Varautumisen kehitystarpeet turvallisessa yhteiskunnassa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Varautumisen kehitystarpeet turvallisessa yhteiskunnassa -hanke vastaa Valtioneuvoston päätöksentekoa tukevan selvitys- ja tutkimustoiminnan kärkiteemaan Turvallinen yhteiskunta menestyksen ja hyvinvoinnin mahdollistajana (VNK/471/48/2014). Raportissa selvitetään, miten yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa määritettyjen yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja ja niiden tavoitetilaa vaarantavien uhkamallien ja häiriötilanteiden hallinta on kehittynyt viime vuosien aikana, miten sitä käytännössä toteutetaan, ja miten siihen liittyvät turvallisuussidonnaiset palvelut ovat kehittyneet. Tutkimuksen kohteena on kolme häiriötilannetta: sähkönjakelun häiriöt, kuljetusten häiriintyminen ja pandemia. Hankkeen tulosten mukaan häiriötilanteita ja toimintaympäristön muutoksia on tarkasteltava riittävän laajasti hyödyntäen eri toimijoiden osaamista. Yhtä aikaa tapahtuvat muutokset voivat olla yhteisvaikutuksiltaan yllättäviä, joten asioiden ja ilmiöiden riippuvuuksien tunnistaminen ja analysointi on keskeistä organisaation toiminnan turvaamiseksi. Alueelliset ja paikalliset erityispiirteet on otettava huomioon varautumissuunnitelmissa. Suunnitelmien on oltava riittävän joustavia vastatakseen erilaisten häiriötilanteiden vaatimuksiin. Suunnitelmia laadittaessa on niitä tarkasteltava yhdessä muiden toimijoiden kanssa, jotta suunnitelmista tulee riittävän yhteensopivia. Varautumisen tason seurantaan on kehitettävä sopivat mittarit. Käytännön toimintaa harjoiteltaessa on harjoitusten oltava riittävän laajoja ja kaikkien tarpeellisten osapuolten tulee olla mukana, jotta harjoituksissa saatava oppi ja tieto toisten osapuolten resursseista ja käytännöistä leviäisi mahdollisimman laajasti. Kolmas sektori ja yksityiset kansalaiset tulee ottaa tiiviimmin mukaan varautumissuunnitteluun niin lueellisella kuin paikallisella tasolla. Yritysten omatoimista varautumista tulee edistää esimerkiksi hyvien mallien ja työkalujen avulla sekä palvelun ostajan vaatimuksilla ja painotuksilla. Toiminta ja varautuminen häiriötilanteisiin tulee sisällyttää palvelusopimuksiin.
Original languageFinnish
PublisherPrime Minister's Office Finland
Number of pages70
ISBN (Print)78-952-287-245-6
Publication statusPublished - 2016
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
Volume12/2016
ISSN2342-6799

Keywords

  • preparedness
  • electricity black-out
  • transport
  • pandemic

Cite this

Keränen, J., Molarius, R., Heikkilä, A-M., Poussa, L., & Partanen, J. (2016). Varautumisen kehitystarpeet turvallisessa yhteiskunnassa. Prime Minister's Office Finland. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, Vol.. 12/2016
Keränen, Jaana ; Molarius, Riitta ; Heikkilä, Anna-Mari ; Poussa, Liisa ; Partanen, Juho. / Varautumisen kehitystarpeet turvallisessa yhteiskunnassa. Prime Minister's Office Finland, 2016. 70 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, Vol. 12/2016).
@book{019fbeef589e4c0aaf2c7240324cec9c,
title = "Varautumisen kehitystarpeet turvallisessa yhteiskunnassa",
abstract = "Varautumisen kehitystarpeet turvallisessa yhteiskunnassa -hanke vastaa Valtioneuvoston p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoa tukevan selvitys- ja tutkimustoiminnan k{\"a}rkiteemaan Turvallinen yhteiskunta menestyksen ja hyvinvoinnin mahdollistajana (VNK/471/48/2014). Raportissa selvitet{\"a}{\"a}n, miten yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa m{\"a}{\"a}ritettyjen yhteiskunnan elint{\"a}rkeit{\"a} toimintoja ja niiden tavoitetilaa vaarantavien uhkamallien ja h{\"a}iri{\"o}tilanteiden hallinta on kehittynyt viime vuosien aikana, miten sit{\"a} k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} toteutetaan, ja miten siihen liittyv{\"a}t turvallisuussidonnaiset palvelut ovat kehittyneet. Tutkimuksen kohteena on kolme h{\"a}iri{\"o}tilannetta: s{\"a}hk{\"o}njakelun h{\"a}iri{\"o}t, kuljetusten h{\"a}iriintyminen ja pandemia. Hankkeen tulosten mukaan h{\"a}iri{\"o}tilanteita ja toimintaymp{\"a}rist{\"o}n muutoksia on tarkasteltava riitt{\"a}v{\"a}n laajasti hy{\"o}dynt{\"a}en eri toimijoiden osaamista. Yht{\"a} aikaa tapahtuvat muutokset voivat olla yhteisvaikutuksiltaan yll{\"a}tt{\"a}vi{\"a}, joten asioiden ja ilmi{\"o}iden riippuvuuksien tunnistaminen ja analysointi on keskeist{\"a} organisaation toiminnan turvaamiseksi. Alueelliset ja paikalliset erityispiirteet on otettava huomioon varautumissuunnitelmissa. Suunnitelmien on oltava riitt{\"a}v{\"a}n joustavia vastatakseen erilaisten h{\"a}iri{\"o}tilanteiden vaatimuksiin. Suunnitelmia laadittaessa on niit{\"a} tarkasteltava yhdess{\"a} muiden toimijoiden kanssa, jotta suunnitelmista tulee riitt{\"a}v{\"a}n yhteensopivia. Varautumisen tason seurantaan on kehitett{\"a}v{\"a} sopivat mittarit. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n toimintaa harjoiteltaessa on harjoitusten oltava riitt{\"a}v{\"a}n laajoja ja kaikkien tarpeellisten osapuolten tulee olla mukana, jotta harjoituksissa saatava oppi ja tieto toisten osapuolten resursseista ja k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ist{\"a} levi{\"a}isi mahdollisimman laajasti. Kolmas sektori ja yksityiset kansalaiset tulee ottaa tiiviimmin mukaan varautumissuunnitteluun niin lueellisella kuin paikallisella tasolla. Yritysten omatoimista varautumista tulee edist{\"a}{\"a} esimerkiksi hyvien mallien ja ty{\"o}kalujen avulla sek{\"a} palvelun ostajan vaatimuksilla ja painotuksilla. Toiminta ja varautuminen h{\"a}iri{\"o}tilanteisiin tulee sis{\"a}llytt{\"a}{\"a} palvelusopimuksiin.",
keywords = "preparedness, electricity black-out, transport, pandemic",
author = "Jaana Ker{\"a}nen and Riitta Molarius and Anna-Mari Heikkil{\"a} and Liisa Poussa and Juho Partanen",
note = "SDA: MIP: Safe and Sustainable Project code: 104811",
year = "2016",
language = "Finnish",
isbn = "78-952-287-245-6",
series = "Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja",
publisher = "Prime Minister's Office Finland",
address = "Finland",

}

Keränen, J, Molarius, R, Heikkilä, A-M, Poussa, L & Partanen, J 2016, Varautumisen kehitystarpeet turvallisessa yhteiskunnassa. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, vol. 12/2016, Prime Minister's Office Finland.

Varautumisen kehitystarpeet turvallisessa yhteiskunnassa. / Keränen, Jaana; Molarius, Riitta; Heikkilä, Anna-Mari; Poussa, Liisa; Partanen, Juho.

Prime Minister's Office Finland, 2016. 70 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, Vol. 12/2016).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Varautumisen kehitystarpeet turvallisessa yhteiskunnassa

AU - Keränen, Jaana

AU - Molarius, Riitta

AU - Heikkilä, Anna-Mari

AU - Poussa, Liisa

AU - Partanen, Juho

N1 - SDA: MIP: Safe and Sustainable Project code: 104811

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Varautumisen kehitystarpeet turvallisessa yhteiskunnassa -hanke vastaa Valtioneuvoston päätöksentekoa tukevan selvitys- ja tutkimustoiminnan kärkiteemaan Turvallinen yhteiskunta menestyksen ja hyvinvoinnin mahdollistajana (VNK/471/48/2014). Raportissa selvitetään, miten yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa määritettyjen yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja ja niiden tavoitetilaa vaarantavien uhkamallien ja häiriötilanteiden hallinta on kehittynyt viime vuosien aikana, miten sitä käytännössä toteutetaan, ja miten siihen liittyvät turvallisuussidonnaiset palvelut ovat kehittyneet. Tutkimuksen kohteena on kolme häiriötilannetta: sähkönjakelun häiriöt, kuljetusten häiriintyminen ja pandemia. Hankkeen tulosten mukaan häiriötilanteita ja toimintaympäristön muutoksia on tarkasteltava riittävän laajasti hyödyntäen eri toimijoiden osaamista. Yhtä aikaa tapahtuvat muutokset voivat olla yhteisvaikutuksiltaan yllättäviä, joten asioiden ja ilmiöiden riippuvuuksien tunnistaminen ja analysointi on keskeistä organisaation toiminnan turvaamiseksi. Alueelliset ja paikalliset erityispiirteet on otettava huomioon varautumissuunnitelmissa. Suunnitelmien on oltava riittävän joustavia vastatakseen erilaisten häiriötilanteiden vaatimuksiin. Suunnitelmia laadittaessa on niitä tarkasteltava yhdessä muiden toimijoiden kanssa, jotta suunnitelmista tulee riittävän yhteensopivia. Varautumisen tason seurantaan on kehitettävä sopivat mittarit. Käytännön toimintaa harjoiteltaessa on harjoitusten oltava riittävän laajoja ja kaikkien tarpeellisten osapuolten tulee olla mukana, jotta harjoituksissa saatava oppi ja tieto toisten osapuolten resursseista ja käytännöistä leviäisi mahdollisimman laajasti. Kolmas sektori ja yksityiset kansalaiset tulee ottaa tiiviimmin mukaan varautumissuunnitteluun niin lueellisella kuin paikallisella tasolla. Yritysten omatoimista varautumista tulee edistää esimerkiksi hyvien mallien ja työkalujen avulla sekä palvelun ostajan vaatimuksilla ja painotuksilla. Toiminta ja varautuminen häiriötilanteisiin tulee sisällyttää palvelusopimuksiin.

AB - Varautumisen kehitystarpeet turvallisessa yhteiskunnassa -hanke vastaa Valtioneuvoston päätöksentekoa tukevan selvitys- ja tutkimustoiminnan kärkiteemaan Turvallinen yhteiskunta menestyksen ja hyvinvoinnin mahdollistajana (VNK/471/48/2014). Raportissa selvitetään, miten yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa määritettyjen yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja ja niiden tavoitetilaa vaarantavien uhkamallien ja häiriötilanteiden hallinta on kehittynyt viime vuosien aikana, miten sitä käytännössä toteutetaan, ja miten siihen liittyvät turvallisuussidonnaiset palvelut ovat kehittyneet. Tutkimuksen kohteena on kolme häiriötilannetta: sähkönjakelun häiriöt, kuljetusten häiriintyminen ja pandemia. Hankkeen tulosten mukaan häiriötilanteita ja toimintaympäristön muutoksia on tarkasteltava riittävän laajasti hyödyntäen eri toimijoiden osaamista. Yhtä aikaa tapahtuvat muutokset voivat olla yhteisvaikutuksiltaan yllättäviä, joten asioiden ja ilmiöiden riippuvuuksien tunnistaminen ja analysointi on keskeistä organisaation toiminnan turvaamiseksi. Alueelliset ja paikalliset erityispiirteet on otettava huomioon varautumissuunnitelmissa. Suunnitelmien on oltava riittävän joustavia vastatakseen erilaisten häiriötilanteiden vaatimuksiin. Suunnitelmia laadittaessa on niitä tarkasteltava yhdessä muiden toimijoiden kanssa, jotta suunnitelmista tulee riittävän yhteensopivia. Varautumisen tason seurantaan on kehitettävä sopivat mittarit. Käytännön toimintaa harjoiteltaessa on harjoitusten oltava riittävän laajoja ja kaikkien tarpeellisten osapuolten tulee olla mukana, jotta harjoituksissa saatava oppi ja tieto toisten osapuolten resursseista ja käytännöistä leviäisi mahdollisimman laajasti. Kolmas sektori ja yksityiset kansalaiset tulee ottaa tiiviimmin mukaan varautumissuunnitteluun niin lueellisella kuin paikallisella tasolla. Yritysten omatoimista varautumista tulee edistää esimerkiksi hyvien mallien ja työkalujen avulla sekä palvelun ostajan vaatimuksilla ja painotuksilla. Toiminta ja varautuminen häiriötilanteisiin tulee sisällyttää palvelusopimuksiin.

KW - preparedness

KW - electricity black-out

KW - transport

KW - pandemic

M3 - Report

SN - 78-952-287-245-6

T3 - Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja

BT - Varautumisen kehitystarpeet turvallisessa yhteiskunnassa

PB - Prime Minister's Office Finland

ER -

Keränen J, Molarius R, Heikkilä A-M, Poussa L, Partanen J. Varautumisen kehitystarpeet turvallisessa yhteiskunnassa. Prime Minister's Office Finland, 2016. 70 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, Vol. 12/2016).