TY - BOOK
T1 - Vajaahyödynnettyjen kalalajien käyttö massan valmistuksessa
AU - Kiesvaara, Martti
AU - Hattula, Tapani
PY - 1986
Y1 - 1986
N2 - Julkaisussa selvitetään teollisesti vajaahyödynnettyjen
kalalajien sopivuutta massan valmistamiseen ja kalamassan
käyttöä jatkojalostukseen. Tutkittavina kalalajeina
olivat ahven, hauki, lahna, särki, kuore ja turska. -
Turska, hauki ja ahven sopivat hyvin massan teolliseen
valmistamiseen. Sen sijaan särjestä on koneellisesti
vaikea saada ruodotonta ja suomu-tonta massaa. Hyvä
vedensitomiskyky ja rakenteistettavuus sekä vaalea väri
ja mieto maku ovat ominaisia hauelle, ahvenelle ja
lahnalle. Hauki-, särki- ja ahvenmassat sekä niiden ja
silakkamassan seokset säilyivät -20 °C:ssa
moitteettomina yhdeksän kuukautta, haukimassa jopa
vuoden, kun askorbiinihappoa käytetään antioksidanttina
ja polyeteeni-polyamidilaminaattia päällysteenä. Silakan
ja hauen lihasproteiinien todettiin sisältävän emäksisiä
proteiineja, jotka mahdollisesti vaikuttavat
valmisteiden rakenteeseen.
Hauki sopii erityisen hyvin katkarapujäljitelmän
raaka-aineeksi. Kaikki tutkitut massat kuoretta lukuun
ottamatta sopivat kalapuikkojen ja pihvien
raaka-aineiksi. Surimin valmistus tutkituista kaloista ei
tulosten mukaan ole tarpeen enempää valmisteiden
rakenteen kuin säilyvyydenkään vuoksi.
AB - Julkaisussa selvitetään teollisesti vajaahyödynnettyjen
kalalajien sopivuutta massan valmistamiseen ja kalamassan
käyttöä jatkojalostukseen. Tutkittavina kalalajeina
olivat ahven, hauki, lahna, särki, kuore ja turska. -
Turska, hauki ja ahven sopivat hyvin massan teolliseen
valmistamiseen. Sen sijaan särjestä on koneellisesti
vaikea saada ruodotonta ja suomu-tonta massaa. Hyvä
vedensitomiskyky ja rakenteistettavuus sekä vaalea väri
ja mieto maku ovat ominaisia hauelle, ahvenelle ja
lahnalle. Hauki-, särki- ja ahvenmassat sekä niiden ja
silakkamassan seokset säilyivät -20 °C:ssa
moitteettomina yhdeksän kuukautta, haukimassa jopa
vuoden, kun askorbiinihappoa käytetään antioksidanttina
ja polyeteeni-polyamidilaminaattia päällysteenä. Silakan
ja hauen lihasproteiinien todettiin sisältävän emäksisiä
proteiineja, jotka mahdollisesti vaikuttavat
valmisteiden rakenteeseen.
Hauki sopii erityisen hyvin katkarapujäljitelmän
raaka-aineeksi. Kaikki tutkitut massat kuoretta lukuun
ottamatta sopivat kalapuikkojen ja pihvien
raaka-aineiksi. Surimin valmistus tutkituista kaloista ei
tulosten mukaan ole tarpeen enempää valmisteiden
rakenteen kuin säilyvyydenkään vuoksi.
KW - fish protein concentrates
M3 - Report
SN - 951-38-2702-X
T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
BT - Vajaahyödynnettyjen kalalajien käyttö massan valmistuksessa
PB - VTT Technical Research Centre of Finland
CY - Espoo
ER -