Verkostoitumisen nykytilanne, edellytykset ja mahdollisuuder metsätalouden palvelutuotannossa Pirkanmaalla

Juho Rantala, Harri Kulmala

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

Kokonaisten toimitusketjujen hallinta ja yritysten välisten yhteistoimintasuhteiden kehittäminen eli verkostoituminen on nousemassa myös metsätalouden palvelutuotannossa toimivien yritysten strategiseksi haasteeksi. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää verkostoitumisen nykytilanne, edellytykset ja mahdollisuudet metsäpalveluita tuottavien yritysten liiketoiminnassa. Verkostoitumista tarkasteltiin erityisesti yritysten palveluvalikoiman ja asiakassuhteiden, yritysyhteistyön sekä kustannusten hallinnan, kasvun ja kannattavuuden näkökulmista. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena pirkanmaalaisille metsäpalveluita tuottaville yrityksille vuosina 2005 ja 2006. Kyselyyn vastasi 58 yritystä.
Tutkimus osoitti, että metsätalouden palvelutuotannossa on monentyyppisiä verkostorakenteita, joiden hyödyntämisessä ollaan ottamassa vasta ensiaskeleita. Verkostoitumisen mahdollisuuksia kuvasivat pitkäaikaisiin sopimuksiin perustuvien tilausten suuri osuus yritysten tilauskannasta, yritysten lukumääräisesti pieni asiakaskunta ja halukkuus tehdä yhteistyötä muiden yritysten kanssa. Sen sijaan havaittu kustannusten hallinnan heikko taso on este toimialan verkostoitumiskehitykselle. Tulosten perusteella on perusteltua rohkaista etenkin kasvuhakuisia metsäpalveluita tuottavia yrityksiä avoimempaan yhteistyöhön ja verkostoitumaan muiden yritysten kanssa.
Original languageFinnish
Article number5692
Pages (from-to)353-367
JournalMetsätieteen aikakauskirja
Issue number3
DOIs
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Keywords

  • liiketoiminta
  • metsäpalvelu
  • verkostot
  • verkostoituminen
  • yrittäjyys

Cite this

@article{13a53567a17242aeb2b3d7ef4b04c47f,
title = "Verkostoitumisen nykytilanne, edellytykset ja mahdollisuuder mets{\"a}talouden palvelutuotannossa Pirkanmaalla",
abstract = "Kokonaisten toimitusketjujen hallinta ja yritysten v{\"a}listen yhteistoimintasuhteiden kehitt{\"a}minen eli verkostoituminen on nousemassa my{\"o}s mets{\"a}talouden palvelutuotannossa toimivien yritysten strategiseksi haasteeksi. T{\"a}m{\"a}n tutkimuksen tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} verkostoitumisen nykytilanne, edellytykset ja mahdollisuudet mets{\"a}palveluita tuottavien yritysten liiketoiminnassa. Verkostoitumista tarkasteltiin erityisesti yritysten palveluvalikoiman ja asiakassuhteiden, yritysyhteisty{\"o}n sek{\"a} kustannusten hallinnan, kasvun ja kannattavuuden n{\"a}k{\"o}kulmista. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena pirkanmaalaisille mets{\"a}palveluita tuottaville yrityksille vuosina 2005 ja 2006. Kyselyyn vastasi 58 yrityst{\"a}.Tutkimus osoitti, ett{\"a} mets{\"a}talouden palvelutuotannossa on monentyyppisi{\"a} verkostorakenteita, joiden hy{\"o}dynt{\"a}misess{\"a} ollaan ottamassa vasta ensiaskeleita. Verkostoitumisen mahdollisuuksia kuvasivat pitk{\"a}aikaisiin sopimuksiin perustuvien tilausten suuri osuus yritysten tilauskannasta, yritysten lukum{\"a}{\"a}r{\"a}isesti pieni asiakaskunta ja halukkuus tehd{\"a} yhteisty{\"o}t{\"a} muiden yritysten kanssa. Sen sijaan havaittu kustannusten hallinnan heikko taso on este toimialan verkostoitumiskehitykselle. Tulosten perusteella on perusteltua rohkaista etenkin kasvuhakuisia mets{\"a}palveluita tuottavia yrityksi{\"a} avoimempaan yhteisty{\"o}h{\"o}n ja verkostoitumaan muiden yritysten kanssa.",
keywords = "liiketoiminta, mets{\"a}palvelu, verkostot, verkostoituminen, yritt{\"a}jyys",
author = "Juho Rantala and Harri Kulmala",
year = "2006",
doi = "10.14214/ma.5692",
language = "Finnish",
pages = "353--367",
journal = "Mets{\"a}tieteen aikakauskirja",
issn = "1455-2515",
publisher = "Natural Resources Institute Finland",
number = "3",

}

Verkostoitumisen nykytilanne, edellytykset ja mahdollisuuder metsätalouden palvelutuotannossa Pirkanmaalla. / Rantala, Juho; Kulmala, Harri.

In: Metsätieteen aikakauskirja, No. 3, 5692, 2006, p. 353-367.

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Verkostoitumisen nykytilanne, edellytykset ja mahdollisuuder metsätalouden palvelutuotannossa Pirkanmaalla

AU - Rantala, Juho

AU - Kulmala, Harri

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Kokonaisten toimitusketjujen hallinta ja yritysten välisten yhteistoimintasuhteiden kehittäminen eli verkostoituminen on nousemassa myös metsätalouden palvelutuotannossa toimivien yritysten strategiseksi haasteeksi. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää verkostoitumisen nykytilanne, edellytykset ja mahdollisuudet metsäpalveluita tuottavien yritysten liiketoiminnassa. Verkostoitumista tarkasteltiin erityisesti yritysten palveluvalikoiman ja asiakassuhteiden, yritysyhteistyön sekä kustannusten hallinnan, kasvun ja kannattavuuden näkökulmista. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena pirkanmaalaisille metsäpalveluita tuottaville yrityksille vuosina 2005 ja 2006. Kyselyyn vastasi 58 yritystä.Tutkimus osoitti, että metsätalouden palvelutuotannossa on monentyyppisiä verkostorakenteita, joiden hyödyntämisessä ollaan ottamassa vasta ensiaskeleita. Verkostoitumisen mahdollisuuksia kuvasivat pitkäaikaisiin sopimuksiin perustuvien tilausten suuri osuus yritysten tilauskannasta, yritysten lukumääräisesti pieni asiakaskunta ja halukkuus tehdä yhteistyötä muiden yritysten kanssa. Sen sijaan havaittu kustannusten hallinnan heikko taso on este toimialan verkostoitumiskehitykselle. Tulosten perusteella on perusteltua rohkaista etenkin kasvuhakuisia metsäpalveluita tuottavia yrityksiä avoimempaan yhteistyöhön ja verkostoitumaan muiden yritysten kanssa.

AB - Kokonaisten toimitusketjujen hallinta ja yritysten välisten yhteistoimintasuhteiden kehittäminen eli verkostoituminen on nousemassa myös metsätalouden palvelutuotannossa toimivien yritysten strategiseksi haasteeksi. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää verkostoitumisen nykytilanne, edellytykset ja mahdollisuudet metsäpalveluita tuottavien yritysten liiketoiminnassa. Verkostoitumista tarkasteltiin erityisesti yritysten palveluvalikoiman ja asiakassuhteiden, yritysyhteistyön sekä kustannusten hallinnan, kasvun ja kannattavuuden näkökulmista. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena pirkanmaalaisille metsäpalveluita tuottaville yrityksille vuosina 2005 ja 2006. Kyselyyn vastasi 58 yritystä.Tutkimus osoitti, että metsätalouden palvelutuotannossa on monentyyppisiä verkostorakenteita, joiden hyödyntämisessä ollaan ottamassa vasta ensiaskeleita. Verkostoitumisen mahdollisuuksia kuvasivat pitkäaikaisiin sopimuksiin perustuvien tilausten suuri osuus yritysten tilauskannasta, yritysten lukumääräisesti pieni asiakaskunta ja halukkuus tehdä yhteistyötä muiden yritysten kanssa. Sen sijaan havaittu kustannusten hallinnan heikko taso on este toimialan verkostoitumiskehitykselle. Tulosten perusteella on perusteltua rohkaista etenkin kasvuhakuisia metsäpalveluita tuottavia yrityksiä avoimempaan yhteistyöhön ja verkostoitumaan muiden yritysten kanssa.

KW - liiketoiminta

KW - metsäpalvelu

KW - verkostot

KW - verkostoituminen

KW - yrittäjyys

U2 - 10.14214/ma.5692

DO - 10.14214/ma.5692

M3 - Article

SP - 353

EP - 367

JO - Metsätieteen aikakauskirja

JF - Metsätieteen aikakauskirja

SN - 1455-2515

IS - 3

M1 - 5692

ER -