Vajaahyödynnettyjen kalalajien käyttö massan valmistuksessa

Martti Kiesvaara, Tapani Hattula

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa selvitetään teollisesti vajaahyödynnettyjen kalalajien sopivuutta massan valmistamiseen ja kalamassan käyttöä jatkojalostukseen. Tutkittavina kalalajeina olivat ahven, hauki, lahna, särki, kuore ja turska. - Turska, hauki ja ahven sopivat hyvin massan teolliseen valmistamiseen. Sen sijaan särjestä on koneellisesti vaikea saada ruodotonta ja suomu-tonta massaa. Hyvä vedensitomiskyky ja rakenteistettavuus sekä vaalea väri ja mieto maku ovat ominaisia hauelle, ahvenelle ja lahnalle. Hauki-, särki- ja ahvenmassat sekä niiden ja silakkamassan seokset säilyivät -20 °C:ssa moitteettomina yhdeksän kuukautta, haukimassa jopa vuoden, kun askorbiinihappoa käytetään antioksidanttina ja polyeteeni-polyamidilaminaattia päällysteenä. Silakan ja hauen lihasproteiinien todettiin sisältävän emäksisiä proteiineja, jotka mahdollisesti vaikuttavat valmisteiden rakenteeseen. Hauki sopii erityisen hyvin katkarapujäljitelmän raaka-aineeksi. Kaikki tutkitut massat kuoretta lukuun ottamatta sopivat kalapuikkojen ja pihvien raaka-aineiksi. Surimin valmistus tutkituista kaloista ei tulosten mukaan ole tarpeen enempää valmisteiden rakenteen kuin säilyvyydenkään vuoksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages38
ISBN (Print)951-38-2702-X
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number635
ISSN0358-5085

Keywords

  • fish protein concentrates

Cite this