Valoaläpäisevien rakenteiden arviointi: Menetelmiä ja koetuloksia

Paavo Hassinen, Leevi Mantere, Juho Saarimaa, Kari Hemmilä, Liisa Rautiainen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Valoaläpäisevät rakenteet koostuvat monista komponenteista, kuten kantavasta rakenteesta, alumiinisesta profiilijärjestelmästä, valoaläpäisevistä, lasia tai muovia olevista katelevyistä ja tiivisteistä. Nämä komponentit suunnitellaan ja valmistetaan tavallisesti erillisinä osina, jolloin niiden mekaanisesta yhteensopivuudesta ja yhteistoiminnasta ei saada tietoa. Tässä julkaisussa tarkastellaan ensin alumiiniprofiilien, lasi- ja muovi-elementtien sekä tiivisteiden mitoitusperusteita. Sitten esitellään kokeellisia tuloksia teräs- ja alumiiniprofiilin välisen liitoksen jäykkyys- ja lujuusominaisuuksista ja arvioidaan liitoksen toimintaedellytyksiä, kun alumiiniprofiileita hyödynnetään teräsrakennetta tukevina tai sen kanssa liittorakenteena toimivina rakenneosina. Tutkimuksen yhteydessä on laboratorio-olosuhteissa tehty lämpötila- ja painekokeita 2 450 x 2 450 mm:n kokoiselle lasirakenteelle. Tulokset tuovat uutta tietoa rakenneosien yhteistoiminnasta ja rakenteen saumoissa ja liitoksissa tapahtuvista siirtymistä. Siirtymät toistuvat tuhansia kertoja rakenteen eliniän aikana ja vaikuttavat mekaanisen toiminnan lisäksi myös ilma- ja vesitiiviyteen. Tuloksia hyödynnetään valoaläpäisevän rakenteen laskenta- ja arviointimalleja laadittaessa. Rakenteiden suunnittelua ja toteutusta varten kehitetään lopuksi arviointimenetelmä. Rakenteelle asetetaan aluksi vaatimuksia kaikkien sen toimintaan oleellisesti vaikuttavien ominaisuuksien suhteen. Vaatimusten toteutumista rakenteen valmistumisen aikana seurataan laskentamallien, kokeiden ja muiden arviointimenetelmien avulla.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages169
  ISBN (Print)951-38-4196-0
  Publication statusPublished - 1992
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1383
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • structural analysis
  • evaluation
  • glazing work
  • steel structures
  • facades
  • external walls
  • roofs
  • buildings
  • glass to metal seals
  • construction
  • aluminum
  • plastic coatings
  • sealing
  • design
  • load-carrying capacity
  • joints (junctions)
  • stiffness
  • strength
  • requirements
  • properties
  • models

  Cite this

  Hassinen, P., Mantere, L., Saarimaa, J., Hemmilä, K., & Rautiainen, L. (1992). Valoaläpäisevien rakenteiden arviointi: Menetelmiä ja koetuloksia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1383
  Hassinen, Paavo ; Mantere, Leevi ; Saarimaa, Juho ; Hemmilä, Kari ; Rautiainen, Liisa. / Valoaläpäisevien rakenteiden arviointi : Menetelmiä ja koetuloksia. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 169 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1383).
  @book{4b4181a470914a00b0859a3c24800c02,
  title = "Valoal{\"a}p{\"a}isevien rakenteiden arviointi: Menetelmi{\"a} ja koetuloksia",
  abstract = "Valoal{\"a}p{\"a}isev{\"a}t rakenteet koostuvat monista komponenteista, kuten kantavasta rakenteesta, alumiinisesta profiilij{\"a}rjestelm{\"a}st{\"a}, valoal{\"a}p{\"a}isevist{\"a}, lasia tai muovia olevista katelevyist{\"a} ja tiivisteist{\"a}. N{\"a}m{\"a} komponentit suunnitellaan ja valmistetaan tavallisesti erillisin{\"a} osina, jolloin niiden mekaanisesta yhteensopivuudesta ja yhteistoiminnasta ei saada tietoa. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa tarkastellaan ensin alumiiniprofiilien, lasi- ja muovi-elementtien sek{\"a} tiivisteiden mitoitusperusteita. Sitten esitell{\"a}{\"a}n kokeellisia tuloksia ter{\"a}s- ja alumiiniprofiilin v{\"a}lisen liitoksen j{\"a}ykkyys- ja lujuusominaisuuksista ja arvioidaan liitoksen toimintaedellytyksi{\"a}, kun alumiiniprofiileita hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n ter{\"a}srakennetta tukevina tai sen kanssa liittorakenteena toimivina rakenneosina. Tutkimuksen yhteydess{\"a} on laboratorio-olosuhteissa tehty l{\"a}mp{\"o}tila- ja painekokeita 2 450 x 2 450 mm:n kokoiselle lasirakenteelle. Tulokset tuovat uutta tietoa rakenneosien yhteistoiminnasta ja rakenteen saumoissa ja liitoksissa tapahtuvista siirtymist{\"a}. Siirtym{\"a}t toistuvat tuhansia kertoja rakenteen elini{\"a}n aikana ja vaikuttavat mekaanisen toiminnan lis{\"a}ksi my{\"o}s ilma- ja vesitiiviyteen. Tuloksia hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n valoal{\"a}p{\"a}isev{\"a}n rakenteen laskenta- ja arviointimalleja laadittaessa. Rakenteiden suunnittelua ja toteutusta varten kehitet{\"a}{\"a}n lopuksi arviointimenetelm{\"a}. Rakenteelle asetetaan aluksi vaatimuksia kaikkien sen toimintaan oleellisesti vaikuttavien ominaisuuksien suhteen. Vaatimusten toteutumista rakenteen valmistumisen aikana seurataan laskentamallien, kokeiden ja muiden arviointimenetelmien avulla.",
  keywords = "structural analysis, evaluation, glazing work, steel structures, facades, external walls, roofs, buildings, glass to metal seals, construction, aluminum, plastic coatings, sealing, design, load-carrying capacity, joints (junctions), stiffness, strength, requirements, properties, models",
  author = "Paavo Hassinen and Leevi Mantere and Juho Saarimaa and Kari Hemmil{\"a} and Liisa Rautiainen",
  year = "1992",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4196-0",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1383",
  address = "Finland",

  }

  Hassinen, P, Mantere, L, Saarimaa, J, Hemmilä, K & Rautiainen, L 1992, Valoaläpäisevien rakenteiden arviointi: Menetelmiä ja koetuloksia. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1383, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Valoaläpäisevien rakenteiden arviointi : Menetelmiä ja koetuloksia. / Hassinen, Paavo; Mantere, Leevi; Saarimaa, Juho; Hemmilä, Kari; Rautiainen, Liisa.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 169 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1383).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Valoaläpäisevien rakenteiden arviointi

  T2 - Menetelmiä ja koetuloksia

  AU - Hassinen, Paavo

  AU - Mantere, Leevi

  AU - Saarimaa, Juho

  AU - Hemmilä, Kari

  AU - Rautiainen, Liisa

  PY - 1992

  Y1 - 1992

  N2 - Valoaläpäisevät rakenteet koostuvat monista komponenteista, kuten kantavasta rakenteesta, alumiinisesta profiilijärjestelmästä, valoaläpäisevistä, lasia tai muovia olevista katelevyistä ja tiivisteistä. Nämä komponentit suunnitellaan ja valmistetaan tavallisesti erillisinä osina, jolloin niiden mekaanisesta yhteensopivuudesta ja yhteistoiminnasta ei saada tietoa. Tässä julkaisussa tarkastellaan ensin alumiiniprofiilien, lasi- ja muovi-elementtien sekä tiivisteiden mitoitusperusteita. Sitten esitellään kokeellisia tuloksia teräs- ja alumiiniprofiilin välisen liitoksen jäykkyys- ja lujuusominaisuuksista ja arvioidaan liitoksen toimintaedellytyksiä, kun alumiiniprofiileita hyödynnetään teräsrakennetta tukevina tai sen kanssa liittorakenteena toimivina rakenneosina. Tutkimuksen yhteydessä on laboratorio-olosuhteissa tehty lämpötila- ja painekokeita 2 450 x 2 450 mm:n kokoiselle lasirakenteelle. Tulokset tuovat uutta tietoa rakenneosien yhteistoiminnasta ja rakenteen saumoissa ja liitoksissa tapahtuvista siirtymistä. Siirtymät toistuvat tuhansia kertoja rakenteen eliniän aikana ja vaikuttavat mekaanisen toiminnan lisäksi myös ilma- ja vesitiiviyteen. Tuloksia hyödynnetään valoaläpäisevän rakenteen laskenta- ja arviointimalleja laadittaessa. Rakenteiden suunnittelua ja toteutusta varten kehitetään lopuksi arviointimenetelmä. Rakenteelle asetetaan aluksi vaatimuksia kaikkien sen toimintaan oleellisesti vaikuttavien ominaisuuksien suhteen. Vaatimusten toteutumista rakenteen valmistumisen aikana seurataan laskentamallien, kokeiden ja muiden arviointimenetelmien avulla.

  AB - Valoaläpäisevät rakenteet koostuvat monista komponenteista, kuten kantavasta rakenteesta, alumiinisesta profiilijärjestelmästä, valoaläpäisevistä, lasia tai muovia olevista katelevyistä ja tiivisteistä. Nämä komponentit suunnitellaan ja valmistetaan tavallisesti erillisinä osina, jolloin niiden mekaanisesta yhteensopivuudesta ja yhteistoiminnasta ei saada tietoa. Tässä julkaisussa tarkastellaan ensin alumiiniprofiilien, lasi- ja muovi-elementtien sekä tiivisteiden mitoitusperusteita. Sitten esitellään kokeellisia tuloksia teräs- ja alumiiniprofiilin välisen liitoksen jäykkyys- ja lujuusominaisuuksista ja arvioidaan liitoksen toimintaedellytyksiä, kun alumiiniprofiileita hyödynnetään teräsrakennetta tukevina tai sen kanssa liittorakenteena toimivina rakenneosina. Tutkimuksen yhteydessä on laboratorio-olosuhteissa tehty lämpötila- ja painekokeita 2 450 x 2 450 mm:n kokoiselle lasirakenteelle. Tulokset tuovat uutta tietoa rakenneosien yhteistoiminnasta ja rakenteen saumoissa ja liitoksissa tapahtuvista siirtymistä. Siirtymät toistuvat tuhansia kertoja rakenteen eliniän aikana ja vaikuttavat mekaanisen toiminnan lisäksi myös ilma- ja vesitiiviyteen. Tuloksia hyödynnetään valoaläpäisevän rakenteen laskenta- ja arviointimalleja laadittaessa. Rakenteiden suunnittelua ja toteutusta varten kehitetään lopuksi arviointimenetelmä. Rakenteelle asetetaan aluksi vaatimuksia kaikkien sen toimintaan oleellisesti vaikuttavien ominaisuuksien suhteen. Vaatimusten toteutumista rakenteen valmistumisen aikana seurataan laskentamallien, kokeiden ja muiden arviointimenetelmien avulla.

  KW - structural analysis

  KW - evaluation

  KW - glazing work

  KW - steel structures

  KW - facades

  KW - external walls

  KW - roofs

  KW - buildings

  KW - glass to metal seals

  KW - construction

  KW - aluminum

  KW - plastic coatings

  KW - sealing

  KW - design

  KW - load-carrying capacity

  KW - joints (junctions)

  KW - stiffness

  KW - strength

  KW - requirements

  KW - properties

  KW - models

  M3 - Report

  SN - 951-38-4196-0

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Valoaläpäisevien rakenteiden arviointi

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Hassinen P, Mantere L, Saarimaa J, Hemmilä K, Rautiainen L. Valoaläpäisevien rakenteiden arviointi: Menetelmiä ja koetuloksia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 169 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1383).