Vaaratapahtumien raportointi edistää potilasturvallisuutta ja kehittää työtä

Kaarin Ruuhilehto, Jari Knuuttila

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

VTT ja Lääkelaitos ovat kehittäneet terveydenhuollon yksiköiden käyttöön vaaratapahtumien raportointimenettelyn ja työkalun (HaiPro) yhdessä kahden sairaalan ja yhden lääkärikeskuksen kanssa. Toukokuussa 2007 valmistuivat web-selaimella käytettävä tietokantapohjainen sovellus, sen vaatimusmäärittelyraportti sekä raportti kehittämisen ja käyttöönoton kokemuksista. Työkalu ja raportit löytyvät osoitteista http://haipro.vtt.fi j www.nam.fi. Tietoteknisesti sovellus on helppokäyttöinen ja ohjaa käyttäjää, joten ”nippelitekniikkaan” riittää käyttöönotossa lyhyt koulutus. Suurempi haaste on, että henkilöstö motivoituu mukaan ja toimii: että ilmoituksia tehdään, tapahtumat analysoidaan, tapauksia, tilastoja ja yhteenvetoja käsitellään yhteisissä tilaisuuksissa ja päättävissä elimissä, parannustoimia toteutetaan jne. Käynnistysvaiheessa tarvitaan paljon tiedottamista, keskusteluita periaatteista ja tavoitteista sekä odotettavissa olevista hyödyistä, jotta löydetään omat luontevat tavat yhdistää raportointi osaksi omaa työtä. Koekäytön ensimmäiseen vaiheeseen osallistuneet olivat tyytyväisiä siihen, että jo suunnitteluvaiheessa käydyt keskustelut herättivät ihmisiä tekemään havaintoja työstään uudella tavalla. Vaikeiksi koettuja asioita uskallettiin ottaa esille. Saatiin erilaisten poikkeamien esiintymisestä ”mutu”-tuntumaa varmistavia lukumäärätietoja, joiden avulla voitiin perustella parannusehdotuksia. Erityisesti reaaliaikaisten tilastotietojen saamista havainnollisina graafeina pidettiin hyvänä apuna tietojen hyödyntämisessä.
Original languageFinnish
Pages (from-to)16-18
JournalPinsetti
Volume19
Issue number3
Publication statusPublished - 2007
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Keywords

  • patient safety incident
  • incident reporting

Cite this

Ruuhilehto, Kaarin ; Knuuttila, Jari. / Vaaratapahtumien raportointi edistää potilasturvallisuutta ja kehittää työtä. In: Pinsetti. 2007 ; Vol. 19, No. 3. pp. 16-18.
@article{8e1a7e253cfd4c958858a600f2aa8473,
title = "Vaaratapahtumien raportointi edist{\"a}{\"a} potilasturvallisuutta ja kehitt{\"a}{\"a} ty{\"o}t{\"a}",
abstract = "VTT ja L{\"a}{\"a}kelaitos ovat kehitt{\"a}neet terveydenhuollon yksik{\"o}iden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n vaaratapahtumien raportointimenettelyn ja ty{\"o}kalun (HaiPro) yhdess{\"a} kahden sairaalan ja yhden l{\"a}{\"a}k{\"a}rikeskuksen kanssa. Toukokuussa 2007 valmistuivat web-selaimella k{\"a}ytett{\"a}v{\"a} tietokantapohjainen sovellus, sen vaatimusm{\"a}{\"a}rittelyraportti sek{\"a} raportti kehitt{\"a}misen ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton kokemuksista. Ty{\"o}kalu ja raportit l{\"o}ytyv{\"a}t osoitteista http://haipro.vtt.fi j www.nam.fi. Tietoteknisesti sovellus on helppok{\"a}ytt{\"o}inen ja ohjaa k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}{\"a}, joten ”nippelitekniikkaan” riitt{\"a}{\"a} k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notossa lyhyt koulutus. Suurempi haaste on, ett{\"a} henkil{\"o}st{\"o} motivoituu mukaan ja toimii: ett{\"a} ilmoituksia tehd{\"a}{\"a}n, tapahtumat analysoidaan, tapauksia, tilastoja ja yhteenvetoja k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n yhteisiss{\"a} tilaisuuksissa ja p{\"a}{\"a}tt{\"a}viss{\"a} elimiss{\"a}, parannustoimia toteutetaan jne. K{\"a}ynnistysvaiheessa tarvitaan paljon tiedottamista, keskusteluita periaatteista ja tavoitteista sek{\"a} odotettavissa olevista hy{\"o}dyist{\"a}, jotta l{\"o}ydet{\"a}{\"a}n omat luontevat tavat yhdist{\"a}{\"a} raportointi osaksi omaa ty{\"o}t{\"a}. Koek{\"a}yt{\"o}n ensimm{\"a}iseen vaiheeseen osallistuneet olivat tyytyv{\"a}isi{\"a} siihen, ett{\"a} jo suunnitteluvaiheessa k{\"a}ydyt keskustelut her{\"a}ttiv{\"a}t ihmisi{\"a} tekem{\"a}{\"a}n havaintoja ty{\"o}st{\"a}{\"a}n uudella tavalla. Vaikeiksi koettuja asioita uskallettiin ottaa esille. Saatiin erilaisten poikkeamien esiintymisest{\"a} ”mutu”-tuntumaa varmistavia lukum{\"a}{\"a}r{\"a}tietoja, joiden avulla voitiin perustella parannusehdotuksia. Erityisesti reaaliaikaisten tilastotietojen saamista havainnollisina graafeina pidettiin hyv{\"a}n{\"a} apuna tietojen hy{\"o}dynt{\"a}misess{\"a}.",
keywords = "patient safety incident, incident reporting",
author = "Kaarin Ruuhilehto and Jari Knuuttila",
note = "Project code: 15423",
year = "2007",
language = "Finnish",
volume = "19",
pages = "16--18",
journal = "Pinsetti",
issn = "1236-8237",
number = "3",

}

Ruuhilehto, K & Knuuttila, J 2007, 'Vaaratapahtumien raportointi edistää potilasturvallisuutta ja kehittää työtä', Pinsetti, vol. 19, no. 3, pp. 16-18.

Vaaratapahtumien raportointi edistää potilasturvallisuutta ja kehittää työtä. / Ruuhilehto, Kaarin; Knuuttila, Jari.

In: Pinsetti, Vol. 19, No. 3, 2007, p. 16-18.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Vaaratapahtumien raportointi edistää potilasturvallisuutta ja kehittää työtä

AU - Ruuhilehto, Kaarin

AU - Knuuttila, Jari

N1 - Project code: 15423

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - VTT ja Lääkelaitos ovat kehittäneet terveydenhuollon yksiköiden käyttöön vaaratapahtumien raportointimenettelyn ja työkalun (HaiPro) yhdessä kahden sairaalan ja yhden lääkärikeskuksen kanssa. Toukokuussa 2007 valmistuivat web-selaimella käytettävä tietokantapohjainen sovellus, sen vaatimusmäärittelyraportti sekä raportti kehittämisen ja käyttöönoton kokemuksista. Työkalu ja raportit löytyvät osoitteista http://haipro.vtt.fi j www.nam.fi. Tietoteknisesti sovellus on helppokäyttöinen ja ohjaa käyttäjää, joten ”nippelitekniikkaan” riittää käyttöönotossa lyhyt koulutus. Suurempi haaste on, että henkilöstö motivoituu mukaan ja toimii: että ilmoituksia tehdään, tapahtumat analysoidaan, tapauksia, tilastoja ja yhteenvetoja käsitellään yhteisissä tilaisuuksissa ja päättävissä elimissä, parannustoimia toteutetaan jne. Käynnistysvaiheessa tarvitaan paljon tiedottamista, keskusteluita periaatteista ja tavoitteista sekä odotettavissa olevista hyödyistä, jotta löydetään omat luontevat tavat yhdistää raportointi osaksi omaa työtä. Koekäytön ensimmäiseen vaiheeseen osallistuneet olivat tyytyväisiä siihen, että jo suunnitteluvaiheessa käydyt keskustelut herättivät ihmisiä tekemään havaintoja työstään uudella tavalla. Vaikeiksi koettuja asioita uskallettiin ottaa esille. Saatiin erilaisten poikkeamien esiintymisestä ”mutu”-tuntumaa varmistavia lukumäärätietoja, joiden avulla voitiin perustella parannusehdotuksia. Erityisesti reaaliaikaisten tilastotietojen saamista havainnollisina graafeina pidettiin hyvänä apuna tietojen hyödyntämisessä.

AB - VTT ja Lääkelaitos ovat kehittäneet terveydenhuollon yksiköiden käyttöön vaaratapahtumien raportointimenettelyn ja työkalun (HaiPro) yhdessä kahden sairaalan ja yhden lääkärikeskuksen kanssa. Toukokuussa 2007 valmistuivat web-selaimella käytettävä tietokantapohjainen sovellus, sen vaatimusmäärittelyraportti sekä raportti kehittämisen ja käyttöönoton kokemuksista. Työkalu ja raportit löytyvät osoitteista http://haipro.vtt.fi j www.nam.fi. Tietoteknisesti sovellus on helppokäyttöinen ja ohjaa käyttäjää, joten ”nippelitekniikkaan” riittää käyttöönotossa lyhyt koulutus. Suurempi haaste on, että henkilöstö motivoituu mukaan ja toimii: että ilmoituksia tehdään, tapahtumat analysoidaan, tapauksia, tilastoja ja yhteenvetoja käsitellään yhteisissä tilaisuuksissa ja päättävissä elimissä, parannustoimia toteutetaan jne. Käynnistysvaiheessa tarvitaan paljon tiedottamista, keskusteluita periaatteista ja tavoitteista sekä odotettavissa olevista hyödyistä, jotta löydetään omat luontevat tavat yhdistää raportointi osaksi omaa työtä. Koekäytön ensimmäiseen vaiheeseen osallistuneet olivat tyytyväisiä siihen, että jo suunnitteluvaiheessa käydyt keskustelut herättivät ihmisiä tekemään havaintoja työstään uudella tavalla. Vaikeiksi koettuja asioita uskallettiin ottaa esille. Saatiin erilaisten poikkeamien esiintymisestä ”mutu”-tuntumaa varmistavia lukumäärätietoja, joiden avulla voitiin perustella parannusehdotuksia. Erityisesti reaaliaikaisten tilastotietojen saamista havainnollisina graafeina pidettiin hyvänä apuna tietojen hyödyntämisessä.

KW - patient safety incident

KW - incident reporting

M3 - Article

VL - 19

SP - 16

EP - 18

JO - Pinsetti

JF - Pinsetti

SN - 1236-8237

IS - 3

ER -