Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta: Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta

Translated title of the contribution: Pipeline asset management of water and sewage works

Tero Välisalo, Markku Riihimäki, Erkki Lehtinen, Eija Kupi

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Käyttöomaisuuden hallinta, asset management, on noussut mielenkiinnon kohteeksi myös vesihuoltolaitoksissa. Vesihuoltoalalla pääomaa on sitoutunut huomattavan paljon maan alle asennettuihin vesi-, viemäri- ja hulevesiverkostoihin, joiden todellinen käyttöikä ei ole kenenkään tiedossa ja nykyhetken kunto on arvoitus. AssetVesi-projektissa kehitettiin menettelyjä vesihuoltoverkostojen kunnossapidon hallinnointiin, jotta laitoksilla olisi entistä paremmat mahdollisuudet arvioida tulevaa kunnossapidon tarvetta ja ajankohtaa ja siten varautua sekä resurssien että taloudellisten puitteiden osalta tuleviin tarpeisiin riittävän ajoissa. Projektin rahoittivat Tekes - teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus, Tampereen Vesi, Turun vesilaitos, Lahti Aqua Oy, Jyväskylän Energia Oy ja Tekla Oyj. Projektiin osallistuneet vesihuoltolaitokset saivat tukea lisäksi Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen kehittämisrahastosta. Tässä julkaisussa kuvataan yleisiä periaatteita vesihuoltoalan verkosto-omaisuuden hallinnan menettelyistä. Julkaisussa esitetty verkosto-omaisuuden hallintamallin runko on peräisin Australiasta Queensland Governmentin julkaisusarjasta, josta on valittu suomalaisten vesihuoltolaitosten toimintatapoihin sopivia osia ja tehty ohjeiden tulkintoja AssetVesi-hankkeessa saatujen kokemusten pohjalta.
  Translated title of the contributionPipeline asset management of water and sewage works
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages74
  ISBN (Electronic)978-951-38-7159-8
  Publication statusPublished - 2008
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number98
  ISSN2242-1211

  Keywords

  • water distribution system
  • sewer system
  • asset management
  • maintenance
  • rehabilitation

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'Pipeline asset management of water and sewage works: Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta'. Together they form a unique fingerprint.

  Cite this