Vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen valinta: Esimerkkikohteet

Jari Heikkilä, Eino Niskala, Yrjö Tuppurainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tiedotteessa kuvataan ja arvostellaan kahdeksan suomalaista ja viisi ruotsalaista vanhan rakennuksen perusparannushanketta, joiden yhteydessä rakennuksen käyttötarkoitusta on muutettu. Kuvaus ja arvostelu on suoritettu soveltaen Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen rakennuslaboratoriossa kehitteillä olevaa käyttötarkoituksen valintamenetelmää. Käsitellyt kohteet ovat kooltaan, rakennustyypiltään, kunnoltaan ja sijainniltaan toisistaan poikkeavia. Näin ne muodostavat suppean katsauksen siihen vaihtoehtojen moninaisuuteen, joka vanhan rakennuksen käyttöä harkittaessa on tarjolla. Kohteiden arvostelu havainnollistaa samalla käyttötarkoituksen valintamenetelmän soveltamista. Esimerkkikohteiden käsittelyn perusteella valintamenetelmän periaatteet näyttävät soveltuvan tasaisen luontevasti erityyppisten hankkeiden arviointiin. Rakennuksen ominaisuuksien ja vastaavien toiminnon vaatimusten ryhmittely osatekijöiksi vaatisi vielä jatkokehittelyä. Osatekijäjaottelussa tulee pyrkiä osittain rakennuksen fyysisiin osiin perustuvan ryllmittelyn sijasta toimivuusominaisuuksiin ja -vaatimuksiin perustuvaan ryhmittelyyn niin pitkälle, kuin se on mahdollista vaikeuttamatta menetelmän soveltamista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages223
ISBN (Print)951-38-1456-4
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number100
ISSN0358-5085

Cite this

Heikkilä, J., Niskala, E., & Tuppurainen, Y. (1982). Vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen valinta: Esimerkkikohteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 100
Heikkilä, Jari ; Niskala, Eino ; Tuppurainen, Yrjö. / Vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen valinta : Esimerkkikohteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 223 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 100).
@book{28f4159152a940c4b63c926b20c0d86b,
title = "Vanhojen rakennusten k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen valinta: Esimerkkikohteet",
abstract = "Tiedotteessa kuvataan ja arvostellaan kahdeksan suomalaista ja viisi ruotsalaista vanhan rakennuksen perusparannushanketta, joiden yhteydess{\"a} rakennuksen k{\"a}ytt{\"o}tarkoitusta on muutettu. Kuvaus ja arvostelu on suoritettu soveltaen Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen rakennuslaboratoriossa kehitteill{\"a} olevaa k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen valintamenetelm{\"a}{\"a}. K{\"a}sitellyt kohteet ovat kooltaan, rakennustyypilt{\"a}{\"a}n, kunnoltaan ja sijainniltaan toisistaan poikkeavia. N{\"a}in ne muodostavat suppean katsauksen siihen vaihtoehtojen moninaisuuteen, joka vanhan rakennuksen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} harkittaessa on tarjolla. Kohteiden arvostelu havainnollistaa samalla k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen valintamenetelm{\"a}n soveltamista. Esimerkkikohteiden k{\"a}sittelyn perusteella valintamenetelm{\"a}n periaatteet n{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t soveltuvan tasaisen luontevasti erityyppisten hankkeiden arviointiin. Rakennuksen ominaisuuksien ja vastaavien toiminnon vaatimusten ryhmittely osatekij{\"o}iksi vaatisi viel{\"a} jatkokehittely{\"a}. Osatekij{\"a}jaottelussa tulee pyrki{\"a} osittain rakennuksen fyysisiin osiin perustuvan ryllmittelyn sijasta toimivuusominaisuuksiin ja -vaatimuksiin perustuvaan ryhmittelyyn niin pitk{\"a}lle, kuin se on mahdollista vaikeuttamatta menetelm{\"a}n soveltamista.",
author = "Jari Heikkil{\"a} and Eino Niskala and Yrj{\"o} Tuppurainen",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1456-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "100",
address = "Finland",

}

Heikkilä, J, Niskala, E & Tuppurainen, Y 1982, Vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen valinta: Esimerkkikohteet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 100, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen valinta : Esimerkkikohteet. / Heikkilä, Jari; Niskala, Eino; Tuppurainen, Yrjö.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 223 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 100).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen valinta

T2 - Esimerkkikohteet

AU - Heikkilä, Jari

AU - Niskala, Eino

AU - Tuppurainen, Yrjö

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Tiedotteessa kuvataan ja arvostellaan kahdeksan suomalaista ja viisi ruotsalaista vanhan rakennuksen perusparannushanketta, joiden yhteydessä rakennuksen käyttötarkoitusta on muutettu. Kuvaus ja arvostelu on suoritettu soveltaen Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen rakennuslaboratoriossa kehitteillä olevaa käyttötarkoituksen valintamenetelmää. Käsitellyt kohteet ovat kooltaan, rakennustyypiltään, kunnoltaan ja sijainniltaan toisistaan poikkeavia. Näin ne muodostavat suppean katsauksen siihen vaihtoehtojen moninaisuuteen, joka vanhan rakennuksen käyttöä harkittaessa on tarjolla. Kohteiden arvostelu havainnollistaa samalla käyttötarkoituksen valintamenetelmän soveltamista. Esimerkkikohteiden käsittelyn perusteella valintamenetelmän periaatteet näyttävät soveltuvan tasaisen luontevasti erityyppisten hankkeiden arviointiin. Rakennuksen ominaisuuksien ja vastaavien toiminnon vaatimusten ryhmittely osatekijöiksi vaatisi vielä jatkokehittelyä. Osatekijäjaottelussa tulee pyrkiä osittain rakennuksen fyysisiin osiin perustuvan ryllmittelyn sijasta toimivuusominaisuuksiin ja -vaatimuksiin perustuvaan ryhmittelyyn niin pitkälle, kuin se on mahdollista vaikeuttamatta menetelmän soveltamista.

AB - Tiedotteessa kuvataan ja arvostellaan kahdeksan suomalaista ja viisi ruotsalaista vanhan rakennuksen perusparannushanketta, joiden yhteydessä rakennuksen käyttötarkoitusta on muutettu. Kuvaus ja arvostelu on suoritettu soveltaen Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen rakennuslaboratoriossa kehitteillä olevaa käyttötarkoituksen valintamenetelmää. Käsitellyt kohteet ovat kooltaan, rakennustyypiltään, kunnoltaan ja sijainniltaan toisistaan poikkeavia. Näin ne muodostavat suppean katsauksen siihen vaihtoehtojen moninaisuuteen, joka vanhan rakennuksen käyttöä harkittaessa on tarjolla. Kohteiden arvostelu havainnollistaa samalla käyttötarkoituksen valintamenetelmän soveltamista. Esimerkkikohteiden käsittelyn perusteella valintamenetelmän periaatteet näyttävät soveltuvan tasaisen luontevasti erityyppisten hankkeiden arviointiin. Rakennuksen ominaisuuksien ja vastaavien toiminnon vaatimusten ryhmittely osatekijöiksi vaatisi vielä jatkokehittelyä. Osatekijäjaottelussa tulee pyrkiä osittain rakennuksen fyysisiin osiin perustuvan ryllmittelyn sijasta toimivuusominaisuuksiin ja -vaatimuksiin perustuvaan ryhmittelyyn niin pitkälle, kuin se on mahdollista vaikeuttamatta menetelmän soveltamista.

M3 - Report

SN - 951-38-1456-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen valinta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Heikkilä J, Niskala E, Tuppurainen Y. Vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen valinta: Esimerkkikohteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 223 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 100).