Vedyn käyttö energiataloudessa

Pekka Pirilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa esitellään vedyn käyttömahdollisuuksia tulevaisuuden energiataloudessa. Julkaisu perustuu pääasiassa alan kansainväliseen kirjallisuuteen, mutta sitä on täydennetty eräillä erityisesti Suomen tilanteesta kertovilla tarkasteluilla ja laskelmilla. Ensimmäisessä osassa tarkastellaan erilaisia vedynkäyttöjärjestelmiä kokonaisuuksina. Kohteena on mm. laajamittainen vetytalous, jonka ei kuitenkaan katsota toteutuvan lähiaikoina. Rajoitetummista käyttöjärjestelmistä tarkastellaan vedyn käyttöä energian varastointiin ja liikenteeseen. Myös käytön turvallisuutta sekä vetyä koskevaa tutkimusta esitellään lyhyesti. Jälkimmäisessä osassa tarkastellaan vedyn käytön teknisempiä piirteitä. Aiheina ovat valmistusmenetelmät, varastointi ja kuljetus sekä käyttötekniikka. Perusteellisimmin käsitellään menetelmiä, joiden merkityksen odotetaan lähivuosina lisääntyvän, kuten vedyn elektrolyyttistä tuottamista ja varastointia metallihybrideissä. Myös konventionaalisempia menetelmiä käsitellään. Erityisesti Suomen kannalta kiinnostavana tarkastellaan vedyn tuottamista turpeesta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages85
ISBN (Print)951-38-1354-1
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number61
ISSN0358-5085

Keywords

  • hydrogen
  • fuels

Cite this

Pirilä, P. (1981). Vedyn käyttö energiataloudessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 61
Pirilä, Pekka. / Vedyn käyttö energiataloudessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 85 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 61).
@book{6efd8c418ed146bb897bf7d673a39b8c,
title = "Vedyn k{\"a}ytt{\"o} energiataloudessa",
abstract = "Julkaisussa esitell{\"a}{\"a}n vedyn k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia tulevaisuuden energiataloudessa. Julkaisu perustuu p{\"a}{\"a}asiassa alan kansainv{\"a}liseen kirjallisuuteen, mutta sit{\"a} on t{\"a}ydennetty er{\"a}ill{\"a} erityisesti Suomen tilanteesta kertovilla tarkasteluilla ja laskelmilla. Ensimm{\"a}isess{\"a} osassa tarkastellaan erilaisia vedynk{\"a}ytt{\"o}j{\"a}rjestelmi{\"a} kokonaisuuksina. Kohteena on mm. laajamittainen vetytalous, jonka ei kuitenkaan katsota toteutuvan l{\"a}hiaikoina. Rajoitetummista k{\"a}ytt{\"o}j{\"a}rjestelmist{\"a} tarkastellaan vedyn k{\"a}ytt{\"o}{\"a} energian varastointiin ja liikenteeseen. My{\"o}s k{\"a}yt{\"o}n turvallisuutta sek{\"a} vety{\"a} koskevaa tutkimusta esitell{\"a}{\"a}n lyhyesti. J{\"a}lkimm{\"a}isess{\"a} osassa tarkastellaan vedyn k{\"a}yt{\"o}n teknisempi{\"a} piirteit{\"a}. Aiheina ovat valmistusmenetelm{\"a}t, varastointi ja kuljetus sek{\"a} k{\"a}ytt{\"o}tekniikka. Perusteellisimmin k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n menetelmi{\"a}, joiden merkityksen odotetaan l{\"a}hivuosina lis{\"a}{\"a}ntyv{\"a}n, kuten vedyn elektrolyyttist{\"a} tuottamista ja varastointia metallihybrideiss{\"a}. My{\"o}s konventionaalisempia menetelmi{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n. Erityisesti Suomen kannalta kiinnostavana tarkastellaan vedyn tuottamista turpeesta.",
keywords = "hydrogen, fuels",
author = "Pekka Piril{\"a}",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1354-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "61",
address = "Finland",

}

Pirilä, P 1981, Vedyn käyttö energiataloudessa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 61, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vedyn käyttö energiataloudessa. / Pirilä, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 85 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 61).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vedyn käyttö energiataloudessa

AU - Pirilä, Pekka

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Julkaisussa esitellään vedyn käyttömahdollisuuksia tulevaisuuden energiataloudessa. Julkaisu perustuu pääasiassa alan kansainväliseen kirjallisuuteen, mutta sitä on täydennetty eräillä erityisesti Suomen tilanteesta kertovilla tarkasteluilla ja laskelmilla. Ensimmäisessä osassa tarkastellaan erilaisia vedynkäyttöjärjestelmiä kokonaisuuksina. Kohteena on mm. laajamittainen vetytalous, jonka ei kuitenkaan katsota toteutuvan lähiaikoina. Rajoitetummista käyttöjärjestelmistä tarkastellaan vedyn käyttöä energian varastointiin ja liikenteeseen. Myös käytön turvallisuutta sekä vetyä koskevaa tutkimusta esitellään lyhyesti. Jälkimmäisessä osassa tarkastellaan vedyn käytön teknisempiä piirteitä. Aiheina ovat valmistusmenetelmät, varastointi ja kuljetus sekä käyttötekniikka. Perusteellisimmin käsitellään menetelmiä, joiden merkityksen odotetaan lähivuosina lisääntyvän, kuten vedyn elektrolyyttistä tuottamista ja varastointia metallihybrideissä. Myös konventionaalisempia menetelmiä käsitellään. Erityisesti Suomen kannalta kiinnostavana tarkastellaan vedyn tuottamista turpeesta.

AB - Julkaisussa esitellään vedyn käyttömahdollisuuksia tulevaisuuden energiataloudessa. Julkaisu perustuu pääasiassa alan kansainväliseen kirjallisuuteen, mutta sitä on täydennetty eräillä erityisesti Suomen tilanteesta kertovilla tarkasteluilla ja laskelmilla. Ensimmäisessä osassa tarkastellaan erilaisia vedynkäyttöjärjestelmiä kokonaisuuksina. Kohteena on mm. laajamittainen vetytalous, jonka ei kuitenkaan katsota toteutuvan lähiaikoina. Rajoitetummista käyttöjärjestelmistä tarkastellaan vedyn käyttöä energian varastointiin ja liikenteeseen. Myös käytön turvallisuutta sekä vetyä koskevaa tutkimusta esitellään lyhyesti. Jälkimmäisessä osassa tarkastellaan vedyn käytön teknisempiä piirteitä. Aiheina ovat valmistusmenetelmät, varastointi ja kuljetus sekä käyttötekniikka. Perusteellisimmin käsitellään menetelmiä, joiden merkityksen odotetaan lähivuosina lisääntyvän, kuten vedyn elektrolyyttistä tuottamista ja varastointia metallihybrideissä. Myös konventionaalisempia menetelmiä käsitellään. Erityisesti Suomen kannalta kiinnostavana tarkastellaan vedyn tuottamista turpeesta.

KW - hydrogen

KW - fuels

M3 - Report

SN - 951-38-1354-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Vedyn käyttö energiataloudessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pirilä P. Vedyn käyttö energiataloudessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 85 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 61).