Valmistavan teollisuuden resilienssiä voi kehittää

Juha-Pekka Anttila, Ismo Ruohomäki, Simo-Pekka Leino, Olli Rantanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

VTT:llä resilienssiä on tarkasteltu Työ- ja elinkeinoministeriön elpymispaketin rahoituksella valmistavan teollisuuden toiminnan ja kasvun sekä SIX-yhteistyöaloitteen näkökulmasta. Sustainable Industry X (SIX) on yhteistyöaloite suomalaisen teollisuuden uudistamiseksi kohti kestävää kasvua ja kilpailukykyä.

Tavoitteena on ollut löytää ratkaisuja siihen, millä tavalla yritykset ja kokonaiset arvoketjut voisivat toimia resilienssikysymyksissä suunnitelmallisemmin, valmistautua paremmin yllättäviin tilanteisiin, vähentää haavoittuvuuksia sekä omassa toiminnassaan että kokonaisissa toimitusverkostoissa. Lisäksi on pyritty tunnistamaan poikkeustilanteisiin liittyviä uusia kiinnostavia liiketoimintamahdollisuuksia ja myös tilanteita, joissa valmistusta voisi palata takaisin Suomeen.

VTT on edistänyt asiaa yhteistyössä teollisuuden kanssa ja kehittänyt myös työkaluja yritysten tukemiseen. Yksi kehitetyistä työkaluista on resilienssianalyysityökalu, jonka tarkoituksena on helpottaa yrityskohtaisten haavoittuvuusriskien ja kehittämiskohteiden tunnistamista. Työkalua on testattu yritysten kanssa ja tuloksena on tunnistettu tilannekuvaa täydentäviä kehittämiskohteita. VTT:llä on myös selvitetty systeemidynaamisten tarkastelujen potentiaalia resilienssin kehittämisessä.

Tämän työn tuloksena on julkaistu kolmiosainen blogitekstien sarja VTT:n kotisivuilla (www.vtt.fi) blogit-alasivustolla. Tämä julkaisu on kooste näiden kolmen blogitekstin sarjasta.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages14
Publication statusPublished - 2021
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Keywords

  • valmistava teollisuus
  • resilienssi
  • tilannekuva
  • systeemidynamiikka

Cite this