Vedyn katalyyttinen palaminen

Hannele Tonteri, Seppo Tähtinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Vedyn katalyyttisen palamisen tärkein etu verrattuna normaaliin polttamiseen on, että palamislämpö voidaan vapauttaa suhteellisen matalassa lämpötilassa ilman liekkiä. Matalasta lämpötilasta ja liekittömyydestä johtuen menetelmä on turvallinen, ja palamisessa ei synny ollenkaan tai vain vähäisiä määriä typen oksideja. Palamislämpötila on myös portaattomasti säädettävissä polttimen rakenteen ja polttoaineen syöttönopeuden avulla. Kaupallisia sovelluksia ovat tällä hetkellä lähinnä erilaiset palavien kaasujen valvontalaitteet. Sovellusten ennustetaan lisääntyvän kotitalouksien lämmityksessä ja keittolaitteina sekä teollisuudessa erilaisissa kuivaus- ja lämmitysprosesseissa. Tutkimuksessa keskitytään sovellusten käyttövarmuuden ja tehon parantamiseen. Raportin kirjallisuusosassa käsitellään katalyyttistä palamista yleisesti ja erityisesti vedyn katalyyttistä palamista. Lisäksi selvitetään vedyn katalyyttisen polttimen rakennetta, katalyyttimateriaaleja ja muutamia esimerkkejä kaupallisista tai tutkimuksen alla olevista katalyyttiseen polttamiseen perustuvista sovelluksista. Työssä rakennettiin koejärjestelmä katalyyttiselle polttimelle ja testattiin tyypiltään avoin 50 W:n vedyn katalyyttinen poltin. Polttimen korkein toimintalämpötila 164 °C saavutettiin vedyn virtausnopeudella 15 1/h. Lämpötila oli helposti muutettavissa kaasujen virtausnopeutta säätämällä. Kokeissa saavutettiin polttimelle hyötysuhde 95 %.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages35
  ISBN (Print)951-38-4057-3
  Publication statusPublished - 1992
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1321
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • hydrogen
  • catalysis
  • catalysts
  • chemical reactions
  • combustion
  • combustion chambers
  • burners
  • drying apparatus
  • heating equipment
  • cooking devices
  • gas flow
  • detectors
  • flow rate

  Cite this

  Tonteri, H., & Tähtinen, S. (1992). Vedyn katalyyttinen palaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1321
  Tonteri, Hannele ; Tähtinen, Seppo. / Vedyn katalyyttinen palaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 35 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1321).
  @book{1af3b9392d5d4c9db91e97f6e52eecf4,
  title = "Vedyn katalyyttinen palaminen",
  abstract = "Vedyn katalyyttisen palamisen t{\"a}rkein etu verrattuna normaaliin polttamiseen on, ett{\"a} palamisl{\"a}mp{\"o} voidaan vapauttaa suhteellisen matalassa l{\"a}mp{\"o}tilassa ilman liekki{\"a}. Matalasta l{\"a}mp{\"o}tilasta ja liekitt{\"o}myydest{\"a} johtuen menetelm{\"a} on turvallinen, ja palamisessa ei synny ollenkaan tai vain v{\"a}h{\"a}isi{\"a} m{\"a}{\"a}ri{\"a} typen oksideja. Palamisl{\"a}mp{\"o}tila on my{\"o}s portaattomasti s{\"a}{\"a}dett{\"a}viss{\"a} polttimen rakenteen ja polttoaineen sy{\"o}tt{\"o}nopeuden avulla. Kaupallisia sovelluksia ovat t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} l{\"a}hinn{\"a} erilaiset palavien kaasujen valvontalaitteet. Sovellusten ennustetaan lis{\"a}{\"a}ntyv{\"a}n kotitalouksien l{\"a}mmityksess{\"a} ja keittolaitteina sek{\"a} teollisuudessa erilaisissa kuivaus- ja l{\"a}mmitysprosesseissa. Tutkimuksessa keskityt{\"a}{\"a}n sovellusten k{\"a}ytt{\"o}varmuuden ja tehon parantamiseen. Raportin kirjallisuusosassa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n katalyyttist{\"a} palamista yleisesti ja erityisesti vedyn katalyyttist{\"a} palamista. Lis{\"a}ksi selvitet{\"a}{\"a}n vedyn katalyyttisen polttimen rakennetta, katalyyttimateriaaleja ja muutamia esimerkkej{\"a} kaupallisista tai tutkimuksen alla olevista katalyyttiseen polttamiseen perustuvista sovelluksista. Ty{\"o}ss{\"a} rakennettiin koej{\"a}rjestelm{\"a} katalyyttiselle polttimelle ja testattiin tyypilt{\"a}{\"a}n avoin 50 W:n vedyn katalyyttinen poltin. Polttimen korkein toimintal{\"a}mp{\"o}tila 164 °C saavutettiin vedyn virtausnopeudella 15 1/h. L{\"a}mp{\"o}tila oli helposti muutettavissa kaasujen virtausnopeutta s{\"a}{\"a}t{\"a}m{\"a}ll{\"a}. Kokeissa saavutettiin polttimelle hy{\"o}tysuhde 95 {\%}.",
  keywords = "hydrogen, catalysis, catalysts, chemical reactions, combustion, combustion chambers, burners, drying apparatus, heating equipment, cooking devices, gas flow, detectors, flow rate",
  author = "Hannele Tonteri and Seppo T{\"a}htinen",
  year = "1992",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4057-3",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1321",
  address = "Finland",

  }

  Tonteri, H & Tähtinen, S 1992, Vedyn katalyyttinen palaminen. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1321, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Vedyn katalyyttinen palaminen. / Tonteri, Hannele; Tähtinen, Seppo.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 35 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1321).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Vedyn katalyyttinen palaminen

  AU - Tonteri, Hannele

  AU - Tähtinen, Seppo

  PY - 1992

  Y1 - 1992

  N2 - Vedyn katalyyttisen palamisen tärkein etu verrattuna normaaliin polttamiseen on, että palamislämpö voidaan vapauttaa suhteellisen matalassa lämpötilassa ilman liekkiä. Matalasta lämpötilasta ja liekittömyydestä johtuen menetelmä on turvallinen, ja palamisessa ei synny ollenkaan tai vain vähäisiä määriä typen oksideja. Palamislämpötila on myös portaattomasti säädettävissä polttimen rakenteen ja polttoaineen syöttönopeuden avulla. Kaupallisia sovelluksia ovat tällä hetkellä lähinnä erilaiset palavien kaasujen valvontalaitteet. Sovellusten ennustetaan lisääntyvän kotitalouksien lämmityksessä ja keittolaitteina sekä teollisuudessa erilaisissa kuivaus- ja lämmitysprosesseissa. Tutkimuksessa keskitytään sovellusten käyttövarmuuden ja tehon parantamiseen. Raportin kirjallisuusosassa käsitellään katalyyttistä palamista yleisesti ja erityisesti vedyn katalyyttistä palamista. Lisäksi selvitetään vedyn katalyyttisen polttimen rakennetta, katalyyttimateriaaleja ja muutamia esimerkkejä kaupallisista tai tutkimuksen alla olevista katalyyttiseen polttamiseen perustuvista sovelluksista. Työssä rakennettiin koejärjestelmä katalyyttiselle polttimelle ja testattiin tyypiltään avoin 50 W:n vedyn katalyyttinen poltin. Polttimen korkein toimintalämpötila 164 °C saavutettiin vedyn virtausnopeudella 15 1/h. Lämpötila oli helposti muutettavissa kaasujen virtausnopeutta säätämällä. Kokeissa saavutettiin polttimelle hyötysuhde 95 %.

  AB - Vedyn katalyyttisen palamisen tärkein etu verrattuna normaaliin polttamiseen on, että palamislämpö voidaan vapauttaa suhteellisen matalassa lämpötilassa ilman liekkiä. Matalasta lämpötilasta ja liekittömyydestä johtuen menetelmä on turvallinen, ja palamisessa ei synny ollenkaan tai vain vähäisiä määriä typen oksideja. Palamislämpötila on myös portaattomasti säädettävissä polttimen rakenteen ja polttoaineen syöttönopeuden avulla. Kaupallisia sovelluksia ovat tällä hetkellä lähinnä erilaiset palavien kaasujen valvontalaitteet. Sovellusten ennustetaan lisääntyvän kotitalouksien lämmityksessä ja keittolaitteina sekä teollisuudessa erilaisissa kuivaus- ja lämmitysprosesseissa. Tutkimuksessa keskitytään sovellusten käyttövarmuuden ja tehon parantamiseen. Raportin kirjallisuusosassa käsitellään katalyyttistä palamista yleisesti ja erityisesti vedyn katalyyttistä palamista. Lisäksi selvitetään vedyn katalyyttisen polttimen rakennetta, katalyyttimateriaaleja ja muutamia esimerkkejä kaupallisista tai tutkimuksen alla olevista katalyyttiseen polttamiseen perustuvista sovelluksista. Työssä rakennettiin koejärjestelmä katalyyttiselle polttimelle ja testattiin tyypiltään avoin 50 W:n vedyn katalyyttinen poltin. Polttimen korkein toimintalämpötila 164 °C saavutettiin vedyn virtausnopeudella 15 1/h. Lämpötila oli helposti muutettavissa kaasujen virtausnopeutta säätämällä. Kokeissa saavutettiin polttimelle hyötysuhde 95 %.

  KW - hydrogen

  KW - catalysis

  KW - catalysts

  KW - chemical reactions

  KW - combustion

  KW - combustion chambers

  KW - burners

  KW - drying apparatus

  KW - heating equipment

  KW - cooking devices

  KW - gas flow

  KW - detectors

  KW - flow rate

  M3 - Report

  SN - 951-38-4057-3

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Vedyn katalyyttinen palaminen

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Tonteri H, Tähtinen S. Vedyn katalyyttinen palaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 35 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1321).