Valokennojen käyttö turvalaitteena

Aulis Liljeroos, Matti Silvola, Eero Sormunen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa arvioitiin mahdollisuudet käyttää yhden tai useamman säteen valokennoja tai -kennostoja koneturvalaitteena. Kirjallisuuden perusteella selvitettiin valokennojen ominaisuuksia ja erityisesti niiden käyttövarmuuteen liittyviä kysymyksiä. Valokennoja koskeviin määräyksiin perehdyttiin Englannissa hiljattain voimaan astuneiden määräysten ja standardien pohjalta. Maahantuojilta ja valmistajilta kerättyjen tietojen perusteella arvioitiin yleis- ja turvakäyttöön tarkoitettujen valokennojen ja -kennostojen ominaisuuksia. Valokennot, joiden vastaanottimia ei ole suunniteltu turvallisen vikaantumisen periaatteella, todetaan turvakäyttöön sopimattomiksi. Useimmat turvakäyttöön markkinoidut valokennot on varmennettu joko kahdentamalla vastaanottimen tärkeimmät komponentit tai varustamalla kenno kunnonvalvontapiireillä. Selvityksen perusteella todetaan, että valokennoja käytetään turvalaitteena esimerkiksi puristimien taka- ja sivusuojina, ovien ja muiden kulkuaukkojen valvontaan sekä robottien ja muiden koneiden työskentelyalueen valvontaan. Valokennon asentamiseen, turvaetäisyyksien määrittelyyn ja koneen ohjausjärjestelmään kytkemiseen on kiinnitetty huomiota. Turvavalokennon rakenteen ja toiminnan tarkastuksessa voidaan soveltaa valoverhoille standardissa SFS 2965 (Epäkeskopuristimen turvallisuusmääräykset) asetettuja vaatimuksia ottaen huomioon suojalaitteen käyttökohteen erikoispiirteet.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages38
ISBN (Print)951-38-2582-5
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number599
ISSN0358-5085

Keywords

  • safety devices
  • machine safety
  • photoelectric cells

Cite this

Liljeroos, A., Silvola, M., & Sormunen, E. (1986). Valokennojen käyttö turvalaitteena. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 599
Liljeroos, Aulis ; Silvola, Matti ; Sormunen, Eero. / Valokennojen käyttö turvalaitteena. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 599).
@book{380fc6e0713a444b94ceecc7ccb5f816,
title = "Valokennojen k{\"a}ytt{\"o} turvalaitteena",
abstract = "Tutkimuksessa arvioitiin mahdollisuudet k{\"a}ytt{\"a}{\"a} yhden tai useamman s{\"a}teen valokennoja tai -kennostoja koneturvalaitteena. Kirjallisuuden perusteella selvitettiin valokennojen ominaisuuksia ja erityisesti niiden k{\"a}ytt{\"o}varmuuteen liittyvi{\"a} kysymyksi{\"a}. Valokennoja koskeviin m{\"a}{\"a}r{\"a}yksiin perehdyttiin Englannissa hiljattain voimaan astuneiden m{\"a}{\"a}r{\"a}ysten ja standardien pohjalta. Maahantuojilta ja valmistajilta ker{\"a}ttyjen tietojen perusteella arvioitiin yleis- ja turvak{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tarkoitettujen valokennojen ja -kennostojen ominaisuuksia. Valokennot, joiden vastaanottimia ei ole suunniteltu turvallisen vikaantumisen periaatteella, todetaan turvak{\"a}ytt{\"o}{\"o}n sopimattomiksi. Useimmat turvak{\"a}ytt{\"o}{\"o}n markkinoidut valokennot on varmennettu joko kahdentamalla vastaanottimen t{\"a}rkeimm{\"a}t komponentit tai varustamalla kenno kunnonvalvontapiireill{\"a}. Selvityksen perusteella todetaan, ett{\"a} valokennoja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n turvalaitteena esimerkiksi puristimien taka- ja sivusuojina, ovien ja muiden kulkuaukkojen valvontaan sek{\"a} robottien ja muiden koneiden ty{\"o}skentelyalueen valvontaan. Valokennon asentamiseen, turvaet{\"a}isyyksien m{\"a}{\"a}rittelyyn ja koneen ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n kytkemiseen on kiinnitetty huomiota. Turvavalokennon rakenteen ja toiminnan tarkastuksessa voidaan soveltaa valoverhoille standardissa SFS 2965 (Ep{\"a}keskopuristimen turvallisuusm{\"a}{\"a}r{\"a}ykset) asetettuja vaatimuksia ottaen huomioon suojalaitteen k{\"a}ytt{\"o}kohteen erikoispiirteet.",
keywords = "safety devices, machine safety, photoelectric cells",
author = "Aulis Liljeroos and Matti Silvola and Eero Sormunen",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2582-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "599",
address = "Finland",

}

Liljeroos, A, Silvola, M & Sormunen, E 1986, Valokennojen käyttö turvalaitteena. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 599, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Valokennojen käyttö turvalaitteena. / Liljeroos, Aulis; Silvola, Matti; Sormunen, Eero.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 599).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Valokennojen käyttö turvalaitteena

AU - Liljeroos, Aulis

AU - Silvola, Matti

AU - Sormunen, Eero

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Tutkimuksessa arvioitiin mahdollisuudet käyttää yhden tai useamman säteen valokennoja tai -kennostoja koneturvalaitteena. Kirjallisuuden perusteella selvitettiin valokennojen ominaisuuksia ja erityisesti niiden käyttövarmuuteen liittyviä kysymyksiä. Valokennoja koskeviin määräyksiin perehdyttiin Englannissa hiljattain voimaan astuneiden määräysten ja standardien pohjalta. Maahantuojilta ja valmistajilta kerättyjen tietojen perusteella arvioitiin yleis- ja turvakäyttöön tarkoitettujen valokennojen ja -kennostojen ominaisuuksia. Valokennot, joiden vastaanottimia ei ole suunniteltu turvallisen vikaantumisen periaatteella, todetaan turvakäyttöön sopimattomiksi. Useimmat turvakäyttöön markkinoidut valokennot on varmennettu joko kahdentamalla vastaanottimen tärkeimmät komponentit tai varustamalla kenno kunnonvalvontapiireillä. Selvityksen perusteella todetaan, että valokennoja käytetään turvalaitteena esimerkiksi puristimien taka- ja sivusuojina, ovien ja muiden kulkuaukkojen valvontaan sekä robottien ja muiden koneiden työskentelyalueen valvontaan. Valokennon asentamiseen, turvaetäisyyksien määrittelyyn ja koneen ohjausjärjestelmään kytkemiseen on kiinnitetty huomiota. Turvavalokennon rakenteen ja toiminnan tarkastuksessa voidaan soveltaa valoverhoille standardissa SFS 2965 (Epäkeskopuristimen turvallisuusmääräykset) asetettuja vaatimuksia ottaen huomioon suojalaitteen käyttökohteen erikoispiirteet.

AB - Tutkimuksessa arvioitiin mahdollisuudet käyttää yhden tai useamman säteen valokennoja tai -kennostoja koneturvalaitteena. Kirjallisuuden perusteella selvitettiin valokennojen ominaisuuksia ja erityisesti niiden käyttövarmuuteen liittyviä kysymyksiä. Valokennoja koskeviin määräyksiin perehdyttiin Englannissa hiljattain voimaan astuneiden määräysten ja standardien pohjalta. Maahantuojilta ja valmistajilta kerättyjen tietojen perusteella arvioitiin yleis- ja turvakäyttöön tarkoitettujen valokennojen ja -kennostojen ominaisuuksia. Valokennot, joiden vastaanottimia ei ole suunniteltu turvallisen vikaantumisen periaatteella, todetaan turvakäyttöön sopimattomiksi. Useimmat turvakäyttöön markkinoidut valokennot on varmennettu joko kahdentamalla vastaanottimen tärkeimmät komponentit tai varustamalla kenno kunnonvalvontapiireillä. Selvityksen perusteella todetaan, että valokennoja käytetään turvalaitteena esimerkiksi puristimien taka- ja sivusuojina, ovien ja muiden kulkuaukkojen valvontaan sekä robottien ja muiden koneiden työskentelyalueen valvontaan. Valokennon asentamiseen, turvaetäisyyksien määrittelyyn ja koneen ohjausjärjestelmään kytkemiseen on kiinnitetty huomiota. Turvavalokennon rakenteen ja toiminnan tarkastuksessa voidaan soveltaa valoverhoille standardissa SFS 2965 (Epäkeskopuristimen turvallisuusmääräykset) asetettuja vaatimuksia ottaen huomioon suojalaitteen käyttökohteen erikoispiirteet.

KW - safety devices

KW - machine safety

KW - photoelectric cells

M3 - Report

SN - 951-38-2582-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Valokennojen käyttö turvalaitteena

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Liljeroos A, Silvola M, Sormunen E. Valokennojen käyttö turvalaitteena. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 599).