Vaatimusmäärittely prosessiautomaatiossa: Lähestymistapoja esi- ja perussuunnitteluun

Teemu Tommila, Paavo Viitamäki

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kokemukset ovat osoittaneet, että suunnittelun alussa tapahtuva, järjestelmälle asetettavien vaatimusten määrittely on ratkaiseva vaihe informaatiotekniikan soveltamisessa. Raportissa tarkastellaan prosessiautomaation vaatimusmäärittelyä, joka kattaa automaation esisuunnittelun ja osan perussuunnittelusta ja päättyy toteutuksessa käytettävän järjestelmän valintaan. Nykyisen suunnittelukäytännön ja lähinnä ohjelmistotekniikassa kehitettyjen periaatteiden pohjalta esitetään ehdotus automaation vaatimusmäärittelyssä koottavan aineiston sisällöstä ja jäsennyksestä sekä suunnittelun etenemisestä. Kehitystyössä on kiinnitetty huomiota erityisesti järjestelmällisyyteen, prosessien asettamien vaatimusten ja käyttäjien tarpeiden määrittelyyn sekä eri suunnittelualojen yhteistyöhön. Suunnittelun tueksi on koottu muistilista, jonka pohjalta on mahdollista laatia tarkempia yritys- ja sovellusaluekohtaisia tarkistuslistoja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages124
ISBN (Print)951-38-4025-5
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1292
ISSN0358-5085

Fingerprint

automation
engineering

Keywords

  • process automation
  • requirements specification
  • design

Cite this

Tommila, T., & Viitamäki, P. (1991). Vaatimusmäärittely prosessiautomaatiossa: Lähestymistapoja esi- ja perussuunnitteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1292
Tommila, Teemu ; Viitamäki, Paavo. / Vaatimusmäärittely prosessiautomaatiossa : Lähestymistapoja esi- ja perussuunnitteluun. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 124 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1292).
@book{30680a9372844963b4434caf08387360,
title = "Vaatimusm{\"a}{\"a}rittely prosessiautomaatiossa: L{\"a}hestymistapoja esi- ja perussuunnitteluun",
abstract = "Kokemukset ovat osoittaneet, ett{\"a} suunnittelun alussa tapahtuva, j{\"a}rjestelm{\"a}lle asetettavien vaatimusten m{\"a}{\"a}rittely on ratkaiseva vaihe informaatiotekniikan soveltamisessa. Raportissa tarkastellaan prosessiautomaation vaatimusm{\"a}{\"a}rittely{\"a}, joka kattaa automaation esisuunnittelun ja osan perussuunnittelusta ja p{\"a}{\"a}ttyy toteutuksessa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}n j{\"a}rjestelm{\"a}n valintaan. Nykyisen suunnitteluk{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n ja l{\"a}hinn{\"a} ohjelmistotekniikassa kehitettyjen periaatteiden pohjalta esitet{\"a}{\"a}n ehdotus automaation vaatimusm{\"a}{\"a}rittelyss{\"a} koottavan aineiston sis{\"a}ll{\"o}st{\"a} ja j{\"a}sennyksest{\"a} sek{\"a} suunnittelun etenemisest{\"a}. Kehitysty{\"o}ss{\"a} on kiinnitetty huomiota erityisesti j{\"a}rjestelm{\"a}llisyyteen, prosessien asettamien vaatimusten ja k{\"a}ytt{\"a}jien tarpeiden m{\"a}{\"a}rittelyyn sek{\"a} eri suunnittelualojen yhteisty{\"o}h{\"o}n. Suunnittelun tueksi on koottu muistilista, jonka pohjalta on mahdollista laatia tarkempia yritys- ja sovellusaluekohtaisia tarkistuslistoja.",
keywords = "process automation, requirements specification, design",
author = "Teemu Tommila and Paavo Viitam{\"a}ki",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4025-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1292",
address = "Finland",

}

Tommila, T & Viitamäki, P 1991, Vaatimusmäärittely prosessiautomaatiossa: Lähestymistapoja esi- ja perussuunnitteluun. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1292, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vaatimusmäärittely prosessiautomaatiossa : Lähestymistapoja esi- ja perussuunnitteluun. / Tommila, Teemu; Viitamäki, Paavo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 124 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1292).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vaatimusmäärittely prosessiautomaatiossa

T2 - Lähestymistapoja esi- ja perussuunnitteluun

AU - Tommila, Teemu

AU - Viitamäki, Paavo

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Kokemukset ovat osoittaneet, että suunnittelun alussa tapahtuva, järjestelmälle asetettavien vaatimusten määrittely on ratkaiseva vaihe informaatiotekniikan soveltamisessa. Raportissa tarkastellaan prosessiautomaation vaatimusmäärittelyä, joka kattaa automaation esisuunnittelun ja osan perussuunnittelusta ja päättyy toteutuksessa käytettävän järjestelmän valintaan. Nykyisen suunnittelukäytännön ja lähinnä ohjelmistotekniikassa kehitettyjen periaatteiden pohjalta esitetään ehdotus automaation vaatimusmäärittelyssä koottavan aineiston sisällöstä ja jäsennyksestä sekä suunnittelun etenemisestä. Kehitystyössä on kiinnitetty huomiota erityisesti järjestelmällisyyteen, prosessien asettamien vaatimusten ja käyttäjien tarpeiden määrittelyyn sekä eri suunnittelualojen yhteistyöhön. Suunnittelun tueksi on koottu muistilista, jonka pohjalta on mahdollista laatia tarkempia yritys- ja sovellusaluekohtaisia tarkistuslistoja.

AB - Kokemukset ovat osoittaneet, että suunnittelun alussa tapahtuva, järjestelmälle asetettavien vaatimusten määrittely on ratkaiseva vaihe informaatiotekniikan soveltamisessa. Raportissa tarkastellaan prosessiautomaation vaatimusmäärittelyä, joka kattaa automaation esisuunnittelun ja osan perussuunnittelusta ja päättyy toteutuksessa käytettävän järjestelmän valintaan. Nykyisen suunnittelukäytännön ja lähinnä ohjelmistotekniikassa kehitettyjen periaatteiden pohjalta esitetään ehdotus automaation vaatimusmäärittelyssä koottavan aineiston sisällöstä ja jäsennyksestä sekä suunnittelun etenemisestä. Kehitystyössä on kiinnitetty huomiota erityisesti järjestelmällisyyteen, prosessien asettamien vaatimusten ja käyttäjien tarpeiden määrittelyyn sekä eri suunnittelualojen yhteistyöhön. Suunnittelun tueksi on koottu muistilista, jonka pohjalta on mahdollista laatia tarkempia yritys- ja sovellusaluekohtaisia tarkistuslistoja.

KW - process automation

KW - requirements specification

KW - design

M3 - Report

SN - 951-38-4025-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Vaatimusmäärittely prosessiautomaatiossa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tommila T, Viitamäki P. Vaatimusmäärittely prosessiautomaatiossa: Lähestymistapoja esi- ja perussuunnitteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 124 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1292).