksi (itse asiassa täysin kattavan esityksen laatiminen on inhimilliset resurssit huomioon ottaen mahdoton tehtävä).

KW - automation

KW - safety

KW - standards

KW - electrical engineering

M3 - Report

SN - 951-38-4010-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Vaaranalainen ohjelmoitava automaatio kansainvälisten ohjeiden, standardien ja määräysten valossa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hanhijärvi J. Vaaranalainen ohjelmoitava automaatio kansainvälisten ohjeiden, standardien ja määräysten valossa: Esiselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 146 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1277).