Varaston ulkoistaminen alihankinnassa

Kustannusmallitarkastelu

Jyri Pötry, Outi Kettunen, August Kilponen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Tämän tutkimuksen aiheena oli varaston ulkoistaminen alihankinnan tuplavarasto-ongelman ratkaisuna. Tutkimusongelmana oli, muuttuuko alihankinnan tilaus-toimitusprosessi kustannustehokkaammaksi, kun sekä pää- että alihankkijan varastot poistetaan ja varastointi siirretään ulkopuolisen varastopalveluyrityksen hoidettavaksi. Tutkimusmenetelmä oli tapaustutkimus, jossa valittujen tapausten avulla pyrittiin tarkastelemaan logistiikkapalvelumallin taloudellisuutta. Tutkimuksen välineinä käytettiin VTT:llä kehitettyä rivirakenteen huomioivaa toimintolaskentaa sekä varastopalvelun kustannusmallia, jonka päälle luotiin MS Access -sovellus. Toimintolaskennan avulla selvitettiin tapausyritysten varastoinnin toimintokustannukset, joihin nykytoiminnan ja logistiikkapalvelumallin vertailu perustui. Lisäksi vertailuaineistona käytettiin VTT:n Wadelma-projektin (Varastotoiminnan kehittäminen - uudet toimintamallit ja teknologiat, 2003) tuloksina saatuja erilaisten yritysryhmien keskimääräisiä varaston toimintokustannuksia. Kustannusvertailut perustuivat siten todellisiin toimintokustannuksiin. Tutkimuksen tulos oli, ettei varastopalvelumallissa synny merkittäviä lisäkustannuksia, ellei volyymi ole hyvin pieni. Varastopalvelumallin kustannustehokkuus paranee selvästi volyymin kasvaessa verrattuna nykyiseen kahdenväliseen toimintatapaan. Kysymykseksi jää, miten määritellään kannattavuuden volyymiraja. Varastojen poistaminen ja palvelun ostaminen varastopalveluyritykseltä on varteenotettava kehitysvaihtoehto alihankintayrityksille. Tällöin olisi mahdollista eliminoida kokonaan alihankkijan valmis- ja päähankkijan puolivalmistevarastot. Kaikki yrityksen voisivat keskittyä ydinosaamiseensa. Vaihtoehtona varastopalvelumallille on varaston jättäminen vain toiselle alihankintasuhteisista yrityksistä ja tämän varaston prosessien ja tekniikan kehittäminen. Tutkimuksen perusteella varaston ulkoistaminen vaikutti relevantilta vaihtoehdolta alihankintayrityksille, mutta ulkoistamisen kannattavuutta, organisointia, ohjausta, tekniikoita jne. on tutkittava lisää, ennen kuin voidaan määritellä, milloin alihankintavarasto kannattaa ulkoistaa, miten ulkoistetun varaston kanssa operoida ja toisaalta millaisia palveluita varastopalveluyrityksen olisi pystyttävä pää- ja alihankkijoille tarjoamaan.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages84
ISBN (Electronic)951-38-6215-1
ISBN (Print)951-38-6214-3
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita - Research Notes
PublisherVTT
No.2232
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Fingerprint

manufacturing
warehouses

Keywords

  • subcontracting
  • inventories
  • activity based costing
  • supply chain management

Cite this

Pötry, J., Kettunen, O., & Kilponen, A. (2004). Varaston ulkoistaminen alihankinnassa: Kustannusmallitarkastelu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2232
Pötry, Jyri ; Kettunen, Outi ; Kilponen, August. / Varaston ulkoistaminen alihankinnassa : Kustannusmallitarkastelu. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 84 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2232).
@book{2883b1ad038f4edea9ec48fb7e2e92e1,
title = "Varaston ulkoistaminen alihankinnassa: Kustannusmallitarkastelu",
abstract = "T{\"a}m{\"a}n tutkimuksen aiheena oli varaston ulkoistaminen alihankinnan tuplavarasto-ongelman ratkaisuna. Tutkimusongelmana oli, muuttuuko alihankinnan tilaus-toimitusprosessi kustannustehokkaammaksi, kun sek{\"a} p{\"a}{\"a}- ett{\"a} alihankkijan varastot poistetaan ja varastointi siirret{\"a}{\"a}n ulkopuolisen varastopalveluyrityksen hoidettavaksi. Tutkimusmenetelm{\"a} oli tapaustutkimus, jossa valittujen tapausten avulla pyrittiin tarkastelemaan logistiikkapalvelumallin taloudellisuutta. Tutkimuksen v{\"a}linein{\"a} k{\"a}ytettiin VTT:ll{\"a} kehitetty{\"a} rivirakenteen huomioivaa toimintolaskentaa sek{\"a} varastopalvelun kustannusmallia, jonka p{\"a}{\"a}lle luotiin MS Access -sovellus. Toimintolaskennan avulla selvitettiin tapausyritysten varastoinnin toimintokustannukset, joihin nykytoiminnan ja logistiikkapalvelumallin vertailu perustui. Lis{\"a}ksi vertailuaineistona k{\"a}ytettiin VTT:n Wadelma-projektin (Varastotoiminnan kehitt{\"a}minen - uudet toimintamallit ja teknologiat, 2003) tuloksina saatuja erilaisten yritysryhmien keskim{\"a}{\"a}r{\"a}isi{\"a} varaston toimintokustannuksia. Kustannusvertailut perustuivat siten todellisiin toimintokustannuksiin. Tutkimuksen tulos oli, ettei varastopalvelumallissa synny merkitt{\"a}vi{\"a} lis{\"a}kustannuksia, ellei volyymi ole hyvin pieni. Varastopalvelumallin kustannustehokkuus paranee selv{\"a}sti volyymin kasvaessa verrattuna nykyiseen kahdenv{\"a}liseen toimintatapaan. Kysymykseksi j{\"a}{\"a}, miten m{\"a}{\"a}ritell{\"a}{\"a}n kannattavuuden volyymiraja. Varastojen poistaminen ja palvelun ostaminen varastopalveluyritykselt{\"a} on varteenotettava kehitysvaihtoehto alihankintayrityksille. T{\"a}ll{\"o}in olisi mahdollista eliminoida kokonaan alihankkijan valmis- ja p{\"a}{\"a}hankkijan puolivalmistevarastot. Kaikki yrityksen voisivat keskitty{\"a} ydinosaamiseensa. Vaihtoehtona varastopalvelumallille on varaston j{\"a}tt{\"a}minen vain toiselle alihankintasuhteisista yrityksist{\"a} ja t{\"a}m{\"a}n varaston prosessien ja tekniikan kehitt{\"a}minen. Tutkimuksen perusteella varaston ulkoistaminen vaikutti relevantilta vaihtoehdolta alihankintayrityksille, mutta ulkoistamisen kannattavuutta, organisointia, ohjausta, tekniikoita jne. on tutkittava lis{\"a}{\"a}, ennen kuin voidaan m{\"a}{\"a}ritell{\"a}, milloin alihankintavarasto kannattaa ulkoistaa, miten ulkoistetun varaston kanssa operoida ja toisaalta millaisia palveluita varastopalveluyrityksen olisi pystytt{\"a}v{\"a} p{\"a}{\"a}- ja alihankkijoille tarjoamaan.",
keywords = "subcontracting, inventories, activity based costing, supply chain management",
author = "Jyri P{\"o}try and Outi Kettunen and August Kilponen",
year = "2004",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6214-3",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2232",
address = "Finland",

}

Pötry, J, Kettunen, O & Kilponen, A 2004, Varaston ulkoistaminen alihankinnassa: Kustannusmallitarkastelu. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2232, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Varaston ulkoistaminen alihankinnassa : Kustannusmallitarkastelu. / Pötry, Jyri; Kettunen, Outi; Kilponen, August.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 84 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2232).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Varaston ulkoistaminen alihankinnassa

T2 - Kustannusmallitarkastelu

AU - Pötry, Jyri

AU - Kettunen, Outi

AU - Kilponen, August

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Tämän tutkimuksen aiheena oli varaston ulkoistaminen alihankinnan tuplavarasto-ongelman ratkaisuna. Tutkimusongelmana oli, muuttuuko alihankinnan tilaus-toimitusprosessi kustannustehokkaammaksi, kun sekä pää- että alihankkijan varastot poistetaan ja varastointi siirretään ulkopuolisen varastopalveluyrityksen hoidettavaksi. Tutkimusmenetelmä oli tapaustutkimus, jossa valittujen tapausten avulla pyrittiin tarkastelemaan logistiikkapalvelumallin taloudellisuutta. Tutkimuksen välineinä käytettiin VTT:llä kehitettyä rivirakenteen huomioivaa toimintolaskentaa sekä varastopalvelun kustannusmallia, jonka päälle luotiin MS Access -sovellus. Toimintolaskennan avulla selvitettiin tapausyritysten varastoinnin toimintokustannukset, joihin nykytoiminnan ja logistiikkapalvelumallin vertailu perustui. Lisäksi vertailuaineistona käytettiin VTT:n Wadelma-projektin (Varastotoiminnan kehittäminen - uudet toimintamallit ja teknologiat, 2003) tuloksina saatuja erilaisten yritysryhmien keskimääräisiä varaston toimintokustannuksia. Kustannusvertailut perustuivat siten todellisiin toimintokustannuksiin. Tutkimuksen tulos oli, ettei varastopalvelumallissa synny merkittäviä lisäkustannuksia, ellei volyymi ole hyvin pieni. Varastopalvelumallin kustannustehokkuus paranee selvästi volyymin kasvaessa verrattuna nykyiseen kahdenväliseen toimintatapaan. Kysymykseksi jää, miten määritellään kannattavuuden volyymiraja. Varastojen poistaminen ja palvelun ostaminen varastopalveluyritykseltä on varteenotettava kehitysvaihtoehto alihankintayrityksille. Tällöin olisi mahdollista eliminoida kokonaan alihankkijan valmis- ja päähankkijan puolivalmistevarastot. Kaikki yrityksen voisivat keskittyä ydinosaamiseensa. Vaihtoehtona varastopalvelumallille on varaston jättäminen vain toiselle alihankintasuhteisista yrityksistä ja tämän varaston prosessien ja tekniikan kehittäminen. Tutkimuksen perusteella varaston ulkoistaminen vaikutti relevantilta vaihtoehdolta alihankintayrityksille, mutta ulkoistamisen kannattavuutta, organisointia, ohjausta, tekniikoita jne. on tutkittava lisää, ennen kuin voidaan määritellä, milloin alihankintavarasto kannattaa ulkoistaa, miten ulkoistetun varaston kanssa operoida ja toisaalta millaisia palveluita varastopalveluyrityksen olisi pystyttävä pää- ja alihankkijoille tarjoamaan.

AB - Tämän tutkimuksen aiheena oli varaston ulkoistaminen alihankinnan tuplavarasto-ongelman ratkaisuna. Tutkimusongelmana oli, muuttuuko alihankinnan tilaus-toimitusprosessi kustannustehokkaammaksi, kun sekä pää- että alihankkijan varastot poistetaan ja varastointi siirretään ulkopuolisen varastopalveluyrityksen hoidettavaksi. Tutkimusmenetelmä oli tapaustutkimus, jossa valittujen tapausten avulla pyrittiin tarkastelemaan logistiikkapalvelumallin taloudellisuutta. Tutkimuksen välineinä käytettiin VTT:llä kehitettyä rivirakenteen huomioivaa toimintolaskentaa sekä varastopalvelun kustannusmallia, jonka päälle luotiin MS Access -sovellus. Toimintolaskennan avulla selvitettiin tapausyritysten varastoinnin toimintokustannukset, joihin nykytoiminnan ja logistiikkapalvelumallin vertailu perustui. Lisäksi vertailuaineistona käytettiin VTT:n Wadelma-projektin (Varastotoiminnan kehittäminen - uudet toimintamallit ja teknologiat, 2003) tuloksina saatuja erilaisten yritysryhmien keskimääräisiä varaston toimintokustannuksia. Kustannusvertailut perustuivat siten todellisiin toimintokustannuksiin. Tutkimuksen tulos oli, ettei varastopalvelumallissa synny merkittäviä lisäkustannuksia, ellei volyymi ole hyvin pieni. Varastopalvelumallin kustannustehokkuus paranee selvästi volyymin kasvaessa verrattuna nykyiseen kahdenväliseen toimintatapaan. Kysymykseksi jää, miten määritellään kannattavuuden volyymiraja. Varastojen poistaminen ja palvelun ostaminen varastopalveluyritykseltä on varteenotettava kehitysvaihtoehto alihankintayrityksille. Tällöin olisi mahdollista eliminoida kokonaan alihankkijan valmis- ja päähankkijan puolivalmistevarastot. Kaikki yrityksen voisivat keskittyä ydinosaamiseensa. Vaihtoehtona varastopalvelumallille on varaston jättäminen vain toiselle alihankintasuhteisista yrityksistä ja tämän varaston prosessien ja tekniikan kehittäminen. Tutkimuksen perusteella varaston ulkoistaminen vaikutti relevantilta vaihtoehdolta alihankintayrityksille, mutta ulkoistamisen kannattavuutta, organisointia, ohjausta, tekniikoita jne. on tutkittava lisää, ennen kuin voidaan määritellä, milloin alihankintavarasto kannattaa ulkoistaa, miten ulkoistetun varaston kanssa operoida ja toisaalta millaisia palveluita varastopalveluyrityksen olisi pystyttävä pää- ja alihankkijoille tarjoamaan.

KW - subcontracting

KW - inventories

KW - activity based costing

KW - supply chain management

M3 - Report

SN - 951-38-6214-3

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Varaston ulkoistaminen alihankinnassa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pötry J, Kettunen O, Kilponen A. Varaston ulkoistaminen alihankinnassa: Kustannusmallitarkastelu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 84 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2232).