Valuterästen valmistushitsattavuuden koemenetelmä

Pekka Vartiainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Valmistushitsattavuus on valuterästen tärkeä aineominaisuus mekaanisten ominaisuuksien rinnalla. Tavalliset hitsauskokeet eivät ainakaan sellaisenaan sovi valuterästen valmistushitsattavuuden tutkimiseen, koska kyseessä ei ole liitoshitsaus. Valmistushitsauksella korjataan valussa syntyneet epätäydellisyydet siten, että valukappale täyttää sille asetetut laatuvaatimukset. Hitsaamalla sopivasti valittu jäljittelevä koekappale voidaan arvioida valuterästen hitsattavuutta. Koemenetelmä on kuitenkin vain kvalitatiivinen ja suhteellisen työläs. Kun kvantitatiivinen koemenetelmä ja jäljittelevän koekappaleen hitsaus yhdistetään sopivasti, voidaan määritellä valuteräksen hitsattavuus tarkemmin ja asettaa teräkset hitsattavuudeltaan paremmuusjärjestykseen. Samalla tutkittaville teräksille löytyy helposti mahdollisimman edullinen hitsausmenettely, jolla saadaan ehjä perusainetta vastaava hitsivyöhyke.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages32
ISBN (Print)951-38-1691-5
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number191
ISSN0358-5085

Fingerprint

Steel

Cite this

Vartiainen, P. (1983). Valuterästen valmistushitsattavuuden koemenetelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 191
Vartiainen, Pekka. / Valuterästen valmistushitsattavuuden koemenetelmä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 32 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 191).
@book{e401a31324db4a01b702601ee9613efa,
title = "Valuter{\"a}sten valmistushitsattavuuden koemenetelm{\"a}",
abstract = "Valmistushitsattavuus on valuter{\"a}sten t{\"a}rke{\"a} aineominaisuus mekaanisten ominaisuuksien rinnalla. Tavalliset hitsauskokeet eiv{\"a}t ainakaan sellaisenaan sovi valuter{\"a}sten valmistushitsattavuuden tutkimiseen, koska kyseess{\"a} ei ole liitoshitsaus. Valmistushitsauksella korjataan valussa syntyneet ep{\"a}t{\"a}ydellisyydet siten, ett{\"a} valukappale t{\"a}ytt{\"a}{\"a} sille asetetut laatuvaatimukset. Hitsaamalla sopivasti valittu j{\"a}ljittelev{\"a} koekappale voidaan arvioida valuter{\"a}sten hitsattavuutta. Koemenetelm{\"a} on kuitenkin vain kvalitatiivinen ja suhteellisen ty{\"o}l{\"a}s. Kun kvantitatiivinen koemenetelm{\"a} ja j{\"a}ljittelev{\"a}n koekappaleen hitsaus yhdistet{\"a}{\"a}n sopivasti, voidaan m{\"a}{\"a}ritell{\"a} valuter{\"a}ksen hitsattavuus tarkemmin ja asettaa ter{\"a}kset hitsattavuudeltaan paremmuusj{\"a}rjestykseen. Samalla tutkittaville ter{\"a}ksille l{\"o}ytyy helposti mahdollisimman edullinen hitsausmenettely, jolla saadaan ehj{\"a} perusainetta vastaava hitsivy{\"o}hyke.",
author = "Pekka Vartiainen",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1691-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "191",
address = "Finland",

}

Vartiainen, P 1983, Valuterästen valmistushitsattavuuden koemenetelmä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 191, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Valuterästen valmistushitsattavuuden koemenetelmä. / Vartiainen, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 32 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 191).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Valuterästen valmistushitsattavuuden koemenetelmä

AU - Vartiainen, Pekka

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Valmistushitsattavuus on valuterästen tärkeä aineominaisuus mekaanisten ominaisuuksien rinnalla. Tavalliset hitsauskokeet eivät ainakaan sellaisenaan sovi valuterästen valmistushitsattavuuden tutkimiseen, koska kyseessä ei ole liitoshitsaus. Valmistushitsauksella korjataan valussa syntyneet epätäydellisyydet siten, että valukappale täyttää sille asetetut laatuvaatimukset. Hitsaamalla sopivasti valittu jäljittelevä koekappale voidaan arvioida valuterästen hitsattavuutta. Koemenetelmä on kuitenkin vain kvalitatiivinen ja suhteellisen työläs. Kun kvantitatiivinen koemenetelmä ja jäljittelevän koekappaleen hitsaus yhdistetään sopivasti, voidaan määritellä valuteräksen hitsattavuus tarkemmin ja asettaa teräkset hitsattavuudeltaan paremmuusjärjestykseen. Samalla tutkittaville teräksille löytyy helposti mahdollisimman edullinen hitsausmenettely, jolla saadaan ehjä perusainetta vastaava hitsivyöhyke.

AB - Valmistushitsattavuus on valuterästen tärkeä aineominaisuus mekaanisten ominaisuuksien rinnalla. Tavalliset hitsauskokeet eivät ainakaan sellaisenaan sovi valuterästen valmistushitsattavuuden tutkimiseen, koska kyseessä ei ole liitoshitsaus. Valmistushitsauksella korjataan valussa syntyneet epätäydellisyydet siten, että valukappale täyttää sille asetetut laatuvaatimukset. Hitsaamalla sopivasti valittu jäljittelevä koekappale voidaan arvioida valuterästen hitsattavuutta. Koemenetelmä on kuitenkin vain kvalitatiivinen ja suhteellisen työläs. Kun kvantitatiivinen koemenetelmä ja jäljittelevän koekappaleen hitsaus yhdistetään sopivasti, voidaan määritellä valuteräksen hitsattavuus tarkemmin ja asettaa teräkset hitsattavuudeltaan paremmuusjärjestykseen. Samalla tutkittaville teräksille löytyy helposti mahdollisimman edullinen hitsausmenettely, jolla saadaan ehjä perusainetta vastaava hitsivyöhyke.

M3 - Report

SN - 951-38-1691-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Valuterästen valmistushitsattavuuden koemenetelmä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Vartiainen P. Valuterästen valmistushitsattavuuden koemenetelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 32 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 191).