Valoaläpäisevien rakenteiden arviointi: Menetelmiä ja koetuloksia

Paavo Hassinen, Leevi Mantere, Juho Saarimaa, Kari Hemmilä, Liisa Rautiainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Valoaläpäisevät rakenteet koostuvat monista komponenteista, kuten kantavasta rakenteesta, alumiinisesta profiilijärjestelmästä, valoaläpäisevistä, lasia tai muovia olevista katelevyistä ja tiivisteistä. Nämä komponentit suunnitellaan ja valmistetaan tavallisesti erillisinä osina, jolloin niiden mekaanisesta yhteensopivuudesta ja yhteistoiminnasta ei saada tietoa. Tässä julkaisussa tarkastellaan ensin alumiiniprofiilien, lasi- ja muovi-elementtien sekä tiivisteiden mitoitusperusteita. Sitten esitellään kokeellisia tuloksia teräs- ja alumiiniprofiilin välisen liitoksen jäykkyys- ja lujuusominaisuuksista ja arvioidaan liitoksen toimintaedellytyksiä, kun alumiiniprofiileita hyödynnetään teräsrakennetta tukevina tai sen kanssa liittorakenteena toimivina rakenneosina. Tutkimuksen yhteydessä on laboratorio-olosuhteissa tehty lämpötila- ja painekokeita 2 450 x 2 450 mm:n kokoiselle lasirakenteelle. Tulokset tuovat uutta tietoa rakenneosien yhteistoiminnasta ja rakenteen saumoissa ja liitoksissa tapahtuvista siirtymistä. Siirtymät toistuvat tuhansia kertoja rakenteen eliniän aikana ja vaikuttavat mekaanisen toiminnan lisäksi myös ilma- ja vesitiiviyteen. Tuloksia hyödynnetään valoaläpäisevän rakenteen laskenta- ja arviointimalleja laadittaessa. Rakenteiden suunnittelua ja toteutusta varten kehitetään lopuksi arviointimenetelmä. Rakenteelle asetetaan aluksi vaatimuksia kaikkien sen toimintaan oleellisesti vaikuttavien ominaisuuksien suhteen. Vaatimusten toteutumista rakenteen valmistumisen aikana seurataan laskentamallien, kokeiden ja muiden arviointimenetelmien avulla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages169
ISBN (Print)951-38-4196-0
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1383
ISSN1235-0605

Keywords

 • structural analysis
 • evaluation
 • glazing work
 • steel structures
 • facades
 • external walls
 • roofs
 • buildings
 • glass to metal seals
 • construction
 • aluminum
 • plastic coatings
 • sealing
 • design
 • load-carrying capacity
 • joints (junctions)
 • stiffness
 • strength
 • requirements
 • properties
 • models

Cite this

Hassinen, P., Mantere, L., Saarimaa, J., Hemmilä, K., & Rautiainen, L. (1992). Valoaläpäisevien rakenteiden arviointi: Menetelmiä ja koetuloksia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1383
Hassinen, Paavo ; Mantere, Leevi ; Saarimaa, Juho ; Hemmilä, Kari ; Rautiainen, Liisa. / Valoaläpäisevien rakenteiden arviointi : Menetelmiä ja koetuloksia. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 169 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1383).
@book{4b4181a470914a00b0859a3c24800c02,
title = "Valoal{\"a}p{\"a}isevien rakenteiden arviointi: Menetelmi{\"a} ja koetuloksia",
abstract = "Valoal{\"a}p{\"a}isev{\"a}t rakenteet koostuvat monista komponenteista, kuten kantavasta rakenteesta, alumiinisesta profiilij{\"a}rjestelm{\"a}st{\"a}, valoal{\"a}p{\"a}isevist{\"a}, lasia tai muovia olevista katelevyist{\"a} ja tiivisteist{\"a}. N{\"a}m{\"a} komponentit suunnitellaan ja valmistetaan tavallisesti erillisin{\"a} osina, jolloin niiden mekaanisesta yhteensopivuudesta ja yhteistoiminnasta ei saada tietoa. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa tarkastellaan ensin alumiiniprofiilien, lasi- ja muovi-elementtien sek{\"a} tiivisteiden mitoitusperusteita. Sitten esitell{\"a}{\"a}n kokeellisia tuloksia ter{\"a}s- ja alumiiniprofiilin v{\"a}lisen liitoksen j{\"a}ykkyys- ja lujuusominaisuuksista ja arvioidaan liitoksen toimintaedellytyksi{\"a}, kun alumiiniprofiileita hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n ter{\"a}srakennetta tukevina tai sen kanssa liittorakenteena toimivina rakenneosina. Tutkimuksen yhteydess{\"a} on laboratorio-olosuhteissa tehty l{\"a}mp{\"o}tila- ja painekokeita 2 450 x 2 450 mm:n kokoiselle lasirakenteelle. Tulokset tuovat uutta tietoa rakenneosien yhteistoiminnasta ja rakenteen saumoissa ja liitoksissa tapahtuvista siirtymist{\"a}. Siirtym{\"a}t toistuvat tuhansia kertoja rakenteen elini{\"a}n aikana ja vaikuttavat mekaanisen toiminnan lis{\"a}ksi my{\"o}s ilma- ja vesitiiviyteen. Tuloksia hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n valoal{\"a}p{\"a}isev{\"a}n rakenteen laskenta- ja arviointimalleja laadittaessa. Rakenteiden suunnittelua ja toteutusta varten kehitet{\"a}{\"a}n lopuksi arviointimenetelm{\"a}. Rakenteelle asetetaan aluksi vaatimuksia kaikkien sen toimintaan oleellisesti vaikuttavien ominaisuuksien suhteen. Vaatimusten toteutumista rakenteen valmistumisen aikana seurataan laskentamallien, kokeiden ja muiden arviointimenetelmien avulla.",
keywords = "structural analysis, evaluation, glazing work, steel structures, facades, external walls, roofs, buildings, glass to metal seals, construction, aluminum, plastic coatings, sealing, design, load-carrying capacity, joints (junctions), stiffness, strength, requirements, properties, models",
author = "Paavo Hassinen and Leevi Mantere and Juho Saarimaa and Kari Hemmil{\"a} and Liisa Rautiainen",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4196-0",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1383",
address = "Finland",

}

Hassinen, P, Mantere, L, Saarimaa, J, Hemmilä, K & Rautiainen, L 1992, Valoaläpäisevien rakenteiden arviointi: Menetelmiä ja koetuloksia. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1383, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Valoaläpäisevien rakenteiden arviointi : Menetelmiä ja koetuloksia. / Hassinen, Paavo; Mantere, Leevi; Saarimaa, Juho; Hemmilä, Kari; Rautiainen, Liisa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 169 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1383).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Valoaläpäisevien rakenteiden arviointi

T2 - Menetelmiä ja koetuloksia

AU - Hassinen, Paavo

AU - Mantere, Leevi

AU - Saarimaa, Juho

AU - Hemmilä, Kari

AU - Rautiainen, Liisa

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Valoaläpäisevät rakenteet koostuvat monista komponenteista, kuten kantavasta rakenteesta, alumiinisesta profiilijärjestelmästä, valoaläpäisevistä, lasia tai muovia olevista katelevyistä ja tiivisteistä. Nämä komponentit suunnitellaan ja valmistetaan tavallisesti erillisinä osina, jolloin niiden mekaanisesta yhteensopivuudesta ja yhteistoiminnasta ei saada tietoa. Tässä julkaisussa tarkastellaan ensin alumiiniprofiilien, lasi- ja muovi-elementtien sekä tiivisteiden mitoitusperusteita. Sitten esitellään kokeellisia tuloksia teräs- ja alumiiniprofiilin välisen liitoksen jäykkyys- ja lujuusominaisuuksista ja arvioidaan liitoksen toimintaedellytyksiä, kun alumiiniprofiileita hyödynnetään teräsrakennetta tukevina tai sen kanssa liittorakenteena toimivina rakenneosina. Tutkimuksen yhteydessä on laboratorio-olosuhteissa tehty lämpötila- ja painekokeita 2 450 x 2 450 mm:n kokoiselle lasirakenteelle. Tulokset tuovat uutta tietoa rakenneosien yhteistoiminnasta ja rakenteen saumoissa ja liitoksissa tapahtuvista siirtymistä. Siirtymät toistuvat tuhansia kertoja rakenteen eliniän aikana ja vaikuttavat mekaanisen toiminnan lisäksi myös ilma- ja vesitiiviyteen. Tuloksia hyödynnetään valoaläpäisevän rakenteen laskenta- ja arviointimalleja laadittaessa. Rakenteiden suunnittelua ja toteutusta varten kehitetään lopuksi arviointimenetelmä. Rakenteelle asetetaan aluksi vaatimuksia kaikkien sen toimintaan oleellisesti vaikuttavien ominaisuuksien suhteen. Vaatimusten toteutumista rakenteen valmistumisen aikana seurataan laskentamallien, kokeiden ja muiden arviointimenetelmien avulla.

AB - Valoaläpäisevät rakenteet koostuvat monista komponenteista, kuten kantavasta rakenteesta, alumiinisesta profiilijärjestelmästä, valoaläpäisevistä, lasia tai muovia olevista katelevyistä ja tiivisteistä. Nämä komponentit suunnitellaan ja valmistetaan tavallisesti erillisinä osina, jolloin niiden mekaanisesta yhteensopivuudesta ja yhteistoiminnasta ei saada tietoa. Tässä julkaisussa tarkastellaan ensin alumiiniprofiilien, lasi- ja muovi-elementtien sekä tiivisteiden mitoitusperusteita. Sitten esitellään kokeellisia tuloksia teräs- ja alumiiniprofiilin välisen liitoksen jäykkyys- ja lujuusominaisuuksista ja arvioidaan liitoksen toimintaedellytyksiä, kun alumiiniprofiileita hyödynnetään teräsrakennetta tukevina tai sen kanssa liittorakenteena toimivina rakenneosina. Tutkimuksen yhteydessä on laboratorio-olosuhteissa tehty lämpötila- ja painekokeita 2 450 x 2 450 mm:n kokoiselle lasirakenteelle. Tulokset tuovat uutta tietoa rakenneosien yhteistoiminnasta ja rakenteen saumoissa ja liitoksissa tapahtuvista siirtymistä. Siirtymät toistuvat tuhansia kertoja rakenteen eliniän aikana ja vaikuttavat mekaanisen toiminnan lisäksi myös ilma- ja vesitiiviyteen. Tuloksia hyödynnetään valoaläpäisevän rakenteen laskenta- ja arviointimalleja laadittaessa. Rakenteiden suunnittelua ja toteutusta varten kehitetään lopuksi arviointimenetelmä. Rakenteelle asetetaan aluksi vaatimuksia kaikkien sen toimintaan oleellisesti vaikuttavien ominaisuuksien suhteen. Vaatimusten toteutumista rakenteen valmistumisen aikana seurataan laskentamallien, kokeiden ja muiden arviointimenetelmien avulla.

KW - structural analysis

KW - evaluation

KW - glazing work

KW - steel structures

KW - facades

KW - external walls

KW - roofs

KW - buildings

KW - glass to metal seals

KW - construction

KW - aluminum

KW - plastic coatings

KW - sealing

KW - design

KW - load-carrying capacity

KW - joints (junctions)

KW - stiffness

KW - strength

KW - requirements

KW - properties

KW - models

M3 - Report

SN - 951-38-4196-0

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Valoaläpäisevien rakenteiden arviointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hassinen P, Mantere L, Saarimaa J, Hemmilä K, Rautiainen L. Valoaläpäisevien rakenteiden arviointi: Menetelmiä ja koetuloksia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 169 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1383).