Varaston ulkoistaminen alihankinnassa: Kustannusmallitarkastelu

Jyri Pötry, Outi Kettunen, August Kilponen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tämän tutkimuksen aiheena oli varaston ulkoistaminen alihankinnan tuplavarasto-ongelman ratkaisuna. Tutkimusongelmana oli, muuttuuko alihankinnan tilaus-toimitusprosessi kustannustehokkaammaksi, kun sekä pää- että alihankkijan varastot poistetaan ja varastointi siirretään ulkopuolisen varastopalveluyrityksen hoidettavaksi. Tutkimusmenetelmä oli tapaustutkimus, jossa valittujen tapausten avulla pyrittiin tarkastelemaan logistiikkapalvelumallin taloudellisuutta. Tutkimuksen välineinä käytettiin VTT:llä kehitettyä rivirakenteen huomioivaa toimintolaskentaa sekä varastopalvelun kustannusmallia, jonka päälle luotiin MS Access -sovellus. Toimintolaskennan avulla selvitettiin tapausyritysten varastoinnin toimintokustannukset, joihin nykytoiminnan ja logistiikkapalvelumallin vertailu perustui. Lisäksi vertailuaineistona käytettiin VTT:n Wadelma-projektin (Varastotoiminnan kehittäminen - uudet toimintamallit ja teknologiat, 2003) tuloksina saatuja erilaisten yritysryhmien keskimääräisiä varaston toimintokustannuksia. Kustannusvertailut perustuivat siten todellisiin toimintokustannuksiin. Tutkimuksen tulos oli, ettei varastopalvelumallissa synny merkittäviä lisäkustannuksia, ellei volyymi ole hyvin pieni. Varastopalvelumallin kustannustehokkuus paranee selvästi volyymin kasvaessa verrattuna nykyiseen kahdenväliseen toimintatapaan. Kysymykseksi jää, miten määritellään kannattavuuden volyymiraja. Varastojen poistaminen ja palvelun ostaminen varastopalveluyritykseltä on varteenotettava kehitysvaihtoehto alihankintayrityksille. Tällöin olisi mahdollista eliminoida kokonaan alihankkijan valmis- ja päähankkijan puolivalmistevarastot. Kaikki yrityksen voisivat keskittyä ydinosaamiseensa. Vaihtoehtona varastopalvelumallille on varaston jättäminen vain toiselle alihankintasuhteisista yrityksistä ja tämän varaston prosessien ja tekniikan kehittäminen. Tutkimuksen perusteella varaston ulkoistaminen vaikutti relevantilta vaihtoehdolta alihankintayrityksille, mutta ulkoistamisen kannattavuutta, organisointia, ohjausta, tekniikoita jne. on tutkittava lisää, ennen kuin voidaan määritellä, milloin alihankintavarasto kannattaa ulkoistaa, miten ulkoistetun varaston kanssa operoida ja toisaalta millaisia palveluita varastopalveluyrityksen olisi pystyttävä pää- ja alihankkijoille tarjoamaan.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages84
  ISBN (Electronic)951-38-6215-1
  ISBN (Print)951-38-6214-3
  Publication statusPublished - 2004
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number2232
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  manufacturing
  warehouses

  Keywords

  • subcontracting
  • inventories
  • activity based costing
  • supply chain management

  Cite this

  Pötry, J., Kettunen, O., & Kilponen, A. (2004). Varaston ulkoistaminen alihankinnassa: Kustannusmallitarkastelu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2232
  Pötry, Jyri ; Kettunen, Outi ; Kilponen, August. / Varaston ulkoistaminen alihankinnassa : Kustannusmallitarkastelu. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 84 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2232).
  @book{2883b1ad038f4edea9ec48fb7e2e92e1,
  title = "Varaston ulkoistaminen alihankinnassa: Kustannusmallitarkastelu",
  abstract = "T{\"a}m{\"a}n tutkimuksen aiheena oli varaston ulkoistaminen alihankinnan tuplavarasto-ongelman ratkaisuna. Tutkimusongelmana oli, muuttuuko alihankinnan tilaus-toimitusprosessi kustannustehokkaammaksi, kun sek{\"a} p{\"a}{\"a}- ett{\"a} alihankkijan varastot poistetaan ja varastointi siirret{\"a}{\"a}n ulkopuolisen varastopalveluyrityksen hoidettavaksi. Tutkimusmenetelm{\"a} oli tapaustutkimus, jossa valittujen tapausten avulla pyrittiin tarkastelemaan logistiikkapalvelumallin taloudellisuutta. Tutkimuksen v{\"a}linein{\"a} k{\"a}ytettiin VTT:ll{\"a} kehitetty{\"a} rivirakenteen huomioivaa toimintolaskentaa sek{\"a} varastopalvelun kustannusmallia, jonka p{\"a}{\"a}lle luotiin MS Access -sovellus. Toimintolaskennan avulla selvitettiin tapausyritysten varastoinnin toimintokustannukset, joihin nykytoiminnan ja logistiikkapalvelumallin vertailu perustui. Lis{\"a}ksi vertailuaineistona k{\"a}ytettiin VTT:n Wadelma-projektin (Varastotoiminnan kehitt{\"a}minen - uudet toimintamallit ja teknologiat, 2003) tuloksina saatuja erilaisten yritysryhmien keskim{\"a}{\"a}r{\"a}isi{\"a} varaston toimintokustannuksia. Kustannusvertailut perustuivat siten todellisiin toimintokustannuksiin. Tutkimuksen tulos oli, ettei varastopalvelumallissa synny merkitt{\"a}vi{\"a} lis{\"a}kustannuksia, ellei volyymi ole hyvin pieni. Varastopalvelumallin kustannustehokkuus paranee selv{\"a}sti volyymin kasvaessa verrattuna nykyiseen kahdenv{\"a}liseen toimintatapaan. Kysymykseksi j{\"a}{\"a}, miten m{\"a}{\"a}ritell{\"a}{\"a}n kannattavuuden volyymiraja. Varastojen poistaminen ja palvelun ostaminen varastopalveluyritykselt{\"a} on varteenotettava kehitysvaihtoehto alihankintayrityksille. T{\"a}ll{\"o}in olisi mahdollista eliminoida kokonaan alihankkijan valmis- ja p{\"a}{\"a}hankkijan puolivalmistevarastot. Kaikki yrityksen voisivat keskitty{\"a} ydinosaamiseensa. Vaihtoehtona varastopalvelumallille on varaston j{\"a}tt{\"a}minen vain toiselle alihankintasuhteisista yrityksist{\"a} ja t{\"a}m{\"a}n varaston prosessien ja tekniikan kehitt{\"a}minen. Tutkimuksen perusteella varaston ulkoistaminen vaikutti relevantilta vaihtoehdolta alihankintayrityksille, mutta ulkoistamisen kannattavuutta, organisointia, ohjausta, tekniikoita jne. on tutkittava lis{\"a}{\"a}, ennen kuin voidaan m{\"a}{\"a}ritell{\"a}, milloin alihankintavarasto kannattaa ulkoistaa, miten ulkoistetun varaston kanssa operoida ja toisaalta millaisia palveluita varastopalveluyrityksen olisi pystytt{\"a}v{\"a} p{\"a}{\"a}- ja alihankkijoille tarjoamaan.",
  keywords = "subcontracting, inventories, activity based costing, supply chain management",
  author = "Jyri P{\"o}try and Outi Kettunen and August Kilponen",
  year = "2004",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-6214-3",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2232",
  address = "Finland",

  }

  Pötry, J, Kettunen, O & Kilponen, A 2004, Varaston ulkoistaminen alihankinnassa: Kustannusmallitarkastelu. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2232, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Varaston ulkoistaminen alihankinnassa : Kustannusmallitarkastelu. / Pötry, Jyri; Kettunen, Outi; Kilponen, August.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 84 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2232).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Varaston ulkoistaminen alihankinnassa

  T2 - Kustannusmallitarkastelu

  AU - Pötry, Jyri

  AU - Kettunen, Outi

  AU - Kilponen, August

  PY - 2004

  Y1 - 2004

  N2 - Tämän tutkimuksen aiheena oli varaston ulkoistaminen alihankinnan tuplavarasto-ongelman ratkaisuna. Tutkimusongelmana oli, muuttuuko alihankinnan tilaus-toimitusprosessi kustannustehokkaammaksi, kun sekä pää- että alihankkijan varastot poistetaan ja varastointi siirretään ulkopuolisen varastopalveluyrityksen hoidettavaksi. Tutkimusmenetelmä oli tapaustutkimus, jossa valittujen tapausten avulla pyrittiin tarkastelemaan logistiikkapalvelumallin taloudellisuutta. Tutkimuksen välineinä käytettiin VTT:llä kehitettyä rivirakenteen huomioivaa toimintolaskentaa sekä varastopalvelun kustannusmallia, jonka päälle luotiin MS Access -sovellus. Toimintolaskennan avulla selvitettiin tapausyritysten varastoinnin toimintokustannukset, joihin nykytoiminnan ja logistiikkapalvelumallin vertailu perustui. Lisäksi vertailuaineistona käytettiin VTT:n Wadelma-projektin (Varastotoiminnan kehittäminen - uudet toimintamallit ja teknologiat, 2003) tuloksina saatuja erilaisten yritysryhmien keskimääräisiä varaston toimintokustannuksia. Kustannusvertailut perustuivat siten todellisiin toimintokustannuksiin. Tutkimuksen tulos oli, ettei varastopalvelumallissa synny merkittäviä lisäkustannuksia, ellei volyymi ole hyvin pieni. Varastopalvelumallin kustannustehokkuus paranee selvästi volyymin kasvaessa verrattuna nykyiseen kahdenväliseen toimintatapaan. Kysymykseksi jää, miten määritellään kannattavuuden volyymiraja. Varastojen poistaminen ja palvelun ostaminen varastopalveluyritykseltä on varteenotettava kehitysvaihtoehto alihankintayrityksille. Tällöin olisi mahdollista eliminoida kokonaan alihankkijan valmis- ja päähankkijan puolivalmistevarastot. Kaikki yrityksen voisivat keskittyä ydinosaamiseensa. Vaihtoehtona varastopalvelumallille on varaston jättäminen vain toiselle alihankintasuhteisista yrityksistä ja tämän varaston prosessien ja tekniikan kehittäminen. Tutkimuksen perusteella varaston ulkoistaminen vaikutti relevantilta vaihtoehdolta alihankintayrityksille, mutta ulkoistamisen kannattavuutta, organisointia, ohjausta, tekniikoita jne. on tutkittava lisää, ennen kuin voidaan määritellä, milloin alihankintavarasto kannattaa ulkoistaa, miten ulkoistetun varaston kanssa operoida ja toisaalta millaisia palveluita varastopalveluyrityksen olisi pystyttävä pää- ja alihankkijoille tarjoamaan.

  AB - Tämän tutkimuksen aiheena oli varaston ulkoistaminen alihankinnan tuplavarasto-ongelman ratkaisuna. Tutkimusongelmana oli, muuttuuko alihankinnan tilaus-toimitusprosessi kustannustehokkaammaksi, kun sekä pää- että alihankkijan varastot poistetaan ja varastointi siirretään ulkopuolisen varastopalveluyrityksen hoidettavaksi. Tutkimusmenetelmä oli tapaustutkimus, jossa valittujen tapausten avulla pyrittiin tarkastelemaan logistiikkapalvelumallin taloudellisuutta. Tutkimuksen välineinä käytettiin VTT:llä kehitettyä rivirakenteen huomioivaa toimintolaskentaa sekä varastopalvelun kustannusmallia, jonka päälle luotiin MS Access -sovellus. Toimintolaskennan avulla selvitettiin tapausyritysten varastoinnin toimintokustannukset, joihin nykytoiminnan ja logistiikkapalvelumallin vertailu perustui. Lisäksi vertailuaineistona käytettiin VTT:n Wadelma-projektin (Varastotoiminnan kehittäminen - uudet toimintamallit ja teknologiat, 2003) tuloksina saatuja erilaisten yritysryhmien keskimääräisiä varaston toimintokustannuksia. Kustannusvertailut perustuivat siten todellisiin toimintokustannuksiin. Tutkimuksen tulos oli, ettei varastopalvelumallissa synny merkittäviä lisäkustannuksia, ellei volyymi ole hyvin pieni. Varastopalvelumallin kustannustehokkuus paranee selvästi volyymin kasvaessa verrattuna nykyiseen kahdenväliseen toimintatapaan. Kysymykseksi jää, miten määritellään kannattavuuden volyymiraja. Varastojen poistaminen ja palvelun ostaminen varastopalveluyritykseltä on varteenotettava kehitysvaihtoehto alihankintayrityksille. Tällöin olisi mahdollista eliminoida kokonaan alihankkijan valmis- ja päähankkijan puolivalmistevarastot. Kaikki yrityksen voisivat keskittyä ydinosaamiseensa. Vaihtoehtona varastopalvelumallille on varaston jättäminen vain toiselle alihankintasuhteisista yrityksistä ja tämän varaston prosessien ja tekniikan kehittäminen. Tutkimuksen perusteella varaston ulkoistaminen vaikutti relevantilta vaihtoehdolta alihankintayrityksille, mutta ulkoistamisen kannattavuutta, organisointia, ohjausta, tekniikoita jne. on tutkittava lisää, ennen kuin voidaan määritellä, milloin alihankintavarasto kannattaa ulkoistaa, miten ulkoistetun varaston kanssa operoida ja toisaalta millaisia palveluita varastopalveluyrityksen olisi pystyttävä pää- ja alihankkijoille tarjoamaan.

  KW - subcontracting

  KW - inventories

  KW - activity based costing

  KW - supply chain management

  M3 - Report

  SN - 951-38-6214-3

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Varaston ulkoistaminen alihankinnassa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Pötry J, Kettunen O, Kilponen A. Varaston ulkoistaminen alihankinnassa: Kustannusmallitarkastelu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 84 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2232).