Vesi- ja viemäriverkostorekisteri: Toiminta ja tietosisältö (versio 1.0)

Markku Salo, Seppo Kauppinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Vesi- ja viemäriverkostorekisteri muodostaa osan kunnan tietojärjestelmää. Koska rekisteriä tarvitaan verkostojen käytön, kunnossapidon ja rakentamisen suunnittelun erilaisiin tehtäviin, käyttäjäkunta tulee olemaan laaja. Tämän vuoksi käytön tulee olla mahdollisimman helppoa ja päivittäisiin työrutiineihin soveltuvaa. Rekisteri muodostuu tietokannasta, tiedonhallintaohjelmistosta sekä sovelluksesta, jolla päivittäiset tehtävät voidaan hoitaa. Sovelluksen avulla tietoja voidaan päivittää sekä tehdä kyselyitä ja raportteja. Lisäksi verkostoja ja niiden ominaisuustietoja voidaan kuvata graafisin tulostein. Rekisteri sisältää verkoston johtojen ja laitteiden rakennetiedot sekä käyttö-, mittaus- ja ylläpitotiedot. Verkostojen rakenne ja geometria esitetään yksikäsitteisesti solmupisteiden ja johtovälien avulla. Solmupisteet ja johdot ovat rekisterin ensisijaisesti kuvattavia kohteita, joihin muut rekisterissä kuvattavat tiedot liitetään. Solmupisteiden sijainti on määritetty koordinaattien avulla. Sijaintitietoa käytetään myös tiedon siirrossa eri tietojärjestelmien välillä. Kuntien tietojärjestelmät ja rekisterit voidaan ottaa käyttöön vaiheittain. Rekisterin ensimmäinen versio on toteutettu MS-DOS-käyttöjärjestelmän mikrotietokoneella. Näin järjestelmän käyttöönottokustannukset ovat pienet ja tarvittava jatkokehitys voidaan tehdä joustavasti. Rekisteri voidaan jatkossa kehittää keskustietokoneelle soveltuvaksi. Tällöin mikrotietokoneella pidettyyn rekisteriin tallennettu tieto voidaan siirtää toiseen tietokonelaitteistoon.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages68
ISBN (Print)951-38-3186-8
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number882
ISSN0358-5085

Keywords

  • water supply
  • water pipes
  • pipelines
  • sewers
  • networks
  • registers (computers)
  • adle
  • microcomputers
  • information systems
  • municipalities

Cite this

Salo, M., & Kauppinen, S. (1988). Vesi- ja viemäriverkostorekisteri: Toiminta ja tietosisältö (versio 1.0). Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 882
Salo, Markku ; Kauppinen, Seppo. / Vesi- ja viemäriverkostorekisteri : Toiminta ja tietosisältö (versio 1.0). Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 68 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 882).
@book{8680a80ff0d1431bb6d212aa31b8258f,
title = "Vesi- ja viem{\"a}riverkostorekisteri: Toiminta ja tietosis{\"a}lt{\"o} (versio 1.0)",
abstract = "Vesi- ja viem{\"a}riverkostorekisteri muodostaa osan kunnan tietoj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}. Koska rekisteri{\"a} tarvitaan verkostojen k{\"a}yt{\"o}n, kunnossapidon ja rakentamisen suunnittelun erilaisiin teht{\"a}viin, k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}kunta tulee olemaan laaja. T{\"a}m{\"a}n vuoksi k{\"a}yt{\"o}n tulee olla mahdollisimman helppoa ja p{\"a}ivitt{\"a}isiin ty{\"o}rutiineihin soveltuvaa. Rekisteri muodostuu tietokannasta, tiedonhallintaohjelmistosta sek{\"a} sovelluksesta, jolla p{\"a}ivitt{\"a}iset teht{\"a}v{\"a}t voidaan hoitaa. Sovelluksen avulla tietoja voidaan p{\"a}ivitt{\"a}{\"a} sek{\"a} tehd{\"a} kyselyit{\"a} ja raportteja. Lis{\"a}ksi verkostoja ja niiden ominaisuustietoja voidaan kuvata graafisin tulostein. Rekisteri sis{\"a}lt{\"a}{\"a} verkoston johtojen ja laitteiden rakennetiedot sek{\"a} k{\"a}ytt{\"o}-, mittaus- ja yll{\"a}pitotiedot. Verkostojen rakenne ja geometria esitet{\"a}{\"a}n yksik{\"a}sitteisesti solmupisteiden ja johtov{\"a}lien avulla. Solmupisteet ja johdot ovat rekisterin ensisijaisesti kuvattavia kohteita, joihin muut rekisteriss{\"a} kuvattavat tiedot liitet{\"a}{\"a}n. Solmupisteiden sijainti on m{\"a}{\"a}ritetty koordinaattien avulla. Sijaintitietoa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n my{\"o}s tiedon siirrossa eri tietoj{\"a}rjestelmien v{\"a}lill{\"a}. Kuntien tietoj{\"a}rjestelm{\"a}t ja rekisterit voidaan ottaa k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n vaiheittain. Rekisterin ensimm{\"a}inen versio on toteutettu MS-DOS-k{\"a}ytt{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}n mikrotietokoneella. N{\"a}in j{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottokustannukset ovat pienet ja tarvittava jatkokehitys voidaan tehd{\"a} joustavasti. Rekisteri voidaan jatkossa kehitt{\"a}{\"a} keskustietokoneelle soveltuvaksi. T{\"a}ll{\"o}in mikrotietokoneella pidettyyn rekisteriin tallennettu tieto voidaan siirt{\"a}{\"a} toiseen tietokonelaitteistoon.",
keywords = "water supply, water pipes, pipelines, sewers, networks, registers (computers), adle, microcomputers, information systems, municipalities",
author = "Markku Salo and Seppo Kauppinen",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3186-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "882",
address = "Finland",

}

Salo, M & Kauppinen, S 1988, Vesi- ja viemäriverkostorekisteri: Toiminta ja tietosisältö (versio 1.0). Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 882, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vesi- ja viemäriverkostorekisteri : Toiminta ja tietosisältö (versio 1.0). / Salo, Markku; Kauppinen, Seppo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 68 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 882).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vesi- ja viemäriverkostorekisteri

T2 - Toiminta ja tietosisältö (versio 1.0)

AU - Salo, Markku

AU - Kauppinen, Seppo

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Vesi- ja viemäriverkostorekisteri muodostaa osan kunnan tietojärjestelmää. Koska rekisteriä tarvitaan verkostojen käytön, kunnossapidon ja rakentamisen suunnittelun erilaisiin tehtäviin, käyttäjäkunta tulee olemaan laaja. Tämän vuoksi käytön tulee olla mahdollisimman helppoa ja päivittäisiin työrutiineihin soveltuvaa. Rekisteri muodostuu tietokannasta, tiedonhallintaohjelmistosta sekä sovelluksesta, jolla päivittäiset tehtävät voidaan hoitaa. Sovelluksen avulla tietoja voidaan päivittää sekä tehdä kyselyitä ja raportteja. Lisäksi verkostoja ja niiden ominaisuustietoja voidaan kuvata graafisin tulostein. Rekisteri sisältää verkoston johtojen ja laitteiden rakennetiedot sekä käyttö-, mittaus- ja ylläpitotiedot. Verkostojen rakenne ja geometria esitetään yksikäsitteisesti solmupisteiden ja johtovälien avulla. Solmupisteet ja johdot ovat rekisterin ensisijaisesti kuvattavia kohteita, joihin muut rekisterissä kuvattavat tiedot liitetään. Solmupisteiden sijainti on määritetty koordinaattien avulla. Sijaintitietoa käytetään myös tiedon siirrossa eri tietojärjestelmien välillä. Kuntien tietojärjestelmät ja rekisterit voidaan ottaa käyttöön vaiheittain. Rekisterin ensimmäinen versio on toteutettu MS-DOS-käyttöjärjestelmän mikrotietokoneella. Näin järjestelmän käyttöönottokustannukset ovat pienet ja tarvittava jatkokehitys voidaan tehdä joustavasti. Rekisteri voidaan jatkossa kehittää keskustietokoneelle soveltuvaksi. Tällöin mikrotietokoneella pidettyyn rekisteriin tallennettu tieto voidaan siirtää toiseen tietokonelaitteistoon.

AB - Vesi- ja viemäriverkostorekisteri muodostaa osan kunnan tietojärjestelmää. Koska rekisteriä tarvitaan verkostojen käytön, kunnossapidon ja rakentamisen suunnittelun erilaisiin tehtäviin, käyttäjäkunta tulee olemaan laaja. Tämän vuoksi käytön tulee olla mahdollisimman helppoa ja päivittäisiin työrutiineihin soveltuvaa. Rekisteri muodostuu tietokannasta, tiedonhallintaohjelmistosta sekä sovelluksesta, jolla päivittäiset tehtävät voidaan hoitaa. Sovelluksen avulla tietoja voidaan päivittää sekä tehdä kyselyitä ja raportteja. Lisäksi verkostoja ja niiden ominaisuustietoja voidaan kuvata graafisin tulostein. Rekisteri sisältää verkoston johtojen ja laitteiden rakennetiedot sekä käyttö-, mittaus- ja ylläpitotiedot. Verkostojen rakenne ja geometria esitetään yksikäsitteisesti solmupisteiden ja johtovälien avulla. Solmupisteet ja johdot ovat rekisterin ensisijaisesti kuvattavia kohteita, joihin muut rekisterissä kuvattavat tiedot liitetään. Solmupisteiden sijainti on määritetty koordinaattien avulla. Sijaintitietoa käytetään myös tiedon siirrossa eri tietojärjestelmien välillä. Kuntien tietojärjestelmät ja rekisterit voidaan ottaa käyttöön vaiheittain. Rekisterin ensimmäinen versio on toteutettu MS-DOS-käyttöjärjestelmän mikrotietokoneella. Näin järjestelmän käyttöönottokustannukset ovat pienet ja tarvittava jatkokehitys voidaan tehdä joustavasti. Rekisteri voidaan jatkossa kehittää keskustietokoneelle soveltuvaksi. Tällöin mikrotietokoneella pidettyyn rekisteriin tallennettu tieto voidaan siirtää toiseen tietokonelaitteistoon.

KW - water supply

KW - water pipes

KW - pipelines

KW - sewers

KW - networks

KW - registers (computers)

KW - adle

KW - microcomputers

KW - information systems

KW - municipalities

M3 - Report

SN - 951-38-3186-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Vesi- ja viemäriverkostorekisteri

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Salo M, Kauppinen S. Vesi- ja viemäriverkostorekisteri: Toiminta ja tietosisältö (versio 1.0). Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 68 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 882).