Vakavien työtapaturmien tutkimusmenetelmä

Pekka Maijala, Jouko Suokas

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Vakavien työtapaturmien tutkimisprojektin yhteydessä kehitettiin tapaturmien tutkimusmenetelmä sekä tapaturmatietojen analysointimenetelmiä. Systemaattisen tapaturmien tutkimusmenetelmän tarvetta selvitettiin jo tehtyjen tutkimuksien pohjalta. Työsuojeluviranomaisten vakavista työtapaturmista tekemät tutkimusselostukset on koottu yhteen rekisteriin, joka tällä hetkellä on kaikkein yksityiskohtaisin ja kattavin vakavia työtapaturmia käsittelevistä aineistoista. Rekisterissä on kuitenkin havaittu monia epätarkkuuksia, jotka suurelta osin ovat aiheutuneet systemaattisen tutkimusmenetelmän puutteesta. Tutkimusmenetelmän tarkoituksena on ohjata tutkimuksen suorittamista niin, että siinä edetään systemaattisesti ja loogisesti ja että kaikki tapaturman kulkuun vaikuttaneet tekijät selvitetään. Tapaturmatutkimukseen kuuluu lisäksi toimenpide-ehdotusten tekeminen vastaavanlaisten tapaturmien välttämiseksi tulevaisuudessa. Tapaturmatietojen keräämiseksi kehitettiin tutkimuksen yhteydessä tietojenkeruulomake. Lomakkeen huolellinen täyttäminen tekee tapaturman tutkimisesta objektiivisen ja systemaattisen. Tapaturmatietojen analysoimiseksi esitetään seuraavat menetelmät: rekonstruointimatriisi, tapaturmien kulkukaavio, tapaturman analysointikaavio ja poikkeamien analysointimenetelmä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages73
ISBN (Print)951-38-1522-6
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number121
ISSN0358-5085

Fingerprint

Occupational Accidents

Cite this

Maijala, P., & Suokas, J. (1982). Vakavien työtapaturmien tutkimusmenetelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 121
Maijala, Pekka ; Suokas, Jouko. / Vakavien työtapaturmien tutkimusmenetelmä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 73 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 121).
@book{0c1d82defee54befa3611241d4e4b227,
title = "Vakavien ty{\"o}tapaturmien tutkimusmenetelm{\"a}",
abstract = "Vakavien ty{\"o}tapaturmien tutkimisprojektin yhteydess{\"a} kehitettiin tapaturmien tutkimusmenetelm{\"a} sek{\"a} tapaturmatietojen analysointimenetelmi{\"a}. Systemaattisen tapaturmien tutkimusmenetelm{\"a}n tarvetta selvitettiin jo tehtyjen tutkimuksien pohjalta. Ty{\"o}suojeluviranomaisten vakavista ty{\"o}tapaturmista tekem{\"a}t tutkimusselostukset on koottu yhteen rekisteriin, joka t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} on kaikkein yksityiskohtaisin ja kattavin vakavia ty{\"o}tapaturmia k{\"a}sittelevist{\"a} aineistoista. Rekisteriss{\"a} on kuitenkin havaittu monia ep{\"a}tarkkuuksia, jotka suurelta osin ovat aiheutuneet systemaattisen tutkimusmenetelm{\"a}n puutteesta. Tutkimusmenetelm{\"a}n tarkoituksena on ohjata tutkimuksen suorittamista niin, ett{\"a} siin{\"a} edet{\"a}{\"a}n systemaattisesti ja loogisesti ja ett{\"a} kaikki tapaturman kulkuun vaikuttaneet tekij{\"a}t selvitet{\"a}{\"a}n. Tapaturmatutkimukseen kuuluu lis{\"a}ksi toimenpide-ehdotusten tekeminen vastaavanlaisten tapaturmien v{\"a}ltt{\"a}miseksi tulevaisuudessa. Tapaturmatietojen ker{\"a}{\"a}miseksi kehitettiin tutkimuksen yhteydess{\"a} tietojenkeruulomake. Lomakkeen huolellinen t{\"a}ytt{\"a}minen tekee tapaturman tutkimisesta objektiivisen ja systemaattisen. Tapaturmatietojen analysoimiseksi esitet{\"a}{\"a}n seuraavat menetelm{\"a}t: rekonstruointimatriisi, tapaturmien kulkukaavio, tapaturman analysointikaavio ja poikkeamien analysointimenetelm{\"a}.",
author = "Pekka Maijala and Jouko Suokas",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1522-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "121",
address = "Finland",

}

Maijala, P & Suokas, J 1982, Vakavien työtapaturmien tutkimusmenetelmä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 121, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vakavien työtapaturmien tutkimusmenetelmä. / Maijala, Pekka; Suokas, Jouko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 73 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 121).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vakavien työtapaturmien tutkimusmenetelmä

AU - Maijala, Pekka

AU - Suokas, Jouko

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Vakavien työtapaturmien tutkimisprojektin yhteydessä kehitettiin tapaturmien tutkimusmenetelmä sekä tapaturmatietojen analysointimenetelmiä. Systemaattisen tapaturmien tutkimusmenetelmän tarvetta selvitettiin jo tehtyjen tutkimuksien pohjalta. Työsuojeluviranomaisten vakavista työtapaturmista tekemät tutkimusselostukset on koottu yhteen rekisteriin, joka tällä hetkellä on kaikkein yksityiskohtaisin ja kattavin vakavia työtapaturmia käsittelevistä aineistoista. Rekisterissä on kuitenkin havaittu monia epätarkkuuksia, jotka suurelta osin ovat aiheutuneet systemaattisen tutkimusmenetelmän puutteesta. Tutkimusmenetelmän tarkoituksena on ohjata tutkimuksen suorittamista niin, että siinä edetään systemaattisesti ja loogisesti ja että kaikki tapaturman kulkuun vaikuttaneet tekijät selvitetään. Tapaturmatutkimukseen kuuluu lisäksi toimenpide-ehdotusten tekeminen vastaavanlaisten tapaturmien välttämiseksi tulevaisuudessa. Tapaturmatietojen keräämiseksi kehitettiin tutkimuksen yhteydessä tietojenkeruulomake. Lomakkeen huolellinen täyttäminen tekee tapaturman tutkimisesta objektiivisen ja systemaattisen. Tapaturmatietojen analysoimiseksi esitetään seuraavat menetelmät: rekonstruointimatriisi, tapaturmien kulkukaavio, tapaturman analysointikaavio ja poikkeamien analysointimenetelmä.

AB - Vakavien työtapaturmien tutkimisprojektin yhteydessä kehitettiin tapaturmien tutkimusmenetelmä sekä tapaturmatietojen analysointimenetelmiä. Systemaattisen tapaturmien tutkimusmenetelmän tarvetta selvitettiin jo tehtyjen tutkimuksien pohjalta. Työsuojeluviranomaisten vakavista työtapaturmista tekemät tutkimusselostukset on koottu yhteen rekisteriin, joka tällä hetkellä on kaikkein yksityiskohtaisin ja kattavin vakavia työtapaturmia käsittelevistä aineistoista. Rekisterissä on kuitenkin havaittu monia epätarkkuuksia, jotka suurelta osin ovat aiheutuneet systemaattisen tutkimusmenetelmän puutteesta. Tutkimusmenetelmän tarkoituksena on ohjata tutkimuksen suorittamista niin, että siinä edetään systemaattisesti ja loogisesti ja että kaikki tapaturman kulkuun vaikuttaneet tekijät selvitetään. Tapaturmatutkimukseen kuuluu lisäksi toimenpide-ehdotusten tekeminen vastaavanlaisten tapaturmien välttämiseksi tulevaisuudessa. Tapaturmatietojen keräämiseksi kehitettiin tutkimuksen yhteydessä tietojenkeruulomake. Lomakkeen huolellinen täyttäminen tekee tapaturman tutkimisesta objektiivisen ja systemaattisen. Tapaturmatietojen analysoimiseksi esitetään seuraavat menetelmät: rekonstruointimatriisi, tapaturmien kulkukaavio, tapaturman analysointikaavio ja poikkeamien analysointimenetelmä.

M3 - Report

SN - 951-38-1522-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Vakavien työtapaturmien tutkimusmenetelmä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Maijala P, Suokas J. Vakavien työtapaturmien tutkimusmenetelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 73 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 121).