Vanhojen julkisivupintojen kunnossapito ja korjaus

Thorborg Perander, Liisa Rautiainen, Kauko Tulla, Yrjö Tuppurainen, Hannu Viitanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kahdeksan esimerkkikohteen (polttomaalattuja puupintoja ja rapattuja pintoja) avulla selvitettiin julkisivukorjausten merkitystä kiinteistönhoidossa, kuntoarvion tekotapaa ja kehittämismahdollisuuksia. Alustan käsittelytapoja kokeiltiin ja seurattiin toteutusta työmaalla. Julkisivukorjauksia on tarkasteltava rakennuksen ylläpidon näkökulmasta. Vaurioiden korjaus mahdollisimman pian niiden ilmestyttyä pidentää koko rakenteen kestoikää. Julkisivujen kuntoarvio tehdään nykyisin pääasiassa silmämääräisen ylimalkaisen tarkastelun perusteella. Projektissa kokeiltiin sekä perinteisten että uusien menetelmien käyttökelpoisuutta. Pinnoitteen valintaa ei useinkaan tarkastella uusintakäsittelyn kannalta, vaan kuvitellaan, että toimenpide on lopullinen, kertaluonteinen. Valokuvasarjan avulla on havainnollistettu rappaus- ja puupintojen tyypillisimpiä vaurioita ja niiden syitä. Myös korjausehdotuksia on esitetty. Alustan käsittely ja pinnoitus toteutetaan käytännössä usein eri tavalla kuin ohjeet edellyttäisivät. Ilmeisesti sekä ohjeita että työn valvontaa on kehitettävä. Pinnoitteen alustan käsittelyssä on vielä tuotekehitysmahdollisuuksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages66
ISBN (Print)951-38-2458-6
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number516
ISSN0358-5085

Fingerprint

maintenance and repair

Keywords

  • facades
  • maintenance
  • instructions
  • buildings
  • timber construction
  • concrete construction

Cite this

Perander, T., Rautiainen, L., Tulla, K., Tuppurainen, Y., & Viitanen, H. (1985). Vanhojen julkisivupintojen kunnossapito ja korjaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 516
Perander, Thorborg ; Rautiainen, Liisa ; Tulla, Kauko ; Tuppurainen, Yrjö ; Viitanen, Hannu. / Vanhojen julkisivupintojen kunnossapito ja korjaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 516).
@book{d6ed20963dcc40e29dfef55e02e05033,
title = "Vanhojen julkisivupintojen kunnossapito ja korjaus",
abstract = "Kahdeksan esimerkkikohteen (polttomaalattuja puupintoja ja rapattuja pintoja) avulla selvitettiin julkisivukorjausten merkityst{\"a} kiinteist{\"o}nhoidossa, kuntoarvion tekotapaa ja kehitt{\"a}mismahdollisuuksia. Alustan k{\"a}sittelytapoja kokeiltiin ja seurattiin toteutusta ty{\"o}maalla. Julkisivukorjauksia on tarkasteltava rakennuksen yll{\"a}pidon n{\"a}k{\"o}kulmasta. Vaurioiden korjaus mahdollisimman pian niiden ilmestytty{\"a} pident{\"a}{\"a} koko rakenteen kestoik{\"a}{\"a}. Julkisivujen kuntoarvio tehd{\"a}{\"a}n nykyisin p{\"a}{\"a}asiassa silm{\"a}m{\"a}{\"a}r{\"a}isen ylimalkaisen tarkastelun perusteella. Projektissa kokeiltiin sek{\"a} perinteisten ett{\"a} uusien menetelmien k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuutta. Pinnoitteen valintaa ei useinkaan tarkastella uusintak{\"a}sittelyn kannalta, vaan kuvitellaan, ett{\"a} toimenpide on lopullinen, kertaluonteinen. Valokuvasarjan avulla on havainnollistettu rappaus- ja puupintojen tyypillisimpi{\"a} vaurioita ja niiden syit{\"a}. My{\"o}s korjausehdotuksia on esitetty. Alustan k{\"a}sittely ja pinnoitus toteutetaan k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} usein eri tavalla kuin ohjeet edellytt{\"a}isiv{\"a}t. Ilmeisesti sek{\"a} ohjeita ett{\"a} ty{\"o}n valvontaa on kehitett{\"a}v{\"a}. Pinnoitteen alustan k{\"a}sittelyss{\"a} on viel{\"a} tuotekehitysmahdollisuuksia.",
keywords = "facades, maintenance, instructions, buildings, timber construction, concrete construction",
author = "Thorborg Perander and Liisa Rautiainen and Kauko Tulla and Yrj{\"o} Tuppurainen and Hannu Viitanen",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2458-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "516",
address = "Finland",

}

Perander, T, Rautiainen, L, Tulla, K, Tuppurainen, Y & Viitanen, H 1985, Vanhojen julkisivupintojen kunnossapito ja korjaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 516, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vanhojen julkisivupintojen kunnossapito ja korjaus. / Perander, Thorborg; Rautiainen, Liisa; Tulla, Kauko; Tuppurainen, Yrjö; Viitanen, Hannu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 516).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vanhojen julkisivupintojen kunnossapito ja korjaus

AU - Perander, Thorborg

AU - Rautiainen, Liisa

AU - Tulla, Kauko

AU - Tuppurainen, Yrjö

AU - Viitanen, Hannu

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Kahdeksan esimerkkikohteen (polttomaalattuja puupintoja ja rapattuja pintoja) avulla selvitettiin julkisivukorjausten merkitystä kiinteistönhoidossa, kuntoarvion tekotapaa ja kehittämismahdollisuuksia. Alustan käsittelytapoja kokeiltiin ja seurattiin toteutusta työmaalla. Julkisivukorjauksia on tarkasteltava rakennuksen ylläpidon näkökulmasta. Vaurioiden korjaus mahdollisimman pian niiden ilmestyttyä pidentää koko rakenteen kestoikää. Julkisivujen kuntoarvio tehdään nykyisin pääasiassa silmämääräisen ylimalkaisen tarkastelun perusteella. Projektissa kokeiltiin sekä perinteisten että uusien menetelmien käyttökelpoisuutta. Pinnoitteen valintaa ei useinkaan tarkastella uusintakäsittelyn kannalta, vaan kuvitellaan, että toimenpide on lopullinen, kertaluonteinen. Valokuvasarjan avulla on havainnollistettu rappaus- ja puupintojen tyypillisimpiä vaurioita ja niiden syitä. Myös korjausehdotuksia on esitetty. Alustan käsittely ja pinnoitus toteutetaan käytännössä usein eri tavalla kuin ohjeet edellyttäisivät. Ilmeisesti sekä ohjeita että työn valvontaa on kehitettävä. Pinnoitteen alustan käsittelyssä on vielä tuotekehitysmahdollisuuksia.

AB - Kahdeksan esimerkkikohteen (polttomaalattuja puupintoja ja rapattuja pintoja) avulla selvitettiin julkisivukorjausten merkitystä kiinteistönhoidossa, kuntoarvion tekotapaa ja kehittämismahdollisuuksia. Alustan käsittelytapoja kokeiltiin ja seurattiin toteutusta työmaalla. Julkisivukorjauksia on tarkasteltava rakennuksen ylläpidon näkökulmasta. Vaurioiden korjaus mahdollisimman pian niiden ilmestyttyä pidentää koko rakenteen kestoikää. Julkisivujen kuntoarvio tehdään nykyisin pääasiassa silmämääräisen ylimalkaisen tarkastelun perusteella. Projektissa kokeiltiin sekä perinteisten että uusien menetelmien käyttökelpoisuutta. Pinnoitteen valintaa ei useinkaan tarkastella uusintakäsittelyn kannalta, vaan kuvitellaan, että toimenpide on lopullinen, kertaluonteinen. Valokuvasarjan avulla on havainnollistettu rappaus- ja puupintojen tyypillisimpiä vaurioita ja niiden syitä. Myös korjausehdotuksia on esitetty. Alustan käsittely ja pinnoitus toteutetaan käytännössä usein eri tavalla kuin ohjeet edellyttäisivät. Ilmeisesti sekä ohjeita että työn valvontaa on kehitettävä. Pinnoitteen alustan käsittelyssä on vielä tuotekehitysmahdollisuuksia.

KW - facades

KW - maintenance

KW - instructions

KW - buildings

KW - timber construction

KW - concrete construction

M3 - Report

SN - 951-38-2458-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Vanhojen julkisivupintojen kunnossapito ja korjaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Perander T, Rautiainen L, Tulla K, Tuppurainen Y, Viitanen H. Vanhojen julkisivupintojen kunnossapito ja korjaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 516).