Vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen valinta

Jari Heikkilä, Eino Niskala, Yrjö Tuppurainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa esitetään menetelmä, jolla voidaan vertailla saneerattavan rakennuksen käyttötarkoitusvaihtoehtoja. Ongelmakenttään on perehdytty analysoimalla joukko Suomessa ja Ruotsissa toteutettuja vanhan rakennuksen käyttötarkoituksen muutoshankkeita. Hyvin monet osatekijät vaikuttavat rakennuksen soveltuvuuteen tiettyyn käyttöön. Tässä tekijät on jaettu kuuteen ryhmään: sijaintitekijöihin, kaavatilanteeseen, kulttuurihistorialliseen arvoon, tilaratkaisuun, teknisiin tekijöihin ja taloudellisiin tekijöihin. Käyttötarkoituksen valintatilanteessa nämä kaikki tulisi ottaa huomioon oikeassa suhteessa. Jäsentely toimii muistilistana ja helpottaa kokonaisuuden hallintaa. Menetelmän soveltajalla tulee olla kokonaisvaltainen näkemys rakennuksesta ja mahdollisista toiminnoista, joten tehtävään on parhaat edellytykset rakennuksen pääsuunnittelijalla. Eri tekijöiden painotuksessa ja arvostelussa tulee mahdollisten rakennusten käyttäjien, erikoissuunnittelijoiden ym. osapuolten olla mukana mahdollisimman monipuolista asiantuntemusta edustavana ryhmänä. Menetelmä on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa käyttötarkoitus-rakennusyhdistelmät arvostellaan ilman fyysisiä suunnitelmia ja kustannusarvioita pinnallisen kuntoarvion pohjalta. Mikäli valinta ei osoittaudu selväksi, siirrytään toiseen vaiheeseen, jossa parhaiden vaihtoehtojen tarkastelua jatketaan. Kuntoarviota täsmennetään eri käyttötarkoitusten asettamien vaatimusten pohjalta, sekä laaditaan suunnitelmaluonnokset ja kustannusarviot sillä tarkkuudella, kuin on tarpeen lopullisen valintapäätöksen pohjaksi. Käyttötarkoituksen muutos ei poikkea olennaisesti tavanomaisesta perusparannuksesta. Rakennuksessa sijainneen toiminnan vaatimukset ovat usein muuttuneet huomattavasti, ja käyttötarkoituksen muuttaminen saattaa olla jopa halvempi ja keveämpi toimenpide kuin entiseen käyttöön perusparantaminen. Hyvän, taloudellisen ja rakennuksen arvoja säästävän ratkaisun edellytyksenä on, että rakentamissäännöstöä tulkitaan joustavasti käyttäen hyväksi sen tarjoamia poikkeamismahdollisuuksia uudisrakentamisen vaatimustasosta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages117
ISBN (Print)951-38-1455-6
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number99
ISSN0358-5085

Fingerprint

Olla

Cite this

Heikkilä, J., Niskala, E., & Tuppurainen, Y. (1982). Vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen valinta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 99
Heikkilä, Jari ; Niskala, Eino ; Tuppurainen, Yrjö. / Vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen valinta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 117 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 99).
@book{2bf9c09ea6134fc597500d6a4b513feb,
title = "Vanhojen rakennusten k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen valinta",
abstract = "Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n menetelm{\"a}, jolla voidaan vertailla saneerattavan rakennuksen k{\"a}ytt{\"o}tarkoitusvaihtoehtoja. Ongelmakentt{\"a}{\"a}n on perehdytty analysoimalla joukko Suomessa ja Ruotsissa toteutettuja vanhan rakennuksen k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen muutoshankkeita. Hyvin monet osatekij{\"a}t vaikuttavat rakennuksen soveltuvuuteen tiettyyn k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. T{\"a}ss{\"a} tekij{\"a}t on jaettu kuuteen ryhm{\"a}{\"a}n: sijaintitekij{\"o}ihin, kaavatilanteeseen, kulttuurihistorialliseen arvoon, tilaratkaisuun, teknisiin tekij{\"o}ihin ja taloudellisiin tekij{\"o}ihin. K{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen valintatilanteessa n{\"a}m{\"a} kaikki tulisi ottaa huomioon oikeassa suhteessa. J{\"a}sentely toimii muistilistana ja helpottaa kokonaisuuden hallintaa. Menetelm{\"a}n soveltajalla tulee olla kokonaisvaltainen n{\"a}kemys rakennuksesta ja mahdollisista toiminnoista, joten teht{\"a}v{\"a}{\"a}n on parhaat edellytykset rakennuksen p{\"a}{\"a}suunnittelijalla. Eri tekij{\"o}iden painotuksessa ja arvostelussa tulee mahdollisten rakennusten k{\"a}ytt{\"a}jien, erikoissuunnittelijoiden ym. osapuolten olla mukana mahdollisimman monipuolista asiantuntemusta edustavana ryhm{\"a}n{\"a}. Menetelm{\"a} on kaksivaiheinen. Ensimm{\"a}isess{\"a} vaiheessa k{\"a}ytt{\"o}tarkoitus-rakennusyhdistelm{\"a}t arvostellaan ilman fyysisi{\"a} suunnitelmia ja kustannusarvioita pinnallisen kuntoarvion pohjalta. Mik{\"a}li valinta ei osoittaudu selv{\"a}ksi, siirryt{\"a}{\"a}n toiseen vaiheeseen, jossa parhaiden vaihtoehtojen tarkastelua jatketaan. Kuntoarviota t{\"a}smennet{\"a}{\"a}n eri k{\"a}ytt{\"o}tarkoitusten asettamien vaatimusten pohjalta, sek{\"a} laaditaan suunnitelmaluonnokset ja kustannusarviot sill{\"a} tarkkuudella, kuin on tarpeen lopullisen valintap{\"a}{\"a}t{\"o}ksen pohjaksi. K{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen muutos ei poikkea olennaisesti tavanomaisesta perusparannuksesta. Rakennuksessa sijainneen toiminnan vaatimukset ovat usein muuttuneet huomattavasti, ja k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen muuttaminen saattaa olla jopa halvempi ja keve{\"a}mpi toimenpide kuin entiseen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n perusparantaminen. Hyv{\"a}n, taloudellisen ja rakennuksen arvoja s{\"a}{\"a}st{\"a}v{\"a}n ratkaisun edellytyksen{\"a} on, ett{\"a} rakentamiss{\"a}{\"a}nn{\"o}st{\"o}{\"a} tulkitaan joustavasti k{\"a}ytt{\"a}en hyv{\"a}ksi sen tarjoamia poikkeamismahdollisuuksia uudisrakentamisen vaatimustasosta.",
author = "Jari Heikkil{\"a} and Eino Niskala and Yrj{\"o} Tuppurainen",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1455-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "99",
address = "Finland",

}

Heikkilä, J, Niskala, E & Tuppurainen, Y 1982, Vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen valinta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 99, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen valinta. / Heikkilä, Jari; Niskala, Eino; Tuppurainen, Yrjö.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 117 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 99).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen valinta

AU - Heikkilä, Jari

AU - Niskala, Eino

AU - Tuppurainen, Yrjö

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Julkaisussa esitetään menetelmä, jolla voidaan vertailla saneerattavan rakennuksen käyttötarkoitusvaihtoehtoja. Ongelmakenttään on perehdytty analysoimalla joukko Suomessa ja Ruotsissa toteutettuja vanhan rakennuksen käyttötarkoituksen muutoshankkeita. Hyvin monet osatekijät vaikuttavat rakennuksen soveltuvuuteen tiettyyn käyttöön. Tässä tekijät on jaettu kuuteen ryhmään: sijaintitekijöihin, kaavatilanteeseen, kulttuurihistorialliseen arvoon, tilaratkaisuun, teknisiin tekijöihin ja taloudellisiin tekijöihin. Käyttötarkoituksen valintatilanteessa nämä kaikki tulisi ottaa huomioon oikeassa suhteessa. Jäsentely toimii muistilistana ja helpottaa kokonaisuuden hallintaa. Menetelmän soveltajalla tulee olla kokonaisvaltainen näkemys rakennuksesta ja mahdollisista toiminnoista, joten tehtävään on parhaat edellytykset rakennuksen pääsuunnittelijalla. Eri tekijöiden painotuksessa ja arvostelussa tulee mahdollisten rakennusten käyttäjien, erikoissuunnittelijoiden ym. osapuolten olla mukana mahdollisimman monipuolista asiantuntemusta edustavana ryhmänä. Menetelmä on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa käyttötarkoitus-rakennusyhdistelmät arvostellaan ilman fyysisiä suunnitelmia ja kustannusarvioita pinnallisen kuntoarvion pohjalta. Mikäli valinta ei osoittaudu selväksi, siirrytään toiseen vaiheeseen, jossa parhaiden vaihtoehtojen tarkastelua jatketaan. Kuntoarviota täsmennetään eri käyttötarkoitusten asettamien vaatimusten pohjalta, sekä laaditaan suunnitelmaluonnokset ja kustannusarviot sillä tarkkuudella, kuin on tarpeen lopullisen valintapäätöksen pohjaksi. Käyttötarkoituksen muutos ei poikkea olennaisesti tavanomaisesta perusparannuksesta. Rakennuksessa sijainneen toiminnan vaatimukset ovat usein muuttuneet huomattavasti, ja käyttötarkoituksen muuttaminen saattaa olla jopa halvempi ja keveämpi toimenpide kuin entiseen käyttöön perusparantaminen. Hyvän, taloudellisen ja rakennuksen arvoja säästävän ratkaisun edellytyksenä on, että rakentamissäännöstöä tulkitaan joustavasti käyttäen hyväksi sen tarjoamia poikkeamismahdollisuuksia uudisrakentamisen vaatimustasosta.

AB - Julkaisussa esitetään menetelmä, jolla voidaan vertailla saneerattavan rakennuksen käyttötarkoitusvaihtoehtoja. Ongelmakenttään on perehdytty analysoimalla joukko Suomessa ja Ruotsissa toteutettuja vanhan rakennuksen käyttötarkoituksen muutoshankkeita. Hyvin monet osatekijät vaikuttavat rakennuksen soveltuvuuteen tiettyyn käyttöön. Tässä tekijät on jaettu kuuteen ryhmään: sijaintitekijöihin, kaavatilanteeseen, kulttuurihistorialliseen arvoon, tilaratkaisuun, teknisiin tekijöihin ja taloudellisiin tekijöihin. Käyttötarkoituksen valintatilanteessa nämä kaikki tulisi ottaa huomioon oikeassa suhteessa. Jäsentely toimii muistilistana ja helpottaa kokonaisuuden hallintaa. Menetelmän soveltajalla tulee olla kokonaisvaltainen näkemys rakennuksesta ja mahdollisista toiminnoista, joten tehtävään on parhaat edellytykset rakennuksen pääsuunnittelijalla. Eri tekijöiden painotuksessa ja arvostelussa tulee mahdollisten rakennusten käyttäjien, erikoissuunnittelijoiden ym. osapuolten olla mukana mahdollisimman monipuolista asiantuntemusta edustavana ryhmänä. Menetelmä on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa käyttötarkoitus-rakennusyhdistelmät arvostellaan ilman fyysisiä suunnitelmia ja kustannusarvioita pinnallisen kuntoarvion pohjalta. Mikäli valinta ei osoittaudu selväksi, siirrytään toiseen vaiheeseen, jossa parhaiden vaihtoehtojen tarkastelua jatketaan. Kuntoarviota täsmennetään eri käyttötarkoitusten asettamien vaatimusten pohjalta, sekä laaditaan suunnitelmaluonnokset ja kustannusarviot sillä tarkkuudella, kuin on tarpeen lopullisen valintapäätöksen pohjaksi. Käyttötarkoituksen muutos ei poikkea olennaisesti tavanomaisesta perusparannuksesta. Rakennuksessa sijainneen toiminnan vaatimukset ovat usein muuttuneet huomattavasti, ja käyttötarkoituksen muuttaminen saattaa olla jopa halvempi ja keveämpi toimenpide kuin entiseen käyttöön perusparantaminen. Hyvän, taloudellisen ja rakennuksen arvoja säästävän ratkaisun edellytyksenä on, että rakentamissäännöstöä tulkitaan joustavasti käyttäen hyväksi sen tarjoamia poikkeamismahdollisuuksia uudisrakentamisen vaatimustasosta.

M3 - Report

SN - 951-38-1455-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen valinta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Heikkilä J, Niskala E, Tuppurainen Y. Vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen valinta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 117 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 99).