Vammaisten apuvälineiden testaus ja laaduntarkkailu Suomessa

Raija Karjalainen, Ilkka Saarnio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Vammaisten apuvälineiden laaduntarkkailun ja testauksen nykyistä laajamittaisempi toteuttaminen on tullut ajankohtaiseksi myös Suomessa. Markkinoille ja vammaisten käyttöön tulee jatkuvasti uusia apuvälineitä, joiden kestävyydestä ja käyttökelpoisuudesta ei ole olemassa ennakkotietoja. Testauksella ja laaduntarkkailulla voitaisiin taata, että markkinoilla olevat tuotteet ovat turvallisia, kestäviä ja asianmukaisia. Sosiaalihallituksen ja Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) sairaalatekniikan laboratorion kesken on käyty neuvotteluja apuvälineiden testaustoiminnan tehostamismahdollisuuksista. Sairaalatekniikan laboratorion teettämässä selvityksessä on päädytty mm. siihen, että sosiaalihallituksen alaisuuteen tulisi perustua apuvälinelautakunta. Se valvoisi maan apuvälinevalikoiman kehittämistä seuraisi alan standardointitoimintaa (kansainvälisellä ja pohjoismaisella tasolla) ja mahdollisuuksien mukaan järjestäisi osallistumisia siihen, suosittelisi tai tarvittaessa määräisi testaus- ja laaduntarkkailutoimia, valvoisi ja koordinoisi testaustoimintaa sekä käsittelisi testaustulokset ja järjestäisi tarkastetuista apuvälineistä tiedottamisen. Apuvälineiden laaduntarkkailu- ja testaustoiminnassa olisi oltava yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa, sillä eri maiden työnjaosta on jo olemassa toteutuskelpoisia suunnitelmia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages63
ISBN (Print)951-38-1408-4
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number74
ISSN0358-5085

Cite this

Karjalainen, R., & Saarnio, I. (1982). Vammaisten apuvälineiden testaus ja laaduntarkkailu Suomessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 74
Karjalainen, Raija ; Saarnio, Ilkka. / Vammaisten apuvälineiden testaus ja laaduntarkkailu Suomessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 63 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 74).
@book{191d632c490f42fc959f5344ed74e50b,
title = "Vammaisten apuv{\"a}lineiden testaus ja laaduntarkkailu Suomessa",
abstract = "Vammaisten apuv{\"a}lineiden laaduntarkkailun ja testauksen nykyist{\"a} laajamittaisempi toteuttaminen on tullut ajankohtaiseksi my{\"o}s Suomessa. Markkinoille ja vammaisten k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tulee jatkuvasti uusia apuv{\"a}lineit{\"a}, joiden kest{\"a}vyydest{\"a} ja k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuudesta ei ole olemassa ennakkotietoja. Testauksella ja laaduntarkkailulla voitaisiin taata, ett{\"a} markkinoilla olevat tuotteet ovat turvallisia, kest{\"a}vi{\"a} ja asianmukaisia. Sosiaalihallituksen ja Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) sairaalatekniikan laboratorion kesken on k{\"a}yty neuvotteluja apuv{\"a}lineiden testaustoiminnan tehostamismahdollisuuksista. Sairaalatekniikan laboratorion teett{\"a}m{\"a}ss{\"a} selvityksess{\"a} on p{\"a}{\"a}dytty mm. siihen, ett{\"a} sosiaalihallituksen alaisuuteen tulisi perustua apuv{\"a}linelautakunta. Se valvoisi maan apuv{\"a}linevalikoiman kehitt{\"a}mist{\"a} seuraisi alan standardointitoimintaa (kansainv{\"a}lisell{\"a} ja pohjoismaisella tasolla) ja mahdollisuuksien mukaan j{\"a}rjest{\"a}isi osallistumisia siihen, suosittelisi tai tarvittaessa m{\"a}{\"a}r{\"a}isi testaus- ja laaduntarkkailutoimia, valvoisi ja koordinoisi testaustoimintaa sek{\"a} k{\"a}sittelisi testaustulokset ja j{\"a}rjest{\"a}isi tarkastetuista apuv{\"a}lineist{\"a} tiedottamisen. Apuv{\"a}lineiden laaduntarkkailu- ja testaustoiminnassa olisi oltava yhteisty{\"o}ss{\"a} muiden Pohjoismaiden kanssa, sill{\"a} eri maiden ty{\"o}njaosta on jo olemassa toteutuskelpoisia suunnitelmia.",
author = "Raija Karjalainen and Ilkka Saarnio",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1408-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "74",
address = "Finland",

}

Karjalainen, R & Saarnio, I 1982, Vammaisten apuvälineiden testaus ja laaduntarkkailu Suomessa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 74, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vammaisten apuvälineiden testaus ja laaduntarkkailu Suomessa. / Karjalainen, Raija; Saarnio, Ilkka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 63 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 74).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vammaisten apuvälineiden testaus ja laaduntarkkailu Suomessa

AU - Karjalainen, Raija

AU - Saarnio, Ilkka

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Vammaisten apuvälineiden laaduntarkkailun ja testauksen nykyistä laajamittaisempi toteuttaminen on tullut ajankohtaiseksi myös Suomessa. Markkinoille ja vammaisten käyttöön tulee jatkuvasti uusia apuvälineitä, joiden kestävyydestä ja käyttökelpoisuudesta ei ole olemassa ennakkotietoja. Testauksella ja laaduntarkkailulla voitaisiin taata, että markkinoilla olevat tuotteet ovat turvallisia, kestäviä ja asianmukaisia. Sosiaalihallituksen ja Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) sairaalatekniikan laboratorion kesken on käyty neuvotteluja apuvälineiden testaustoiminnan tehostamismahdollisuuksista. Sairaalatekniikan laboratorion teettämässä selvityksessä on päädytty mm. siihen, että sosiaalihallituksen alaisuuteen tulisi perustua apuvälinelautakunta. Se valvoisi maan apuvälinevalikoiman kehittämistä seuraisi alan standardointitoimintaa (kansainvälisellä ja pohjoismaisella tasolla) ja mahdollisuuksien mukaan järjestäisi osallistumisia siihen, suosittelisi tai tarvittaessa määräisi testaus- ja laaduntarkkailutoimia, valvoisi ja koordinoisi testaustoimintaa sekä käsittelisi testaustulokset ja järjestäisi tarkastetuista apuvälineistä tiedottamisen. Apuvälineiden laaduntarkkailu- ja testaustoiminnassa olisi oltava yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa, sillä eri maiden työnjaosta on jo olemassa toteutuskelpoisia suunnitelmia.

AB - Vammaisten apuvälineiden laaduntarkkailun ja testauksen nykyistä laajamittaisempi toteuttaminen on tullut ajankohtaiseksi myös Suomessa. Markkinoille ja vammaisten käyttöön tulee jatkuvasti uusia apuvälineitä, joiden kestävyydestä ja käyttökelpoisuudesta ei ole olemassa ennakkotietoja. Testauksella ja laaduntarkkailulla voitaisiin taata, että markkinoilla olevat tuotteet ovat turvallisia, kestäviä ja asianmukaisia. Sosiaalihallituksen ja Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) sairaalatekniikan laboratorion kesken on käyty neuvotteluja apuvälineiden testaustoiminnan tehostamismahdollisuuksista. Sairaalatekniikan laboratorion teettämässä selvityksessä on päädytty mm. siihen, että sosiaalihallituksen alaisuuteen tulisi perustua apuvälinelautakunta. Se valvoisi maan apuvälinevalikoiman kehittämistä seuraisi alan standardointitoimintaa (kansainvälisellä ja pohjoismaisella tasolla) ja mahdollisuuksien mukaan järjestäisi osallistumisia siihen, suosittelisi tai tarvittaessa määräisi testaus- ja laaduntarkkailutoimia, valvoisi ja koordinoisi testaustoimintaa sekä käsittelisi testaustulokset ja järjestäisi tarkastetuista apuvälineistä tiedottamisen. Apuvälineiden laaduntarkkailu- ja testaustoiminnassa olisi oltava yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa, sillä eri maiden työnjaosta on jo olemassa toteutuskelpoisia suunnitelmia.

M3 - Report

SN - 951-38-1408-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Vammaisten apuvälineiden testaus ja laaduntarkkailu Suomessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Karjalainen R, Saarnio I. Vammaisten apuvälineiden testaus ja laaduntarkkailu Suomessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 63 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 74).